Revista Presei Pe Energie – 9 Februarie 2012 – part II

2012/02/09

energyonline.ro: Noul Guvern va continua privatizările şi investiţiile în domeniul energiei

Privatizarea companiilor din domeniul energetic constituie una dintre priorităţile incluse în programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu, la fel şi continuarea investiţiilor începute în acest sector şi căutarea de noi investitori.

Potrivit prevederilor cuprinse în capitolul “Energie”, citate de Agerpres, noul Executiv îşi propune finalizarea proceselor de privatizare pe bursă a următoarelor pachete minoritare: Transelectrica – 15%, Transgaz – 15%, Romgaz – 15%, Hidroelectrica – 10%, Nuclearelectrica – 10%, OMV Petrom – 9,84%; finalizarea privatizărilor majoritare la Oltchim, Cuprumin şi ISCIR-CERT. De asemenea, se au în vedere iniţierea procedurilor de privatizare a noilor companii energetice Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia, demararea procesului de privatizare a unor pachete minoritare din companiile de distribuţie ale Electrica şi finalizarea privatizărilor majoritare la Electrica Furnizare şi la cele şase companii rezultate din divizarea Electrica Serv.

Direcţiile de acţiune asumate prevăd dublarea procentului plăţilor către beneficiari din contribuţia UE în raport cu alocarea 2007-2013, elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI (Azerbaidjan, Georgia, Romania Interconetction – n.r.) şi luarea unor decizii investiţionale, selectarea noilor investitori şi derularea negocierilor la proiectul Reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă şi la proiectul Tarniţa Lăpuşteşti, identificarea de investitori pentru activele viabile din Termoelectrica şi finalizarea restructurării companiei Termoelectrica. Vor fi continuate investiţiile la centralele hidroelectrice pe Olt Racoviţa şi Câineni şi la instalaţiile de desulfurare CET Işalniţa grupurile 7 şi 8, Craiova 2 şi definitivarea procesului de reorganizare a sistemului energetic prin înfiinţarea noilor companii Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia.

În plus, Guvernul îşi propune consolidarea Bursei de Energie OPCOM şi introducerea obligativităţii încheierii tuturor contractelor de energie prin Bursa de Energie OPCOM, finalizarea strategiei energetice a României, continuarea negocierilor cu Gazprom pentru importul direct de gaze, având în vedere că unele contracte expiră în acest an, şi înfiinţarea noii societăţi care va administra minele neviabile din Compania Naţională a Huilei şi accesarea ajutorului de stat.

Guvernul va căuta în continuare să numească manageri profesionişti la Hidroelectrica, Romarm, Oltchim şi Electrica Furnizare, urmând ca procesul de selectare să fie demarat la toate companiile care se încadrează în prevederile ordonanţei de urgenţă privind guvernarea corporatistă. De asemenea, noile consilii de administraţie se doreşte a fi numite în funcţie de criterii de performanţă, prevăzute de lege.

Potrivit datelor prezentate de Executiv, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii industriali în ianuarie 2012 a fost asigurată în proporţie de 51% din surse interne, restul fiind din import. Structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică a fost de 92% din producţia internă şi 8% din import.

Conform documentului, preţul gazelor la consumatorii casnici şi la cei industriali din România a rămas aproximativ constant în perioada 2009 – 2011. De la 1 iulie 2011, preţul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a fost majorat cu 10%, însă pentru consumatorii casnici preţul final nu a fost modificat şi va rămâne la fel până în luna martie. La sfârşitul anului 2011, preţul mediu al gazelor din România reprezenta 68% din media UE pentru consumatorii industriali şi 50% pentru consumatorii casnici.

Preţul energiei electrice la consumatorii casnici din România a crescut cu 10% în perioada 2009 – 2011, comparativ cu creşterea de 9% din UE. În cazul consumatorilor industriali din România, preţul a rămas aproximativ constant, în timp ce, în UE, aceştia s-au confruntat cu o creştere de 2,8% în aceeaşi perioadă. La sfârşitul anului 2011, preţul mediu al energiei electrice din România reprezenta 73% din media UE pentru consumatorii industriali şi 61% pentru consumatorii casnici.

În ceea ce priveşte Strategia Energetică pentru perioada 2012-2035, aceasta se află în dezbatere publică din decembrie 2011.

Radio Romania: Germania reporneşte reactoare nucleare din cauza frigului

Pentru a face faţă valului de frig Germania a decis suplimentarea producţiei de energie prin folosirea unor reactoare nucleare scoase din reţea dar conservate pentru producţia de urgenţă.

Germania a recurs marţi pentru prima oară la reactoare deja scoase din reţea, dar conservate cu titlu de rezervă pentru producţia de urgenţă, pentru a face faţă valului de frig, scrie cotidianul economic Handelsblatt, în ediţia de joi.

Patru companii care administrează reţele electrice au decis să facă apel la centralele nucleare din “rezerva rece” înfiinţată de agenţia federală de resort.

Măsura este una preventivă, au anunţat companiile Tennet, 50 Hertz, Amprion şi EnBW.

Germania, care a decis în primăvara trecută să renunţe la energia nucleară în 2022, a solicitat o primă rezervă de producţie de urgenţă instituită de Austria în decembrie, însă aceasta este prima dată când este obligată să apeleze la rezerve proprii.

Cinci din cele opt reactoare germane oprite din vară în cadrul programului de renunţare la energia nucleară sunt situate în sud-vestul Germaniei, unde situaţia este în mod special tensionată, din cauza prezenţei unor mari consumatori, notează Handelsblatt.

Ministrul mediului din Germania, Norbert Rottgen, afirma în 2011 că marea majoritate a reactoarelor germane vechi vor fi scoase din funcţiune până la sfârşitul lui 2021, iar ultimele trei, cele mai recente, vor funcţiona până la sfârşitul lui 2022.

Reprezentanţi din domeniul nuclear au avertizat că o închidere timpurie a reactoarelor ar putea avea consecinţe devastatoare asupra industriei ţării.

Înaintea moratoriului din martie 2011 în ceea ce priveşte centralele nucleare vechi, Germania se baza pe energia nucleară pentru 23% din întreaga sa capacitate energetică.

money.ro: Romgaz creste importurile de gaze pentru zilele urmatoare

Romgaz Medias anunta ca a inceput sa creasca importurile de gaze pentru zilele urmatoare, in conditiile in care cererea pe piata s-a marit din cauza gerului, se arata intr-un comunicat.

SNGN Romgaz SA Medias, actionand responsabil, a inceput suplimentarea cantitatilor de gaze din import care sunt livrate clientilor sai. Pe intreaga perioada rece, Romgaz a asigurat si continua sa asigure productia maxima de gaze naturale din campurile de gaze exploatate, care se ridica la circa 30% din livrarile zilnice de gaze naturale” se arata in comunicat.

Sucursala de Inmagazinare Gaze Naturale din cadrul Romgaz, operatorul depozitelor de inmagazinare, a pus la dispozitia proprietarilor de gaze din depozite capacitatea maxima de extragere, care se ridica in prezent la 19 milioane mc/zi.

Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Compania asigura, alaturi de OMV Petrom, aproximativ doua treimi din productia anuala de gaze naturale a Romaniei.

energyonline.ro: Rușii vor să cumpere partea austriecilor de la OMV Petrom

Austriecii de la OMV negociază cu ruşii pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţin la “OMV Petrom” – peste 51% din capitalul social – ne-a spus inginerul Mihai Macsim, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Ruse (CCIRR): “Se pare că austriecii de la OMV negociază cu ruşii să vândă partea din România. Românii îi împing pe austrieci să-şi vândă participaţia de la OMV şi singurii care au avut o ofertă consistentă au fost ruşii”.

“OMV Aktiengesellschaft Wien AUT” a cumpărat, în vara lui 2004, mai mult de jumătate din acţiunile Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) “Petrom”, contra unei sume de circa un miliard şi jumătate de euro. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la data de 30 iunie 2011 OMV deţinea 51,0105% din acţiunile companiei petroliere, Ministerul Economiei – 20,6389%, Fondul Proprietatea – 20,1100%, restul de 8,2406% din capital aparţinând altor acţionari. Acţiuni la OMV Petrom are şi gigantul rus “Gazprom”, potrivit domnului Macsim.

“SNP Petrom” Bucureşti a fost înfiinţată prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Romaniei şi a început să opereze din punct de vedere comercial la data de 1 noiembrie 1997.

Iniţial, pe lista pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni a companiei “Petrom” s-au înscris 15 corporaţii: Alon Inc. (SUA), PKN Orlen (Polonia), Hellenic Petroleum (Grecia), MOL (Ungaria), Occidental Oil and Gas Holding Corporation – Los Angeles (SUA), Grup Sicomiga Singleman ONG Agigea (Româ-nia), Halliburton – Regal Petroleum – Tender SA, TNK – BP (Rusia), Conco Philips (Marea Britanie), Kanooz Al Watan Oil (Arabia Saudită), Gazprom (Rusia), ENI (Italia), Phoenix Oil Ltd (Cipru), OMV (Austria) şi Glencore (Elveţia).

“Gazprom”, cu deţinere indirectă minoritară la “OMV Petrom”, este una dintre cele câteva sute de companii ruseşti care au afaceri pe piaţa noastră, după cum ne-a spus domnul Macsim: “< Gazprom >, în mod direct, are doar < Gazprom Export > – staţia de legătură de la Isaccea cu magistrala care vine din Ucraina spre Balcani.

“În schimb, corporaţia ar dori să facă multe la noi. Acum lucrează în România printr-o reprezentanţă a unei sucursale din Serbia – < Gazprom Neft >, care se ocupă aproape exclusiv de gaz. Este un alt gigant în domeniu, care a ajuns aproape în competiţie cu < RussNeft > – cea mai mare companie rusească de stat. Au cumpărat nişte concesiuni canadiene privind forarea, extragerea petrolului, reabilitarea de sonde petroliere. De asemenea, < Gazprom > are interes major să construiască generatoare de energie electrică, pe gaze, să folosească la maxim intrarea pe la Isaccea, dinspre Ucraina. Are deţineri şi la < Rurgaz >, < Wintershal >-ul, care cumpără acum, este, parţial, tot al lor, are acţiuni şi la “Gaz De France Suez”, la E.ON, au mai multe deţineri la noi, dar nu toate sunt vizibile. De fapt, < Gazprom > are mai multe firme fiice care sunt mai mult sau mai puţin vizibile”.

Potrivit domniei sale, gigantul “Gazprom” intenţionează să investească în construirea a 10-15 depozite în ţara noastră şi să preia câteva sute de benzinării.

Hotnews: Analistii rusi nu cred ca Gazprom poate prelua OMV Petrom

Doua ziare rusesti, Kommersant si RBK Daily, au discutat cu analisti ai pietei energetice despre informatia lansata miercuri de ziarul Bursa privind o eventuala preluare a Petrom de catre o companie rusa. Analistii rusi cred insa ca Gazprom nu poate fi interesat de compania romaneasca.

Contactata de Kommersant, Gazprom neft (filiala Gazprom dedicat industriei petroliere) a declarat ca nici ea, nici filiala ei din Serbia, NIS, nu este in tratative privind preluarea a 51% din actiunile OMV Petrom, iar compania – mama Gazprom a refuzat orice comentarii.

Surse din interiorul companiei afirma insa ca Gazprom nu este interesat de actiunile OMV Petrom, pentru ca “inainte de toate, este vorba despre o companie petroliera”, in timp ce Gazprom se concentreaza mai ales pe gazele naturale.

Nici OMV Petrom nu a oferit vreun raspuns.

Expertul Vitali Kriuko, de la firma de consultanta IFD-Kapital, constata, printre altele, ca pe fondul zvonurilor privind preluarea OMV Petrol actiunile companiei au crescut de la inceputul anului cu 25%, pentru ca miercuri sa inregistreze un avans de 4%.

Analistul nu crede insa in speculatiile privind o posibila achizitie de catre Gazprom sau Gazprom neft. In primul rand, explica expertul, productia grupului din Romania scade: 63 milioane barili in 2010 fata de 66 cu un an inainte, in timp ce prelucrarea petrolului a devenit nerentabila in intreaga Europa. Spre exemplu, Petroplus, care detine cinci rafinarii in Europa, a fost nevoita sa inchida trei unitati in Elvetia, Franta si Belgia, dupa ce i-a fost refuzata acordarea unui credit de 1 miliard de dolari.

De unul dintre combinatele Petroplus din Germania s-a aratat interesat Rosneft, dar Kriukov crede ca, “deocamta, in Europa exista un excedent de capacitati de prelucrare a petrolului, iar rentabilitatea ei este scazuta. Ca atare, nu are sens sa cumperi”. In schimb, afirma expertul, partea rusa poate fi interesata de reteaua de benzinarii a OMV Petrom.

Denis Borisov de la Nomos-bank nu crede ca Gazprom ar putea fi interesat de activitatile din domeniul gazelor naturale ale OMV Petrom.

Tags: , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter