Turcia şi Rusia au reluat discuţiile privind TurkStream. Când va fi luată o decizie

2016/07/28

Gandul

Potrivit ultimelor informaţii,citate de agenţia Reuters, ministrul adjunct al energiei din Rusia, Iuri Sentiurin, a declarat că a discutat cu oficialii turci despre proiectul de gaze naturale TurkStream. Discuţia nu s-a încheiat cu anunţarea unei decizi concrete, consultările urmând a fi reluate după întrvedera dintre preşedinţii celor două state.

 Vicepremierul Rusiei, Arcadi Dvorkovici şi omologul său turc, Mehmet Simsek, care au avut convorbiri la Moscova, au declarat că Turcia şi Rusia doresc reluarea şi întărirea relaţiilor comerciale dintre cele două state. Relaţiile bilaterale dintre cele două state s-au răcit după ce, anul trecut, Turcia a doborât un avion de luptă rus, la graniţa cu Siria.

Discuţia a avut loc pe fondul unei relansări a relaţiilor economice ruso-turce. Acesta este un nou pas al normalizării relaţiilor dintre cele două ţări.

 Reconcilierea dintre Moscova şi Ankara şi a devenit posibilă după ce luna trecută preşedintele turc i-a transmis liderului de la Kremlin scuze pentru doborârea unui bombardieri rus în Siria de către aviaţia turcă şi s-a intensificat puternic după eşecul loviturii de stat din Turcia. De altfel vicepremierul turc a şi mulţumit Rusiei pentru susţinerea acordată autorităţilor de la Ankara în timpul acesteia.

Ankara speră să obţină  ridicarea sancţiunilor economice, impuse de Rusia în urma acestui incident militar din Siria. Blocada rusă a provocat economiei turce daune de zeci de miliarde de dolari. Rusia, prin intermediul vicepremierului Arkadi Dvorkovici a afirmat că este deschisă negocierilor cu Turcia dar a precizat că  reluarea relaţiilor economice şi comerciale va avea loc gradual, pas cu pas.

 

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter