Securitatea Energetica a Romaniei si relatia cu Rusia in documentele Wikileaks

2011/03/28

Hotnews: WIKILEAKS Ambasada SUA: Sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei

O telegrama a Ambasadei SUA clasificata “Confidential” si redactata in 2006 prezinta contextul in care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut in centru pe Codrut Seres – ministrul Economiei, Zsolt Nagy – ministrul Comunicatiilor, Stamen Stancev – consultant bulgar si Vadim Benyatov – cetatean american. Telegrama prezinta cateva comentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar si dezvaluirea unui episod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro este “Romania – scandal in sectorul energetic, cetatean american retinut sub acuzatii de <<spionaj economic>>

Telegrama prezinta modul in care Ministerul Economiei si Petrom au negociat liberalizarea preturilor, negociere anulata in ultimul moment de un telefon primit de la o institutie guvernamentala din domeniul reglementarii. Iata pasajele relevante:

“Sectorul energetic este in criza, mai ales avand in vedere cresterea costurilor globale si presiunea crescanda asupra Guvernului Romaniei pentru a permite liberalizarea totala a pretului la gazele naturale de productie interna. In timp ce Guvernul regleaza piata consumatorilor captivi (consumatorii individuali si micile afaceri), OMV/Petrom si-a exercitat dreptul de a vinde gaze pe piata libera, in ciuda obiectiilor Guvernului. Sub presiunea UE si FMI, Guvernul a fost de acord in cele din urma sa liberalizeze piata pentru marii consumatori, care inseamna 75%. In Octombrie (2006 – n.red.), o luna cu cerere relativ mica, OMV/Petrom a fortat chestiunea limitand accesul distribuitorilor regionali la produsele sale, fortandu-i sa fie de acord cu preturi mai mari decat Guvernul incercase sa impuna.

Conform unor surse din industrie, dupa negocieri indelungi intre Petrom si Ministerul Economiei si Comertului (MEC), MEC a fost de acord sa-si retraga cererea ca Petrom sa accepte preturi reglementate pentru toate vanzarile, cu conditia ca Petrom sa ofere o cantitate fixa de gaze la preturi subventionate pentru consumatorii cu venituri mici. Cu toate acestea, cu zece minute inainte de anuntul programat, Seres (ministrul Economiei si Comertului – n.red.) a primit un telefon de la agentia guvernamentala de reglementare (“government regulators” in original) care a sustinut ca deal-ul este ilegal. Potrivit unor surse din industrie, Seres a fost luat complet prin surprindere si a pretins ca interesele industriei locale ar fi in spatele acestei actiuni.

Contraatacand, ministrul Seres a tinut o conferinta de presa surpriza duminica, 19 noiembrie, sustinand ca familia sa a fost urmarita si ca el a fost sub presiune constanta din partea tuturor elementelor din guvern (“from all elements of the guvern” in original), inclusiv din propriul sau partid (Partidul Conservator) sa incheie contracte speciale pentru cei care existau deja in piata (“to cut special deals for vested interests” in original). Seres a mai anuntat in conferinta de presa ca i-a suspendat pe directorii Romgaz si Transelectrica din cauza investigatiilor in curs privind activitatea lor. Seres a anuntat ca vor fi revocate cateva contracte cu companii intermediare din domeniul energetic, iar firmele detinute de stat vor fi obligate sa vanda energie pe nou-createle burse ale energiei. Cateva dintre firmele afectate, inclusiv Grivco, sunt controlate sau legate de Dan Voiculescu, presedintele oligarh al PC.

Potrivit unei surse guvernamentale bine pozitionate, Seres nu mai are sustinere politica nici din interiorul Guvernului si nici din propriul sau partid. Acuzatii aparute in jurul datei de 27 noiembrie confirma aceasta asertiune, caci informatiile continute in dosarul procuraturii au aparut in ziarul Jurnalul National, detinut de Voiculescu.

In comentariul care incheie telegrama, oficialii americani noteaza: “Observam, totusi, ca sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei. Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine.”

“Ceea ce pare clar e ca presedintele Basescu a adoptat o alta linie populista care va avea rezonanta printre votantii romani. Au circulat zvonuri, reluate de Basescu insusi, ca doua dintre cele mai mari companii energetice romanesti, OMV/Petrom si Rompetrol, iau in calcul vanzarea de active semnificative unor companii energetice rusesti. Atat Basescu, cat si Tariceanu au aratat in intalniri private cu oficiali ai SUA ca sunt preocupati de o asemenea posibilitate”.

Hotnews: WIKILEAKS Oficiali americani scriu intr-o telegrama din 2006 ca la intalnirea cu directorul FBI, Basescu ar fi spus ca si-ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA

……..

In telegrama este relatata si intalnirea dintre directorul FBI si directorul SRI George Maior. In telegrama se mentioneaza ca Maior a atras atentia asupra influentei rusesti din Romania. Iata fragmentul din telegrama:

“Maior a indicat <<interesul si influenta ruseasca asupra Romaniei aflate in crestere>> drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca <<factorul rusesc>> este foarte prezent in crima organizata din Romania”. (sursa: telegrama ambasadei SUA)

Tot despre influenta Rusiei in Romania a vorbit si directorul SIE Claudiu Saftoiu in cadrul intalnirii sale cu directorul FBI. Iata fragmentul din telegrama relevant:

“Muller i-a multumit lui Saftoiu pentru sustinerea din Irak si Afganistan, dar a avertizat ca sustinerea SUA de catre Romania nu va trece neobservata de grupari precum Al Qaeda. El si-a manifestat ingrijorarea ca teroristii vor cauta sa intre in Europa prin Romania. Saftoiu a promis ca Romania va ramane alaturi de SUA in Irak si Afganistan si a spus ca Romania spera ca, in schimb, SUA va sustine Romania in regiunea Marii Negre pentru a ajuta la stabilizarea regiunii. Saftoiu a mentionat si greutatile pe care le intampina Romania in crearea unei comunitati informationale. Saftoiu a mai spus ca Rusia ramane amenintarea critica, imediata si in crestere, atat in privinta implicarii in economia Romaniei cat si a controlului pietelor de energie. Muller a mentionat achizitionarea RAFO de catre Mikhail Chernoy si a promis sa furnizeze informatii despre Chernoy pentru a ajuta Romania sa <<ia masurile politice dificile>> despre care Saftoiu a mentionat ca sunt luate in considerare. Saftoiu a spus ca o alta companie petroliera, OMV, ar putea sa vanda catre companii din Rusia actiunile pe care le detine la compania din Romania OMV-Petrom. ” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

Hotnews: WIKILEAKS Georgian Pop citat de americani despre “persoanele proaste si lacome” din PSD, despre “povara speciala” Nastase si despre Ponta: “numai gura e de el”. Plus un fragment despre “paramour Udrea”

…..

Vorbind despre posibilii candidati la posturile de ministri ai noului Executiv, in dreptul portofoliului de la Energie, Georgian Pop l-a nominalizat pe PSD-istul Iulian Iancu, dar americanii il citeaza cu urmatorul comentariu: ” «Observati-l cu atentie pe acest individ – e controlat de Gazprom si va sustine South Stream si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucuresti». Pop a mai adaugat intr-o paranteza: «Si Basescu sustine South Stream acum, asta i-a spus lui Putin intr-o convorbire telefonica recent – verificati treaba asta. Veti vedea ca am dreptate… Nabucco e mort!»”

Intr-o alta telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2008, apare scris ca “Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputatilor si expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani ca este ingrijorat de faptul ca Rusia isi foloseste puterea energetica sa manipuleze evenimentele politice din regiune”.

Nota: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA

Hotnews: WIKILEAKS Ambasada SUA: Dinu Patriciu despre KazMunaiGaz – O companie de stat dominata de un dictator

“Presedintele Kazahstanului, Nazarbayev, a trimis cativa tineri kazahi in Marea Britanie si SUA pentru MBA-uri, si cultura lor se imbunatateste. Oricum, a spus Patriciu, KMG (KazMunaiGaz – n.red.) ramane o companie de stat dominata de un dictator”, se arata intr-o telegrama din 2008 a Ambasadei SUA la Bucuresti, clasificata “Confidential”. Telegrama consultata de HotNews.ro are subiectul “Dinu Patriciu despre energie in Balcani si Marea Neagra”.

“El (Patriciu – n.red.) a relatat o intamplare de la prima sedinta comuna a board-urilor Rompetrol si KMG, unde unul dintre directorii in varsta se adresa celor prezenti cu apelativul <<tovarish>>, mai scrie in telegrama care relateaza o intalnire intre Dinu Patriciu si un consilier economic al Ambasadei SUA.

“Patriciu si-a exprimat speranta ca propria cultura corporatista a Rompetrol va avea un efect pozitiv asupra KMG. Compania lucreaza impreuna cu KMG sa imbunatateasca si sa modernizeze operatiunile sale interne, iar Patriciu trimite o echipa de senior-manageri sa pentru a preda managerilor KMG metodele prin care Rompetrol si-a modernizat propriile operatiuni”, se mai arata in telegrama SUA.

Telegrama mai prezinta opiniile exprimate de Dinu Patriciu fata de acordul de preluare a companiei sarbe petroliere de stat NIS de catre Gazprom, NIS fiind la acel moment si in atentia Rompetrol. “… Patriciu a sustinut ca este in contact cu <<baietii buni>> din Serbia, si a pretins ca acordul preliminar cu Gazprom (GP) nu e un lucru sigur. <<Jocul nu e inca terminat>>, mai ales ca urmare a victoriei in alegeri a presedintelui sarb Tadici, a spus el. Patriciu a sustinut ca contactele sale directe din Gazprom si sursele sale din mediul corporatist din Moscova (“his corporate ears” in original) indica faptul ca nici rusii nu sunt siguri de afacere. Patriciu a sustinut ca ii cunoaste bine pe oficialii Gazprom dupa ce Rompetrol a facut ani de zile afaceri in Rusia”, se arata in telegrama.

In comentariul care incheie telegrama, Patriciu este caracterizat astfel: “Un agil jucator si observator al scenei interne si regionale, si-a construit afacerea pe seama unor miscari bine-calculate si a unor conexiuni bine-plasate”.

Hotnews: WIKILEAKS Telegrama a ambasadei SUA din 2007: Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear

Intr-o telegrama din 2007, clasificata “Confidential” si intitulata “Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear”, oficialii Ambasadei SUA scriu ca “Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt – n.red.) a spus ca, in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti”.

Redam integral telegrama in care se vorbeste despre oferta facuta de presedintele Romaniei presedintelui Mubarak:

“Sumar: Presedintele Romaniei Traian Basescu a vizitat Egiptul in perioada 21-22 februarie si a avut intalniri private cu presedintele Mubarak, premierul Nazif, secretarul general al Ligii Arabe Amre Moussa, ministrii egipteni ai economiei, lideri ai comunitatii locale de business si altii. Basescu ar fi oferit Egiptului acces pentru training la facilitatile nucleare din Romania si va astepta un raspuns formal al GOE (Governament of Egipt – Guvernul Egiptului, n.red) la oferta pe care nu a facut-o publica. Liderul roman a ascultat pozitiile egiptene la problemele regionale, cautand sa puna bazele pentru legaturi diplomatice si economice stranse in Cairo si in regiune. Resursele de gaz si energie sunt prioritare pe lista de posibile schimburi comerciale intre cele doua tari.

Contextul vizitei: In principal schimburi comerciale

Ambasadorul roman Gheorghe Dumitru a furnizat oficialilor ambasadei o informare generala a vizitei facute de presedintele Romaniei Traian Basescu in Egipt in perioada 21-22 februarie. Presedintele Mubarak l-a intalnit pe Basescu la venirea pe aeroport, dupa care cei doi au avut o lunga discutie privata. Dumitru a spus ca nu a fost informat de presedintele lui despre continutul intalnirii. Dumitru a spus ca presedintele Basescu a avut, de asemenea, o intalnire privata cu premierul Nazif, intalnire urmata de o sesiune de discutii cu ministri din zona economica din guvernul egiptean. Comertul bilateral cu Egipt, a spus el, «nu si-a atins potentialul». Comertul bilateral a atins numai 370 milioane dolari in 2005, cu toate ca exporturile egiptene catre Romania cresteau rapid. Bucurestiul este nemultumit de structura comertului, a spus el, cheresteaua reprezentand o treime din exporturile romanesti catre Egipt. Guvernul Romaniei considera Egiptul drept o poarta catre regiune si ar lucra cu guvernul egiptean pentru a identifica un numar mic de «proiecte pilot» comerciale pentru a duce mai departe cooperarea bilaterala.

Romanii ofera training in domeniul nuclear

Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt – n.red.) a spus ca in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti. Ambasadorul nu stia sigur cati egipteni ar putea fi inclusi in aceste programe, dar a notat ca Guvernul Romaniei a decis sa «nu-i preseze» pe egipteni pe tema trainingului in domeniului nuclear. Bucurestiul va astepta reactia formala a Egiptului, dar nu intentioneaza sa faca publica oferta. (Nota ambasadei: Dumitru a prefatat oferta de training intr-o intalnire in 24 ianuarie cu ambasadorul).

Proiecte in sectorul petrolier

Ambasadorul Dumitru a descris, de asemenea, o intalnire intre Basescu si ministrul egiptean al petrolului Sameh Fahmy in cadrul careia ministrul, spunand ca actioneaza la ordinul presedintelui Mubarak, a exprimat dorinta de a identifica un «proiect concret» in domeniul petrolier, pentru o viitoare colaborare. (Nota ambasadei: Fahmy a discutat public proiecte potentiale comune egipteano-romanesti pe parcursul ultimilor cativa ani, inclusiv stabilirea unei companii de tip joint-venture care sa produca echipamente de foraj). Dumitru a spus ca Romania este dornica sa dezvolte relatii cu sectorul petrolier egiptean ca parte a unei strategii mai ample de a diversifica sursele energetice, dincolo de Gazprom. In timp ce Romania ar dori sa importe direct gaze naturale lichefiate din Egipt, restrictiile Turciei asupra tranzitului prin Bosfor fac imposibile astfel de acorduri. O alternativa luata in considerare este de a obtine gaze de la Conducta Egipteano-Araba, a spus Dumitru. Dar a adaugat ca, desi portiunea siriana ar putea fi finalizata in 18 luni, conexiunea cu Turcia ar putea fi amanata pentru o perioada semnificativa de timp”.
(sursa: telegrama ambasadei SUA)

Hotnews: WIKILEAKS Fostul procuror Ciprian Nastasiu le-a citit oficialilor americani dintr-un dosar in care Dinu Patriciu si Omar Hayssam erau investigati pentru importuri de petrol din Irak si spalare de bani

Intr-o telegrama a Ambasadei SUA din 2006, clasificata “Confidential”, este relatata intalnirea dintre purtatorul de cuvant al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorul Ciprian Nastasiu si un reprezentant al ambasadei. “Citind din dosar, Nastasiu a descris o operatiune condusa de Patriciu si Hayssam, din 2001-2004, care a implicat <<25 000 de tone>>  de petrol, certificate de origine false si spalare de bani in cel putin trei tari”, se mentioneaza in telegrama. In telegrama consultata de HotNews.ro se mai scrie ca la intalnire Nastasiu ar fi declarat ca Patriciu si Hayssam “sunt suspectati de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak”

Redam in continuare integral telegrama Ambasadei SUA:

1. “Econoff (ofiter economic al ambasadei – n.red.) s-a intalnit cu purtatorul de cuvant al Parchetului General (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei), Robert Cazanciuc si cu Ciprian Nastasiu, procurorul care conduce o investigatie cu conexiuni la programul Natiunilor Unite <<Petrol contra Hrana>>. Potrivit lui Nastasiu, Parchetul General investigheaza inca din 2005 conexiunile importurilor de petrol din Irak, inainte de prezentarea raportului realizat de Comisia Independenta de Ancheta a OPF.

2. Parchetul General a deschis o investigatie (dosarul 628) asupra fostului presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol Dinu Patriciu si a omului de afaceri romano-sirianului Omar Hayssam in legatura cu conexiunile lor cu spalarea de bani, piata neagra, si trafic de arme. Hayssam este arestat pentru acuzatiile legate de rapirea din martie 2005 a jurnalistilor romani din Irak. Patriciu si partenerii sai americani Phil Stephenson si Colin Hart sunt sub investigatie pentru modul in care au achizitionat fosta companie de stat Rompetrol in anul 1998. Rompetrol a fost mentionata intr-o anexa a raportului Comisiei Independente de Ancheta ca a participat la programul <<Petrol contra Hrana>>. Compania nu a fost mentionata negativ in raportul principal. Rompetrol sustine ca nu a comis nici o neregula in cadrul programului <<Petrol contra Hrana>>. Declaratia publica a Rompetrol poate fi gasita aici: www.rompetrol.com/mediaoportunities/industry news/news.php?id=86
Nastasiu nu a facut nici o mentiune despre implicare vreunui cetatean american in timpul discutiei.

3. Citind din dosar, Nastasiu a descris o operatiune condusa de Patriciu si Hayssam, din 2001-2004 care a implicat <<25 000 de tone>>  de petrol, certificate de origine false, si spalare de bani in cel putin trei tari. Potrivit dosarului, cei doi au importat petrol in cadrul programul <<Petrol contra Hrana>>, obtinand finantare de la banci din Iordania si Dubai si primind o reducere de 6 dolari per baril. Printre intermediarii lor s-au numarat cetateanul irakian Amer Obaid (scriere incerta) si un cetatean libanez cunoscut doar ca Ismael. Pe langa importul de petrol in cadrul programului <<Petrol contra Hrana>>, certificate de origine false, incluzand certificate iraniene, au fost utilizate pentru a se incadra in limitele impuse de embargo. Petrolul irakian a ajuns in Ungaria, Cipru si Romania, iar profiturile au fost spalate in banci din Bahamas, Panama si Emiratele Arabe Unite (“UAE”, in original). Potrivit dosarului, Patriciu a deschis un birou in Dubai pentru a coordona importurile din golf, dar a fost mai tarziu inchis la presiunile oficialilor americani si englezi.

4. Desi nu a dat detalii, Nastasiu a declarat ca Patriciu si Hayssam sunt suspectati de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak.

5. Comentariu: Cazul Rompetrol este o drama nationala care combina intriga, drama in sala de judecata, si acuzatii de coruptie, nereguli. Este de greu de evaluat validitatea acestor acuzatii. Unii  sustin ca presedintele Basescu este in spatele diferitelor investigatii indreptate impotriva lui Patriciu, care este este un vechi adversar politic al presedintelui si un apropiat al premierului Tariceanu. In timp ce surse guvernamentale au spus ambasadei in mod confidential inca din toamna trecuta ca exista o conexiune penala Hayssam – Patriciu, presupusa legatura cu scandalul <<Petrol contra Hrana>> reprezinta o noua perspectiva ”.

Hotnews: WIKILEAKS Ambasada SUA: Vladimir Putin i-a propus lui Traian Basescu, in 2005, crearea unei unitati navale comune in Marea Neagra

In cadrul vizitei din 2005 a presedintelui Traian Basescu la Moscova, “Putin a propus, aparent spontan, o «unitate navala comuna» formata din vase aflate sub drapele nationale care ar actiona coordonat impotriva crimei organizate care tranziteaza Marea Neagra”. “Romanii nu si-au asumat vreun angajament”, iar “Basescu a ridicat posibilitatea unei baze militare permanente a SUA in Romania, subliniind ca aceasta nu ar trebui interpretata ca un semn de ostilitate fata de Rusia”, se arata intr-o telegrama a ambasadei SUA in Romania din 2005, clasificata “Confidential”. Subiectul telegramei: “Politica externa emergenta a Romaniei: dovezi din vizitele lui Basescu la Moscova, Londra si Chisinau”.

In telegrama ambasadei SUA la Bucuresti este notat ca “Ministrul de Externe Ungureanu le-a spus diplomatilor NATO si UE ca vizita lui Traian Basescu la Moscova din 14-15 februarie s-a concentrat pe trei teme principale: Moldova si Transnistria, securitatea si stabilitatea la Marea Neagra, precum si pe potentialul intensificarii schimburilor comerciale dintre cele doua tari”.

“In ce priveste tema Moldova/Transnistria, Basescu i-a propus, in mod direct, lui Putin largirea formatului de negociere pentru a include Romania. Basescu i-a spus lui Putin ca locul Romaniei este la masa negocierilor, chiar si numai pentru ca Transnistria ameninta stabilitatea regionala si reprezinta un refugiu pentru crima organizata care se infiltreaza in Romania”, se arata in telegrama.

“Guvernul roman, potrivit lui Ungureanu, crede ca largirea formatului de negociere ar aduce «energie si ar impulsiona» dialogul care a stagnat. Referitor la apropiatele alegeri din Moldova, Basescu a subliniat in fata lui Putin ca Romania urmareste un proces echitabil, «fara interventie politica»”.

Presedintele Traian Basescu a vorbit, potrivit telegramei, in cadrul intalnirii cu omologul sau rus si despre viziunea sa in ceea ce priveste cooperarea regionala la Marea Neagra. Basescu “a pus accentul pe preocuparile legate de traficul de oameni, arme, droguri si alte tipuri de contrabanda in bazinul Marii Negre”. Potrivit telegramei, “Ungureanu i-a spus ambasadorului Crouch ca Putin a propus, aparent spontan, o «unitate navala comuna» formata din vase aflate sub drapele nationale care ar actiona coordonat impotriva crimei organizate care tranziteaza Marea Neagra”.

“Romanii nu si-au asumat vreun angajament (si interlocutorii din Guvernul Romaniei ne-au spus separat ca Guvernul Romaniei se opune unei extinderi «politienesti» (“constabulary” in original, n.red.) a BLACKSEAFOR, preferand o prezenta de securitate sub egida NATO in Marea Neagra). Basescu a ridicat posibilitatea unei baze militare permanente a SUA in Romania, subliniind ca aceasta nu ar trebui interpretata ca un semn de ostilitate fata de Rusia. Putin a raspuns ca transferul bazelor SUA la est de Germania «nu are temei politic», dar are «implicatii potential neplacute»”.

Hotnews: WIKILEAKS Ambasada SUA la Bucuresti: Vosganian, sustinator al unor relatii mai stranse cu Moscova

“Vosganian continua sa sustina relatii mai stranse cu Moscova si a minimalizat public faptul ca Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”, se arata intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti clasificata “Confidential” si trimisa in 2008. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: “Romania ramane pe pozitii in problema securitatii energetice, dar se teme de izolare.”

“In timp ce elita politica a Romaniei ramane atasata diversificarii surselor de aprovizionare vazuta drept cea mai buna metoda de sporire a securitatii energetice, o minoritate semnificativa a fost vocala in apelurile sale pentru imbunatatirea relatiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci in acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL si membru al minoritatii armene”, se arata in telegrama.

“Intr-o conferinta de presa din 28 februarie despre preturile in energie, Vosganian a incercat sa respinga criticile privind cresterea preturilor interne prin compararea pretului de import al Romaniei (370 dolari / mia de metri cubi) cu pretul platit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari / mia de metri cubi). El a fost de asemenea un critic constant al pozitiei tot mai asertive a presedintelui Basescu fata de Rusia, criticandu-l adesea pe presedinte pentru ca sta in calea unor relatii mai bune cu Moscova. In timp ce Vosganian pare ca este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, pozitia sa publica a fost aceea ca proiectul ar putea furniza Romaniei o parghie pentru a negocia preturi mai bune pentru importul de la Gazprom”, mai scrie in telegrama.

Telegrama mai noteaza pozitia comuna a presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu: “… doi oameni care rar sunt de acord pe vreo problema au ramas sustinatori constanti ai unei strategii energetice bazate pe cautarea de surse alternative. Oricum, recentele succese al Gazprom in regiune, fie ele reale sau efemere, au crescut nivelul de anxietate legat de posibilitatea ca Romania sa fie scoasa din schema pe masura ce noi retele energetice se dezvolta in jurul ei”.

Hotnews: WIKILEAKS Vizita lui Geoana din 2009 la Moscova: cu avionul lui Vantu. Plus cateva elemente de profil. Britancii despre Geoana: Wobbly

”Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni. Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu”, se arata intr-o telegrama clasificata secreta, transmisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2009. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: ”Alegerile prezidentiale din Romania: Candidatul favorit Mircea Geoana – cu mare experienta in politica externa, dar putina substanta”.

In telegrama se arata ca, in calitate de fost ministru de externe, Geoana si-a dorit in mod constant un dialog cu Rusia, dar ca a jucat, de asemenea, un rol important intr-o serie de initiative apartinand Statelor Unite in cadrul NATO care au suparat Rusia, inclusiv acordarea statutului de membru NATO pentru tarile Baltice si presiunea asupra Moscovei pentru a-si respecta angajamentele luate la Istanbul in ce priveste retragerea fortelor din Moldova si Georgia.

”Totusi, in timp ce presedintele Basescu a facut o prioritate majora din ajutarea noului guvern din Moldova sa reziste presiunii rusesti, Geoana pare sa aiba chiar o abordare mai impartiala si sa considere chestiunea Moldovei deschisa negocierii chiar si cu Moscova”, se mai arata in telegrama. Reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti precizeaza ca o eventuala presedintie Geoana va fi de asemenea o provocare pentru politica de securitate energetica europeana si americana, deoarece el ar incerca cel mai probabil sa intrerupa sprijinul acordat de Basescu pentru proiectul conductei Nabucco in favoarea South Stream sustinut de Rusia, in care mai multi dintre sustinatorii sai oligarhi au interese fie directe, fie indirecte.

”Sase zile inainte de runda a doua, Geoana pare pe punctul sa-l invinga pe Basescu, dar instabilitatea alegatorilor romani este de notorietate, astfel ca o gafa a lui Geoana combinata cu un sprint pe ultima suta tipic Basescu ar putea rasturna situatia rapid”, se arata in telegrama.

Telegrama citata mai sus reprezinta ”o prima evaluare a potentialelor prioritati de politica externa ale lui Mircea Geoana, candidatul PSD care, pentru moment, e punctul sa-l invinga pe Traian Basescu, presedintele in exercitiu.”

Intr-o alta telegrama din 2009, oficialii americani intocmesc profilul candidatului PSD. Subiectul telegramei: ”Actualizare privind alegerile din Romania: Omul care ar putea fi presedinte – Cine este Mircea Geoana”. Telegrama rezuma traseul lui Geoana de la diplomatie la politica, si stabileste cu precizie cand s-a nascut politicianul Geoana. ”Cand, noua luni mai tarziu, Iliescu a fost invins de candidatul de dreapta Emil Constantinescu, Geoana a schimbat rapid macazul. Intr-un fax de felicitare catre presedintele ales Constantinescu in noaptea alegerilor, fax care nu a fost facut niciodata public, Geoana ar fi descris victoria lui Constantinescu drept un ”triumf al democratiei” si si-ar fi exprimat bucuria vazandu-l pe Iliescu, ”cancerul democratiei romanesti”, dus pentru totdeauana. Se nascuse politicianul Geoana”.

”Criticii ii reproseaza lui Geoana schimbarile dese de pozitie, populismul, indecizia si lipsa de substanta. El insusi a admis recent ca intrarea sa tarzie in politica l-a facut sa se comporte ciudat de multe ori in trecut. Intr-un partid unde abilitatile diplomatice erau considerate de mica utilitate, Geoana nu s-a gandit niciodata serios sa faca uz de punctele sale tari, ci a incercat sa se adapteze la ceea ce el credea ca isi doresc altii, rezultatul fiind persoana sa publica conflictuala de acum. Fostii asociati ii critica natura ranchiunoasa (incercand sa-i inlature pe majoritatea rivalilor politici interni), ambitia excesiva si lipsa de loialitate. Pentru unii, este un hibrid neplauzibil intre mecanica de tip american si flexibilitatea morala romaneasca”, se arata in telegrama.

Intr-o alta telegrama, din 2008, oficialii americani citeaza o caracterizare intr-un cuvant facuta de colegii britanici lui Mircea Geoana: Woobly. In traducere, instabil. Contextul in care apare caracterizarea lui Geoana este o analiza a sistemului judiciar romanesc. Oficialii americani se arata ingrijorati de faptul ca Parlamentul ar putea mentine o serie de modificari nedorite la Codul Penal.

”Parlamentul a trebuit sa fie presat public inainte sa retraga amendamentele care ar fi afectat in mod serios investigatiile procurorilor si care ar fi permis multor parlamentari corupti sa scape de probleme. Chiar si dupa criticile exprimate in toamna trecuta, este de asteptat ca deputatii sa incerce sa slabeasca Codul Penal in urmatoarele saptamani. Colegii nostri britanici, de exemplu, au facut lobby in aceste zile la presedintele PSD, Mircea Geoana, pe care l-au caracterizat drept ”instabil” (cuvanul folosit in telegrama este wobbly”).

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter