Unimedia: Negocierile cu Gazprom și tarifele „umflate” ale ANRE – în vizorul unei comisii parlamentare speciale

2011/12/07

O comisie specială care va investiga activitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și procesul de negocieri în vederea încheierii unui nou contract cu concernul rus Gazprom, va fi constituită în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, care spune că are întrebări la conducerea ANRE, dar și ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

 

Ioniță se arată nedumerit de faptul că deși este deja luna decembrie, contractul cu Gazprom pentru anul 2012 nu a fost încheiat. În acest sens, miercurea viitoare, în cadrul ședinței comisiei speciale, va fi audiat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr și asta în contextul în care anume MEC este reprezentantul statului în procesul de negocieri cu concernul rus.

Totodată, potrivit lui Ioniță, va fi audiată și conducerea ANRE. „Dispun de o informație ce ține de umflări de tarife pentru consumatori. Această informație o voi face publică în cel mai scurt timp”, a spus acesta.

UNIMEDIA amintește că în cadrul întrevederii cu premierul rus, Vladimir Putin, prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat și-a exprimat speranța că contractul cu Gazprom privind livrarea de gaze naturale va fi încheiat până la sfârșitul acestui an, iar tariful va fi unul mai mic decât cel actual. Ieri, Vlad Filat, citat de publika.md, a declarat că negocierile decurg dificil, dar profesionist.

Anterior, și ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că începând cu 2012, Republica Moldova ar putea procura gaz rusesc la un tarif mai mic decât cel actual, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.  În această perioadă Moldova și Rusia negociază un nou contract pentru livrarea gazului natural. Cel actual  expiră la 31 decembrie 2011. Reprezentanții Moldovagaz și Ministerului Economeie se află în aceste zile la Moscova unde discută cu oficialii Gazprom.

 

Tags:

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728