Tehnic vorbind, proiectul South Stream inca mai exista – ministrul bulgar de Externe

2015/02/23

ziare.com

Anuntul facut la sfarsitul anului trecut de presedintele rus Vladimir Putin cu privire la abandonarea proiectului gazier South Stream pare a nu fi chiar atat de categoric. In Bulgaria proiectul este mort doar din punct de vedere politic, nu si tehnic, spune ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov.

“Mai intai, trebuie sa spunem ca anularea South Stream s-a facut numai la nivel politic. Tehnic vorbind, proiectul inca mai exista. Acordul interguvernamental nu a fost denuntat, compania inca exista, nu am primit nicio instiintare oficiala din partea rusa cu privire la South Stream”, a spus seful diplomatiei bulgare, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Daniel Mitov a atras atentia ca proiectul a fost mentionat recent de Putin, intr-o vizita in Ungaria, deci este posibil sa existe si surprize in acest sens.

“Ei bine, recent si deodata, s-a dovedit, in recenta vizita a domnului Putin la Budapesta, ca a mentionat din nou gazoductul. Deci este probabil un fel de mediu care se schimba, tactica se schimba, nu stim sigur”, a afirmat acesta.

La conferinta din Budapesta, Putin a declarat ca Rusia nu a renuntat la South Stream. In schimb, a fost nevoita sa abandoneze proiectul din cauza Uniunii Europene.

Putin a aratat ca Rusia are optiunea de a directiona o noua conducta de gaze in Bulgaria, care sa functioneze ca ramificatie a Turkish Stream, gazoductul ce va inlocui South Stream pentru livrarea de gaze Europei, ocolind Ucraina. La South Streamin varianta originala a proiectului nu se va reveni, a spus Putin.

Pe teren, insa, in Bulgaria, compania care trebuia sa construiasca South Stream este operationala si continua sa munceasca, declara unul dintre directori la sfarsitul lunii trecute.

Dimitar Gogov, unul dintre directorii South Stream Bulgaria, spunea ca se depun eforturi in sensul obtinerii permisului de constructie.

“Practic nu construim nimic pentru ca nu a inceput constructia, dar muncim pentru a obtine un permis de constructie. Chiar daca proiectul a fost oprit la nivel politic, sunt procese in desfasurare care nu pot fi stopate”, a aratat acesta.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter