Turkish Stream „pe ţeavă”

2016/10/25

focus-energetic.ro

conducta marea neagraMinistrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi omologul său turc, Berat Albayrak, au semnat luni un acord bilateral pentru construcţia conductei submarine Turkish Stream care va transporta gaze naturale ruseşti în sud-estul Europei, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Acordul, semnat în prezenţa preşedinţilor din cele două ţări, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar potrivit ministrului rus al Energiei, Alexander Novak, fiecare din cele două linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Un purtător de cuvânt de la grupul rus Gazprom a refuzat să facă comentarii cu privire la detaliile financiare ale proiectului Turkish Stream.

„O companie rusească va construi ambele conducte submarine şi le va deţine în timp ce secţiunea terestră a primei linii va fi deţinută de clienţii turci iar secţiunea terestră a celei de a doua conducte va fi controlată de o societate mixtă”, a precizat Alexander Novak.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala de tranzit pentru livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev şi Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale ruseşti destinate Europei via Ucraina.

În luna decembrie 2014, Rusia a anunţat că renunţă la proiectul gazoductului „South Stream”, care urma să treacă prin Bulgaria, Serbia şi Ungaria, în favoarea proiectului „Turkish Stream”, care prevede construcţia unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia via Marea Neagră. În luna decembrie 2015, după ce un avion militar rus a fost doborât de armata turcă, Rusia a suspendat lucrările Turkish Stream. În luna august a acestui an, preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, şi liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Sankt Petersburg şi au decis ca proiectul Turkish Stream să fie reluat, urmând să fie înfiinţat un grup de lucru şi să fie stabilită o foaie de drum.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter