Ucraina si Rusia negociaza un nou contract pentru gazele naturale

2012/11/27

inforusia.ro

Miercuri incepe o noua runda de negocieri intre Ucraina si Rusia privind livrarile de gaze naturale. Discutiile tin de aproape un an, iar lucrurile par a fi destul de incurcate.

Ucraina depinde in mare masura de gazul rusesc si de peste un an incearca sa renegocieze contractul pe 10 ani, semnat in 2009, care a adus acum Kievul in situatia de a plati 416 dolari pe mia de metri cubi. Telul Kievului este sa ajunga la un pret de numai 250 de dolari, adica sa primeasca o reducere de 40 la suta, noteaza Europa Libera.
In acest moment, cheltuielile pe gaze reprezinta o parte mare din cheltuielile bugetare ale Kievului iar guvernul ucrainean are mare nevoie de o reducere a acestei poveri pentru a evita o serie de masuri nepopulare de austeritate. Mai ales ca in octombrie sunt programate alegerile parlamentare .
Pana acum, disputele aproape anuale dintre Ucraina si Rusia privind pretul gazelor rusesti au dus la o blocare temporara a livrarilor. Asa a fost in 2006 si in 2009. Numai ca ambele parti au avut numai de pierdut din aceste „razboaie ale gazelor”: Rusia si-a pierdut renumele de liferant serios pentru pietele europene iar Ucraina si-a periclitat apropierea de Uniunea Europeana.  De data aceasta, premierul Mikola Azarov a dat asigurari ca negocierile privind reducerea volumului de gaze importat de Ucraina si a pretului nu vor degenera intr-o noua blocada.  Pana la negocierea unor noi conditii, a precizat Azarov, Ucraina va continua sa importe gaze in baza contractului din 2009.

Asul Ucrainei in negocierile cu Gazprom a fost mereu reteaua  sa extinsa de gazoducte, prin care Rusia aprovizioneaza clientii europeni. Numai ca aceasta retea este invechita si ineficienta. Iar de cand a fost inaugurat Nord Stream-ul, gazoductul prin Marea Baltica care leaga direct Rusia de Germania, gazoductele ucrainene si-au pierdut ceva din relevanta. Rolul lor este acum amenintat si de proiectul South Stream, care ar permite Rusiei sa-si aprovizioneze si clientii est europeni , direct, evitand Ucraina.

Cu toate acestea, Moscova insista ca vrea o parte din sistemul ucrainean de gazoducte in schimbul negocierii unui acord mai favorabil. De ani de zile, guvernul ucrainean refuza, afirmand ca este o problema de suveranitate nationala.

Ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko a declarat inca din 13 ianuarie ca problema gazoductelor nu este pe agenda negocierilor pentru ca Kievul a refuzat de la bun inceput sa discute aceasta optiune.

Ucraina trebuie sa respecte si regulile acordului prin care a intrat, ca si R.Moldova, in Comunitatea energetica europeana si care nu permit vanzarea sistemului de gazoducte. Ar exista posibilitatea crearii unui concern international, cu participarea unor firme europene, care sa cumpere gazoductele. Alternativa primita cu raceala de Moscova.

Un diplomat european declara recent agentiei Reuters, ca cele doua parti sunt aproape condamnate sa ajunga la un compromis dar nu este evident ce poate si vrea sa ofere Ucraina. Pe de alta parte, analistul independent ucrainean Valentin Zemlianski  crede ca nu se va ajunge la un rezultat inainte de alegerile prezidentiale din Rusia, programate pentru inceputul lunii martie.

Potrivit Europei Libere, este de asteptat ca miercuri, la Moscova, sa se discute in primul rand despre dorinta Ucrainei de a-si reduce aproape la  jumatate importurile de gaze rusesti, de la 40 la 27 de miliarde de metrii cubi, desi a semnat un contract cu Gazprom pentru 40 de miliarde de metrii cubi.

Tags: ,

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter