UPDATE DIICOT pune sechestru la rafinăria Petromidia. Bursa suspendă tranzacționarea Rompetrol Rafinare

2016/05/09
În plin demers al celor de la Kaz Munay Gas de asociere cu cei de la China Energy Company Limited (CEFC), kazahii vor fi înștiințați oficial de ofițerii de poliție judiciară de la combaterea crimei organizate că DIICOT instituie sechestru la Rompetrol Rafinare, entitatea care deține rafinăria Petromidia. Potrivit surselor EraNews, rafinăria amintită este una din principalele mize ale chinezilor de la CEFC în parteneriatul cu kazahii

UPDATE

Astăzi începând cu ora 9.42 Bursa de Valori București (BVB) a anunțat pe site suspendarea tranzacționării pentru acțiunile Rompetrol Rafinare conform „Titlu II art 111 (1) lit din Codul BVB”. Temeiul  invocat pentru suspendare se referă la posibilitatea Bursei de a suspenda tranzacționarea  „în vederea menținerii unei piețe ordonate și a asigurării accesului egal la informația necesară deciziei de a investi (protectia investitorilor)”;

Ofițerii de poliție judiciară ai DIICOT vor merge astăzi la Năvodari, la sediul Rompetrol Rafinare, pentru le aduce la cunoștință oficialilor companiei instituirea măsurii sechestrului pe active ale societății care deține și rafinăria Petromidia, au declarat pentru EraNews surse judiciare.

În același timp cu sechestrul, care spun sursele noastre că nu va fi pus și pe conturi pentru a nu bloca de tot activitatea rafinăriei, ofițerii de poliție vor înștiința conducerea Rompetrol Rafinare și de faptul că societatea are calitatea de parte responsabilă civilmente în acest dosar. Acest lucru înseamnă că în eventualitatea unei condamnări definitive a persoanelor fizice anchetate, Rompetrol Rafinare va suporta o parte din prejudiciu.

Săptămâna aceasta sunt așteptate la DIICOT, în același dosar cu cel unde se instituie sechestru, în jur de 10 persoane implicate în procesul de privatizare al Petromidia către Dinu Patriciu pentru a li se aduce la cunoștință de către anchetatori schimbarea încadrărilor și extinderea urmăririi penale în acest dosar.

Marea majoritate a celor se vor prezenta în fața anchetatorilor săptămâna aceasta sunt foști funcționari ai Fondului Proprietății de Stat despre care DIICOT spune că l-au ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia. Cel puțin unul dintre aceștia mai este și în prezent membru în Consiliul de Administrație de la SC Rompetrol Rafinare entitatea care deține rafinăria.

Înainte de a muri Patriciu a apucat să vândă tot ce înseamnă Rompetrol către compania de stat din Kazahstan, Kaz Munay Gas, care a preluat societatea atât cu active cât și cu pasive. Acum, așa după cum am arătat mai sus, Kaz Munay este în situația de a fi bună de plată pentru neregulile descoperite de procurori din perioada Patriciu. Printre cei vizați de ancheta actuală se află și Sorin Marin, primul partener al lui Dinu Patriciu de la preluarea Petromidia.

Asfel, față de acuzațiile inițiale formulate la nivelul anului 2006, procurorii DIICOT au schimbat încadrarea juridică din asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni în constituirea unui grup infracțional și au extins cercetările pentru fapte de spălarea banilor, în afara acuzațiilor existente deja de evaziune fiscală și delapidare.

Fondul Proprietăţii de Stat a încheiat contractul de privatizare nr.29/31 10 2000 cu The Rompetrol Group BV – firma din Olanda controlată de Patriciu, în condiţiile în care acesta nu îndeplinea calitatea de investitor strategic definit de OUG nr.88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale şi a normelor metodologice de aplicare aprobate prin HG 450/1999.

DIICOT a descoperit că în acest sens Direcţia de Control din cadrul FPS, în exercitarea atribuţiilor legale de verificare a ofertanţilor, a întocmit o notă în care se preciza că „The Rompetrol Group BV Olanda este o firmă nou înfiinţată, nu există documente financiar- contabile înregistrate la instituţiile abilitate . În lipsa înregistrărilor contabile, indicatorii de bonitate nu pot fi determinaţi, firma având un nivel de risc situată peste media de risc”.

S-a concluzionat că dacă această societate va participa la privatizare trebuie să facă dovada că dispune de resurse financiare şi/sau alte bunuri pe care se angajează să le valorifice pentru plata pachetului de acţiuni solicitate.

Faptul că la nivelul lunii octombrie The Rompetrol Group BV Olanda nu avea nici o lichiditate şi nu dispunea de resurse financiare este confirmat ABN AMRO Bank România în scrisoarea de bonitate emisă la data de 9 octombrie 2000, regăsită deasemenea la dosarul întocmit de Fondul Proprietăţii de Stat ofertantului persoană juridică olandeză.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter