Revista presei pe energie 9 ianuarie 2012

2012/01/09

Yahoo.com: Gazprom: South Stream va fi inaugurat in decembrie 2015

Consiliul director al Gazprom a analizat modul de derulare a lucrarile din proiectul South Stream, ajungand la concluzia ca totul decurge normal si ca primul tronson va fi dat in exploatare in decembrie 2015, scrie RIA Novosti. Saptamana trecuta, cotidianul Moskovskie novosti a anuntat a Gazprom a stabilit inclusiv traseul viitoarei magistrale de transport al gazelor naturale.

S-a aflat astfel ca principala conducta nu va intra in Austria, care sustine activ proiectul Nabucco, ci in nordul Italiei. Ceea ce inseamna ca Gazprom a renuntat la varianta de a transpora mari cantitati de gaze pentru hubul din Baumgarten, precum si la ideea constructiei unui gazoduct prin Grecia si Marea Adriatica spre zona de sud a Italiei.

Se presupune ca South Stream va fi compus din patru tronsoane a cate 15,57 miliarde mc de gaze fiecare, prima urmand sa fie pusa in functiune in decembrie 2015, capacitatea maxima a gazoductului, de 63 miliarde mc, urmand sa fie atinsa in 2018.

Lucrarile de constructie vor incepe in 2013, costul estimativ al proiectului fiind de 15,5 miliarde de euro.

dcnews.ro: Urare de Anul Nou: trei directori Gazprom demişi de Revelion

Gigantul rus Gazprom a demis din funcţie trei dintre reprezentanţii top managementului, inclusiv pe Alexander Ananenkov, vicepreşedintele Comitetului de Management.

În locul său a fost numit Vitaly Markelov. Vladimir Markov l-a înlocuit pe Viktor Ilyushin, şeful departamentului pentru relaţiile cu autorităţile, în timp ce Yelena Mikhailova a preluat funcţia de şefă a departamentului de asset management şi corporate relations, în locul Olgăi Pavlova, informează Adevarul.

„Alexander Ananenkov, Viktor Ilyushin şi Olga Pavlova au fost demişi”, se arată într-o declaraţie a Gazprom de la finele săptămânii trecute, potrivit RIA Novosti.

Agenţia rusă mai scrie faptul că aceste mutări ar putea avea legătură cu ordinul dat la mijlocul lunii decembrie de premierul Vladimir Putin.

Acesta a cerut verificarea, în următoarele două luni, a tuturor companiile energetice de stat, inclusiv Gazprom, pentru a nu mai exista nicio suspiciune de corupţie sau legături ale angajaţilor cu tot felul de firme offshore.

Gazprom asigură în prezent 23% din consumul de gaze al Europei.

Şi ţara noastră importă din Rusia circa 20% din consumul naţional de gaze, iar unele ţări, precum Bulgaria sau Ungaria, sunt dependente de Gazprom în proporţie de peste 60%.

b1.ro: Calcul rusesc la rece: Gazprom nu mai vrea depozitul de gaze din România

Proiecul româno-rus privind construirea unui depozit de gaze cu o capacitate de 2 miliare de metri cubi în Neamț pare să fi ajuns în impas. Rușii de la Gazprom, companie controlată de statul rus, decizând că investiția de 250 de miliarde de euro nu este rentabilă. Chiar dacă partea română, Romgaz, nu a fost înștiințată oficial decizia rușilor pare finală, informează surse din apropierea negocierilor.

Proiectatul depozit de la Mărgineni pentru care Romgaz, companie controlată de statul român, a plătit și un studiu de fiabilitate pare să fi câzut în dizgrația rușilor pe motive economice, sursele oficiale infirmând vreo contribuție la această decizie a amplasării scutului antirachetă american în România.

Au făcut ei nişte calcule şi le-a rezultat că nu are sens să înmagazineze 2 miliarde de metri cubi la peste 500 de dolari cât e mia de metri cubi acum. Nu-i mai intereresează proiectul. Poate în viitor”, au subliniat sursele, citate de money.ro.

În 2009 proiectul în privința căruia au mai existat discuții în ultimii 15 ani a ajuns la forma actuală, care implică construirea unui deposit cu o capacitate de 2 miliarde mc, cu o investiție inițială de 250 de milioane de euro, deținut și operat în proporții egale de Romgaz și Gazprom.

Deși inițial rușii păreau dornici să dețină un deposit de gaze naturale în UE, ultimile delegații române la Moscova nu au adus nimic nou, proiectul stagnând din 2009.

Compania Romgaz mai are 6 astfel de depozite pe teritoriul României la Sărmăşel, Cetatea de Baltă (în bazinul Transilvaniei), Bilciureşti, Bălăceanca, Urziceni şi Ghercesti (in zona extracarpatica), la Târgu Mureş (cu firma Depomureş), la Nadeş (cu firma Amgaz) și la Bilciureşti  (1,3 mld. mc/ciclu) , dar toate au o capacitate mai mică decât cea a proiectului de la Mărgineni.

Depozitele de gaze permit producătorilor să stocheze gazele în sezonul cald pentru a fi folosite în perioada rece fără a fi nevoie de un vârf de producție.

inforusia.ro: Parteneriat strategic intre Gazprom si Siemens

Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si presedintele Siemens AG, Peter Löscher, au semnat luni la Moscova un acord de parteneriat strategic inclusiv in domeniul stocarii subterane a gazului natural, relateaza RIA Novosti.
“Documentul prevede extinderea parteneriatului strategic intre cele doua grupuri pe piata rusa si internationala”, se arata intr-un comunicat.

Gazprom si Siemens vor colabora in domeniul transportului, stocarii subterane si utilizarii gazului natural si lichefiat, in productia de gaz, de condensare a gazului si de petrol, precum si la crearea de echipamente, in sectorul energetic, dar si in ceea ce tine de inovatii, securitatea cladirilor, ecologie, economie de energie si tehnologii medicale.

Cele doua societati si-au inceput cooperarea in 1993 prin realizarea unor proiecte in telecomunicatii si automatizarea unor instalatii si echipamente.

In iunie 2010, Gazprom si Siemens au semnat un memorandum de intelegere referitor la cooperarea in proiectele din domeniul gazului natural lichefiat.

bussines24.ro: Gazprom admite ca proiectul South Stream depinde de Ucraina

Compania rusa Gazprom a admis pentru prima data ca soarta proiectului South Stream, ale carui costuri sunt estimate la circa 30 de miliarde de dolari, depinde de Ucraina.

Intr-un articol intitulat “Conducta nenecesara”, cotidianul rus Vedomosti scrie ca, in cazul in care Kievul si Moscova reusesc sa ajunga la un acord privind folosirea in comun a retelei ucrainene de gaz, prin care tranziteaza doua treimi din exporturile Gazprom catre Europa, compania ar putea renunta la proiectul South Stream.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a declarat pentru Interfax ca South Stream a fost intotdeauna legat de Ucraina. Proiectul a fost creat ca alternativa la reteaua ucraineana, insa cele doua tari discuta in prezent infiintarea unei companii comune pentru transportul gazului, folosind infrastructura ucraineana.

Ultima runda de discutii urmeaza sa aiba loc in 15 ianuarie, iar daca se va ajunge la un acord, Moscova va avea trei optiuni – reducerea capacitatii South Stream, amanarea constructiei sau anularea proiectului, a declarat o sursa apropiata Gazprom.

Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va avea 900 kilometri si acest tronson va traversa zonele economice rusa, bulgara si turca. Pentru construirea partii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.

Anul trecut, Gazprom si Transgaz au ajuns la concluzia ca este fezabila construirea unei parti a gazoductului South Stream prin Romania. La 13 octombrie 2010, Gazprom si Transgaz au semnat un memorandum de intentie pentru a pregati un studiu de fezabilitate privitor la construirea unui tronson din South Stream prin Romania.

Urmatoarea etapa ar fi ca Rusia si Romania sa semneze un acord pentru construirea unei sectiuni din South Stream prin Romania.

Fin.ro: Polonia da in judecata Gazprom

Polonia insista pe reducerea pretului la gazul rusesc si intentioneaza in cursul acestei saptamani sa sesizeze Curtea de la Stockholm.

Compania PGNiG si-a anuntat intentia de a sesiza Curtea de arbitraj de la Stockholm in legatura cu preturile ridicate la gazul furnizat de Gazprom. Saptamana trecuta, PGNiG a incheiat un contract cu operatorul de transport al gazelor naturale Gaz-System, controlat de guvern si care asigura furnizarea de carburant rusesc prin intermediul unor firme germane. Astfel, pretul la gaze pentru Polonia va scade cu 15% comparativ cu tariful de achizitie direct de la Gazprom. „Vrem sa optimizam importul de gaze, cumparand mai ieftin din Germania decat din Rusia”, au explicat responsabilii companiei poloneze. Gazprom a refuzat orice comentarii.

Potrivit cotidianului rus RBK Daily, anul trecut Polonia a importat din Rusia o cantitate de 9,9 miliarde mc de gaze (7,1% din exporturile Gazprom in Europa), alte 990 milioane mc fiind achizitionate din Europa. Gazul ajunge in Polonia prin conducta Yamal – Europa. „Capacitatea tehnica a gazoductului permite Poloniei sa cumpere din Germania maxim 2,3 miliarde mc de gaze”, spune Elene Yushkova, de la cabinetul de consultanta Solid. Potrivit calculelor sale, pentru Gazprom pierderea a aproape 25% din exporturile de gaze pe directia Polonia inseamna un minus de 150 milioane de dolari pe an.

Divergentele legate de preturile ridicate practicate de Gazprom in relatiile cu partenerii europeni au incceput in primavara acestui an. Astfel, in luna martie, Gazprom a acceptat sa vanda Estoniei si Letoniei 15% din volumul de gaze destinat acestor tari la pretul pietei si sa corecteze tarifele pentru E.ON Ruhrgas, GDF Suez, Eni. In acest context, Polonia a cerut o reducere suplimentara de 10% a pretului la gaze, iar PGNiG a amenintat ca va da in judecata Gazprom daca solicitarea ei va fi ignorata.

noi.md: „Gazprom” a înaintat Moldovei condiţii pentru reducerea preţului la gazele naturale

Foto: segodnya.ua

Concernul rus „Gazprom” s-a arătat dispus să negocieze cu Moldova un nou contract pe termen lung de livrare a gazelor naturale şi să revadă principiile de calculare a preţului de achiziţie. În schimb, partea rusă a cerut Moldovei să prezinte, pînă pe 31 martie 2012, un mecanism concret de achitare a datoriilor istorice şi să garanteze protejarea investiţiilor „Gazprom”-ului în Moldova.

Partea moldovenească şi-a asumat aceste angajamente în cadrul rundei ordinare de negocieri la Moscova cu reprezentanţii concernului rus.

Datoria istorică a Moldovei (fără Transnistria) pentru gazele naturale ruseşti constituie circa 350 de milioane de dolari, în timp ce datoria Tiraspolului depăşeşte 2,8 miliarde de dolari.

Anterior, „Gazprom” şi „MoldovaGaz” au prelungit actualul contract privind livrarea şi tranzitul de gaze naturale pînă pe 31 martie 2012. În această perioadă părţile urmează să pregătească semnarea unui nou contract pe termen lung, negocierile asupra căruia au fost sistate la iniţiativa părţii ruse pînă la clarificarea poziţiei oficiale a Chişinăului privind implementarea aşa numitului „Al treilea pachet energetic al UE”. Partea rusă consideră că aceasta ar putea afecta interesele şi drepturile „Gazprom”-ului, care deţine pachetul majoritar la „MoldovaGaz”.

Bursa: “Gazprom” îşi reduce bugetul de investiţii

 Gigantul rus “Gazprom”, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a decis să reducă bugetul alocat pentru investiţii în 2012 până la 776,65 miliarde ruble (24,25 miliarde dolari), după ce în 2011 a alocat pentru investiţii 1.227 miliarde ruble, transmite Reuters, conform Agerpres.
Din suma totală alocată pentru investiţii în 2012, cheltuielile de capital ar urma să se ridice la 709,6 miliarde ruble (22,15 miliarde de dolari), iar investiţiile financiare pe termen lung – la 67,04 miliarde ruble (2,1 miliarde de dolari).
“Gazprom” estimează că în 2012 ar putea înregistra venituri de 4.900 miliarde ruble (aproximativ 153 miliarde de dolari), în timp ce împrumuturile externe sunt planificate la 90 miliarde ruble (2,8 miliarde dolari).
În schimb, consiliul director al “Gazprom” a decis să recomande plata unor dividende în valoare de 8,39 ruble pe acţiune pentru anul 2011, mai mult decât dublu faţă de 3,85 ruble pe acţiune, cât reprezintă dividendele plătite pentru rezultatele din 2010. Compania a precizat că suma totală alocată pentru plata dividendelor în 2011 se va ridica la 198,62 miliarde ruble (6,2 miliarde dolari).
“Gazprom” asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.

Vocea Rusiei: Gazprom va sponsoriza clubul Bayern Munchen

Concernul rusesc Gazprom examinează posibilitatea de a deveni sponsorul celui mai cunoscut club de fotbal Bayern Munchen, scrie joi ziarul Suddeutsche Zeitung. Potrivit publicaţiei, această problemă s-a examinat miercuri la Munchen la întâlnirea dintre şeful Gazprom, Aleksei Miller, şi preşedintele clubului, Karl-Heinz Rummenigge.

Concernul şi conducerea clubului de fotbal n-au comentat deocamdată această informaţie. A ora actuală, Gazprom este sponsorul clubului german de fotbal Schalke 04 din Gelsenkirchen.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728