Vladimir Putin a semnat o lege care pune capăt dominaţiei Gazprom asupra exporturilor de gaze

2013/12/03

Adevarul

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni o lege care permite companiilor ruseşti să spargă monopolul pe exporturile de gaze naturale deţinut în prezent de Gazprom.

Gazprom va avea în continuare  monopol pe exporturile de gaze prin conducte, însă noua lege dă dreptul şi celorlalţi producători de gaze să exporte gaz natural lichefiat (GPL), combustibil din ce în ce mai căutat pe pieţele internaţionale, notează agenţia de ştiri RIA Novosti. Producătorii de gaze din Rusia au devenit o ameninţare tot mai reală pentru dominaţia Gazprom, care s-a transformat într-o regulă acceptată tacit în ultimii ani. Cu toate acestea, companiile mai mici au continuat să-şi extindă operaţiunile în ţară şi să facă progrese în ce priveşte obţinerea de GPL. Legislaţia a fost aprobată săptămâna trecută de Camera Superioară a Parlamentului, iar luni a fost semnată de Putin, devenind astfel eligibilă. Principalii beneficiari vor fi producătorul independent de gaze Novatek şi compania de stat Rosneft, ambele investind tot mai mult în instalaţiile de obţinere a GPL cu scopul de a se orienta spre piaţa asiatică.

Anterior, Putin a cerut companiilor ruseşti să dezvolte terminale de gaz natural lichefiat de pe mare şi să-şi extindă operaţiunile pentru a diversifica oferta furnizorilor. În plus, producătorii ruşi sunt încurajaţi să se îndepărteze de pieţe europene şi să mizeze mai degrabă pe piaţa asiatică. Rusia intenţionează- să-şi dubleze cota pe piaţa globală a gazelor naturale lichefiate până în 2020, pornind de la 4,5% în prezent. Gazprom şi gigantul olandez Royal Dutch Shell deţin singura instalaţie de GPL din Rusia, aflată pe insula Sahalin (Oceanul Pacific), care produce zece milioane de tone de gaz natural lichefiat pe an.

Tags: ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter