România ”hub energetic”. Guvernul vrea ca strategia energetică să fie asumată la nivel naţional

2016/04/27

Gandul

Strategia energetică a Românie este în curs de finalizare la Ministerul Energiei şi va fi adoptată după “o largă şi aprofundată” dezbatere la nivel naţional, pentru că ea nu trebuie asumată de un minister sau de un guvern, ci la nivel naţional, a afirmat premierul Dacian Cioloş.

“România are potenţial de producţie atât de gaz, cât şi de energie electrică. Şi din acest punct de vedere strategia energetică care este în curs de finalizare la Ministerul Energiei şi dorinţa noastră este ca ea să fie adoptată după o largă şi aprofundată dezbatere publică, deci să fie asumată nu doar de către un minister sau de către un Guvern, ci să fie asumată la nivel naţional. Această strategie este importantă pentru că va fi într-un anumit fel cartea noastră de identitate în toate discuţiile la nivel european şi la nivel regional în ceea ce priveşte poziţionarea României atât în constituirea şi întărirea pieţei energetice europene, cât şi a parteneriatelor cu ţările vecine Mării Negre”, a anunţat, marţi, prim-ministrul la o conferinţă care a avut temă securitatea energetică.

Şeful Executivului a subliniat că România are încă o industrie energofagă şi de aceea strategia energetică are o viziune care depăşeşte resursele clasice utilizate în prezent.

Cioloş a mai spus că strategia trebuie să ia în calcul şi alte resurse decât cele ce pot fi exploatate în prezentşi să cuprindă şi o importantă componetă a dezvoltării şi producerii de energie verde. Şeful guvernului că dezvoltarea tehnologiilor alternative este necesară ca România să conteze pe piaţa energetică şi pe termen lung .”Dorim să facem din această strategie o dovadă că România gândeşte în perspectiva europeană, care pune accentul pe energie regenerabilă, pe energie cu emisii de carbon zero”, a mai spus premierul.

 

UE trebuie să dezvolte cu statele din est colaborarea economică, nu doar pe cea politică

De curând UE a decis să finaţeze proiectul BRUA care va asigura interconectarea energetică a vestului Europei cu Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. BRUA ar trebui urmat şi de alte proiecte care să ia în calcul şi Moldova şi Ucraina  şi alte state din parteneriatul estic dar şi ţări din zona Mării Negre. Aceste eforturi finaciare ale UE ar completa demersurile politice ale Europei şi ar susţine mai mult decât declarativ legăturile acestor ţării cu Europa.

“Dincolo de BRUA, e important pentru noi să asigurăm conectările cu Republica Moldova şi cu Ucraina.Dincolo de abordarea politică cu Republica Moldova, cred eu că e importantă dezvoltarea cooperării economice cu ţările din parteneriatul estic şi din acest punct de vedere interconecatrea energetică cu Republica Moldova, precum şi cu Ucraina presupun investiţii pe care UE trebuie să le asume pentru ca dorinţa ca aceste ţări să rămână conectate la Europa să nu rămână doar la nivel declarativ”, i-a spus Cioloş comisarului european pentru energie, Miguel Arias Canete, prezent şi el la conferinţă.

Cioloş a amintit că România are o poziţie geo-strategică importantă la Marea Neagră, că deţine resurse de petrol, gaze şi un potenţial de energie electrică ceea ce îi conferă calitatea de exportator, dar a subliniat importanţa existenţei şi a unor reţele şi conducte de transport al energiei.

“E importantă cooperarea regională, mai ales sub egida acestei politici europene de vecinătate, care să meargă dincolo de Ucraina şi Republica Moldova, pentru ca România să poată să devină un hub energetic. E important şi parteneriatul cu Turcia, dar şi cu ţări precum Kazahstan, Tukmenistan pentru ca resursele care se găsesc în zona Caspică în momentul de faţă să poată să găsească conectare cu Europa de Sud-Est şi din acest punct de vedere eforturile trebuie să continue din partea statelor membre ale Uniunii Europene din această zonă” a mai spus şeful Executivului.

Cioloş: Am simţit foarte clar dorinţa Ucrainei de conectare energetică cu reţelele României

Premierul  a afirmat că în timpul întâlnirii avute săptămâna trecută cu preşedintele Petro Poroşenko a “simţit foarte clar” dorinţa Ucrainei de a continua eforturile de conectare energetică cu reţelele româneşti de gaze şi electricitate, dar este nevoie ca să se implice în proiect companiile româneşti. Ţara vecină este interesată atât de conectare la reţeaua românescă de gaze cât şi la cea de electricitate.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter