Scandalul gazelor şi redevenţelor agită rusofobii

2012/11/23

Vocea Rusiei

природный газ конфорка газопровод газовая плита

© Foto: SXC.hu

La sfârşitul săptămânii trecute, două personaje foarte diferite au criticat vehement articolele publicate de Vocea Rusiei. Aceste personaje sunt Rodin Traicu şi Dan Cristian Turturică. Ce poate fi mai frumos decât unirea în cuget şi-n simţire a unui vajnic secretar de stat de la PSD şi a unui jurnalist care întruchipează băsismul? După cum spunea unul dintre veteranii jurnalismului românesc: „îi deranjăm pe toţi, înseamnă că suntem echidistanţi.”

Se pare că în România există trei lucruri care transcend liniile de partid şi faliile ideologice: dragostea faţă de OMV, ura faţă de Gazprom şi nepăsarea totală faţă de bunăstarea contribuabilului.Secretarul de stat Rodin Traicu s-a plâns presei în legătură cu „isteria” creată în jurul exporturilor de gaze, găsind doar două argumente în vederea calmării spiritelor: OMV a declarat că momentan nu are de gând să înceapă exporturile şi faptul că Vocea Rusiei ar susţine interesele unei companii ruseşti care „riscă să piardă exporturile într-un sistem integrat”, fără a explica modul în care îşi închipuie că Gazprom va pierde exporturile dacă OMV va scoate din România gazul ieftin din producţia autohtonă. Probabil, secretarul de stat se referea la posibilele pierderi de exporturi în Austria, dar o asemenea argumentaţie ar funcţiona perfect la Viena şi nu la Bucureşti, sau Rodin Traicu încearcă să explice voalat românilor că trebuie să se sacrifice pentru binele consumatorului austriac? Referitor la faptul că Vocea Rusiei ar susţine interesele companiilor ruseşti, nu se poate reacţiona altfel decât prin a spune că abordarea editorială a Vocii Rusiei este una absolut firească, iar ceea ce este nefiresc în toată această situaţie este faptul că un oficial al guvernului român susţine pe faţă interesele unei companii austriece. Păcat că Rodin Traicu nu a menţionat ce se va întâmpla cu consumatorul român în condiţiile în care OMV va începe exporturile pentru care nu există nici un impediment de ordin legal sau tehnic.

Probabil, după prestaţia lamentabilă a psd-istului Traicu, s-a ajuns la concluzia că mai este nevoie de a pedala puţin subiectul. În mod normal, editorialistului Dan Cristian Turturică i-ar fi trebuit să fie ruşine să apară în faţa cititorilor înainte de a face mea culpa pentru gogoriţa referitoare la „zăcământul de anvergură globală” pe care OMV l-ar fi descoperit în Marea Neagră, dar care nu există în realitate. Se pare că onoarea şi demnitatea nu sunt plătite la fel de bine precum linguşeala faţă de colonizatorii economici ai României.

Mesajul jurnalistului băsist este unul pur propagandistic şi se bazează pe exploatarea emoţiilor cititorului care este îndemnat să se bazeze pe „încredere” şi nu pe analiza faptelor. Editorialistul de la România Liberă le explică cititorilor că ruşii sunt răi, deci indiferent de faptele prezentate, cititorii nu trebuie să le dea crezare. O asemenea abordare este un truc propagandistic de cea mai joasă speţă, bazat pe îndobitocirea cititorului care este „dresat” să reacţioneze în baza unui reflex pavlovian de repulsie faţă de orice informaţie incomodă. „Argumentul forte” al jurnalistului rusofob este următorul:

„Nu tarifele la benzină şi motorină, nici redevenţele, nici preţul plătit de austrieci la privatizare îi interesează cu adevărat pe purtătorii de cuvânt ai celor ce ne vând gaze la un preţ exorbitant, ci faptul că au în România un concurent care le limitează mişcările şi care ar putea să o facă şi mai drastic în viitor.”

Un cititor cu creierul nespălat de propagandă de doi bani ar trebui să-şi dea seama că tarifele la benzină şi motorină, redevenţele microscopice plătite de OMV şi pierderile de 20 de miliarde de dolari din privatizarea Petrom nici nu ar trebui să-i intereseze pe ruşi, ci ar trebui să-i intereseze pe români. Ideea că într-o discuţie trebuie să porneşti de la interesele interlocutorului este o chestiune de bun simţ şi un principiu elementar al diplomaţiei publice. Se poate face şi o reiterare a motivaţiei lansării tuturor acestor analize. Motivaţia este legată de faptul că, inevitabil, odată cu creşterea vertiginoasă a facturilor la gaz, vor apărea „experţi” (acelaşi Traicu sau Turturică) care vor declara că „Rusia este de vină”. În realitate, de vină sunt cei care au transformat România într-o colonie care şi-a pierdut dreptul de proprietate asupra propriilor resurse naturale.

Rusofobii de genul lui Turturică încearcă să inoculeze ideea că îmbinarea economicului cu politicul este o strategie eminamente rusească şi condamnabilă din toate punctele de vedere. Totodată şantajul ordinar la care a fost supusă România care a fost forţată să-şi vândă la preţuri infime principalele companii de stat pentru a intra în Uniunea Europeană este trecut cu vederea, ba chiar declarat un lucru bun pentru că a adus „investiţii străine”. O asemenea argumentaţie forţează propagandiştii ieftini să evite cu orice preţ faptele verificabile şi să utilizeze doar lozinci din manualul de public relations. Bulgaria a obţinut o reducere de 20% la preţul gazelor naturale în contextul participării la proiectul South Stream (fără să renunţe oficial la Nabucco), iar România, probabil, a ratat o şansă asemănătoare, dar discuţiile despre acest subiect sunt tabu pentru analiştii de la Bucureşti.

Faptele pe care le evită atât majoritatea analiştilor români cât şi întreaga clasă politică sunt următoarele: OMV plăteşte o redevenţă mult mai mică decât Romgaz, compania austriacă plăteşte redevenţe de două sau chiar trei ori mai mici decât cele practicate în ţări precum Guineea Ecuatorială sau Papua Noua Guinee, iar taxa de profit este de 3 ori mai mică decât în Marea Britanie şi de 4,87 de ori mai mică decât în Norvegia. Din cauza regimului de redevenţe defavorabil statului român, bugetul de stat pierde aproximativ 3 milioane de dolari pe zi, în funcţie de cotaţiile preţului la petrol.

Faptele rămân fapte, indiferent de agenda celuia care le prezentă, fie el jurnalist de la Moscova, de la Washington sau de la Antananarivo. Rămâne de văzut dacă se va găsi vreo forţă politică dispusă să abordeze acest subiect din perspectiva interesului naţional şi nu din perspectiva intereselor unor entităţi străine.

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter