Rusia lanseaza constructia gazoductului South Stream

2012/12/08

Hotnews

Gigantul rus Gazprom demareaza vineri, in prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, lucrarile de constructie a gazoductului South Stream, destinat sa livreze Uniunii Europene gaze naturale din Rusia prin Marea Neagra, ocolind Ucraina, transmite AFP.

Ceremonia oficiala de inaugurare a santierului va incepe la ora 11.00 GMT la Anapa, pe malul Marii Negre, punctul de pornire a traseului acestui gazoduct, citeaza Agerpres. Vladimir Putin, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si cel al consortiului South Stream, Marcel Kramer, urmeaza sa tina cate un discurs cu aceasta ocazie.

Proiectul, cu un cost total estimat la circa 16,5 miliarde de euro, este realizat de un consortiu alcatuit din Gazprom (50%), grupul petrolier italian ENI (20%), francez EDF (15%) si german Wintershall (15%), o filiala a gigantului din industria chimica BASF.

Gazoductul va alimenta de la sfarsitul anului 2015 Europa de Vest, in special Italia, prin Marea Neagra si Peninsula Balcanica. El va permite Rusiei sa ocoleasca Ucraina, principala tara de tranzit in prezent, ale carei conflicte tarifare cu Moscova au dus la intreruperi temporare in livrarile catre tarile din Uniunea Europeana. In luna ianuarie, Gazprom a anuntat ca lucrarile, ce urmau sa inceapa in 2013, vor fi devansate pentru decembrie 2012, dupa cum a cerut Vladimir Putin in 2011, la acea data prim-ministru al Rusiei.

South Stream va fi complementar echivalentului sau nordic, Nord Stream, care leaga Rusia de Germania pe sub Marea Baltica. Lansat in noiembrie 2011, aceasta instalatie cu o lungime de 1.220 de kilometri si-a dublat capacitatea, pentru a ajunge la 55 de miliarde de metri cubi anual, dupa darea in folosinta la inceputul lunii octombrie a celei de-a doua conducte. Livrarile de gaze naturale din Rusia reprezinta peste un sfert din necesarul de gaze in tarile Uniunii Europene.

In ceea ce priveste proiectul Nabucco insa, grupul energetic RWE (Germania) negociaza iesirea din proiectul conductei Nabucco, miscarea reprezentand o noua lovitura data planului de a pune capat dependentei Europei de Vest de gazul rusesc, scrie Financial Times.

Surse apropiate proiectului sustin ca RWE se afla in discutii cu compania austriaca OMV pentru vanzarea partii sale de 16,7% din proiect.

Potrivit FT, in conditiile in care negocierile continua la acelasi nivel, un anunt oficial ar putea fi facut in decursul saptamanii.

RWE si OMV au refuzat sa comenteze informatiile insa in luna mai compania germana anunta ca revizuieste conditiile strategice referitoare la proiectul Nabucco.

Grupul energetic RWE, afectat de dificultati financiare si cu o noua conducere, a inceput sa reconsidere decizia implicarii intr-un proiect costisitor pe termen lung.Plecarea RWE ar fi a doua lovitura primita de proiectul Nabucco in acest an.

Hotnews: Vladimir Putin a lansat constructia gazoductului South Stream, care va aproviziona Europa ocolind Ucraina

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat oficial vineri, la malul Marii Negre, lucrarile de constructie a gazoductului South Stream, care vor permite Moscovei sa livreze gaze naturale Uniunii Europene ocolind Ucraina, scrie AFP.

Dupa o alocutiune a lui Putin, muncitorii au procedat la sudarea unui tub in apropiere de statiunea balneara Anapa, punctul de plecare al gazoductului lung de 2.380 kilometri, a carui intrare in functiune este prevazuta pentru finele lui 2015.

“Este un evneiment important nu doar pentru piata energiei ruse, ci si pentru ce a intregii Europe”, a subliniat presedintele.

“Cu Nord Stream (fratele nordic din Baltica), South Stream va crea conditiile pentru livrari fiabile si neconditionale de gaze rusesti catre consumatorii europeni, in acest caz, in sudul Europei”, a continuat acesta.

Proiectul, al carui cost total este estimat la 16,5 miliarde de euro, ar trebui sa permita Moscovei sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaze anual.

Traseul, via Marea Neagra, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia si pana Italia, a evitat cu grija teritoriul Ucrainei, pana in prezent principala tara de tranzit. Gazoductul nu va trece nici pe teritoriul Romaniei.

  • Care sunt cele trei gazoducte isi disputa coridorul sudic european


SOUTH STREAM

Este sustinut de un consortiu detinut in proportie de 50% de gigantul rus Gazprom, alaturi de italienii de la ENI (20%), francezii de la EDF (15%) si germanii de la Wintershall (grupul BASF, 15%).

NABUCCO

Nabucco este un proiect concurent sustinut de Uniunea Europeana si care vizeaza aprovizionarea cu gaz caspic, din Asia Centrala sau din orientul mijlociu.

Proiectul initial viza construirea unui gazoduct care sa mearga din Austria pana granitele orientale ale Turciei, trecand prin Ungaria, Romania si Bulgaria, si capabil sa transporte pana la 31 miliarde m3 anual.

Dar Nabucco se confrunta cu mari dificultati, de ani de zile, in asigurarea furnizorilor sai si a fost amanat in mai multe randuri.

Pentru a-l relansa, actionarii (germanii RWE, austriecii OMV, ungurii MOL, romanii Transgaz, bulgarii Bulgargas si turcii Botas) au propus realizarea unei variante mai scurte, denumita Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 km si cu o capacitate redusa (10 pana la 23 miliarde m3), care sa mearga din Austria pana la frontiera bulgaro-turca.

TAP

Transadriatic Pipeline sau TAP vizeaza si el alimentarea Europei cu gaz caspic prin intermediul unui traseu mai sudic, din nordul Greciei si pana in sudul Italiei, trecand prin Albania si Adriatica.

El este sustinut de Suisse EGL si Statoil (42,5% fiecare) alaturi de EON (15%). El a beneficiat de un puternic impuls in aceasta vara primind angajamente financiare de la BP, Total si Azerbaidjan. Cu toate acestea, BP, care opereaza zacamintul gazeifer imens de la Shah Deniz, ar putea alimenta fie acest gazoduct, fie Nabucco, si nu a luat inca o decizie definitiva.

Decizia va fi anuntata la inceputul lui 2013 si risca sa dea semnalul de renuntare la unul dintre cele doua proiecte.

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter