revista presei 8 septembrie

2009/09/08

EVZ: Gazul s-a ieftinit, factura a rămas la fel

Reducerea ponderii gazelor naturale din Rusia în consum, pe fondul crizei, nu se reflectă şi în preţul achitat de consumatorii casnici.

Criza economică a redus atât de mult consumul, încât ponderea im porturilor a scăzut în luna iunie la un nivel-record pentru ultimii ani. La reducerea consumului de gaze din import se adaugă şi ieftinirea acestora, de la 133,74 lei/MWh în primul trimestru, la 80,88 lei/MWh în trimestrul al treilea.

Cu toate acestea, preţul plătit de populaţie nu a scăzut decât cu 3%, la 1 mai, şi cu un procent de 5%, la 1 iulie, asta mai ales la insistenţele premierului Emil Boc. O nouă ieftinire a gazelor până la finele anului nici nu va mai avea loc, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.

Oamenii de afaceri

acuză creşteri nejustificate de preţ în 2008

Problema vine din faptul că în facturile populaţiei ponderea gazelor importate din Rusia, mai scumpe decât cele din producţia internă, este mai mare decât cea înregistrată în fapt. Astfel, pentru trimestrul al doilea al anului în curs, populaţia a plătit gaze în amestec 80% intern şi 20% import.

Cu toate acestea, rapoartele ANRE pentru această perioadă arată că media importurilor pentru trimestrul al doilea a fost de 14% din consum, în iunie fiind la nivelul de 5,96%. Comparativ, în iunie 2008, importurile au asigurat 27,37% din necesarul intern. Conform metodologiei, stabilirea tarifelor pentru următorul trimestru se face pe baza unor estimări de costuri

, pentru ca diferenţele să fie regularizate ulterior. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a transmis ieri că dezaprobă deciziile ANRE de reducere „nesemnificativă” a preţului gazelor în acest an, în condiţiile în care companii private româneşti au putut oferi consumatorilor reduceri de 17%. Asociaţia spune că a solicitat în repetate rânduri justificarea ANRE de a nu reduce preţul de livrare a gazelor naturale şi a criticat noua decizie de majorare a tarifelor Transgaz, de la 1 septembrie.

Mărirea nejustificată, cu peste 20%, a preţului gazelor de anul trecut a dus la creşterea profiturilor distribuitorilor de gaze. „Mai mult, lipsa investiţiilor pe care companiile

de distribuţie trebuiau să le facă pentru a asigura o facturare corectă, prin trecerea de la 1 iulie 2008 la facturarea în unităţi de energie, face ca şi astăzi consumatorii să nu ştie ce plătesc”, mai spune AOAR.

STRATEGIE

Întâlnire Videanu – vicele Gazprom, la Bucureşti

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, duminică, la Realitatea TV, că pe 21 septembrie se va întâlni, la Bucureşti

, cu vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, pentru a discuta pe tema proiectului South Stream. La întrevedere ar putea participa şi ministrul energiei din Rusia. „Nu avem niciun fel de problemă să discutăm din acest punct de vedere (pe tema South Stream – n.r.). În schimb, obiectivul politic al României rămâne Nabucco”, a spus Videanu.

Potrivit acestuia, gazoductul – susţinut de UE – este important pentru România deoarece diversifică atât sursele, cât şi rutele de aprovizionare. Ministrul a mai declarat că Nabucco ar putea fi susţinut chiar şi de Rusia, dacă va fi invitată în proiect. O delegaţie a Gazprom a mai fost prezentă la Bucureşti în octombrie 2008, urmată de vizita ministrului, în luna mai, la Moscova. Videanu declara atunci că un nou memorandum de colaborare între cele două state ar urma să fie semnat în septembrie. Printre proiectele de interes se află şi stocarea de gaze, printr- o firmă mixtă Romgaz-Gazprom.

Evoluţia ponderii importurilor de gaze în consum, potrivit ultimelor rapoarte

Standard.ro: Șomajul și concediile forțate au urcat consumul casnic de energie cu 7,5%

Consumul final de energie electrică din pri­mele şapte luni din acest an a fost de 28,195 miliarde KWh, cu 9,4% mai mic decât în peri­oada similară a lui 2008, pe fondul crizei, dar în timp ce populaţia a folosit cu 7,5% mai multă electricitate, firmele şi-au redus puternic cererea în acest domeniu, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
“Au fost producători avantajaţi de criză şi alţii dezavantajaţi. Aceia care produc ieftin, teoretic, trebuiau să producă şi mai mult în această perioadă, dar nu toţi au mai avut piaţă şi, atunci, dacă ai clienţi mai puţini sau care îşi reduc consumurile, normal că îţi reajustezi oferta”, au comentat specialişti din piaţa de energie. Aceştia au adăugat că disponibilizările, dar şi concediile forţate, practicate de anumite companii pentru reducerea costurilor, au dus la o creştere a consumului casnic de electricitate, pentru că oamenii au stat mai mult acasă şi s-au uitat la televizor, au gătit sau au folosit aparatele de aer condiţionat mai mult.

În cazul companiilor, contracţia consumului a fost semnificativă, în anumite luni reducerea fiind chiar şi de 45%. Iluminatul public a înregistrat însă o creştere a consumului de 7,7%. În primele şapte luni, producţia de energie electrică a scăzut în termocentrale cu 3,898 miliarde KWh
(-18,9%) şi în hidrocentrale cu 1,281 miliarde KWh (-11,2%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a crescut cu 589,1 milioane KWh (+9,7%).

“Creşterea de producţie de energie a Nuclearelectrica s-a datorat faptului că am reuşit să terminăm anul acesta revizia cu trei zile înainte de termenul stabilit”, a explicat ieri pentru Business Standard directorul general al companiei de stat, Pompiliu Budulan. El a adăugat însă că societatea a fost afectată din punct de vedere financiar, chiar şi în contextul creşterii producţiei şi nu a acceptat, decât în anumite cazuri, cererile companiilor cu care are contracte de reducere a cantităţilor şi preţurilor.

În primele opt luni ale anului în curs, consumul de electricitate la nivel naţional a scăzut cu aproximativ 10%, iar exporturile s-au redus şi ele semnificativ, a explicat, la rândul său, Octavian Lohan, director general adjunct al Transelectrica. De altfel, exportul de energie electrică a scăzut cu 1,114 miliarde KWh, respectiv cu 34,3% în primele şapte luni ale anului, a mai anunţat tot ieri INS. Potrivit Transelectrica, transportatorul naţional de electicitate, exportul de energie electrică al României a scăzut până în prezent cu 75% şi a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, pe fondul crizei, ceea ce va diminua cu şase milioane de lei (1,4 milioane de euro) veniturile companiei.

Totodată, resursele de energie primară au scăzut în primele şapte luni cu 20,5%, iar cele de electricitate cu 12%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. “Principalele resurse de energie primară în perioada 1.I.-31.VII. 2009 au totalizat 19,237 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 4,953 milioane tep. Producţia internă a însumat 13,277 milioane tep, în scădere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 5,96 milioane tep, în scădere cu 39,3%”, se mai arată în comunicatul INS.

În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 34 miliarde KWh, în scădere cu 12% faţă de acelaşi interval din 2008, în principal, ca urmare a diminuării producţiei, tot cu 12%, potrivit ultimului raport al ANRE. Hidroelectrica este cel mai mare producător de electricitate din ţară şi este urmată în acest top de Nuclearelectrica. În România, statul controlează peste 90% din companiile producătoare de energie electrică.

ziare.com: Acordul Putin -Timosenko, anulat de scumpirea gazului?

Respingerea propunerii ucrainene de a majora taxa de tranzit a gazului pe teritoriul sau ar putea pune sub semnul intrebarii punerea in aplicare a acordurilor verbale dintre premierul rus si cel ucrainean de a nu percepe sanctiuni pentru Naftogaz.

“Incercarea Ucrainei de a creste taxa de tranzit pentru gazul rusesc poate duce la situatia in care Rusia, in scurt timp, nu va mai analiza nicio problema legata de relatiile energetice cu Ucraina, pentru a nu permite discutarea acestei cereri”, considera directorul adjunct de la Institutul pentru sisteme sociale, Dmitri Badovski.

Potrivit lui “aceasta poate pune sub semnul intrebarii implementarea intelegerilor verbale dintre premierul rus si cel ucrainean”, scrie Gazeta.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a declarat marti dupa negocierile cu omologul rus Vladimir Putin, din Polonia, ca Rusia si Ucraina au convenit ca Naftogaz va achita doar cantitatile de gaz care sunt consumate in mod real.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a respins luni propunerea Ucrainei privitoare la majorarea taxei pentru tranzitul gazului rusesc prin teritoriul sau spre Europa.

Medvedev a cerut presedintelui companiei Gazprom Aleksei Miller sa se conduca in relatia cu Ucraina exclusiv de contractul incheiat in ianuarie si sa nu accepte modificari in ceea ce priveste plata tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

La sfarsitul saptamanii trecute, compania Naftogaz si apoi premierul ucrainean Iulia Timosenko anuntat ca Ucraina intentioneaza sa creasca taxa de tranzit a gazului incepand cu anul 2010.

Potrivit Timosenko aceasta urmeaza sa creasca cu 65-70%. “In fond, aceasta este prima majorare considerabila in ultimii 18 ani”, a spus ea joi in cadrul sedintei de guvern de la Kiev

Ucraina ar putea sista inmagazinarea gazului rusesc in depozitele subterane

Ucraina ar putea sista inmagazinarea gazului rusesc in depozitele subterane, deoarece cantitatea depozitata deja este suficienta pentru iarna, a spus luni premierul ucrainean Iulia Timosenko la o conferinta de presa, potrivit RIA Novosti.

Saptamana trecuta vicepresedintele Gazprom Valeri Golubev a declarat ca Ucraina trebuie sa inmagazineze in depozitele subterane minim 28 de miliarde metri cubi de combustibil.

Inmagazinarea unor volume suficiente de gaz, de asemnea, trebuie sa asigure tranzitul gazului rusesc catre Europa pentru evitarea unor intreruperi in livrari, asa cum s-a intamplat in ianuarie 2009, cand din cauza unor divergente dintre Moscova si Kiev aproape timp de trei saptamani mai mumlte state europene au ramas fara gaz.

Deocamdata Gazprom nu a comentat decizia ucraineana, potrivit RIA Novosti.

Ziua: Medvedev respinge propunerile Ucrainei privind plata pentru tranzitul gazelor

Dmitri Medvedev a respins noile propuneri ale Ucrainei privitoare la plata tranzitului gazului rusesc prin teritoriul sau spre Europa, relateaza AFP. Medvedev i-a solicitat sefului companiei Gazprom, Aleksei Miller, ca in relatia cu Ucraina partea rusa sa respecte prevederile contractului incheiat in ianuarie si sa nu accepte schimbarea conditiilor de plata pentru tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina, specifica agentia de presa ITAR-TASS. In cadrul unei intalniri de lucru cu seful Gazprom, presedintele rus a intrebat daca modificarile propuse de Kiev sunt prevazute intr-un contract incheiat. “Nu!” – a fost raspunsul lui Miller. “Nu platiti atunci!”, i-a recomandat Medvedev, subliniind ca “este necesar sa se actioneze in conformitate cu acordul existent”. “L-am pregatit in chinuri /acordul din ianuarie/ si il vom respecta”, a spus presedintele rus, adaugand ca nici Rusia nu trece printr-o perioada prea favorabila.

Vocea Rusiei: Preşedintele Medvedev a sfătuit Gazprom să nu modifice contractele cu Ucraina

Dmitri Medvedev şi Alexei Miller / Imagine RIA NovostiPreşedintele Rusiei Dmitri Medvedev l-a însărcinat pe conducătorul Gazprom Alexei Miller, să respecte în relaţiile reciproce cu Ucraina, contractul încheiat şi să nu accepte modificarea condiţiilor referitoare la plata pentru tranzitul gazului rusesc.

Contractul dintre Gazprom-ul rusesc şi compania ucraineană „Naftogaz” a fost semnat la 19 ianuarie anul curent pe un termen de 10 ani. Ucraina şi-a asumat obligaţia de a cumpăra anual de la Rusia nu mai puţin de 52 de miliarde metri cubi de gaz.

Achitarea trebuie efectuată nu mai târziu de data de 7 a lunii, care urmează după livrare. Pentru nerespectarea condiţiilor din contract privind volumul de gaz importat pot fi aplicate sancţiuni sub forma unor amenzi.

Până în prezent partea ucraineană, cu greu, dar a făcut faţă acestor condiţii. Însă situaţia deplorabilă a economiei naţionale a obligat Kievul oficial să aducă corective unilaterale.

În cadrul recentei întâlniri cu conducătorul guvernului rus Vladimir Putin de la Gdansk, prim ministrul Iulia Timoşenko a anunţat că până în anul 2010, partea ucraineană intenţionează să achiziţioneze doar 25 de miliarde metri cubi de gaz rusesc, ceea ce reduce cifrele din contract de două ori.

Rusia a avut o atitudine înţelegătoare faţă de problemele financiare cu care se confruntă Ucraina şi este gata să nu o amendeze pentru achiziţionarea insuficientă de gaz. Kievul, însă, în loc de mulţumiri, intenţionează să pună noi condiţii părţii ruse.

După cum a anunţat directorul Gazprom, Alexei Miller, el a primit propuneri din partea Kievului privind majorarea taxei pentru tranzitul gazului rusesc via Ucraina.

Alexei Miller a vorbit despre aceasta la întâlnirea cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev. În replică, Dmitri Medvedev, ca un jurist profesionist, i-a sugerat directorului Gazprom să acţioneze conform acordului.

„În ce priveşte plata în avans, aş dori să pun o întrebare: acest moment este prevăzut în contract? Nu? Atunci de ce ar trebui să achitaţi? Trebuie să acţionaţi conform contractului semnat. Noi l-am pregătit special. Munca asupra lui a fost anevoioasă. Activitatea curentă se desfăşoară în conformitate cu el, şi nu e cazul să inventaţi ceva. Trebuie să acţionaţi conform angajamentelor asumate de părţi. În prezent trăim de asemenea vremuri uşoare”, a spus Dmitri Medvedev.

Apropo, Rusia a achitat deja tranzitul de gaze via Ucraina până în primul semestru al anului 2010. Ucraina, însă, după cum a recunoscut preşedintele Iuşcenko, a acumulat numai anul acesta amenzi de 4,5 miliarde dolari pentru că nu a respectat condiţiile din contract privind volumul de gaze naturale importate.

Chiar şi în această situaţie Moscova nu intenţionează să acţioneze de pe poziţii de forţă, ci este dispusă să-şi onoreze angajamentele, să ducă cu autorităţile de la Kiev un dialog constructiv în intereselele ambelor părţi, aşteptând o abordarea asemănătoare şi din partea Ucrainei.

Pravda: Ukraine’s Theater of the Absurd Makes President Yushchenko Lose Temper

Ukrainian President Viktor Yushchenko does not seem to be able to find legal reasons to dissolve the nations’ parliament. He has recently offered the parliament to dissolve itself at its own free will.

“This show is too expensive,” Yushchenko described the activities of the Ukrainian legislative power.

The deputies of the nation’s parliament said, though, that the head of state was overreacting. Many of them believe that a bad parliament would be a lot better than an early vote.

The beginning of the autumn session of the Ukrainian parliament began with a traditional scandal: deputies blocked access to the tribune at the parliament. Yushchenko was very concerned about the news. He stated that the deputies had only two options to choose from under such conditions: either to dissolve the defunct coalition or declare self-dissolution.

The president added that he would be glad to help the Supreme Rada, although, he acknowledged, he had no legal reasons to dissolve the parliament.

“If there were such reasons, I would not be waiting for 24 hours to implement the decision, believe me,” he said. “The country does not need the defunct parliament, because this show, made by two political forces, is too expensive,” Yushchenko said in a televised interview.

“One of the sides needs to claim responsibility for the shameful procedures taking place in the Ukrainian parliament. Otherwise, they must either announce their decision to pull out from the coalition or dissolve the parliament,” Yushchenko said.

Such a step, Yushchenko said, would totally correspond to the nation’s Constitution, which does not let the head of state dissolve the parliament six months before the presidential election.

Vladimir Litvin, the speaker of the parliament, attempted to make the deputies work at the first meeting of the autumn session, although to no avail.

“No one at this theater of the absurd is going to work under pressure. If you don’t want to work on the agenda, let’s make a decision to dissolve the parliament,” he said.

Viktor Yanukovich, the head of Ukraine’s Party of Regions, said that early presidential elections would be a lot worse for Ukraine than idle deputies.

“I believe that it’s only about emotions. Dissolving the parliament today would be highly ineffective. An early parliamentary vote would only exacerbate the situation,” Yanukovich said.

energia.gr: Ukraine To Stop Pumping Russian Gas Into Storage Tanks

Ukraine is ready to stop pumping Russian natural gas into its underground storage facilities because a sufficient amount of gas has already been pumped, Prime Minister Yulia Tymoshenko said Monday, Russia news agency RIA Novosti reports.

OAO Gazprom (GAZP.RS) Deputy Chief Executive Valery Golubev said last week that Ukraine needed to pump at least 28 billion cubic meters of Russian natural gas into its underground storage facilities to meet its requirements and ensure uninterrupted Russian gas transit to Europe.

Tymoshenko said, “We have determined that 25.5 billion cubic meters [which have already been pumped into Ukraine’s underground gas storage facilities] are sufficient for us to live normally through the winter period and provide the country with gas. We can already stop pumping natural gas into gas storage tanks.”

The Ukrainian premier earlier said 27 billion cubic meters would be pumped into the country’s underground storage facilities to provide for the ex-Soviet republic’s energy stability in the autumn and winter.

Ukrainian underground storage facilities have a total capacity of 32 billion cubic meters.

Tymoshenko also said the gas contracts signed between Russia and Ukraine at the start of the year mustn’t be reviewed in any case.

Adevarul: OPEC este mulţumită de preţul petrolului

Ţările exportatoare de petrol nu vor reduce cotele de producţie.Cotaţiile internaţionale se află puţin sub preţul considerat a fi cel corect, de 75 de dolari pe baril.

Succesul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de dublare a preţului petrolului faţă de minimumul ultimilor cinci ani înregsitrat în luna decembrie va contribui la decizia de a menţine neschimbate cotele de producţie în cadrul reuniunii din această săptămână a miniştrilor ţărilor membre.

O scădere a producţiei OPEC poate pune în pericol procesul de redresare a economiei mondiale, a declarat preşedintele cartelului în urmă cu trei zile. „Preţul de 75 de dolari pe baril, reprezintă un nivel corect, atât pentru producători, cât şi pentru consumatori“, considera încă din luna martie regele Abdulah al Arabiei Saudite. „OPEC este mulţumită cu actualele cotaţii, pe care nu le anticipa în luna ianuarie“, spune Edward Morse, şeful departamentului de cercetare LCM Commodities, din New York.

„Nu se pune problema unor noi reduceri ale cotelor de producţie, după ce au scăzut semnificativ la sfârşitul anului 2008 livrările pe piaţă“, adaugă el. Miniştrii din Kuweit, Iran, Libia, Qatar şi Irak au avut în ultimele trei săptămâni comentarii asemănătoare cu ale preşedintelui cartelului, Jose Maria Botelho de Vasconcelos, exprimând păstrarea nivelului actual de producţie.

Principalele state exportatoare de petrol nu vor reduce producţia, anunţă şi agenţia France-Presse, citându-l pe reprezentatul Iranului, Mohamed Ali Khatibi. Toţi cei 26 de analişti intervievaţi de Bloomberg consideră că producţia OPEC va rămâne la nivelul de 24,85 milioane de barili pe zi, după reuniunea dinViena, de pe 9 septemebrie.

Cotă de 40% din producţia de petrol

Cartelul deţine 40% din comerţul mondial cu petrol. La deschiderea burselor asiatice de la începutul acestei săptâmâni, cotaţia aurului negru crescuse uşor peste 68 de dolari barilul, mai mult decât dublul valorii de 32,40 de dolari pe baril, atinsă în decembrie 2008. Faţă de cotele alocate, unii membrii OPEC au livrat mai mult ţiţei pe piaţă, începând cu luna aprilie, pentru a beneficia de preţurile crescute ale petrolului. Arabia Saudită, cel mai mare exportator din OPEC, şi alte state din Golful Persic au produs aproape de cotele alocate.

Însă state precum Iran şi Venezuela şi-au depăşit cotele de producţie pentru a menţine veniturile bugetare la nivelele stabilite la începutul anului. Conform estimărilor Bloomberg, la nivelul OPEC s-a înregistrat în august o depăşire cu 1,2 milioane de barili a nivelului stabilit de producţie. „Mă aştept la creşterea presiunii exercitate asupra membrilor cartelului de a se încadra în limitele stabilite“, declară Adam Sieminski, economist-şef la filiala Deutsche Bank din Washington.

Vocea Rusiei: Viitorul energetic al Extremului Orient

În curând, Extremul Orient al Rusiei se va preface dintr-o regiune cu deficit energetic într-una cu surplus de energie.

Proiectele corespunzătoare au fost prezentate de Aleksandr Ananenkov, adjunctul companiei Gazprom, la forumul internaţional de la Habarovsk, consacrat dezvoltării economice a Extremului Orient în condiţiile crizei mondiale.

Este vorba de construirea gazoductului Sahalin-Habarovsk-Vladivostok şi a unui mare centru de extragere a gazului în Iakutia, de exploatarea conductelor de gaz şi ţiţei din nordul Sahalinului până la Portul Korsakov din sudul insulei, de asemenea, a primei uzine din Rusia de producere a gazului lichefiat.

RIA Novosti: Gazprom to invest $2.1 billion in Far East projects in 2009

KHABAROVSK, September 8 (RIA Novosti) – Gazprom will increase investment in projects in Russia’s Far East by 81% to 67 billion rubles ($2.1 billion) in 2009, a deputy CEO of the energy giant said on Tuesday.

“Despite the economic crisis, Gazprom continues to finance the Eastern projects in full. The total investment in 2009 will be 67 billion rubles, and in 2010 investment will exceed 100 billion rubles [$3.2 bln],” Alexander Ananenkov said at an international economic forum in the city of Khabarovsk in Russia’s Far East.

Ananenkov said the projects included the building of a gas pipeline from Sakhalin to Khabarovsk and to Vladivostok, adding that Gazprom had started construction in July.

About 600 participants, including 130 representatives from China, South Korea, Japan and other countries, are expected to attend the two-day forum that opened Tuesday.

A deputy regional development minister earlier said the forum, to be held September 8-9, will map out areas for economic development in Russia’s Far East and East Siberia and will also focus on strengthening relations with countries in the Asia-Pacific region.

The RIA Novosti international news agency is a general information partner of the Far Eastern economic forum.

Novinite: PM: Burgas-Alexandroupolis Pipeline to Turn Greece into Balkan Energy Hub

Bulgaria: PM: Burgas-Alexandroupolis Pipeline to Turn Greece into Balkan Energy Hub
Greece hopes that Bulgaria won’t terminate the Burgas-Alexandroupolis project. Map by globalinsight.com

Greek Prime Minister Costas Karamanlis has expressed confidence that the development of Burgas-Alexandroupolis oil pipeline project will continue in what he has described as the attempts of his country to turn into an energy hub on the Balkans.

According to Costas Karamanlis that was the eventual goal of the construction of both South Stream gas pipeline and those between Greece and Bulgaria, which is planned to be extended into Romania and Hungary.

After it took office in July 2009, Bulgaria’s new government of the GERB party made it clear it was going to reconsider the country’s participation in the three large-scale energy projects – South Stream gas pipeline, Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, and Belene Nuclear Power Plant.

The planned Russian-sponsored oil pipeline is supposed to transport Russian and Caspian oil from Bulgaria’s Burgas to Greece’s Alexandroupolis.

Three Bulgarian Black Sea municipalities – Burgas, Pomorie, and Sozopol – have voted against the pipe in local referendums over environmental concerns.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter