Revista Presei Pe Energie 8 Octombrie 2012

2012/10/08

Hotnews: George Maior, seful SRI: Prospectiunile Exxon arata ca sunt rezerve serioase extrem de importante de hidrocarburi in Marea Neagra

Dezvoltarile recente din punct de vedere economic la Marea Neagra sunt extrem de interesante si pentru Serviciul Roman de Informatii, a declarat duminica seara, la Realitatea TV, seful acestui serviciu secret, care a precizat ca “prospectiunile marii companii Exxon arata ca sunt rezerve serioase extrem de importante de hidrocarburi” in aceasta regiune.

Aceste prospectiuni ar putea da un nou impuls proiectului gazoductului european Nabucco, care “intrase intr-un anumit impas”: “Aceste dezvoltari la Marea Neagra s-ar putea sa genereze si un impact pozitiv pe Nabucco, din punct de vedere al capacitatii de transport si al resurselor din Marea Neagra”.

El a aratat ca, in urma acestor descoperiri, Marea Neagra nu mai este doar o zona de tranzit a rutelor din Marea Caspica.

“Daca noi stim sa jucam inteligent atuurile noastre de tara riverana pe termen mediu si lung vom obtine mai multa securitate energetica”, a continuat seful SRI, avertizand insa ca Romania trebuie sa se elibereze de “anumite ideologii nefaste” si sa inteleaga ca nu dispune de tehnologiile necesare pentru exploatarea acestor resurse, astfel incat are nevoie sa coopereze cu alte tari si companii care le detin.

“Aceste prospectiuni au deja rezultate, programul investitional e deja demarat in privinta acestor mari companii, deci lucrurile se vor accelera in viitor si e benefic pentru noi”, a subliniat George Maior.

Intrebat daca aceasta cooperare cu alte tari ar putea include si Rusia, Maior a raspuns: “Este si Gazprom prezent in aceasta zona si evident ca din punct de vedere economic trebuie sa fim pregatiti pentru astfel de cooperari”.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager ca grupul a gasit in Marea Neagra o rezerva “gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala”.

Hotnews: Directorul OMV Petrom: Extractia de gaze in Marea Neagra ar putea incepe spre sfarsitul deceniului. Exploatarea ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de Pro TV.

“Aceasta descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde pana la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Productia ar putea incepe pe la sfarsitul decenului acesta, undeva spre anii 2018”, a declarat Gheorghe, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca in prezent sunt evaluate datele si ar mai trebui si alte sonde.

“Apoi va trebui sa mai facem alte date seismice ca sa vedem pe intreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmand ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu sa luam decizia, daca sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investitia propriu-zisa”, a afirmat Gheorghe.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput impreuna cu OMV Petrom (SNP), in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra aflat in concesiunea companiei romanesti.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager ca grupul a gasit in Marea Neagra o rezerva “gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala”.

Gheorghe a adaugat ca daca zacamantul de gaze descoperit de OMV Petrom in Marea Neagra se va dovedi rentabil pentru a fi exploatat, Romania ar putea deveni independenta din perspectiva necesarului de gaze naturale, inlocuind “importurile de la rusi”.

“In urmatorii ani peste 50% din necesarul de resurse energetice primare vor reveni si in Romania din hidrocarburi, petrol si gaze. Al doilea, avand in vedere situatia la gaz, pentru ca vorbim acum de piata de gaz, 70% din necesarul romanesc este productie locala si 30% este importata. Daca se dovedeste ca aceasta exploatare este comerciala si de succes, atunci avem sansele sa fim independenti energetic, din punctl de vedere al necesarului de gaze in Romania”, a continuat Ghorghe.

Potrivit directorului general al OMV Petrom, pentru a extrage “prima molecula de gaz” in Romania sunt necesare investitii de miliarde de euro, efort investitional cu aport la Produsul Intern Brut, care contribuie la bugetul de stat si generaza locuri de munca.

Unul dintre efectele exploatarii rezervelor de gaze din Marea Neagra va fi reducerea facturii la gaz pentru consumatorii din Romania, potrivit lui Gheorghe.

Principalii producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Medias si OMV Petrom, care cumulat produc anual aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze.

Cele doua companii asigura doua treimi din necesar, diferenta fiind importata din Federatia Rusa.

Tags: ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter