Victor Parlicov: Gazoductul Iași – Ungheni a fost mai degrabă un proiect de PR politic

2015/12/08

unimedia.md

Fostul director al Agenției pentru Reglementare în Energetică, (ANRE) și expert în energie de la IDIS Viitorul, Victor Parlicov, susține că gazoductul Iași – Ungheni a fost mai degrabă un proiect de PR politic, decât un proiect economic viabil, care să asigure securitatea energetică a Moldovei.

Totodată, acesta mai afirmă că fără investiții suplimentare, de sute de milioane de euro, gazoductul este practic inutil, informează UNIMEDIA.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Gazoductul Iași Ungheni a constituit mai degrabă un proiect de PR politic, de promovare politică a guvernării de la Chișinău, nu a avut niciodată șansa reală de a deveni o soluție alternativă reală pentru furnizarea gazului din România. Acuma, lucrurile astea se confirmă.

Atunci, problema principală era partea tehnică, fără investiții majore, de sute de mln de euro, pe ambele maluri, nu se va putea alimenta Chișinăul, care este principalul centru de consum”, declară Parlicov.

Mai mult, Parlicov susține că la moment a mai apărut o problemă și anume scăderea tarifelor la gazele naturale, care nu mai fac România atractivă din punct de vedere comercial.

„Acum mai este o problemă care ține de partea comercială. După prăbușirea prețurilor la produsele petroliere pe piața globală, conform formulelor aplicate între Moldova Gaz și Gazprom, prețurile gazelor furnizate de Gazprom a scăzut. Competitivitatea ofertei din partea română practic a dispărut. Noi vom importa de la Gazprom, în trimestrul patru, cu prețul de aproximativ 200 dolari sau chiar mai puțin. În România nu cred că se va obține un preț mai bun”, mai spune fostul șef al ANRE pentru sursă.

Acesta reiterează faptul că încă de pe atunci se știa că gazoductul nu reprezintă o soluție și nu va asigura securitatea energetică a Moldovei.

„Atunci cu mare fast s-a spus, inclusiv celor de la Bruxelles, că noi vom rezolva problema securității alimentării cu gaze. Proiectul ăsta a fost finanțat de UE. Au fost mințiți, ei au înțeles că au fost mințiți. Eu cred că strategia celor din Republica Moldova a fost că: hai să construim asta și pe urmă să spunem că, pentru a o duce la capăt, și deja dacă avem sania, păi hai să ningă. Dacă oricum ne-am construit un gazoduct de 20 de mln și ne-ați dat bani, pentru ca el să aibă utilitate hai să mai găsim încă vreo 200.

Era absolut cert că soluția cu Iași – Ungheni nu era o rezolvare a problemei. Eu sunt sigur că cei care au luat decizia știau de asta”, mai spune Victor Parlicov.

UNIMEDIA precizează că, presa de peste Prut scrie că nu există nicio cerere din partea Moldovei de a fi furnizate gaze din România, iar pe lângă asta mai sunt și probleme tehnice care împiedică utilizarea gazoductului.

Investiția în construcția gazoductului a reprezentat 26 de milioane de euro, din care 7 milioane de euro au fost contribuţia UE. Gazoductul Iaşi-Ungheni are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi, o lungime de 43,2 kilometri şi trece pe sub Prut.

Tags: ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter