Sindicaliștii din energie și-au atins un prim obiectiv: Termocentrala Paroșeni trece la Consiliul Județean Hunedoara

2015/04/22

gazetadedimineata.ro

Sindicatele din energie afiliate Federației Energetica a lui Ioan Pisc, care de mai bine de un an cer divizarea CEH și separarea mineritului de energie, “și-au atins” un prim obiectiv: Termocentrala Paroșeni va trece la Consiliul Județean Hunedoara, acestea fiind soluțiile discutate luni cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, şi va fi o consecinţă a planului de divizare ce se conturează odată cu condiţiile impuse de primirea ajutorului de stat.

La termocentrala Mintia, despre care spun energeticenii că stă mult mai bine la capitolul generator de  datorii,  lucrurile nu sunt încă clare. Aceasta ar putea ajunge tot la Consiliul Judeţean, dar și la Consiliul Local Deva.

Potrivit planului de divizare de care vorbește Pisc, rolul autorității județene sau al celei locale nu e “decât” cel de a subvenționa gigacaloria astfel încât să fie acoperite costurile de producție.

Mai mult, în opinia liderului Federației Energetica, cărbunele din Valea Jiului e mult prea scump față de cel adus din Africa de Sud cu 60 de lei pe gigacalorie.

Aşezată în această formă la masa discuţiei, analiza este cel puţin una superficială şi care are o singură fundamentare: neasumarea situaţiei actuale şi amânarea verdictului pe mandatul altora. Mai mult, orice ipoteză a discuţiei ascunde cauza care a generat acest moment al divizării. Trimiterea termocentralelor la consiliul județean nu e altceva decât o consecință a divizării, sub umbrela căreia sindicaliștii din energie și oficialii Guvernului spun că salvează Complexul Energetic Hunedoara. În fapt, scopul este închiderea minelor de huilă din Valea Jiului și aducerea cărbunelui din import, care e mai ieftin. Interesul factorilor decizionali este de a acoperi subminarea repetată şi orchestrată din acest sistem.

Sindicaliștii din energie, cei afiliați Federației Energetica condusă de Ioan Pisc, s-au întâlnit, luni, cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. La întâlnire a participat şi un sindicalist de la Paroşeni, Mihai Lorincz, şi unul de la Mintia, Ionel Ticula. După discuțiile de la minister, intenția energeticienilor e clară: divizarea CEH, închiderea minelor și preluarea termocentralelor de către Consiliul Județean Hunedoara – Paroșeni, sau Consiliul Local Deva- Mintia.

Sub pretextul că îi interesează ”foarte mult ce fac oamenii din Valea Jiului de mâine în colo” sindicaliștii din energie afiliați lui Pisc, social-democrații hunedoreni dar și membri ai Guvernului se gândesc serios să transfere termocentralele la consiliul județean. Federația Energetica a lui Pisc își vede astfel împlinit visul, Pisc și ai lui vorbind de mai bine de un an de divizarea CEH și separarea mineritului de energie. Minele pot să se închidă, important e să meargă în continuare termocentralele. Cu ce? Cu huilă din import. Su cu lignit, dacă e să luăm de bun ce vorbeşte Mihai Lorincz.

pisc”Minele acestea ar trebui să intre în închidere pe un termen lung.Eu trebuie să păstrez activitatea energetică sub două considerente ori printr-o legislație care să îmi permită accesul în piață indiferent de prețul energiei din Hunedoara bazându-mă pe ideea că într-adevăr siguranța sistemului poate fi asigurată de centrale care folosesc ca combustibil cărbunele care este garantat în România, ori să le trec pe un program de închidere, 2025, 2028, ca să pot să asigur această subvenție a cărbunelui în așa fel încât să nu pierd activitatea din Valea Jiului, dar în același timp trebuie să mă gândesc și unde folosesc cărbunele”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, Ioan Pisc, președintele Federației Energetica.

Liderul care pledează pentru închiderea minelor pentru a salva termocentralele are în Federaţie şi câteva sindicate formate din mineri care plătesc cotizaţii, ca să gândim strict pe lungimea lor de undă, unora care se exprimă pentru eliminarea locurilor lor de muncă

Potrivit lui Pisc, pentru ca huila din Valea Jiului să fie arsă în continuare, ministerul are două soluții.

”Știm foarte bine că Termocentrala Paroșeni e cea mai nouă centrală în care s-au băgat bani (sume supraevaluate chiar –n.r.), are ca obiectiv și alimentarea cu agent termic în Petroșani, Vulcan și Lupeni. În viziunea ministerului, această centrală urmează să treacă la consiliul județean și să se poată accesa fonduri pentru centralele în cogenerare de înaltă eficiență. Rămâne în calcul Deva care are probleme mai mari decât Paroșeniul pentru că nu a investit în condiții de mediu, pentru că a trecut termenul de valabilitate al autorizațiilor de mediu, pentru că și Deva are nevoie de agent termic. Și o soluție e ori împreună cu consiliul județean să se treacă la acest lucru, ori Deva să fie ajutată prin diminuarea prețuului la gigacalorie pentru că e un paradox să aduc din Africa de Sud la 60 de lei gigacaloria în curte și nu pot să dau gigacaloria din Valea Jiului la mai puțin de 126 de lei pe medie. (…) Ca să fac condițiile de mediu, indiferent de unde atrag banii trebuie să am grupuri valide, sănătoase. Nu pot să fac o investiție în grup care nu rezistă tehnic, fapt pentru care îmi trebuie bani și pentru reabilitarea a minim două grupuri de la Mintia”, a mai spus Pisc.

Și, dacă tot trec la CJ, sindicaliștii și oficialii din minister știu ce are de făcut forul județean cu termocentralele. Să subvenționeze agentul termic, astfel încât să acopere diferența dintre prețul de vânzare și prețul de producție.

”Da de ce trebuie să susțină consiliul județean? Consiliul județean nu poate face altceva decât prin angajarea unor diferențe de bani pe gigacaloria livrată către populație, așa cum prevede legislația și așa cum se întâmplă peste tot, între prețul local de referință și respectiv costurile de producție. Problema e că o unitate trebuie să se autosusțină financiar. Dacă aparține de CJ înseamnă că unește cele două activități de producere a agentului termic și de transport, distribuție furnizare. Cu excepția zonei de Valea Jiului actualmente Galațiul care a fost închisă și Drobeta Turnu Serevin și Craiova sunt legate de către un agent proudcător de energie electrică și termică fără să fie în subordinea consiliului local sau județean, în rest în toată țărișoara asta românească sunt n agenți de producere dar sunt arondați celor care trebuie să se preocupe și de confortul termic al celor pe care îi aleg din patru în patru ani”, a mai spus Pisc.

Adică pe logica PSD, autoritatea județeană va trebui să acopere pierderile. Pierderile adâncite pe mandatul social-democrat care a adus complexul pe linia falimentului.

Președintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, susține că preluarea termocentralelor de forul județean dovedește că actuala guvernare nu mai are soluții pentru mineritul și energia hunedoreană, afirmând că lichidarea CEH ar reprezenta o crimă.

”Cu restul ce se întâmplă (în afara subvenționării gigacaloriei-n.r)? Asta ei o spun în lipsă de orice soluție că până acum și-au dorit foarte mult să vină să conducă, să gestioneze, să facă energie, dar din păcate ne-au mai păcălit o dată. Lichidarea acestor entități ar fi o crimă pentru județul Hunedoara”, afirmă Gligor.

Potrivit acestuia, varianta preluării de către CJ a Termocentralei Paroșeni, poate fi discutată, însă responsabil.

”Putem discuta varianta asta, dar ca oameni responsabili. E nevoie de o dezbatere responsabilă pe tema asta. Practic eu înțeleg că nu mai au nicio soluție de a gestiona termocentralele, dar discutăm cu responsabilitate, pentru că sunt oamenii care ne-au promis că au semnat contracte cu China, că totul se retehnologizează, se face că va fi eficiență energetică, că viitorul mineritului e asigurat… Trebuie o dezbatere extrem de clară și responsabilă pe tema asta. Nu e o joacă. Trebuie pus punct acestui joc iresponsabil. Trebuie pasate cu responsabilități. Discutăm de subvenție pentru ce? Să acoperim pierderile lor? Nu! Avem nevoie de o sumă mare pentru a investi în sistemul de termoficare, subvenția înseamnă extrem de clar acoperire de pierderi și atunci trebuie să lămurim într-o discuție și la ce subvenție se gândesc ei. Eu mă gândesc la investiții prin care să eficientizăm sistemele pentru că sistemul are mai multe componente nu doar ce e așa în pripă le-au văzut ei și cu rezultate catastrofale. Înseamnă investiții, eficientizarea sistemului, funcționare eficientă preț acceptabil la consumator, siguranță în furnizare. Toate lucrurile astea printr-o subvenție care va fi din ce în ce mai mare… astea sunt lucruri doar de dânșii inventate”, a mai spus Gligor.

Președintele CJ Hunedoara întreabă de ce nu au făcut foștii conducători ai CEH investiții în sistemul de termoficare, apreciind din nou că din bugetul CJ nu pot fi făcute astfel de investiții. Nu de alta, dar prin legea bugetului, Guvernul Ponta și-a bătut joc de finanțele hunedorene, și nu numai.

marinescuUnul dintre energeticieni spune că este împotriva „a ceea ce vrea să facă PSD cu CEH-ul”

”Prin acțiunea sindicatului energeticienilor din care fac si eu parte, Pisc a aratat clar că este aservit PSD-ului. O primărie nu va putea veci să susțina o mină cu bugetul de care dispune ca să nu mai vorbim și de altele însa mulți din primarii PSD-iști probabil și-ar dori asta ca să mai mulgă și ei ceva înainte de dezastrul total. Sunt total împotriva a ceea ce vrea să facă PSD cu CEH-ul”, spune Dan Marinescu.

Reprezentanții Sindicatului Muntele atrag și ei atenția că se dorește închiderea mineritului și că transferul termocentralelor către autoritățile locale sau județene înseamnă un viitor incert atât pentru locurile de muncă cât și pentru salariile angajaților.

”Dacă se “reuşeşte” trecerea termocentralelor la consiliile locale trebuie spus că salariile vor fi reduse la minimul pe economie. Dacă nu se reuşeşte preluarea termocentralelor de către consiliile locale trebuie spus că singurii interesaţi sunt doar privaţii care se ocupă de tăierea fierului vechi, acest lucru fiind susţinut de o parte dintre politicienii care conduc astăzi destinele judeţului şi care au legături cu aceşti întreprinzători. Dacă destinul celor două termocentrale va fi tăierea acestora la fier vechi, ne putem angaja tot pe salariul minim pe economie la firmele de demolări. Punerea pe butuci a termocentralelor din cadrul CEH, dar şi din CEO, va duce automat la importuri de energie electrică şi la dependenţa României de ajutorul altor state. Am pierdut sistemul bancar, resursele naturale, mai avem de aruncat la gunoi un sistem energetic care poate fi un generator de putere în acest colţ al Europei, după care ne putem declara vasalii Europei”, susțin, într-o postare pe Facebook, reprezentanții Sindicatului Muntele.

Potrivit acestora, prin divizarea CEH Guvernul urmărește diminuarea impactului pe care l-ar avea închiderea bruscă a mineritului asupra lor, a clasei politice, care se teme de protestele violente ce pot apărea în Valea Jiului. În cazul divizării CEH, partea minieră va intra pe program de închidere similar cu cel de la SNIMVJ pe o perioadă de aproximativ, în cel mai fericit caz, 10 ani.
Reprezentanții Guvernului și Pisc, împreună cu afiliații săi, uită să spună însă ce se va întâmpla cu Valea Jiului din momentul în care se vor reduce treptat capacităţile miniere.

”Probabil pensiile minerilor vor deveni fonduri de asistenţă socială pentru copiii şi nepoţii lor”, mai spun sindicaliștii de la Muntele.

Iar îngrijorarea lor este îndreptățită. Mihai Lorincz, liderul Sindicatului Liber de la Termocentrala Paroșeni, spunea, săptămâna trecută, pentru GDD, că unitatea poate funcționa fără probleme pe lignit, trebuie doar schimbate arzătoarele.

La discuția de luni cu ministrul Energiei a participat liderul Federației Energetica, Ioan Pisc, președintele Sindicatului Liber Electrocentrale Paroșeni-Mihai Lorincz și președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva Mintia-IonelTicula.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter