Un nou gazoduct intre Rusia si Germania? Critici la nivel european: E impotriva obiectivelor UE

2016/05/11

ziare.com

Un nou gazoduct intre Rusia si Germania? Critici la nivel european: E impotriva obiectivelor UE Proiectul Nord Stream 2, care presupune construirea celui de-al doilea gazoduct care sa lege Rusia de Germania, este impotriva obiectivelor UE, afecteaza solidaritatea intre statele membre si ar trebui sa fie evaluat din perspectiva geopolitica si economica – acestea au fost criticile unor membrii ai Parlamentului European.
Concluziile au fost prezentate intr-o dezbatere cu comisarul pentru energie, Miguel Arias Canete, luni seara, la Strasbourg, potrivit unui counicat remis Ziare.com.

Mai multi deputati europeni au subliniat ca Nord Stream 2 ar putea sa nu contribuie la obiectivul diversificarii surselor de energie, ci dimpotriva, e posibil sa creasca dependenta de un furnizor, anume Rusia.

Principalul sponsor al acestui proiect este Gazoduct, gigantul energetic al tarii conduse de Vladimir Putin, care a livrat anul trecut 158,6 miliarde de metri cubi de gaze, cu peste 10 mliarde mai mult decat in anul anterior, potrivit datelor oficiale.

Unii deputati europeni au sustinut ca proiectul nu este justificat economic sau in termeni de combatere a schimbarilor climatice si ca reflecta mai degraba motive geopolitice. Cei mai multi deputati au cerut Comisiei Europene sa inchida proiectul Nord Stream 2 cat de repede posibil.

Comisarul Canete a spus ca proiectul “ar putea sa modifice piata actuala a gazelor” si ca deja Comisia a contactat autoritatile germane pentru a obtine toate informatiile necesare pentru a evalua proiectul. Comisarul a mai subliniat ca legislatia UE trebuie aplicata si respectata in toate aspectele proiectului Nord Stream 2 si ca “toate proiectele trebuie sa se alinieze politicilor Uniunii Energetice”.

Proiectul Nord Stream 2, initiat de un consortiu condus de compania rusa de gaz Gazprom, are ca scop construirea unei noi rute de transport, care ar dubla capacitatea conexiunii actuale Nord Stream din Rusia catre nordul Germaniei, pe sub Marea Baltica.

Lucrarile ar putea fi definitivate pana la sfarsitul anului 2019.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter