Rusia ameninta din nou cu inchiderea robinetului la gaze – Vladimir Putin, scrisoare catre 18 tari europene, printre care Romania si Moldova

2014/04/10

Hotnews

Rusia poate stopa livrarile de gaze catre Ucraina daca aceasta tara nu rezolva problema datoriei si a chestiunilor financiare, a afirmat joi presedintele rus Vladimir Putin, care a propus tarilor europene sa actioneze pe “picior de egalitate”, scrie AFP.

Potrivit agentiei RIA Novosti, scrisoarea a fost transmisa si Romaniei. Premierul Victor Ponta a precizat ca nu a primit aceasta scrisoare iar Administratia Prezidentiala nu a comunicat nimic in acest sens. Textul integral a scrisorii poate fi citit aici (limba engleza).

Grupul rusesc Gazprom “va fi obligat sa treaca la plata anticipata a livrarilor de gaze si in caz de nerespectare a conditiilor de plata sa inceteze total sau partial livrarile de gaze”, a scris Putin, intr-o scrisoare adresata catre 18 lideri europeni si publicata joi de Kremlin.

Rusia propune rezolvarea problemelor economice ale Ucrainei “pe picior de egalitate cu partenerii nostri europeni”, se mai arata in aceasta scrisoare.

Gazprom spune ca Ucraina ii datoreaza 2,2 miliarde de dolari pentru gazul livrat si a depasit termenul scadent de plata pentru livrarile din martie.

“Singura modalitate este de a trece fara intarziere la consultari la nivelul ministrilor de Economie, Finante si Energie pentru a stabili masuri comune de stabilizare a economiei Ucrainei si pentru a asigura livrarile de gaz rusesc, cu respectarea stricta a conditiilor contractuale”, adauga Putin.

“Rusia este pregatita sa participe la stabilizarea si redresarea economiei ucrainene. Totusi, nu de maniera unilaterala ci pe picior de egalitate cu partenerii nostri europeni. Si tinand cont de investitiile si cheltuielile pe care foarte mult timp Rusia le-a suportat sustinand Ucraina”, sustine presedintele rus.

Vladimir Putin spune in aceasta scrisoare ca Rusia “a subventionat economia Ucrainei prin reducerea pretului la gaze in ultimii patru ani cu o suma totala de 35,4 miliarde de dolari”.

“Rusia a acordat, intre altele, Ucrainei, in decembrie 2013, un imprumut de 3 miliarde de dolari”, continua acesta.

Iar europenii s-au multimit pentru moment la “declaratii de intentie”, a subliniat Putin.

Potrivit agentiei de stat rusesti RIA Novosti, scrisoarea a fost transmis liderilor din Franta, Germania, Italia, Austria, Polonia, Romania, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Moldova si Turcia.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter