Revista presei pe energie 8 martie 2013

2013/03/08


qmagazine.ro
: Gazprom se pregătește să contruiască depozite de carburanți în România

Gigantul rus Gazprom, prin subidiara sa NIS din Serbia, se pregătește să construiască depozite de produse petroliere în România, unde vrea să dețină, de asemenea, benzinării premium sub marca „Gazprom”.

Declarațiile au fost făcute de Kirill Kravchenko, directorul general executiv al NIS, într-un interviu pentru publicația sârbă B92.

„În 2012, cuvântul-cheie a fost „dezvoltarea”. NIS a deschis benzinării în Bosnia, România și Bulgaria. Am achiziționat 100 de stații și locații pentru noi construcții în afara Serbiei”, a spus oficialul NIS.

El a arătat că vrea să dețină stații premium în Serbia, Bosnia, România și Bulgaria, cu o arie largă de acoperire, sub brandul Gazprom.

„Am început construcția de depozite de produse petroliere, am achiziționat alte depozite în Bulgaria și ne pregătim pentru construcția unor depozite în România”, a mai spus Kravchenko.

Planuri ambițioase

Gazprom a cumpărat vara trecută, prin intermediul subsidiarei sale NIS din Serbia, trei benzinării în România, două în județul Arad și una în Sibiu.

Tot vara trecută, Gazprom a anuntat ca are planuri extrem de ambițioase de extindere în regiune, inclusiv în țara noastră.

Bugetul său de investiții depășește 500 de milioane de euro pe an, pentru următorii trei ani.

Până la 40% din bugetul de investiții va fi alocat pentru extinderea rețelei de benzinării cu încă 250 de stații în Serbia, 80 în Bulgaria și 120 în România, potrivit Bloomberg.

Până la finele anului trecut, NIS își propusese să dețină deja câte 40 de benzinării în România și Bulgaria.

9am.ro: Putin cere Gazprom sa dezvolte o noua strategie pentru exportul gazelor

Putin a cerut marti Gazprom sa creeze o noua strategie, ca reactie la dezvoltarea pietelor gazelor naturale lichefiate si a gazelor de sist.

“Nu suntem novici pe piata gazelor, ii cunoastem bine legile.Iata de ce trebuie sa actionam cu intelepciune, dar sa fim in acelasi timp foarte flexibili“, a afirmat Putin in comisia prezidentiala pentru dezvotlarea sectorului carburantilor si energiei.

Politica Gazprom de stabilire a pretului gazelor in functie de cel al petrolului face ca gazele pe care le livreaza sa fie mai scumpe decat cele ale altor exportatori pe piata europeana, riscand sa reduca prezenta grupului rus pe pietele externe.

Cresterea volumului comertului cu gaze lichefiate reprezinta o tendinta importanta pe piata mondiala a energiei, mari companii din Statele Unite si Canada actionand deja in aceasta directie, in timp ce un numar tot mai mare de tari introduc noi tehnologii pentru productia si procesarea gazelor, a aratat Putin, potrivit MEDIAFAX.

energyonline.ro: Gazprom cumpără un depozit de carburanți în Bulgaria, prin subsidiara NIS

Compania sârbă NIS, deținută de Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus, a achiziționat un depozit de carburanți în Bulgaria, transmite Novinite.

Unitatea este amplasată în Kostinbrod, la nord-vest de capitala Sofia, și va fi folosit pentru stocare, amestec și distribuție a benzinei, a motorinei, a biodieselului, a etanolului și a gazului lichefiat.

Depozitul are o capacitate de 25.500 de metri cubi.

Capacitate mai mare de stocare

Anunțul a fost făcut de compania sârbă, care, potrivit Bloomberg, nu a precizat nici de la cine a cumpărat depozitul, nici cât a costat.

Potrivit companiei, depozitul va fi complet operațional la finele acestei luni.

Oficialii NIS au mai precizat că au în vedere o creștere semnificativă a capacității de stocare a carburanților în Bulgaria în următorii trei ani, ca parte a dezvoltării pe piața de distribuție a carburanților din regiune.

NIS are planuri inclusiv în România

NIS a anunțat în această vară că intenționează să investească 500 de milioane de euro în următorii trei anipentru a-și extinde în regiune rețeaua de benzinării.

În România, NIS vrea să aibă în portofoliu 120 de stații până în 2014.

Până la 40% din bugetul de investiții va fi alocat pentru extinderea rețelei de benzinării cu încă 250 de stații în Serbia, 80 în Bulgaria și 120 în România, relatează Bloomberg.

Până la finele acestui an, NIS își dorește să dețină deja câte 40 de benzinării în România și Bulgaria.

daylaybusiness.ro: Gazprom va returna 5 miliarde de dolari clientilor

Compania nationala de gaze a Rusiei a pus deoparte 4,7 miliarde de dolari pentru clientii din Europa, banipe care ii va rambursa dupa ce va renegocia contractele cu acestia si va reduce preturile pe care le aplica.

Decizia a fost anuntata de oficialii companiei controlata de Kremlin, in contextul in care tensiunile cu aproape toti consumatorii sai din Europa se intensifica, iar Gazprom este acuzata tot mai des de practici echivalente cu monopol.

Pentru rusi, piata din Europa genereaza aproximativ 60% din veniturile obtinute din vanzarea de gaze naturale. Gazprom a inceput astfel sa renegocieze contractele cu multi dintre clientii europeni, mai ales ca urmare a crizei economice, a eforturilor initiate de capitalele UE pentru eficientizarea energetica si a competitiei facuta de producatorii de gaze naturale lichefiate.

Oficialii Gazprom au anuntat ca vor rambursa clientilor 2,7 miliarde de dolari, suma aferenta anului 2012, cu toate ca provizioanele facute in acest sens se ridicau la 4,4 miliarde de dolari,

manager.ro: Presedintele Gazprom: Nu as fi crezut ca Ucraina nu-si va indeplini obligatiile contractuale

Ucraina trebuie sa plateasca catre gigantul rus Gazprom 7 miliarde de dolari pentru ca a folosit mai putine gaze naturale decat a contractat.

“Nu mi-as fi imaginat nici in visele mele cele mai salbatice ca Ucraina va refuza sa-si indeplineasca obligatiile contractuale. Principiul ‘ia sau plateste’ inseamna ca trebuie sa platesti chiar daca nu vrei asta”, a afirmat CEO-ul gigantului rus Gazprom, Alexander Medvedev, intr-un interviu acordat Financial Times si preluat de Ria Novosti.

Penalitatile cerute de Gazprom Ucrainei sunt considerabil mai mici decat cele stipulate in contractul semnat in 2009 intre cele doua tari, a subliniat Medvedev.

In cadrul acestui contract, compania nationala de energie a Ucrainiei, Naftogaz, s-a angajat sa cumpere 42,5 miliarde metri cubi anual.

Compania a cumparat in 2012 doar 24,9 miliarde metri cubi, circa 60% din cantitatea contractata. Naftogaz a avertizat Gazprom ca intentioneaza sa cumpere mai putin gaz decat cantitatea contractata, dar asta nu a avut nicio importanta, a subliniat Medvedev.

Gazprom a prezentat la Naftogaz o factura de 7 miliarde dolari pentru gazele nefolosite. Oficialii de la Kiev considera actiunea Gazprom una nejustificata.

Kievul a insistat de multe ori pentru modificarea contractului din 2009. Acordul respectiv leaga pretul gazelor de cel al petrolului, acesta din urma crescand mult din 2009 pana acum.

In plus, oficialii ucrainieni insista ca pretul si volumul gazelor stipulate in contract trebuie reduse. Ucraina a inceput o operatiune de diversificare a surselor de gaze din Europa pentru a nu mai depinde de importurile din Rusia.

Oficialii de la Kiev incearca sa restabileasca importurile din Turkmenistan, de la care a cumparat gaze pana in 2006.

Vocea Rusiei: Gazprom va participa la exportul gazului israelian

Concernul rusesc Gazprom va participa la lichefierea şi exportul gazului extras pe platforma continentală israeliană. Memorandumul de intenţii a fost semnat de consorţiul israelian Tamar, compania sud-coreeană Levant LNG Marketing Corporation, de doi parteneri norvegieni şi filiala elveţiană a Gazprom.

Se prevede că Gazprom va oferi sprijin financiar companiei Levant la construirea platformei plutitoare pentru lichefierea gazului. Exportul anual de gaze lichefiate se va ridica la 3 milioane de tone (echivalent cu 4,2 miliarde de metri cubi).

Vocea Rusiei: Gazprom la vârsta de 20 de ani

Piaţa globală de gaze se află în prezent într-o stare de tranziţie: ţările anunţă pe rând inventarea de noi tehnologii de extracţie şi descoperirea de noi zăcăminte capabile să aprovizioneze consumatorii pe zeci de ani de acum încolo.

În această perioadă dificilă Gazprom împlineşte 20 de ani. Totuşi compania rusească consideră că situaţia actuală din domeniul gazelor deschide noi oportunităţi de dezvoltare, a declarat în interviul pentru Vocea Rusiei purtătorul de cuvânt al Gazpromului, Serghei Kuprianov.„Direcţia de activitate prioritară şi cea mai eficientă a companiei rămâne Europa. Funcţionează la capacitate maximă Nord Stream, a început construirea South Stream. Succesul acestei colaborări nu suferă de pe urma liberalizării preţurilor în Europa”.

Europa nu poate nega faptul că, în prezent, Rusia şi Gazprom sunt parteneri de încredere. Rămâne să sperăm că interesul practic legate de gaze va fi mai puternic decât deciziile politice, declară Serghei Kuprianov.

„Sub lozincile de liberalizare are loc de fapt o reglementare de stat destul de dură. De exemplu, suntem anunţaţi că acele cantităţi de gaze pe care le-am vândut deja clienţilor noştri pentru câteva decenii, trebuie să le vindem altcuiva, în alte condiţii. Este o intervenţie grosolană în economia de piaţă. De aceea poziţia noastră prevede respectarea contractelor şi acordurilor semnate deja”.

După lansarea South Stream, Gazpromul intenţionează să acorde o atenţie mai mare pieţelor asiatice, spune Serghei Kuprianov.

„Perspectivele privind cererea de gaze în ţările din regiunea Asia-Pacific, de exemplu China, Coreea de Sud, Japonia, sunt îmbucurătoare. Adică aceste ţări vor importa tot mai mult gaz”.

Pentru a asigura necesităţile crescânde de gaze naturale ale ţărilor asiatice, concernul rusesc a început prospectarea de noi regiuni din Siberia de Est, Extremul Orient şi Peninsula Yamal. În prezent, Gazprom începe să lucreze la zăcământul Bovanenkovo. El se află după Cercul Arctic. Proiectul reprezintă o adevărată provocare pentru companie, în primul rând, din punct de vedere ecologic.

„În Bovalenkovo toate obiectivele trebuiau construite în aşa fel încât ele să nu influenţeze îngheţul veşnic, ca renii să treacă liniştiţi pe traseele pe care le parcurg de multe sute sau chiar mii de ani. Aşa s-a şi făcut. Un alt proiect mare este gazoductul Djubga-Lazarevskoe-Soci. El a fost construit de pe un mal pe altul, dar pe mare, deoarece acolo este zonă turistică. Şi s-au folosit tehnologii care să minimalizeze orice acţiune asupra mediului înconjurător”.

Conducta Djubga-Lazarevskoe-Soci nu reprezintă singurul aport al Gazpromului la pregătirea Olimpiadei de Iarnă din 2014. Un alt proiect olimpic al companiei este Centrala Electrotermică din Adler, care va alimenta cu căldură şi curent electric oraşul Soci. În plus, Gazprom participă şi la pregătirea sportivilor. Astfel de investiţii nu împovărează compania, ci, dimpotrivă, îi oferă bonusuri de imagine.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter