revista presei pe energie 24 ianuarie

2011/01/24

Hotnews: Dupa o intarziere de peste doi ani, Ministerul Economiei a reusit sa elaboreze normele de aplicare a Legii privind promovarea energiei regenerabile

Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice normele de aplicare a Legii 220/2008 privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile, norme asteptate cu mare interes de investitori. Normele au fost elaborate cu mare intarziere, in conditiile in care Legea 220 a fost aprobata in toamna lui 2008, fapt care a creat incertitudini in randul potentialilor producatori de energie regenerabila. Pentru aplicarea normelor, autoritatile romane ar fi trebuit sa trimita Comisiei Europene o notificare oficiala, lucru care nu a fost realizat nici pana in prezent, conform unei informatii transmise de Comisia Europeana la solicitarea HotNews.ro. De aceea, nu este exclus ca pana la aprobarea normelor de aplicare sa mai treaca ceva vreme. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca preocuparea Comisiei Europene este de a nu exista masuri excesive de sprijin. In aceste conditii, nu este exclus ca facilitatile pentru investitori sa fie reduse.

Ce prevede Legea privind promovarea energiei regenerabile

In vara anului trecut, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020. Procentul asumat de Romania este de 24%, in timp ce tinta europeana se situeaza la 20%.

Legea prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:

* Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate
* Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana
* Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala
* Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara

Potrivit legii, furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.

Romania are un potential extraordinar de dezvoltare a pietei energiei eoliene, fapt dovedit de interesul investitorilor, de studiile specialistilor si de planurile autoritatilor romane. In ciuda acestui interes, investitorii sunt, totusi, destul de reticenti, motivul fiind inexistenta normelor de aplicare a Legii 220/2008 privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile.

* “Comisia Europeana este intr-un contact permanent cu autoritatile romane in privinta sistemului stabilit prin Legea 220/2008. Din momentul in care Comisia primeste o notificare oficiala din partea autoritatilor, termenul legal pentru adoptarea unei decizii este de doua luni. Nu suntem in masura sa oferim detalii cu privire la evaluarea masurii, in general, si nici in particular, deoarece nu a fost inca notificata oficial”, se arata in raspunsul Comisiei Europene.
* “Comisia Europeana are metodele sale de a actiona. Este destul de rezervata in ceea ce priveste normele de aplicare. Nu cred ca va fi un refuz din partea Comisiei in ceea ce priveste aplicarea legii, insa este posibil sa ceara ca normele sa arate altfel decat si-ar dori investitorii”, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale din Ministerul Economiei.
* Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat pentru HotNews.ro ca autoritatile romane au avut de raspuns, pana acum, la 47 de intrebari trimise de Comisia Europeana. “In conditiile in care au fost 47 de intrebari, exista o doza de neliniste din partea Comisiei Europene”, a precizat Chiritoiu. Acesta a admis faptul ca exista posibilitatea ca oficialii de la Comisie sa ceara Romaniei sa reduca beneficiile catre producatorii de energie regenerabila. “In cel mai bun caz ne vor cere sa lasam Legea in varianta actuala, dar exista si posibilitatea sa ne ceara sa reducem din masurile de sprijin”.

“Notificarea oficiala este ultima etapa intr-un intreg procedeu si aceasta este trimisa abia cand sunt lamurite toate problemele”, a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei.

Potrivit acestuia, autoritatile romane nu au procedat corect prin faptul ca mai intai au adoptat Legea si abia dupa aceea au inceput demersurile pentru obtinerea avizului de la Comisia Europeana. “Noi intai am facut legea si apoi ne-am dus cu ea la Comisia Europeana. In mod normal, se intocmeste un proiect de lege si Comisia Europeana spune daca este bun sau nu”, a precizat Chiritoiu.

Hotnews: Soarta companiilor Electra si Hidroenergetica devine incerta

Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, bate pasul pe loc. Pana si entuziasmul celor de la Ministerul Economiei pare sa se stinga incetul cu incetul. Numeroasele procese aflate pe rol impotriva reorganizarii creaza incertitudini, fapt pentru care autoritatile au inceput sa evite avansarea unor noi date aproximative pentru constituirea celor doua companii. “Nu putem sa spunem caare va fi data infiintarii companiilor. Trebuie sa asteptam sa vedem ce decide instanta. Ne preocupa si pe noi aceasta situatie, mai ales ca instanta a dat ca termen chiar si 6 decembrie 2011 (n.red.termen de judecata). Pur si simplu este un termen nefiresc”, a declarat pentru HotNews.ro, Constantin Trihenea, cel care a preluat conducerea Hidroelectrica de la 1 ianuarie 2011. In urma cu cateva zile, si ministrul economiei, Ion Ariton, a declarat pentru HotNews.ro ca nu a fost stabilit un termen aproximativ pentru infiintare. “Nu am ajuns, inca, la un punct de vedere comun cu Fondul Proprietatea”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, discutiile au fost blocate pentru un timp deoarece Fondul Proprietatea are, pentru moment, ca prioritate, listarea sa la bursa, actiune programata pentru 25 ianuarie 2011. “La finalul lunii, vom relua discutiile si atunci vom putea analiza cu mai multa eficienta problema infiintarii companiilor”, a precizat ministrul.

  • Procesul de constituire a celor doi giganti energetici este blocat de cateva luni din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.

Astfel, Tribunalul Bucuresti a dispus in 6 ianuarie suspendarea hotararii AGEA Nuclearelectrica de infiintare a gigantului energetic Electra, la cererea Fondului Proprietatea. In 22 decembrie 2010, Fondul Proprietatea a formulat o cerere  de chemare in judecata in contradictoriu cu societatea Nuclearelectrica prin care a solicitat pe calea unei cereri de ordonanta presedintiala suspendarea hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Nuclearelectrica din 19 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata infiintarea Companiei Nationale Electra.

De asemenea, la mijlocul lunii decembrie, in urma demersurilor salariatilor Hidroelectrica S.A., Tribunalul Bucuresti, in dosarul nr. 49977/3/2010, a hotarat ca Hidroelectrica nu poate fi divizata. Tot la solicitarea salariatilor Hidroelectrica, in dosarul nr. 13914/95/2010 Tribunalul Gorj a decis respingerea cererilor de inregistrare a proiectului de fuziune in vederea constituirii CN Electra, formulate de  Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

La inceputul lunii decembrie, infiintarea companiei energetice Electra a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti in dosarul 49978/3/ 2010 de la Tribunalul Bucuresti, sectia VI-a Comerciala. Practic, Tribunalul considera neintemeiata cererea Nuclearelectrica pentru inregistrarea in Registrul Comertului a noii companii, deoarece infiintarea acesteia nu poate avea loc prin fuziunea unor societati energetice, concomitent cu divizarea Hidroelectrica.

  • Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor la societatile care vor face parte din companiile nationale Electra si Hidroenergetica au decis, pe 19 noiembrie, infiintarea acestor doi colosi energetici. Singura societate la care nu a avut loc AGA este Complexul Energetic Craiova din cauza unei contestatii depuse in justitie de Fondul Proprietatea. Singurii care s-au opus infiintarii companiilor au fost reprezentantii Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea nu vrea infiintarea Electra si Hidroenergetica, dar vrea listarea la bursa a Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Fondul Proprietatea are o alta viziune in ceea ce priveste reorganizarea sectorului energetic si viitorul societatilor care ar urma sa fie integrate in Electra si Hidroenergetica. Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, a declarat ca Nuclearelectrica si Hidroelectrica ar trebui listate la bursa, deoarece “cele doua companii sunt pregatite pentru asta”. “In ceea ce priveste complexurile energetice, credem ca nu este timp de pierdut si trebuie inceputa restructurarea, iar o optiune ulterioara ar fi aducerea companiilor pe piata. Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea fi potentiali cumparatori”, a spus Greg Konieczny.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica erau incluse la un moment dat pe lista companiilor de stat care urmau a fi listate la bursa, insa acest proces a fost blocat dupa ce autoritatile au decis ca cele doua companii sa faca parte din gigantii energetici Electra si Hidroenergetica.

Insa solutia prezentata de Fondul Proprietatea este privita cu scepticism. “In opinia mea, sansele ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sa fie listate la cota Bursei, tinand cont de proiectele esuate de pana acum, sunt mici. Aducandu-ne aminte de cat de greu ia statul unele decizii, de faptul ca listarea inseamna transparenta, care va dezvalui unele afaceri, nu cred in sansele listarii Hidroelectrica si Nuclearelectrica, mai ales in contextul infiintarii Electa si Hidroenergetica. Totul tine de vointa politica, care este contrara intereselor companiei si benefica pentru unele afaceri”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

  • Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

ziare.com: Gazele din import s-au scumpit cu 23% anul trecut

Pretul in lei al gazelor naturale importate a crescut cu 23% in intervalul ianuarie-noiembrie 2010.

Astfel, de la 93,07 lei/MWh in ianuarie, pretul gazelor a ajuns in noiembrie la 114,46 lei/MWh, conform ultimelor date centralizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), informeaza Evenimentul Zilei.

Varful de pret a fost atins in iulie, cand gazul importat a fost cumparat cu 118,19 lei/MWh. In acea luna, in Romania au inceput sa vina primele cantitati de gaze naturale din vestul Europei, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), pana atunci singurele importuri provenind din Rusia.

In luna noiembrie 2010, productia interna de gaze naturale a reprezentat 83,37% din totalul consumului. Principalii doi producatori, Romgaz siPetrom, au acoperit 97,75% din aceasta sursa.

Fata de aceeasi luna din 2009, importurile au fost mai mici in noiembrie anul trecut, deoarece si consumul a fost mai redus.

money.ro: Sprijinul Guvernului pentru miliardarul Niculae face inerentă scumpirea gazelor

Ordonanţa guvernamentală care a permis combinatelor chimice să cumpere doar gaze din intern, de două ori mai ieftine decât cele ruseşti, a făcut ca furnizorii care alimentează poulaţia să stocheze mai mult gaze din import. Ioan Niculae, principalul beneficiar al măsurii spune, însă, că totul este o minciună.

Din prima lună a acestui an structura coşului de gaze pentru România a înregistrat o schimbare importantă. Ponderea importurilor ruseşti s-a mărit cu 8 puncte procentuale, ajungând la o proporţie de 32% de la 24% în decembrie. Această ajustare a structurii coşului poate aduce şi o creştere a preţului gazelor pentru populaţie din cauză că gazele ruseşti sunt de circa două ori mai scumpe decât cele din producţia locală.

Explicaţia acestui fenomen ne-a fost dată de reprezentanţi ai Autorităţii deReglementare în Energie. Anul trecut, timp de nouă luni, a fost în vigoare o ordonanţă a Guvernului care prevedea ca cei cu statut de consumatori întreruptibili trebuie să primească gaze doar din producţia internă, mult mai ieftine decât cele de import(165 de dolari pe mia de metri cubi faţă de circa 400 de dolari pe mia de metri cubi). Principalul beneficiar al acestei măsuri a fost sectorul chimic şi, în special, grupul InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae care deţine şase combinate de îngrăşăminte din opt câte are România.
Cum Romgaz şi Petrom, principalii producători de gaze români, au fost obligaţi să le dea întreruptibilor atâtea gaze de câte aveau ei nevoie, cantităţile rămase nu au mai fost suficiente pentru furnizori. Mai ales că aceştia sunt obligaţi să depoziteze în cursul unui an cantităţi suficiente pentru sezonul rece în aşa fel încât indiferent cât de grea este iarna să nu fie probleme în alimentarea populaţiei. Astfel, furnizorii au fost obligaţi să bage în depozite mult mai multe gaze ruseşti comparativ cu alţi ani. „Dacă anul trecut proporţia gaze interne – gaze ruseşti din depozite era  65% – 35% în prezent este chiar invers: depozitele sunt pline în proporţie de două treimi cu gaze din import. S-ar putea ca o atare situaţie să aducă şi majorări de preţ. Furnizorii au şi ei dreptatea lor. Au vândut mai mult timp sub preţul de achiziţie al gazelor”, ne-au spus reprezentanţi ai ANRE.

Din punctul de vedere al lui Niculae, însă, furnizorii nu pot invoca faptul că au trebuit să stocheze gaze ruseşti pentru că gazele de la Romgaz şi Petrom erau date către combinatele lui. “Nu le-ar fi ruşine! Eu n-am primit nici 50% din gazele de care aveam nevoie tocmai pe motivul că trebuie să li se dea furnizorilor ca să depoziteze. Mincinoşi ordinari”, exclamă omul de afaceri. Acesta nu crede nici în scenariul scumpirii gazelor pentru că, deşi ANRE a stabilit proporţia gazelor de import pe ianuarie la 32%, iarna blândă din această perioadă va face ca, la sfârşitul lunii, procentul să nu fie mai mare de 27% apropiat de nivelul lui decembrie.

Pentru această lună furnizorii estimaseră o structură a coşului de gaze de 37%. ANRE le-a acceptat doar 32%.

Cei mai mari furnizori pentru consumatorii casnici sunt GDF Suez Energy Romania şi E.ON. Consumul României în această perioadă de criză este de circa 13 -14 miliarde metri cubi anual din care media anuală a gazelor de import este de 3 miliarde de metri cubi. Sectorul chimic este cel mai mare consumator de gaze din România, în afara populaţiei, cu 2,5 miliarde de metri cubi anual.

Preţul gazelor pentru populaţie nu s-a mai modificat de la jumătatea lui 2009. Anul trecut, fostul preşedinte al ANRE, Petru Lificiu, spunea că s-ar impune o creştere de tarife de 5,6% mult mai puţin decât 17% atât cât cereau furnizorii. Totul a rămas, însă, la nivel de vorbe.

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter