Revista Presei Pe Energie 9 Noiembrie 2011

2011/11/09

politik.md: Gazprom pune ultimatum Moldovei pentru prețurile la gaz

În urma întrevederii cu Premierul R. Moldova, Vlad Filat, directorul CEO Gazprom, Alexei Miller a declarat că Gazprom va face reduceri, doar dacă Guvernul Moldovei va oferi acces investitorilor ruși la sectoarele strategic importante ale Moldovei, cum ar fi centralele electrice, scrie agenția de știri RT novosti.
”Discuțiile referitor la noul contract de livrare a gazelor de către Rusia va fi bazat pe propunerile oferite de Guvernul Moldovei, referitor la participarea Gazpromului în proiectele de investiții din Moldova”, a declarat Miller.
Alexei Miller a mai menţionat că „Gazprom” are o colaborare bună cu Republica Moldova şi a adus în calitate de exemplu, faptul că prin ţara noastră este tranzitat gazul rusesc, dar şi faptul că Moldova şi „Gazprom” sînt coproprietari ai SA „MoldovaGaz”.
Oficialii s-au referit şi la recenta întrevedere dintre premierii Moldovei şi Rusiei de la Sankt-Petersburg. În cadrul acelei întrevederi, Vlad Filat a solicitat semnarea unui contract de livrare a gazelor pentru un termen de cinci ani, precum şi examinarea posibilităţii de diminuare a tarifului la gazele naturale livrate Moldovei. Premierul rus Vladimir Putin a spus că va transmite această solicitare factorilor de decizie.
De menționat că, actualul contract de livrare a gazelor pentru R. Moldova, expiră la 31 decembrie, 2011. Gazprom deține 50% din acțiunile companiei MoldovaGaz, care mai împarte din acțiuni 13.44% cu banca Transnistreană și doar 35.3% din acțiunile companiei îi revin Guvernului de la Chișinău.

TVR: Chişinău: Gazprom condiţionează reducerea tarifului pentru gazele naturale

Concernul rus Gazprom condiționează o eventuală reducere a tarifului pentru gazele naturale furnizate Republicii Moldova de posibilitatea de a investi în rețeaua de gazoducte controlată de Chișinău. 

Comentatorii vorbesc despre un adevărat ultimatum, în condițiile în care prețul actual este la limita posibilităților populației, iar Moldova este practic dependentă de gazul rusesc.

ProTv.MD: Lazar dupa negocierile cu Gazprom: Dupa Anul Nou am putea cumpara gaz mai ieftin

Dupa anul nou, am putea cumpara gaz mai ieftin de la Rusia. Cel putin asa sustine ministrul economiei, care a participat pana acum la negocierile cu Gazprom-ul. Valeriu Lazar a evitat sa ofere mai multe detalii, precizand ca acum de aceasta problema se ocupa personal premierul Vlad Filat.

Ministrul economiei spune ca in schimbul unui tarif mai mic, Moldova ar putea ceda retelele de gazoducte sau alte active. Acum 2 saptamani premierul Vlad Filat s-a intalnit la Sankt-Petersburg cu Vladimir Putin, caruia i-a cerut gaz mai ieftin. Premierul rus nu i-a dat un raspuns, dar a promis ca va transmite solicitarea responsabililor de la Gazprom.

Actualul contract de import al gazului expira la sfarsitul anului. Deocamdata, nu se stie daca o eventuala reducere a pretului de import va duce si la ieftinrea gazului pentru consumatori.

 

 

jurnal.md: Filat s-a întâlnit cu șeful „Gazprom”

Premierul Vlad Filat a avut astăzi la Moscova o întrevedere cu Alexei Miller, preşedintele Consiliului de administraţie a SA „Gazprom”.

Miller a menţionat că „Gazprom” are o colaborare bună cu Republica Moldova. El a precizat că ştie despre discuţia dintre Putin și Filat şi a spus că „este deschis pentru un dialog constructiv în beneficiu reciproc”.

Totodată, el a menţionat că există unele probleme ce ar trebui soluţionate până la semnarea noului contract. „Sunt gata să mă implic personal şi să ne vedem ori de câte ori va fi nevoie pentru a ajunge la o soluţie”, a precizat el.

La rândul său, Vlad Filat a apreciat disponibilitatea conducerii Concernului rus „Gazprom” de a avea un dialog deschis.

„Întâlnirea de astăzi a fost una foarte utilă, care ne-a ajutat să înţelegem mai bine situaţia ce există la moment. Cu siguranţă, vom mai avea întâlniri şi vom identifica o soluţie convenabilă”, a declarat premierul.

Actualul contract de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova expiră la data de 31 decembrie 2011.

publika.md: Gazprom acceptă oferta lui Vlad Filat: Preţul la gazul natural va fi revăzut

Concernul rus Gazprom va ţine cont de oferta Guvernului de la Chişinău de a participa la proiectele investiţionale, atunci când va stabili preţul gazelor naturale livrate Moldovei. La această înţelegere au ajuns, astăzi, în cadrul discuţiilor premierul moldovean, Vlad Filat, şi şeful Gazprom, Alexei Miller.

La întrevedere au mai participat ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, preşedintele Consiliului de administraţie al SA „MoldovaGaz”, Alexandr Gusev, viceministrul economiei Ilarion Popa, şi vicepreşedintele Consiliului de administraţie al SA „Gazprom”, Alexandr Medvedev.

Părţile au examinat mersul lucrărilor în vederea stabilirii parametrilor noului contract privind livrarea de gaze naturale Republicii Moldova. Actualul contract expiră la data de 31 decembrie 2011.

Alexei Miller a menţionat că Gazprom are o colaborare bună cu Republica Moldova şi a adus în calitate de exemple faptul că prin ţara noastră este tranzitat gazul rusesc, dar şi faptul că Moldova şi Gazprom sunt coproprietari ai SA „MoldovaGaz”.

Alexei Miller a menţionat că ştie despre discuţia dintre Vlad Filat şi Vladimir Putin, în cadrul întrevederii celor doi premieri la Sankt-Petersburg, şi a spus că este deschis pentru un dialog constructiv în beneficiul reciproc. Totodată, el a menţionat că există unele probleme ce ar trebui soluţionate până la semnarea noului contract. „Sunt gata să mă implic personal şi să ne vedem ori de câte ori va fi nevoie pentru a ajunge la o soluţie”, a precizat el.

Vlad Filat a apreciat disponibilitatea conducerii concernului rus de a avea un dialog deschis şi constructiv atât în vederea soluţionării problemelor existente, cât şi a semnării noului acord. „Întâlnirea de astăzi a fost una foarte utilă, care ne-a ajutat să înţelegem mai bine situaţia ce există la moment. Cu siguranţă, vom mai avea întâlniri şi vom identifica o soluţie convenabilă”, a declarat şeful Guvernului.

Săptămâna trecută, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că, de la 1 ianuarie 2012, gazul importat din Federaţia Rusă va fi mai ieftin. Gazprom ar fi acceptat reducerea tarifului gazelor naturale în schimbul unor concesii de ordin economic din partea Moldovei. Potrivit lui Lazăr, furnizorul rus s-a arătat interesat de anumite active din sectoare strategice, cum ar fi centralele electrice. În prezent, Moldova achită un preţ de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Comments are closed.