Romgaz si Gazprom au semnat primul memorandum de colaborare dupa 1989

2009/06/01

Producatorul de gaze Romgaz si compania rusa Gazprom au semnat un memorandum de colaborare, in urma vizitei facute, la Moscova, in urma cu doua saptamani, de o delegatie condusa de ministrul economiei Adriean Videanu. Acesta sustine ca este primul acord de colaborare directa semnat dupa 1989 intre Romgaz si Gazprom. Videanu nu vrea sa dea publicitatii memorandumul, afirmand ca documentul este confidential.
Ministrul economiei a aratat presei un teanc de hartii, spunand ca acela este memorandumul semnat cu Gazprom. A precizat ca nu poate fi facut public deoarece este confidential. Ba mai mult, a intors teancul de hartii astfel incat sa nu poata fi surprins vreun cuvant din memorandum de catre camerele de luat vederi.

Videanu a afirmat ca in urma acordului, va fi infiintata, in septembrie, o societate mixta, din care Romgaz si Gazprom vor detine cate 50%. Societatea mixta va avea ca obiect de activitate realizarea unor depozite de inmagazinare si valorificarea acestora. Depozitele de gaze care urmeaza sa fie construite ar putea inmagazina in jur de 5-6 miliarde de metri cubi de gaze.

Videanu: Si Romgaz poate importa gaze direct de la Gazprom

Videanu sustine ca prin aceasta colaborare cu Gazprom, rusii sunt invitati sa participe la toate proiectele energetice din

Romania. “Ideea este aducerea cat mai aproape de consumatorul UE a gazelor rusesti pe timp de vara, cand sunt ieftine, si valorificarea lor impreuna pe timpul iernii”, a adaugat Videanu. Potrivit acestuia, importatorii de gaze vor functiona liber. Chiar si Romgaz poate importa direct gaze de la Gazprom, a raspuns ministrul facand referire la posibilitatea eliminarii intermediarilor in importurile de gaze.
“Pasul urmator este infiintarea unei comisii mixte intre cele doua companii, care sa elaboreze documentatia pentru infiintarea firmei mixte, evaluarea colaborarii pe depozitul de gaze de la Margineni. Vrem sa implicam, pe langa consultantul selectat deja de noi si specialistii Gazprom. Colaborarea este un proiect castigator, poate fi o colaborare pe 30 de ani”, a precizat Videanu.

Claudia Pirvoiu

sursa: www.euractiv.ro

Tags: ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter