ultima ora: La Chişinău va avea loc, şedinţa Comitetului executiv al Consiliului Electroenergetic al CSI

2009/10/21
La Chişinău va avea loc, şedinţa Comitetului executiv al Consiliului Electroenergetic al CSI
La Chişinău se va desfăşura, la 24 octombrie curent, cea de-a 36-a şedinţă a Comitetului executiv al Consiliului Electroenergetic al Comunităţii Statelor Independente, la care vor participa 11 delegaţii oficiale ale statelor membre, anunţă ministerul Economiei şi Comerţului.
Şedinţa Consiliului Electroenergetic al CSI va fi condusă de către preşedintele comitetului, ministrul Energeticii al Federaţiei Ruse, Serghei Şmatco, vice-preşedinte fiind ministru Energeticii şi Industriei al Republicii Tadjikistan, Gul Şerali.
La Chişinău sunt aşteptaţi miniştrii Energeticii din Belarus şi Kîrgîzstan, precum şi top-managerii unui şir de întreprinderi energetice din ţările CSI.
Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul celei de-a 36-a şedinţe a consiliului vor fi discutate 11 subiecte de bază, printre care: pregătirea sistemelor energetice ale ţărilor CSI pentru sezonul de iarnă 2009-2010, metodele de soluţionare a consecinţelor crizei financiare mondiale în domeniul electro-energetic, discutarea acordului privind colaborarea ţărilor CSI în domeniul utilizării resurselor hidro-energetice a râurilor transfrontaliere etc.
În cadrul şedinţei va avea loc şi votarea noului preşedinte şi vice-preşedinte al comitetului.
Comitetul executiv al Consiliului Electroenergetic al CSI se reuneşte începând cu anul 1992, de două ori pe an. Şedinţa din anul curent va fi desfăşurată pentru prima dată la Chişinău. Scopul de bază al Consiliului Electroenergetic este de a crea relaţii de parteneriat şi colaborare între ţările membre a Comunităţii Statelor Independente în domeniul electronergetic. Sistemul electronergetic al statelor CSI, include centrale electrice cu o capacitate totală de peste 322 mil. kW, care produc anual circa 1264 mlrd. kWh de energie electrică. Lungimea sumară a liniilor electrice depăşeşte 200 mii de km.
Cota Republicii Moldova în sistemul energetic al CSI este mai puţin de un procent din capacităţile de generare, şi de doar 0,3% din volumul anual de producţie.
Trebuie menţionat faptul că Republica Moldova nu a semnat acordul privind crearea unei pieţe unice de energie electrică din Comunitatea Statelor Independente, invocând faptul că este pe cale de a adera la Comunitatea Energetică şi la UCTE.
sursa: Economist (Moldova)

Tags:

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728