SUA cer României şi ţărilor de la Marea Neagră să formeze o coaliţie pentru securitate energetică

2009/10/01

Consensul în Europa privind securitatea energetică va fi dificil de atins în următoarea perioadă, astfel că este crucial ca ţările riverane la M.Neagră să formeze o coaliţie pentru a susţine explorarea, producţia şi transportul resurselor energetice, a declarat la Bucureşti un reprezentant al SUA.

Reprezentantul special al SUA pe probleme de energie, Richard Morningstar, numit relativ recent în această funcţie, se află la Bucureşti pentru a participa la Black Sea Energy and Economic Forum. Oficialul a subliniat miercuri seara, într-un discurs rostit cu ocazia unei recepţii, că, atunci când se vorbeşte de securitate energetică, Marea Caspică nu trebuie să fie singura la care lumea se duce cu gândul, fiind foarte importantă şi Marea Neagră.

În opinia sa, Marea Neagră are un potenţial crescut în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelelor energetice. “Marea Neagră este o mare neexploatată într-o importantă măsură şi ar putea ascunde importante hidrocarburi. Ştiu că multe companii care participă la acest eveniment sunt interesate în acest lucru”, a spus Morningstar.

Oficialul SUA a evidenţiat că este esenţială cooperarea regională pentru dezvoltarea securităţii energetice în această regiune şi a coridorului sudic, cât şi pentru implementarea unei noi innfrastructuri energetice.

“Ţările riverane la Marea Neagră trebuie să conlucreze, să formeze o coaliţie care să susţină dezvoltarea infrastructurii energetice la Marea Neagră şi a coridorului sudic. Vin vremuri grele pentru a ajunge la un consens real în Europa cu privire la securitatea energetică. Este crucial, aşadar, că ţările riverane să îşi unească forţele pentru a susţine explorarea, producţia şi transportul resurselor energetice de aici către piaţa mondială”, a atras atenţia Morningstar.

În ceea ce priveşte modul în care SUA îşi exercită diplomaţia energetică, Morningstar a subliniat că Washingtonul vrea să colaboreze cu Rusia. “Politica noastră nu este antirusească şi facem eforturi pentru a avea un dialog deschis şi pentru a găsi un teren unde avem interese comune”, a spus oficialul SUA.

“Rusia va fi un actor major pe piaţa energetică în viitorul previzibil, aşa că trebuie să cooperăm. Ei pot să-şi crească producţia, dar asta nu înseamnă că acest lucru este în contradicţie cu dorinţa altor ţări de a-şi diversifica resursele”, a completat Morningstar.

Explicând care este interesul SUA pentru securitatea energetică a Europei, Morningstar a arătat că America vrea să îşi menţină interesul comercial şi economic activ în regiune şi că, în acest sens, securitatea energetică este esenţială.

Fred Kempe, preşedintele Atlantic Council, think-tankul american care organizează forumul energetic, a glumit miercuri seara, la începutul galei de lansare a conferinţei, pe tema tensiunilor din coaliţia de guvernare de la Bucureşti. “A fost lipsit de consideraţie din partea liderilor politici să creeze o criză tocmai când noi avem acest forum, dar cred că asta va face ziua de mâine (joi – n.r.) cu atât mai interesantă”, a spus Kempe, referindu-se la faptul că lucrările ar trebui să fie deschise de Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu.

El a explicat şi de ce a fost organizată această primă ediţie a forumului la Bucureşti: “România a dovedit că înţelege cum merg lucrurile. Pentru a te integra în UE şi în NATO trebuie să consolidezi relaţiile geostrategice şi să îţi stabileşti cu claritate o poziţie”.

Black Sea Energy and Economic Forum, organizat de Consiliul Atlantic al Statelor Unite, cu sprijinul Ministerului Economiei şi al Ministerului Afacerilor Externe din România, reuneşte lideri mondiali, reprezentanţi marcanţi ai mediului de afaceri şi personalităţi politice pentru a discuta despre problematica energetică în regiunea Mării Negre şi a Mării Caspice.

Invitatul principal al forumului este reprezentantul special al SUA pe probleme energetice, Richard Morningstar, dar la lucrările reuniunii mai sunt prezenţi preşedinţi şi directori din partea Areva, DEPA, ExxonMobil, Hellenic Petroleum, Hunt Oil, KazMunaiGas, OMV, Sabanci Energy Group, Schlumberger, SOCAR, precum şi miniştri ai economiei şi energiei din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, România şi Turkmenistan.

sursa: Money.ro

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter