TRĂDAREA Doamnei de Tinichea: Brexitul a fost COMPROMIS pentru a nu AMPLIFICA Efectul Trump

2017/12/19

evz.ro

Două cutremure grozave au zgâlțâit din țâțâni lumea în 2016: Trump și Brexitul. Pentru ca visul de aur al globalizării să nu-și găsească sfârșitul în falia transatlantică, cele două epicentre trebuiau cu orice preț împiedicate să se unească.
Pe 28 decembrie, tancul „Christophe de Margerie” este așteptat să ajungă la Isle of Grain din comitatul Kent cu primul transport de gaze lichefiate rusești către Marea Britanie. Gazele provin de la uzina Yamal, o investiție de 22 de miliarde de euro din Arctica inaugurată de Vladimir Putin personal acum câteva zile. Compania care operează Yamal se numește Novatek și figurează pe lista firmelor rusești sancționate de Statele Unite după anexarea Crimeii în 2014.

Livrarea de gaze rusești către Marea Britanie reprezintă în același timp o premieră istorică și o sfidare uriașă la adresa lui Donald Trump.

Theresa May a fost primul lider european care a fost primit la Casa Albă de noul președinte american. La sfârșitul lui ianuarie 2017, premierul britanic, atacat din interior și din exterior de forțele anti-Brexit, avea nevoie disperată de sprijin. L-a găsit peste Ocean: „Brexitul va fi un lucru minunat pentru țara dvs”, i-a spus Trump lui May în timp ce îi strângea mâna la primire. După întâlnire, el a revenit, luându-i mâna: „Brexitul este o binecuvântare pentru lumea întreagă” și i-a promis un acord economic bilateral „foarte, foarte puternic” pentru a compensa ieșirea din UE.

Ceea ce s-a petrecut apoi cu Theresa May este uluitor și absolut inexplicabil. Ea și oamenii ei se lansează într-un război steril al declarațiilor cu liderii UE pe tema Brexitului, a costurilor și consecințelor acestuia. Amețiți de „Hard Brexit” și „Soft Brexit”, de zvonuri și dezmințiri, britanicii intră într-un fel de resemnare indiferentă: Brexitul nu mai era despre ei, ci o sinistră chestie de birocrație, în care Londra nu se arăta mai brează ca Bruxelles-ul.

Pe acest fond de apatie, convocarea alegerilor anticipate de către May cade ca o bombă. Conservatorii aveau o majoritate parlamentară relativ confortabilă (17 locuri) pentru a conduce negocierile cu mână forte și a scoate țara din UE în condiții favorabile. May declară însă că vrea o majoritate și mai largă.

Efectul: pe 8 iunie, militanții pro-Brexit, sastisiți, stau acasă, în timp ce votanții pro-UE se mobilizează exemplar, mirați și ei de șansa nesperată ce li se oferă. Drept care May pierde majoritatea și este nevoită să guverneze cu Partidul Unionist irlandez, fapt care se va dovedi catastrofal.

Caruselul zvonurilor și dezmințirilor despre Brexit se reia cu mai mult avânt. Urmează data fatidică de 4 octombrie, când Theresa May are ideea de a-și relansa cariera politică printr-un discurs ce trebuia să fie memorabil și să mobilizeze Partidul Conservator în jurul ei.

Dezastru total: mai întâi un comedian celebru pentru farsele sale reușește (cum?) să pătrundă în sală și să-i înmâneze Theresei May formularul P45, un document fiscal ce se completează de persoanele rămasă fără serviciu;

la scurt timp, May este înecată de un acces groaznic de tuse, care nu o lasă să vorbească minute în șir, deși i se aduc apă și pastile;

colac peste pupăză, când duce mâna la gură se observă cu claritate că poartă o brățară cu portretul Fridei Kahlo, pictorița comunistă care a avut o relație cu Troțki; totul se încheie apoteotic, când literele de pe lozinca din spatele lui May încep să cadă în râsul general: BUILDING A COUNTRY THAT WORKS (F)OR EVERYON(E).

La sfârșitul lui noiembrie, Londra și Bruxelles-ul cad în sfârșit de acord asupra prețului pe care britanicii trebuie să-l plătească Uniunii Europene: circa 60 de miliarde de euro. Când în trecut fuseseră vânturate sume comparabile, zvonurile fuseseră catalogate de Londra drept „exagerate”.

Marea Britanie se mai angajează să păstreze statutul actual al frontierei dintre Irlanda de Nord și Irlanda. Cum Irlanda va rămâne în Uniunea Europeană, rezultă că, pe o lungime de 500 de kilometri, Marea Britanie va avea frontieră deschisă cu UE. Or, toate sondajele au demonstrat că imigrația și permeabilitatea frontierelor au fost principalul motiv al Brexitului.

Tags: ,

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter