Ultima ora: Memorandumul privind Nabucco validat de Guvern – pareri

2009/07/12

Cotidianul: Boc: Guvernul validează forma finală a memorandumului privind Nabucco

Premierul Emil Boc a declarat că Executivul trebuie să valideze în şedinţa de duminică forma finală a memorandumului cu privire la proiectul Nabucco, după ce au apărut modificări în urma negocierilor purtate în ultimele luni, iar textul acestuia trebuie aprobat şi de şeful statului.

“Faţă de ultimul memorandum pe care l-am aprobat în Guvern în baza negocierilor din luna mai, au intervenit în luna iunie şi la începutul lunii iulie negocieri punctuale pe câteva articole şi mai ales la regimul fiscal aplicabil Acordului, motiv pentru care avem nevoie de a valida în formă finală memorandumul, astfel încât mâine să fie semnat, evident şi după aprobarea lui de către preşedintele României”, a declarat Boc, la începutul şedinţei de duminică a Guvernului.

Guvernul s-a reunit duminică, începând cu ora 21:00, în şedinţă extraordinară pe tema proiectului Nabucco, în contextul în care premierul Emil Boc participă luni, la Ankara, la ceremonia semnării Acordului interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco şi a Declaraţiei politice comune a celor cinci state angajate în proiect.

Potrivit unui comunicat remis vineri de Guvern, premierul “va susţine poziţia oficială a României, ca stat angajat în realizarea proiectului Nabucco, atât în calitatea sa de membru al UE, dar şi în cadrul relaţiilor bilaterale cu statele de tranzit şi furnizoare”.

Acordul interguvernamental va fi semnat şi de către reprezentanţii Austriei, Bulgariei, Ungariei şi Turciei.

Şeful Executivului va avea întrevederi bilaterale cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi cu emisarul special al SUA privind problematica securităţii energetice în Eurasia, Richard Morningstar.

Hotnews: Guvernul a validat forma finala a memorandumului privind Nabucco. Acordul interguvernamental va fi semnat in numele Romaniei de premierul Emil Boc

Executivul a aprobat, in sedinta extraordinara de duminica, forma finala a memorandumului cu privire la proiectul Nabucco, textul memorandumului fiind trimis spre aprobare si presedintelui Traian Basescu. Acordul pentru Nabucco va fi semnat in numele Romaniei de primul ministru Emil Boc, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

“Executivul a aprobat forma finala a mandatului Guvernului, in vedrea semnarii acordului interguvernamental privind proiectul Nabucco. Forma finala a mandatului a tinut cont de ultimele negocieri care au avut loc in luna iunie intre statele partenere cu privire la acest proiect. Memorandumul a fost trimis in aceasta seara, spre aprobare, presedintelui Romaniei. Maine, la Ankara, acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco va fi semnat in numele Romaniei de catre prim-ministrul Emil Boc, conform memorandumului aprobat in sedinta de astazi a Executivului”, a declarat purtatorul de cuvant.

“Fata de ultimul memorandum pe care l-am aprobat in Guvern in baza negocierilor din luna mai, au intervenit in luna iunie si la inceputul lunii iulie negocieri punctuale pe cateva articole si mai ales la regimul fiscal aplicabil Acordului, motiv pentru care avem nevoie de a valida in forma finala memorandumul, astfel incat maine sa fie semnat, evident si dupa aprobarea lui de catre presedintele Romaniei”, a declarat Boc, la inceputul sedintei de duminica a Guvernului, potrivit NewsIn.

Guvernul s-a reunit duminica, incepand cu ora 21:00, in sedinta extraordinara pe tema proiectului Nabucco, in contextul in care premierul Emil Boc participa luni, la Ankara, la ceremonia semnarii Acordului interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco si a Declaratiei politice comune a celor cinci state angajate in proiect: Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Premierul Emil Boc va sustine declaratii de presa luni, la Aeroportul „Henri Coanda”, la ora 7:30, inainte de a pleca spre Ankara pentru a participa la Summitul interguvernamental privind proiectul Nabucco, si la sosirea de la Ankara, la ora 20:00.


Realitatea: Memorandumul privind proiectul Nabucco a fost trimis preşedintelui spre aprobare

Guvernul a trimis preşedintelui României spre aprobare memorandumul privind proiectul Nabucco, validat în şedinţa extraordinară de Guvern ce a avut loc în această seară, a declarat Ioana Muntean, purtător de cuvânt al Exevutivului.

Memorandumul privind proiectul Nabucco a fost trimis preşedintelui spre aprobare

“Mâine, la Ankara, acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco va fi semnat în numele României de către primul ministru Emil Boc, conform memorandumului aprobat în şedinţa de astăzi a Executivului”, a precizat Ioana Muntean.

Premierul Emil Boc va face declaraţii de presă luni dimineaţă, la ora 7.30, la aeroportul Henri Coandă.

Antena 3: Guvernul a aprobat memorandumul prin care premierul Boc este mandatat să semneze pentru Nabucco

Memorandumul prin care premierul Boc este mandatat să semneze acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco a fost aprobat în şedinţă de guvern duminică seara. Premierul va semna astfel, luni, la Ankara, alături de prim miniştrii Bulgariei, Ungariei, Austriei şi Turciei actul de construcţie a gazoductului dar şi Declaraţia politică a celor cinci state angajate în proiect.

Memorandumul va fi semnat şi de preşedintele Traian Băsescu.

Semnarea acordului marchează astfel piatra de temelie a proiectului, fiind una dintre ultimele etape înainte de începerea atragerii finanţării pentru construirea gazoductului.

Uniunea Europeană a promovat acest proiect, ca o modalitate de a deveni mai puţin dependentă de gazul rusesc. Printre posibilii furnizori pentru Nabucco se numără Egiptul, Irakul, Azerbaidjanul, Rusia şi Iranul. Proiectul este susţinut şi de SUA care se opune însă folosirii gazului iranian. Trimisul special al SUA la Ankara, Richard Morningstar, citat de Reuters, este de părere că Rusia ar trebui să “se simtă liberă să participe la proiect”, iar ţările UE vor decide dacă să o accepte ca partener.

Business Standard: Bucureştiul face figuraţie în negocierile pentru Nabucco

Venituri între 92 şi 103 milioane de euro pe an obţinute din taxe de tranzit, mii de noi locuri de muncă în economie plus o ieftinire a gazului, de care depind sectoare precum chimia, cimentul şi producţia de energie, ar rezulta toate dintr-o rută alternativă faţă de importurile din Rusia – proiectul Nabucco, pe care premierul Emil Boc îl numeşte “de o importanţă strategică”.

Boc urmează să semneze astăzi, la Ankara, alături de premierii Austriei, Turciei, Ungariei şi Bulgariei, un acord interguvernamental de susţinere a proiectului.

Dacă Ungaria, Austria şi Turcia şi-au pus la bătaie arsenalul politico-diplomatic pentru a avea un cuvânt cât mai greu de spus în proiectul de 8 mld. euro, susţinut de UE şi SUA, România face însă un rol de figuraţie, nereuşind să-şi impună vizibil un punct de vedere într-o afacere cu miză uriaşă în plan economic şi politic. România ar putea avea a doua cotă parte din profitul obţinut de compania de proiect dacă acordul ce se va semna astăzi la Ankara va stipula că încasările se împart proporţional cu lungimea gazoductului pe teritoriul fiecărui stat în parte. “Bineînţeles că acordul de tranzit ar urma să cuprindă şi modalitatea de împărţire a profitului”, a declarat ieri pentru Business Standard Ioan Rusu, directorul general al companiei de stat de transport gaze naturale Transgaz, companie membră a consorţiului Nabucco.

“Cel mai mult a câştigat Turcia, pe unde trec aproximativ 2.000 de kilometri, din lungimea totală de 3.300 de kilometri. România este pe locul al doilea, cu 460 de kilometri, iar Austria a pierdut puternic”, au spus surse apropiate consorţiului.

Acestea adaugă faptul că, în negocierile pentru Nabucco, Bucureştiul are o echipă din care fac parte experţi din Ministerul Economiei şi din Ministerul Afacerilor Externe, instituţie care a şi coordonat, de altfel, acest proces. Din compania de proiect fac parte Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Mol (Ungaria), OMV (Austria) şi, din 2008, RWE (Germania), fiecare deţinând o cotă de 16,67% din proiectul Nabucco.

Lupta pentru putere în cadrul proiectului a căpătat noi dimensiuni după ce Turcia a anunţat că vrea 15% din cantitatea de gaze transportată prin gazoduct. Turcii au folosit Nabucco la un moment dat şi ca monedă de negociere în schimbul aderării la Uniunea Europeană. Ankara a blocat, de altfel, şi accesul Gaz de France în proiect, ca replică la opoziţia Franţei de a primi Turcia în UE.

Înainte cu doar câteva zile de semnare, oficiali ai Ministerului de Externe de la Ankara, citaţi de cotidianul local Hurriyet, au spus că se aşteaptă ca acordul de tranzit să aducă Turciei venituri anuale din taxe de 400-450 mil. euro. Dacă aplicãm principiul cotei de profit proporþionale cu lungimea gazoductului rezultă că Bucureştiul ar putea avea încasări din taxe situate între 92 şi 103 milioane de euro pe an.
Gazoductul ar urma să traverseze Turcia pe o distanţă de aproximativ 2.000 de kilometri, din lungimea totală de 3.300 kilometri, astfel că autorităţile de la Ankara ar urma să beneficieze de 60% din taxele încasate. În Bulgaria vor fi construiţi 400 kilometri, România are un tronson de 460 km, Ungaria – 390 km, iar Austriei, de unde provine liderul consorţiului – OMV, îi revin ultimii 46 km din gazoduct.

La reuniunea de la Ankara vor participa şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, trimisul special pentru energie în Eurasia al SUA, Richard Morningstar, preşedintele georgian Mikhail Saakaşvili şi miniştri ai statelor care ar putea aproviziona cu gaze proiectul. Guvernul de la Ankara a trimis o invitaţie şi Rusiei pentru a participa la summit, au precizat oficialii turci.

Reuniunea găzduită de Turcia vine la câteva luni după ce Ungaria a organizat un summit pe problematica Nabucco împreunã cu reprezentanţi la cel mai înalt nivel din partea guvernelor interesate. România a fost prezentã cu o delegaţie condusă de ministrul Economiei, Adriean Videanu, premierul Emil Boc anunţând că renunţă la participare.

Bucureºtiul şi-ar putea câştiga prin Nabucco independenţa energetică faţă de Rusia, ar creşte concurenţa pe piaţa internă între furnizori, iar gazele naturale ar putea fi mult mai ieftine, s-ar putea crea câteva mii de locuri de muncă, ar exista mai multe comenzi în industria de profil şi ţara noastră ar căpăta o importanţă geostrategică sporită în cadrul regiunii, apreciază analiştii locali.

Acordul interguvernamental pentru tranzitul Nabucco ar urma să fie semnat mâine la Ankara (Turcia) de către premierul Emil Boc, care, aseară la ora 21.00, prezida o şedinţă-fulger de Guvern, pentru a rezolva probleme de ultim moment astfel încât să poată parafa respectivul document. Acordul va fi semnat de către reprezentanţii Austriei, Bulgariei, Ungariei, României şi Turciei, pentru cã Germania, membră prin RWE la proiect, nu este ţară de tranzit. Din delegaţia care va reprezenta România la Ankara va face parte şi ministrul Economiei, Adriean Videanu. Proiectul gazoductului Nabucco a fost lansat în 2002, ca soluţie alternativă a Europei pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc. Din cauza numeroaselor discuţii purtate între actorii interesaţi, termenul de finalizare a investiţiei a fost amânat constant, astfel că ultimele informaţii dau anul 2014 drept momentul la care conducta ar urma să devină operaţională. Conform ultimelor calcule, investiţia ar urma să se ridice la aproximativ 7,9 miliarde euro. Gazoductul Nabucco are o lungime de 3.300 km şi o capacitate de transport de 31 miliarde metri cubi, de aproape 1,5 ori peste consumul anual al României. Dintre cele cinci state implicate, Turcia, Ungaria şi Bulgaria sunt, la ora actuală, cele mai dependente de importurile din Rusia.

Potrivit agenţiilor de ştiri internaţionale, proiectul Nabucco are în prezent cel puţin două chestiuni sensibile de rezolvat. Prima ar fi legată de finanţarea gazoductului, în condiţiile crizei financiare, în timp ce a doua ar fi legată de sursa de aprovizionare. Un pas concret în proiectul Nabucco

l-a bifat, anul trecut, Azerbaidjanul, care a convenit să fie furnizor pentru Bulgaria, la începutul lui 2009 anunţând că este pregătit chiar să dubleze producţia de gaze.

Potrivit planurilor iniţiale ale consorţiului Nabucco, gazoductul ar urma să aibă ca ţări furnizoare, într-o primă fază, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, iar mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 miliarde metri cubi. Un anunţ important în acest sens a fost făcut la finele săptămânii trecute de Turkmenistan, cel mai mare producător de gaz din Asia Centrală, declarând oficial că este dispus să asigure gaz pentru Nabucco. La câţiva ani de la lansarea proiectului Nabucco, Rusia, cel mai mare furnizor de gaz natural pentru Europa, a plusat, anunţând că este dispusă să mai construiască o magistrală de gaze spre Europa, South Stream, al doilea proiect grandios de gazoduct anunþat după Nord Stream, conductă de legătură între Rusia şi Germania. România importã anual circa o treime din gazele consumate, acestea provenind din Rusia, unicul furnizor extern.


Cifrele proiectului

  • Ţări implicate: Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Austria
  • Lungime: 3.300 km
  • Parteneri: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAŞ (Turcia), RWE (Germania)
  • Anul punerii în funcţiune: 2014
  • Capacitate de tranzit: 31 mld mc anual

Puncte în suspensie

Chiar dacă nu vor rezolva controversele care durează de mai mulţi ani, acordurile ce vor fi semnate astăzi vor creşte sentimentul de încredere al investitorilor în proiect, acesta suferind de pe urma crizei economice globale şi a lipsei de ţări furnizoare de gaz, informează NewsIn, care citează o analiză Reuters.

Potrivit analiştilor, reuniunea de la Ankara va avea un efect redus în a opri dezvoltarea conductei susţinute de Rusia, South Stream, în detrimentul proiectului european, Nabucco. Cele cinci ţări se vor pune de acord în privinţa unor prevederi şi obligaţii legale în ceea ce priveşte tranzitul şi punctul de unde va începe Nabucco. Turcia a cerut ca Nabucco să înceapă undeva de lângă Ankara, dar alte posibilităţi se referă la Georgia şi Azerbaidjan. Acordul se va referi şi la chestiunea securităţii conductei, o condiţie importantă pentru cel mai estic membru în consorţiul Nabucco, Turcia, care va fi responsabilă pentru a preveni atacurile asupra gazoductului.

Analiştii cred însă că acordul nu va rezolva una dintre cele mai spinoase chestiuni în discuţie, şi anume cererea Turciei de a avea dreptul să folosească 15% din gaz pentru uz intern sau pentru export. Probabil, această chestiune va fi abordată separat.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter