Ungurii de la MOL dau o lectie usturatoare de business austriecilor de la OMV, inclusiv celor de la Petrom

2016/02/25

energy-center.ro

Cea mai mare companie romaneasca, OMV Petrom, a raportat zilele trecute un bilant financiar negativ pentru 2015, pierderile inregistrate fiind de aproape 700 de milioane de lei. Dupa mai bine de 11 ani de la preluarea Petrom de catre austriectii de la OMV, compania romaneasca intra pe pierderi. Justificarea principala fata de rezultatul negativ este data de scaderea cotatiilor internationale ale titeiului. In consecinta, OMV Petrom si-a propus reducerea investitiilor pentru anul 2016 cu 10-20% pe segmentul de explorare, a anuntat vanzarea unor perimetre petrolifere si chiar reduceri de personal in vederea eficientizarii activitatii. Prin comparatie cu grupul OMV Petrom, grupul MOL din Ungaria anunta rezultate financiare spectaculoase pentru 2015, depasindus-i tinta de profit operational, de la 2,3 miliarde dolari la 2,5 miliarde dolari. Si pentru grupul MOL criza petrolului si-a facut simtite efectele, dar in cu totul alt mod decat pentru grupul OMV Petrom. Grupul MOL, controlat de statul ungar printr-un pachet semnificativ (nu majoritar) de actiuni bate de departe ca valoare si afaceri Petromul nostru. Spre exemplu, daca ungurii opereaza 4 rafinarii, Petrom a ramas cu una (Brazi), cealalta (Arpechim) urmand a intra la taiere.

2402

Fara a face prea multe comentarii pe marginea afacerilor celor doua companii din industria petrolului si gazelor, ar mai trebui precizat ca in timp ce Ungaria nu dispune nici pe departe de rezervele de petrol si gaze de care dispune Romania, grupul MOL a reusit sa isi creasca rezultatele financiare in primul rand din modul in care isi gestioneaza afacerile in tarile Europei Centrale si de Est, unde este prezent. Grupul OMV Petrom, marginit exclusiv la Romania suporta consecintele. Va prezentam o sinteza a rezultatelor financiare ale companiei ungare MOL si va provocam sa faceti o comparatie cu rezultatele grupului OMV Petrom, publicate zilele trecute. Iata cum sta situatia la unguri:

Grupul MOL a obtinut un rezultat operational solid, de 2,5 miliarde USD, cu 13% peste nivelul din 2014 . Segmentul Downstream (rafinare si distributie) a obtinut cel mai bun rezultat din istorie, cu o contributie solida la programul intern de eficientizare Productia totala de hidrocarburi a crescut cu 7% comparativ cu anul anterior, la 104 mii bep/zi MOL a consemnat o ajustare de depreciere a activelor in valoare de 1,7 miliarde USD, in principal ca urmare a cotatiilor scazute ale petrolului

Grupul MOL a anuntat astazi rezultatele financiare pentru 2015. Segmentul Downstream a consemnat anul trecut cel mai bun rezultat financiar din istoria sa, avand o contributie de peste doua ori mai ridicata la rezultatul Grupului ca in anul 2014. Productia segmentului Upstream (explorare si productie de hidrocarburi) a crescut cu un ritm anual de 7%, pana la un nivel mediu de 104 mii barili echivalent petrol pe zi, sustinuta de succesul eforturilor de intensificare a productiei in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE).

Grupul MOL si-a depasit semnificativ tinta de profit operational pentru 2015, de 2,2 miliarde USD, inregistrand un rezultat CCS EBITDA (profit inainde de dobanzi, deprecieri si amortizari, excluzand elementele exceptionale si fluctuatiile de preturi) de 2,5 miliarde USD, in pofida injumatatirii cotatiilor petrolului. De asemenea, MOL a generat fluxuri substantiale de numerar liber disponibil (2,1 miliarde USD), semnificativ mai mari decat cheltuielile de capital aferente activitatii organice (1,3 miliarde USD), ceea ce a condus la un bilant robust, cu grad de indatorare redus.

Segmentul Downstream (rafinare si distributie) a consemnat in 2015 cea mai buna performanta financiara din istoria sa, cu un rezultat operational (Clean CCS EBITDA) de 463 miliarde HUF (1,65 miliarde USD), de peste doua ori mai ridicat decat in anul anterior. Activitatea Downstream a valorificat oportunitatile generate de mediul extern, iar rezultatul EBITDA a fost generat, in proportie de 50%, de programele interne de eficientizare incepute in 2011.

In cadrul segmentului Downstream, vanzarile retail ale Grupului MOL in Romania (incluzand carburanti, GPL si lubrifianti) au crescut in 2015 cu 17%, la 586 kt, de la 501 kt in anul 2014, in principal ca urmare a extinderii anorganice a retelei de benzinarii. Pe ansamblul anului anterior, vanzarile de motorina au avansat cu 15%, la 419 kt, in timp ce vanzarile de benzina au urcat cu 18%, la 152 kt. In trimestrul al patrulea al anului 2015, vanzarile retail ale Grupului MOL in Romania au crescut cu 20% in volum comparativ cu acelasi interval al anului 2014, la 153 kt. Motorina a generat vanzari de 110 kt in Q4, in urcare cu 20%, iar benzina a avut vanzari de 39 kt, cu 18% mai mult fata de intervalul corespunzator din 2014.

Pe ansamblul Grupului MOL, ritmul de crestere a vanzarilor retail a fost anul trecut de 11%, la 3.916 kt.

In ceea ce priveste segmentul Upstream (explorare si productie), in contextul injumatatirii preturilor petrolului, rezultatul EBITDA excluzand elementele exceptionale s-a situat la 201 miliarde HUF (719 milioane USD) in 2015, in scadere cu 26%.

Productia totala de hidrocarburi a urcat cu 7%, la 104 mii bep/zi in 2015. Nivelul productiei din Croatia a avansat cu 7%, in timp ce nivelul din Ungaria a ramas aproape constant, un rezultat foarte bun, avand in vedere ca estimarile initiale vizau o scadere cu 5%. Pe segmentul extractiei de titei, productia a urcat cu 20% in Croatia si cu 5% in Ungaria. Segmentul Gas Midstream (transport de gaze naturale) a avut o contributie anuala la EBITDA de 60 miliarde HUF (213 milioane USD) in 2015, similara cu cea din anul 2014.

Presedintele-CEO Zsolt Hernádi a declarat: “Industria de petrol si gaze, inclusiv MOL, s-a confruntat cu unul dintre cele mai dificile contexte de piata inregistrate in ultimele 2 decenii, dupa ce cotatiile petrolului au scazut cu mai mult de 70% comparativ cu nivelul din vara anului 2014. In pofida acestor dificultati, am reusit sa imbunatatim rezultatul operational cu 13% fata de anul 2014, depasind estimarile noastre, am generat substantiale fluxuri de numerar disponibil si am incheiat anul cu o situatie bilantiera foarte solida. Aceste realizari situeaza Grupul MOL in topul celor mai performante companii petroliere integrate. Schimbarile dramatice ale contextului extern ne-au determinat sa luam o serie de decizii dificile dar necesare, inclusiv revizuirea valorii de piata a activelor noastre din segmentul Upstream. Aceste evolutii au dus la inregistratea unor costuri contabile ridicate, fara impact asupra fluxurilor de numerar, la fel ca in cazul multor companii de petrol si gaze. MOL a demonstrat in 2015 ca detine o platforma Downstream eficienta, care genereaza fluxuri de numerar ridicate, poate valorifica oportunitatile de piata si este in masura sa investeasca in dezvoltarea pe termen lung a afacerii. In plus, Next Downstream Program deja ne-a depasit asteptarile, in primul an de aplicare. In acelasi timp, suntem in curs de a adapta procesele diviziei Upstream pentru ca aceasta sa poata opera profitabil, atat la nivelul ECE cat si la nivel international, chiar la un nivel al pretului petrolului de 35 USD pe baril. Principalul nostru obiectiv pentru 2015 este sa obtinem un nivel al EBITDA de 2 miliarde USD si sa generam fluxuri de numerar suficient de mari pentru a acoperi atat necesitatile interne de investitii cat si plata de dividende catre actionarii nostri, chiar si in conditii dificile de piata”.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter