Rolul Rusiei în livrările gaze în Europa

2012/11/23

Vocea Rusiei

 

Заместитель председателя Госдумы Валерий Язев

Valeri Iazev. Foto: RIA Novosti

Moscova a găzduit forumul „Gazul rusesc-2012”, la care s-au examinat asemenea probleme, precum creşterea extracţiei de gaze naturale de către companiile ruseşti, dinamica exporturilor, impozitele pentru producători. A fost examinată şi iniţiativa comerţului cu gaze ruseşti la burse.

Participanţii la forum au acordat o mare atenţie problemelor exporturilor de gaze, între altele în Europa. Secretarul General al Eurogas, Beate Raabe, în discursul său a remarcat rolul important al Gazprom în echilibrul energetic al Europei, însă a subliniat faptul că holdingul trebuie să accepte „al treilea pachet energetic” al UE. Între altele, compania trebuie nu numai să ofere UE diferite trasee de aprovizionare cu gaze, ci şi să creeze condiţii pentru activitatea mai multor furnizori.Între timp, preşedintele Societăţii Ruse a Gazului, Valeri Iazev, referindu-se la concurentul South Stream – proiectul gazoductului Nabucco, a declarat că proiectul de construcţie nu are o bază financiară şi de resurse suficientă. În afară de asta, el este împiedicat de faptul că nu a fost rezolvată problema statutului juridic al Mării Caspice.

Încă o temă a forumului au fost gazele de şist, dar atenţia nu a fost concentrată asupra lor. Valeri Iazev a declarat, între altele, că evaluarea volumului rezervelor de gaze de şist din Europa se va face peste 5 ani, sau poate chiar mai târziu. Acest lucru este legat de condiţiile complicate ale exploatării.

Tags: ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter