Romania, invitata de Rusia la South Stream

2009/06/14
Romania trebuie sa participe si la proiectul energetic rus South Stream, insa primul pas pentru o eventuala colaborare trebuie facut de aceasta tara, a declarat, sambata, pentru Agerpres, vicepresedintele Dumei de Stat a Federatiei Ruse, Valeri Yazev.

“Romania trebuie sa aleaga South Stream, pentru ca este un proiect cu scopuri foarte clare. Romania nu isi valorifica indeajuns potentialul energetic. Aceasta tara trebuie sa fie una de tranzit pentru Rusia, pentru alimentarea cu gaze naturale a Europei.

Pozitia pe care am exprimat-o oficialilor Parlamentului din Romania poate fi considerata o invitatie pentru a participa la South Stream. Romania trebuie, insa, sa faca primul pas”, a spus Valeri Yazev, care a participat la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice la Marea Neagra (APCEMN), de la Bucuresti.

Potrivit oficialului rus, proiectul South Stream “are destule resurse, au fost incheiate contracte pentru gazele naturale si are posibilitatile tehnologice de realizare”.

Referitor la Nabucco, acesta a precizat ca “in Marea Caspica, sursa de alimentare a viitorului gazoduct, nu se mai gasesc gaze naturale”.

Acesta nu a respins direct ideea Proiectului Nabucco si a evitat referirile de ordin politic.

“Dar ambele proiecte, atat South Stream, cat si Nabucco, sunt contracte comerciale care se deruleaza in paralel, la care participa tari si companii concomitent”, a spus Yazev.

Cu prilejul preluarii de catre Federatia Rusa a presedintiei Adunarii Parlamentare a Cooperarii la Marea Neagra (APCEMN), Valeri Yazev a afirmat ca organizatia sprijina toate proiectele energetice globale la Marea Neagra.

Noua strategie din sectorul energetic a Romaniei va fi lansata in dezbatere publica dupa 15 iunie, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu, care ar urma sa aiba o intalnire bilaterala cu Yazev, in contextul reuniunii APCEMN.

sursa: ziare.com

Tags: ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter