Războiul gazelor de şist: “Spiritul civic” de la Bârlad şi rolul Moscovei

2013/03/06

EVZ.ro

„Evenimentul zilei” vă prezintă metodele prin care Rusia încearcă să submineze explorarea şi exploatarea gazelor de şist, care ar reduce dependenţa energetică a Uniunii Europene

Peste 8.000 de persoane din mai multe judeţe ale ţării, între care preoţi, dar şi oameni politici, au protestat, miercuri după-amiază, la Bârlad, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România, mitingul de protest încheindu- se cu un marş pe străzile municipiului”, a relatat, în urmă cu două zile, Mediafax.

„Ghioceii” Moscovei din inima Moldovei

Tot acum două zile, ”Vocea Rusiei”, postul de radio guvernamental rusesc în limba română, lansa un avertisment voalat către România: „Sofia a fost prima rândunică a primăverii europene, rămâne de văzut când vor înflori ghioceii de la Bucureşti.”

La nici 48 de ore, ghioceii nu au înflorit la Bucureşti, ci undeva mai la Est, mai aproape de Maica Rusie, la Bârlad. Se poate face o legătură între „spiritul civic” al bârlădenilor, revoltele din Bulgaria, care au dus la căderea guvernului condus de Boris Borisov şi interesele ruseşti?

Încă de anul trecut, când au mai avut loc demonstraţii la Bârlad, s-a vorbit de o mână rusească. Persoane apropiate gigantului rus au fost văzuţi prin zonă, iar interesul Moscovei este unul strategic, adică nu al unei simple companii ruseşti, ci al statului rus, GAZPROM fiind doar instrumentul economic pentru atingerea scopurilor politice ale Kremlinului.

Raportul exploziv al celui mai important centru de studii strategice american

Concomitent, în Statele Unite ale Americii, cel mai important centru de studii strategice din Washington, CSIS, lansa un raport incendiar intitulat „Războiul ascuns împotriva exploatării gazelor de şist”.

Concluzia americanilor era că ruşii au pus la cale revoltele împotriva gazelor de şist şi ar finanţa direct sau indirect aşazisele organizaţii de mediu care protestează.

Ce este CSIS? Cel mai important centru american de studii strategice este condus de fostul senator democrat, Sam Nunn, iar din Board of Trustees fac parte nume grele ale diplomatiei americane, ale industriei si din domeniul apărării, printre care eminenţa cenuşie a mai tuturor administraţiilor americane, Zbigniew Brzezinski, consilierul de politică externă al lui Barack Obama.

Raportul american poartă semnătura celui mai important analist american în domeniul energiei, Keith Smith. Lecturarea raportului ne va face să înţelegem că suntem în mijlocul unei campanii de manipulare şi diversiune marca KGB, cu o miză enormă economică şi politică.

„Rusia influenţează opinia publică prin ONG-urile de mediu”

După cum relata ”Gazeta Polska” în 1 iunie 2011, generalul Jiri Sedivy, fostul şef al Stafului General al Armatei Cehe, a declarat că “Rusia influenţează opinia publică din Europa prin intermediul organizaţiilor de mediu şi pacifiste, metode utilizate de ruşi de foarte mult timp. Consultanţi din Europa, sprijiniţi de Rusia, au ajutat unele grupuri de protecţie a mediului, care se opun public prospectării de tip fracturare hidraulică (metodă de exploatare a gazelor de şist)”, notează raportul CSIS.

Medvedev a recunoscut oficial războiul împotriva gazelor de şist

Într-un discurs la Bruxelles, în urmă cu câţiva ani, Dimitri Medvedev, la aceea vreme preşedintele Federaţiei Ruse, a susţinut că “GAZPROM şi Rusia sunt gata să poarte un război al gazelor de şist”. Şi războiul rusesc, probabil al patrulea război mondial, a fost declanşat. Un război în care opinia publică nu este parte, ci este folosită. Un război informaţional.

Documentarul „Gasland”, o dezinformare rusească

Raportul CSIS indică faptul că „GAZPROM este considerat de unii că ar fi sprijinit distribuţia filmului «Gasland », o culegere incendiară de informaţii acuzatoare despre presupuse daune aduse mediului înconjurător de către activităţile exploatării de gaz de şist în SUA. Trebuie notat faptul că există câţiva consultanţi foarte puternici în Bruxelles, Berlin, Paris, Roma şi Washington, care reprezintă interesele GAZPROM în Europa şi în SUA. Omnicom este, după spusele Departamentului American de Justiţie, un lobbyist înregistrat pentru interesele Gazprom în SUA.

Alte sucursale ale corporaţiei Omnicom asistă, conform unor surse UE, reprezentanţii companiei ruse la Bruxelles şi în celelalte mari oraşe europene.

O companie afiliată la Omnicom, care a fost remarcată ca fiind activă în promovarea intereselor Gazprom, este GPlus Europe, citată de Financial Times (29 ianuarie, 2009) ca “unul din cele mai influente firme de lobby din Europa.” Co-fondatorul britanic al lui GPlus este fostul purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerţ şi politică externă. Alţi câţiva oficiali de nivel înalt, care lucrează la GPlus, au deţinut cândva poziţii cheie în Comisia Europeană.

Conform informaţiilor făcute publice de către Departamentul SUA de Justiţie şi un raport «Petrol şi Gaz Eurasia» din 2007, Ketchum, GPlus şi Gavin, Anderson (acum KREAB, Gavin, Anderson) au asistat GAZPROM în relaţiile publice.”

CSIS analizează şi modalitatea în care gazele de şist au fost interzise în Franţa. În Hexagon, întreaga dezbatere publică s-a bazat doar pe un singur document. Unul din noiembrie 2011, adoptat de boardul GAZPROM şi care nota că “producţia de gaze de şist este asociată cu riscuri semnificative pentru mediul înconjurător, în particular de suprafaţă şi în ceea ce priveşte contaminarea pânzei freatice cu substantele chimice folosite în procesul de producţie”. Nici un alt studiu nu a fost prezentat public. Cheia o dă raportul CSIS care precizează că „cel puţin o mare firmă internaţională de consultanţă care are la bază un contract cu Gazprom a fost activă în Franţa”.

Modelul bulgăresc de acţiune al GAZPROM

În Bulgaria au apărut mai multe relatări care indică GAZPROM ca fiind sponsorul şi declanşatorul revoltelor împotriva gazelor de şist. Pe fondul protestelor organizate la Sofia şi în alte oraşe bulgăreşti, Parlamentul bulgar a votat interzicerea gazelor de şist. Când guvernul de dreapta bulgar a început să mişte în front, revoltele de stradă au explodat cu teme precise.

În SUA şi Uniunea Europeană, pentru GAZPROM lucrează firme de lobby foarte influente.

De ce se teme Kremlinul?

De ce se teme, de fapt, Kremlinul? O spune raportul CSIS: “Kremlinul şi exportatorii de gaze naturale ruşesti sunt clar îngrijoraţi de concurenţa generată de dezvoltarea gazelor de şist, fie sub formă de importuri europene din SUA sau din producţia internă în Polonia şi alte state europene.

Tehnologia de fracturare hidraulică a straturilor constituie cea mai mare ameninţare la adresa influenţei pe care Rusia o are în domeniul financiar şi politic în Europa şi pentru viitoarele încasări de taxe ale Guvernului Federal Rus, care în prezent constituie cel puţin 25% din veniturile federale. De aceea, politica Guvernului Putin este să întârzie dezvoltarea exploatarii gazelor de şist in Europa cât de mult posibil.”

Ponta, gazele de şist, răsucirea şi avertismentele Vocii Rusiei

Victor Ponta a ajuns primministru în urma unei moţiuni de cenzură, adoptată în Parlament în 28 aprilie 2012, care critica şi acordul privind exploatarea gazelor de şist, semnat de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Ulterior, la Bruxelles, cu ocazia participării lui Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din iunie 2012, una din firmele Gazprom, G Plus, figura ca făcând lobby pentru şeful Guvernului român, potrivit relatărilor din cotidianul austriac ”Die Presse”.

Proteste cu cântec în Bulgaria

Premierul şi-a schimbat între timp, cel puţin la nivel declarativ, poziţia faţă de gazele de şist, iar pentru cei care urmăresc ”Vocea Rusiei”, de acolo tot vin avertismente.

Postul de radio guvernamental de la Moscova leagă în mod direct cele întâmplate la Sofia cu persoana lui Victor Ponta: “Evoluţia protestelor de stradă din Bulgaria este deosebit de interesantă din perspectiva consecinţelor politice pe termen mediu şi lung şi constituie o temă de meditaţie obligatorie pentru orice guvern din Uniunea Europeană, mai ales pentru guvernul Victor Ponta, care conduce o ţară aflată într-o situaţie social-economică relativ asemănătoare cu a Bulgariei.

Protestele cetăţenilor bulgari au fost provocate iniţial de preţul foarte mare al facturilor la energie electrică pentru luna ianuarie. Bulgarii au reacţionat împotriva deteriorării nivelului de trai, dezamăgiţi că <> promis de aderarea ţării la Uniunea Europeană se lasă tot mai aşteptat. Totuşi, lupta bulgarilor pentru o viaţă mai bună a depăşit rapid nivelul revendicărilor economice.”

Câteva zile mai târziu, Vocea Rusiei titra: “Se pregăteşte o revoluţie anti-Ponta!”.


Victor Ponta şi-a schimbat poziţia faţă de gazele de şist. Acum susţine exploatarea lor

Tags: , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728