Stanga imprejur in sistemul energetic: siguranta mult visata poate deveni vulnerabilitate

2015/08/14

energy-center.ro

Pentru prima data in ultimii aproape trei ani, aroganta administratorului Hidroelectrica a disparut. In locul atitudinii de preamarire, Remus Borza afiseaza una de ingrijorare evidenta, pentru ca in urmatoarea luna Hidroelectrica ar putea intra pe pierdere. Seceta din aceasta vara nu trebuie sa dea de gandit doar celor de la Hidroelectrica, ci intregului sistem energetic national incluzand aici si piata de energie si traderii sau furnizorii.Singurii care au de castigat vizibil sunt producatorii pe carbune si hidrocarburi, ce incearca in aceasta perioada sa-si umple gaurile negre acumulate prima parte a anului.

Well drillers for Hydro Resources drill a well near Sublette, Kansas.

Productia de energie electrica trece zilnic, odata cu declansarea secetei, de nivelul de 8.000 MW, la un consum de peste 7.000 MW. Carbunele conduce detasat, cu o pondere de peste 30%, lucru intalnit doar in vremurile in care consumul energointensiv al Romaniei solicita sistemul pana la limita de avarie.

Daca ne raportam la datele statistice din primul semestru al anului si ceea ce se intampla in sistem de circa o luna incoace ajungem la concluzia ca mult cantata siguranta energetica a Romaniei este inca departe de a se fi realizat. Nimeni nu trage nici un semnal de alarma, pentru ca decidentii isi recunosc la randul lor esecul nereformarii sistemului. In caz de panica actionam haotic fara sa invatam nimic din experienta. Aceeasi situatie o regasim si in cazul productiei si consumului de gaze naturale, unde ne-am permis sa sfidam sursele de aprovizionare externa pe motivul ca ne ajunge gazul din Romania. Ce se va intampla insa daca ne vom confrunta cu o iarna dificila, asa cum in momentul de fata ne confruntam cu seceta?

Hidroelectrica a turbinat apa din Dunare pana la momentul de panica si tot asa a facut cu apa din lacurile de amenajare unde nivelul este deja mult sub cota de atentie. Ce va face domnul Borza daca seceta va mai dura inca doua luni? Cum va asigura Hidroelectrica serviciile de sistem pentru care este de altfel gandita functionarea acesteia? Cine va achita diferenta mare de pret intre energia pe carbune si asigurarea serviciilor de sistem de catre termocentrale la costuri infinit mai mari decat ar fi facut-o Hidroelectrica daca aceasta isi gestiona rational rezervele)? Domnul Borza s-a incapatanat insa sa demonstreze ca Hidroelectrica poate deveni cea mai performanta companie romaneasca, trecand peste alte responsabilitati pe care le are.

In primul semestru al acestui an Romania a exportat in jur de 5 TWh energie electrica si a importat in jur de 2 TWh. A fost un adevarat delir in randul guvernantilor, dar o reala ingrijorare in randul specialistilor. Energia este o materie prima, iar cel care isi permite sa exporte materie prima se cheama ca nu este competitiv, spuneau cei din urma. Iata ca nici una nici alta dintre teoriile emise nu mai corespund zilei de azi. Mai poate exporta Romania energie electrica?

Intrebarea are un raspuns simplu: pentru contractele existente si care sunt pe termen mai lung de cat o vara suntem obligati sa exportam. Intrebarea este cine isi va mai permite sa vanda la extern energie electrica produsa in Romania la costuri mai mari decat cele de pe pietele invecinate? Caci, in lipsa energie hidro si a energiei regenerabile nici o alta nu poate fi competitiva la export. Acesta este si motivul pentru care am amintit la inceputul articolului nostru ca ingrijorarea ar trebui sa cuprinda nu numai pe producatorii de energie, ci mai ales pe furnizori, pe traderi, respectiv pe cei ce gestioneaza piata de energie din Romania.

In context nu am amintit nimic despre Nuclearelectrica, o alta entitate de generare vulnerabila la lipsa apei pentru racirea reactoarelor. Vom urmari insa cu atentie ceea ce se va intampla in perioada urmatoare, in conditiile in care seceta persista, ca sa dovedim, asa cum am mai spus-o, ca ne-am culcat prea repede pe lauri atunci cand ne-am laudat cu siguranta energetica.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter