Relatia cu Gazpromul in presa din 2 iunie

2009/06/02

Romgaz si Gazprom au semnat un Memorandum de colaborare

Producatorul national de gaze Romgaz si Gazprom au semnat deja un Memorandum de colaborare, care constituie baza viitoarei societati mixte, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul economiei, Adriean Videanu.

Societatea mixta Romgaz-Gazprom va dezvolta capacitati de inmagazinare de 5-6 miliarde mc gaze
Societatea mixta Romgaz-Gazprom, ce ar urma sa fie infiintata in septembrie, va dezvolta capacitati de inmagazinare de 5-6 miliarde mc gaze, dintre care putin peste doua miliarde mc gaze va fi capacitatea depozitului de la Roman-Margineni, a declarat luni ministrul Economiei, Adriean Videanu.
“Ca urmare a vizitei pe care am facut-la Moscova (n.r. 20-21 mai), am semnat deja primul acord de dupa 1989, de colaborare directa intre Romgaz si Gazprom. Acest lucru prevede identificarea tuturor posibilitatilor de colaborare intre Romgaz si Gazprom, inclusiv infiintarea unei societati mixte cu participare 50% Romgaz si 50% Gazprom, in ceea ce presupune atat depozitarea gazelor in Romania, dar si valorificarea acestora in diverse posibilitati: vanzarea directa, investitii impreuna in cogenerarea de inalta eficienta”, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Economiei, Adriean Videanu. (…)
Ministrul Economiei a precizat ca una dintre solicitarile partii ruse a fost realizarea statiei back-to-back de la Isaccea, astfel incat producatorii de energie din Rusia sa tranziteze Romania catre destinatii precum Grecia, Turcia, Serbia, importatori de energie.
“Eu sper sa avem 5-6 miliarde metri cubi, capacitati de inmagazinare impreuna, numai depozitul de la Margineni (n.r. din judetul Neamt) are o capacitate de putin peste doua miliarde mc. Nu putem da ca sigur termen de infiintare pentru societatea mixta luna septembrie, insa este ceea ce noi ne propunem. In septembrie, ne-am propus o intalnire cu ministrul rus al energiei, Serghei Shmatko, cand vom semna un alt Memorandum de colaborare”, a afirmat Videanu.
In prezent, Romgaz si Petrostar Ploiesti elaboreaza studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, urmand ca acesta sa implice si consultanti si specialisti ai Gazprom, in ideea de a creste increderea in cele doua companii, tinandu-se cont si de expertiza pe care Gazprom o are din acest punct de vedere, a mai spus Videanu.
Ministrul a precizat ca discutiile de la Moscova cu reprezentantii Gazprom nu a avut nicio conotatie politica. “A fost una tehnica, aplicata, probabil am stiut sa ne prezentam oferta”, a subliniat Videanu. Acordul de colaborare a fost semnat de directorul general al Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, si de presedintele Gazprom Export, Aleksandr Medvedev.
Adriean Videanu anuntase inca de saptamana trecuta ca producatorul national de gaze Romgaz si cel mai mare producator de gaze naturale din lume, Gazprom, vor forma o societate mixta, pentru a construi in Romania depozite de inmagazinare a gazelor si termocentrale. “Romgaz si Gazprom vor avea o relatie directa, de lunga durata, vor forma o societate mixta pentru realizarea unor depozite de inmagazinare si pentru productia de energie electrica. In doua luni, oportunitatile de cooperare identificate cu autoritatile de la Moscova vor constitui suportul unui Memorandum de colaborare Romania – Rusia”, a mentionat atunci ministrul Adriean Videanu.
Romania foloseste in sezonul rece gazele inmagazinate in timpul verii, in depozitele Romgaz
Romgaz produce anual circa o treime din consumul de gaze al tarii. Anul trecut, Romania a consumat 17,3 miliarde mc gaze, in crestere cu un miliard mc gaze fata de consumul din anul anterior.
Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica). Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz). Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece.
Capacitatea totala de lucru a celor sase depozite operate de Romgaz este de 2,760 miliarde mc gaze. Rolul depozitarii in productie este sa aplatizeze in mod natural productia de gaze din timpul sezonului rece (cand cererea in sectorul comercial si rezidential este maxima) cu cea din timpul verii (cand cererea este scazuta), prin preluarea cantitatilor disponibile. Linializarea productiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explica reprezentantii Romgaz.
“Romgaz si Gazprom vor avea o relatie directa, de lunga durata, vor forma o societate mixta pentru realizarea unor depozite de inmagazinare si pentru productia de energie electrica. In doua luni, oportunitatile de cooperare identificate cu autoritatile de la Moscova vor constitui suportul unui Memorandum de colaborare Romania – Rusia”, a declarat saptamana trecuta ministrul Adriean Videanu. Acesta a mai spus ca societatea mixta va fi detinuta in proportii egale, adica 50% de Romgaz si 50% de Gazprom, si fiecare dintre aceste doua companii vor imparti in mod egal investitiile si profitul.

integral in www.standard.ro

Gazprom bate palma cu România, dar nu renunţă la intermediari

Ciprian Mailat

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a anunţat ieri că, în urma vizitei efectuate, luna trecută, la Moscova, partea română a reuşit să încheie un memorandum cu Gazprom, primul acord din ultimii 20 de ani.

„Am semnat primul acord de după 1989 de colaborare directă Romgaz – Gazprom, care prevede identificarea tuturor posibilităţilor de colaborare, inclusiv înfiinţarea unei societăţi mixte deţinută 50% – 50% de cele două companii

, în depozitarea de gaze

şi valorificarea acestora – cogenerarea, vânzarea directă”, a afirmat Videanu.

El a spus că ruşii sunt invitaţi să participe la toate proiectele energetice ale României. Ministrul a precizat că memorandumul nu poate fi făcut public, iar în septembrie „colaborarea” va fi extinsă. Potrivit lui Videanu, pe lângă depozitul de gaze de la Mărgineni, care va avea o capacitate de depozitare de circa 2 miliarde de metri cubi de gaze, prin memorandumul cu ruşii, s-ar putea identifica alte depozite aşa încât cantitatea totală de gaze înmagazinată să ajungă la 6 miliarde de mc.

Videanu promite că Romgaz ar putea importa gaze direct de la Gazprom, deşi Aleksandr Medvedev, vicepreşedintele grupului rus, a declarat pentru Radio România Actualităţi, după vizita lui Videanu la Moscova, că Gazprom nu va renunta la intermediarii prin care vinde gaze către România, pentru că “are un contract excelent pe termen lung” cu firma

WIEE. Întrebat care ar fi câştigul României şi costurile care ne revin în urma implementării acestui memorandum, Videanu a menţionat că nu se poate cuantifica, fiind vorba chiar de o colaborare pe 30 de ani.

articol in Evenimentul Zilei

Acord direct in domeniul gazelor Romgaz-Gazprom

Mariana Baciu

Memorandumul incheiat de Romgaz cu Gazprom reprezinta prima modalitate de colaborare directa cu gigantul rus dupa anul 1989.
Romgaz si Gazprom vor derula atat proiecte de inmagazinare a gazelor rusesti pe teritoriul Romaniei, cat si proiecte din domeniul energiei.

Producatorul roman de gaze Romgaz si gigantul energetic rus Gazprom au incheiat un memorandum de intelegere care vizeaza colaborarea in tot ceea ce inseamna domeniul energetic, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Oficialul Ministerului Economiei sustine ca aceasta reprezinta prima modalitate de colaborare directa cu Gazprom dupa anul 1989 si va deschide calea de colaborare in ce priveste inmagazinarea gazelor rusesti pe teritoriul Romaniei, dar si in domeniul energiei. “Am semnat primul acord de colaborare directa cu Gazprom. Pasul urmator il constituie infiintarea unei societati mixte cu actionariat mixt Gazprom-Romgaz”, a spus Videanu intr-o conferinta de presa.
Demersurile pentru infiintarea societatii mixte Romgaz-Gazprom, cu participatii in proportii egale, respectiv 50% Romgaz si 50% Gazprom, ar putea incepe in luna septembrie a acestui an, mai spune Videanu.

articol integral in Romania Libera

Memorandumul Romgaz – Gazprom nu ieftineşte gazele

de Simona SIMIONESCU | 02 IUNIE 2009

Investiţiile şi profitul vor fi împărţite în mod egal în viitoarea societate mixtă româno-rusă

Memorandumul nu are forţă juridică, avertizează specialiştii în domeniul energiei

Acordul permite ruşilor participarea la proiectele energetice româneşti Foto: Agerpres

Romgaz a bătut palma cu Gazprom, prin semnarea unui memorandum de colaborare în domeniul înmagazinării gazelor naturale şi al energiei electrice. Ce înseamnă asta? Adriean Videanu, ministrul Economiei, a explicat ieri că memorandumul le va permite ruşilor – dacă vor dori – să participe la toate proiectele energetice ale României, urmând ca investiţiile şi profitul să fie împărţite în mod egal între Romgaz şi Gazprom. Întrebat care sunt beneficiile în cazul părţii române, ministrul a fost rezervat, spunând că parteneriatul s-ar putea întinde pe o perioadă de 30 de ani. Din explicaţiile date de Adriean Videanu reiese că documentul permite realizarea unor proiecte mari, cum este depozitul de gaze de la Roman – Mărgineni, cu o capacitate de stocare de două miliarde de metri cubi de gaze şi staţia electrică de la Isaccea, la solicitarea expresă a Rusiei. De asemenea, Gazprom ar putea participa şi la construirea celei de-a doua centrale nucleare, a unor termocentrale şi la privatizarea unor hidrocentrale. Mai rămâne doar ca în toamnă să fie înfiinţată societatea mixtă româno-rusă, cu participare 50% Romgaz şi 50% Gazprom.

Este însă posibil ca memorandumul – prezentat de Videanu ca fiind primul acord de după 1989 – să nu se transforme neapărat într-un parteneriat, pentru că “memorandumul nu are forţă juridică”, ne-a declarat Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE).

articol integral in Gandul

Asocierea cu Gazprom: Ministrul economiei: Nu am dat nimic la schimb

Adriean Videanu, ministrul economiei, spune ca a reusit sa semneze primul acord intre Romgaz si Gazprom din ultimii 20 de ani, ceea ce ar putea insemna investitii comune in dezvoltarea a circa 6 miliarde de metri cubi de capacitate de inmagazinare subterana a gazelor in viitor, adica de doua ori mai mult fata de capacitatea Romaniei din prezent.

Videanu spune ca acordul a fost prezentat partii ruse in cadrul vizitei pe care a efectuat-o intre 20-21 mai la Moscova si ca discutiile nu au fost in niciun fel afectate de acuzele Rusiei la adresa Romaniei in ceea ce priveste implicarea politicienilor locali in evenimentele din Moldova.

Tot el spune ca nu a dat nimic la schimb (actiuni Romgaz de exemplu) si ca Romgaz si Gazprom vor fi parteneri egali in societatea mixta care ar urma sa fie infiintata pana in septembrie ca urmare a semnarii acestui acord.

Documentul a fost semnat de catre Marcel Piteiu, directorul general al Romgaz, si de catre Alexander Medvedev, membrul al consiliului director al Gazprom si directorul general al Gazprom Export. Vineri, documentul oficial a ajuns la Bucuresti semnat de catre partea rusa.
„Ca urmare a vizitei la Moscova (din 20-21 mai, n.r.), am semnat primul acord de dupa 1989 de colaborare directa Romgaz-Gazprom, care prevede identificarea tuturor posibilitatilor de colaborare, inclusiv infiintarea unei societati mixte detinuta 50%-50% de cele doua companii, in depozitarea de gaze si valorificarea acestora – cogenerarea, vanzarea directa. Discutia nu a avut nicio dimensiune politica, ci s-a exprimat numai interesul partilor pentru anumite proiecte. Un pas de acest gen ar putea aduce colaborari de peste 30 de ani”, a afirmat Videanu.
integral in Ziarul Financiar

Tags: ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728