Siguranţa energetică – lăsată la dispoziția rușilor și a iernii: Comisia de Industrii din Cameră lucrează la anularea obligației de-a face stocuri de gaze

2017/06/23

cursdeguvernare.ro

Furnizorii de gaze naturale nu vor mai fi obligaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să constituie depozite pentru iarna viitoare, dacă Parlamentul va adopta un proiect de lege aflat acum la Comisia de industrie din Camera Deputaţilor.

Siguranţa aprovizionării cu gaze naturale urmează să fie asigurată de o rezervă strategică, pe care ar trebui să o constituie Transgaz (TNG), care operează sistemul de transport naţional şi răspunde de securitatea acestuia. Transgaz va acţiona în cazul în care piaţa nu va face faţă deficitului de ofertă de pe piață”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, pentru cursdeguvernare.ro.

În rest, „furnizorii vor fi responsabili pentru satisfacerea cererii de consum şi vor putea constitui depozite pe baza unor contracte negociate cu Romgaz”, a adăugat Nicolae Havrileț.

Dimensiunea rezervei strategice pe care Transgaz, sau entitatea desemnată ar urma să o constituie, va fi stabilită de Ministerul Energiei.

Nu este însă sigur că Transgaz va fi operatorul rezervei strategice de gaze și nici mecanismul de constituire a acesteia. Nicolae Havrileț evocase, anterior, alternativa ca „stocul strategic” să fie constituit de Rezervele Statului, potrivit unei declarații citate de Agerpres.

Furnizorii sunt obligaţi în prezent să depoziteze anumite cantități de gaze în perioada aprilie-octombrie, la prețuri reglementate, pentru securitatea aprovizionării în vârf de consum pe timpul iernii.

Rezervele

Autorităţile ar fi trebuit să publice obligaţiile de stocare la gaz natural încă din februarie, potrivit lui Răzvan Nicolescu, executive lead adviser Deloitte și fost ministru al Energiei.

„Fără gaz în depozite, ne rămân trei opţiuni pentru iarna următoare:
a) ne bazam pe ruşi;
b) tremurăm;
c) ne rugăm la Dumnezeu să fie iarna uşoară”
, spune fostul ministru al Energiei într-o postare pe Facebook.

În depozitele Romgaz există 1,1 miliarde mc de gaze, în prezent, faţă de un minim necesar de 1,7 miliarde.

„În ritmul actual de înmagazinare vom ajunge la 2,7 miliarde mc”, a estimat preşedintele ANRE.

„Dacă legea nu va fi adoptată în timp util, ANRE va propune o hotărâre de guvern care va stabili doar cantităţile necesare de înmagazinare, dar nu şi tarifele tarife de acces la depozite, ca urmare a liberalizării complete a pieţei”, a mai spus Nicolae Havrileţ, la solicitarea Cursdeguvernare.ro.

Legea ar trebui să fie adoptată în circa trei săptămâni, pentru a putea fi aplicată în vederea iernii viitoare, a mai spus oficialul.

Problema invocată: ”ca să nu mai încărcăm consumatorul”. Las c-o să-l încarce alții..

Impunerea pentru furnizori obligaţiei de constituire a depozitelor „nu mai este posibilă, în urma liberalizării complete a pieţei. Eventualele diferenţe dintre costul gazelor înmagazinate şi preţurile de piaţă nu mai pot fi impuse cuiva anume”, a adăugat preşedintele ANRE.

„Trebuie să ne gândim şi cine plăteşte siguranţa (aprovizionării, n.r.). Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta că dăm ajutor de stat unei firme care înmagazinează”, a mai spus Nicolae Havrileț, care a invocat diferențele dintre prețul gazelor pe piață și cel de acces la gazele înmagazinate.

„Acum prețul de referință este de 71 de lei / MWh, iar tariful reglementat de înmagazinare este de 20 de lei, deci 91 de lei, iar pe piața externă este de circa 84 de lei în echivalent”, a calculat președintele ANRE.

Pe de altă parte, pe piață există opinii care spun că ANRE ar trebui să stabilească tarife echilibrate în funcție de piață, pentru a nu se ajunge la probleme.

Controversele: Faceți provizii

„Este o iresponsabilitate să nu se asigure obligatoriu din timp rezervele de gaze pentru iarnă”, a spus unul dintre experții apropiați discuțiilor, care a solicitat anonimatul,  consultat fiind de cursdeguvernare.ro.

Nici furnizorii nu sunt mulțumiți de inițiativa legislativă. „Credem cu tărie că obligaţia de stocare a gazelor este foarte importantă pentru toată lumea, pentru a asigura securitatea în aprovizionare, cel puţin pe perioada în care piaţa angro de gaze nu poate juca acest rol, aşa cum se întâmplă în unele ţări vestice, unde există pieţe angro puternice”, a declarat Eric Stab, CEO al Engie România, citat de Agerpres. Engie este unul dintre cei doi mari furnizori din România, care acoperă jumătatea de sud a țării.

„Funcționarea pieței angro este o problemă, într-adevăr dar, pe de altă parte, e mai ușor să ai o piață mai lichidă dacă ai posibilitatea să și stochezi produsul la liber, fără intervenții administrative nenecesare. Nu putem folosi la infinit argumentul că piața angro nu e dezvoltată, ca să nu luăm măsuri care să îmbunătățească funcționarea pieţei angro – asta e ceea ce se cheamă un argument circular”, a declarat Otilia Nuţu, analist de piaţă la Expert Forum, pentru cursdeguvernare.ro.

Existenţa unui „stoc minim obligatoriu de siguranţă strategic are sens, pentru situaţii neprevăzute”. Acesta trebuie să fie „reglementat, cu costuri socializate asupra tuturor consumatorilor, ca orice cheltuială de securitate energetică. În rest, peste acest stoc minim obligatoriu, furnizorii să-şi poată face stocuri mai mici sau mai mari, în funcţie de ce aşteptări au privind cererea din piaţă în viitor. De exemplu, fac un stoc mai mare dacă mă aştept ca, la iarnă, să crească foarte mult preţurile şi câştig din diferenţă. Pot să şi pierd dacă am făcut un calcul greşit. În alte cuvinte, este vorba de liberalizarea capacităţii de înmagazinare”, a explicat Otilia Nuţu, exspert în piața de energie al Think-Thankului Expert-forum.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter