Revista Presei Pe Energie – 8 Martie 2012

2012/03/08

recolta.eu: Gazele de şist pot fi un mijloc pentru independenţa energetică a ţării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că are cunoştinţă de foarte multe interese pentru ca România “să devină tot mai dependentă energetic” şi a cerut parlamentarilor “maximă responsabilitate” în discutarea creşterii capacităţii interne de energie.

Băsescu a făcut un apel ca energia să redevină un domeniu prioritar al României, cerându-le parlamentarilor să-şi imagineze o Românie care-şi dublează PIB-ul în următorii zece ani. “Cu ce energie va face acest lucru?”, s-a întrebat preşedintele. El a punctat că energia eoliană nu poate fi singura soluţie şi, în acest context, s-a referit la alte surse – reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, resursele de gaze existente în Marea Neagră şi gazele de şist.

“În opinia mea, în momentul de faţă sunt foarte multe interese – nu spun ale politicului, doamne fereşte, sau ale Guvernului – dar se manifestă interese ca România să devină tot mai dependentă energetic. Eu vă cer dvs, ca Parlament, să priviţi cu maximă responsabilitate nevoia României de a-şi creşte consistent capacitatea de a produce energie, atât nucleară, din Marea Neagră şi din gaz de şist, dacă într-adevăr avem resurse”, a avertizat Preşedintele.

Curs de Guvernare: Problema exploatării gazelor de şist: Premierul Ungureanu s-a întâlnit cu reprezentanţii Chevron şi cu ambasadorul SUA

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, marţi, la sediul Guvernului, cu oficialii Chevron pentru o discuţie privind intenţia grupului petrolier de a începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane – potrivit unor surse citate de MEDIAFAX.

La discuţia dintre premier şi reprezentanţii Chevron, al doilea mare grup petrolier din Statele Unite, a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

“Discuţia a vizat proiectul grupului american de a începe forajul de gaze în România, oficialii Chevron dorind să se asigure că pot începe proiectul”, au arătat sursele.

Mai multe persoane au protestat, marţi, în faţa Ministerului Economiei împotriva exploatării gazelor de şist.

Directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că Chevron va începe în 2012 forajul în România în căutarea de gaze neconvenţionale.

“Am început prospecţiunile seismice în luna august şi apreciem că vom fora prima sondă în a doua parte a anului 2012″, a afirmat atunci Holst.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale, Alexandru Pătruţi, a afirmat la acea dată că rezervele sigure de gaze naturale ale României, estimate să acopere consumul pentru încă 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenţionale.

“Avem o estimare a resurselor naţionale de gaze neconvenţionale, dar cercetările sunt încă la început şi aşteptăm desfăşurarea lucrărilor de explorare care vor începe cu Chevron pentru a vedea în ce măsură pot fi confirmnate aceste estimări. O altă companie care caută gaze neconvenţionale în România este MOL (Ungaria), în vestul ţării. De asemenea, şi Sterling (Canada) şi-a manifestat interesul pentru explorarea de gaze neconvenţionale într-un perimetru în Oltenia”, a afirmat Pătruţi.

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist.

Antena 3: Preşedintele şi Guvernul fac lobby, pe şest, pentru gazul de şist

În timp ce populaţia protestează în stradă împotriva exploatării gazelor de şist în România, Guvernul se întâlneşte, în taină, cu reprezentanţii companiei americane Chevron, care cer garanţii că îşi vor putea duce la bun sfârşit planurile din ţara noastră.

Şi preşedintele Traian Băsescu a anunţat, azi, într-un discurs ţinut în Parlamant, că şansa independenţei energetice a României, alături de reactoare nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă şi de rezervele de gaz din Marea Neagră, este reprezentată de gazelede şist.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, ieri, cu oficialii Chevron pentru o discuţie privind intenţia grupului petrolier de a începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România. La discuţia dintre Ungureanu şi reprezentanţii Chevron, al doilea mare grup petrolier din Statele Unite, a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, au declarat surse pentru MEDIAFAX.

„Discuţia a vizat proiectul grupului american de a începe forajul de gaze în România, oficialii Chevron dorind să se asigure că pot începe proiectul”, au arătat sursele. Întâlnirea a avut loc după ce, aminteşte COTIDIANUL, Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane pentru gazele de şist din această ţară.

În timp ce Guvernul negocia cu reprezentanţii Chevron, mai multe persoane au protestat în faţa Ministerului Economiei împotriva exploatării gazelor de şist.  Deşi protestul a fost unul paşnic, jandarmii au transportat 12 persoane, cu dubele, la secţia 3 de poliţie din Bucureşti, şi le-a amendat. Printre protestatarii săltaţi de jandarmi, afirmă ANTENA3, s-a aflat şi prinţesa Briana Caragea.

Aceştia au anunţat că protestul lor nu a fost îndreptat neapărat împotriva Chevron, ci împotriva metodei de exploatare. Ei s-au declarat îngrijoraţi de pericolele la adresa mediului pe care procedura fracţionării hidraulice le implică, cum ar fi poluarea apei freatice, având consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii consumatorilor şi agriculturii.

Aşa cu ZIARE.RO a mai scris, gazul de şist este noul combustibil vedetă al momentului şi, aparent, România ar avea potenţial în această zonă. Gazele de şist sunt gaze obişnuite, dar care sunt captate în structuri geologice foarte dificil de accesat şi care necesită tehnologii speciale pentru extragere. În România este vorba despre o tehnologie controversată la nivel mondial, numită fracţionare hidraulică, care presupune pomparea de milioane de litri de apă, amestecată cu substanţe chimice care dizolvă rocile, în pământ, pentru a elibera gazele prinse în ele.

În România, Chevron deţine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad. Directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că Chevron va începe în 2012 forajul în România în căutarea de gaze neconvenţionale.

În afară de Bulgaria, exploatarea gazelor de şist prin fracţionare hidraulică a mai fost interzisă şi în Franţa şi există un precedent chiar şi în SUA, care sunt în curs de modernizare a procedurii. În statele americane New York şi Pennsylvania oamenii care locuiesc aproape de astfel exploatări s-au înregistrat dând foc la apa de robinet contaminată cu gaz metan.

De asemenea, politica energetică a Marii Britanii este zguduită după ce operaţiunea experimentală de extragere a gazelor naturale din plăcile de şist din Lancashire a fost oprită, sub suspiciunea că ar declanşa cutremure, după ce mai multe mişcări seismice de mici dimensiuni au fost înregistrate în zonă.

puterea.ro: Parlamentar PSD: Exploatarea gazelor de şist trebuie interzisă

Exploatarea gazelor de şist nu este necesară atâtavreme cât în Marea Neagră se găsesc resursesuficiente, a declarat deputatul PSD Ioan SorinRoman, unul dintre parlamentarii care vor săinterzică extracţia de gaze neconvenţionale.

 

Un număr de 10 deputaţi şi senatori PSD au iniţiat unproiect de lege prin care va fi interzisă extracţia de gaze deşist cu tehnologia numită “fracturare hidraulică”. Practic,acest lucru înseamnă injectarea de apă şi alte substanţe înroci dure, pentru a fi dislocate rezervele de hidrocarburi.

 

“Ne temem de impactul negativ asupra mediului. Dacă s-au găsit acele resurse în MareaNeagră, de ce să ne jucăm cu soarta oamenilor? Acolo (unde se doreşte extracţia gazelorde şist – n.r.) sunt zone locuite şi cursuri de apă care vor fi afectate”, a spus Roman, pentruNewsIn.

 

El a precizat că a semnat iniţiativa legislativă pentru că un perimetru unde se doreşteexploatarea gazelor neconvenţionale este situat în judeţul Bihor, unde se află şicircumscripţia pe care o reprezintă în Parlament.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în Parlament, că are cunoştinţă de foartemulte interese pentru ca România “să devină tot mai dependentă energetic” şi a cerutparlamentarilor “maximă responsabilitate” în discutarea creşterii capacităţii interne deenergie.

 

În replică, Ioan Sorin Roman a precizat că Băsescu “face referire la Rusia, prietenii lui întreghilimele”.

 

Întrebat dacă interzicerea gazelor de şist poate adânci dependenţa României de resurseleruseşti, Roman a precizat: “Dacă tot am găsit acel mare depozit de gaze în Marea Neagră,despre care se spune că va fi suficient pentru 30 de ani, de ce să nu exploatăm acolo şi săpăstrăm acele zone până se găsesc alte tehnologii sau alte resurse?”.

 

România achiziţionează din Rusia un sfert din consumul anual de gaze al ţării, la un preţ de circa 500 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mare decât preţul gazelor deproducţie internă.

 

În urmă cu două săptămâni, americanii de la ExxonMobil şi Petrom, cea mai marecompanie petrolieră din România, au anunţat că o primă sondă de explorare săpată înperimetrul Neptun din Marea Neagră a identificat un zăcământ de gaze între 42 şi 84 demiliarde de metri cubi.

 

Anul trecut, consumul de gaze al României a fost de 14,2 miliarde de metri cubi, astfel căzăcământul din Marea Neagră ar acoperi consumul total al ţării pentru cel puţin trei ani.

Glasul Aradului: Gazele de şist de la Curtici şi Adea vor fi extrase printr-o metodă care distruge mediul

Oraşul Curtici şi satul Adea, care aparţine din punct de vedere admi­nistrativ de comuna Sintea Mare, apar pe lista localităţilor pentru care au fost acordate licenţe de extragerea gazelor de şist, listă dată publicităţii de romania.indymedia.org. Exploatarea respectivelor resurse urmează să se facă prin fracţionare hidraulică, metodă considerată de specialişti ca fiind extrem de peri­culoasă pentru mediu. Informaţii cu privire la exploatarea gazelor de şist din judeţul  prin această metodă au fost făcute publice şi de  mai mulţi bloggeri ecologişti. În aceste condi-  ţii, pe www.petitieonline.com a fost lansată o petiţie împotriva acestor ope­raţiuni. Până în cursul zilei de ieri, petiţia a fost semnată de aproape 3.500 de persoane, printre care şi mulţi arădeni. „Semnatarii acestei petiţii, ne adresam Guvernului Ro­mâniei, deoarece: Considerăm că o asemenea decizie nu trebuie luată fără ca publicul să fie consultat, fără ca cetăţenii României, să fie în cunostinţă de cauză cu riscurile pentru mediu şi pentru sănătatea lor, şi fără ca România să dispună de o legislaţie în acest domeniu. Mai mult, considerăm că acum, când sustenabilitatea este prioritară, nu este oportună direc­ţio­narea resurselor publice şi a fi­- nanţelor publice, în detrimentul susţinerii producerii de energii din surse regenerabile. Este cu atât mai grav că nici la nivel comunitar, Uniunea Europeană nu dispune de o legislaţie care să reglementeze utilizarea metodei fracţionării hi­draulice pentru exploatarea ga­ze­lor de şist, potrivit raportului ela­borat de Direcţia Mediu Sănătate Publică şi Securitate Alimentară a Parlamentului Europen, în iunie 2011, raport care ar fi trebuit adus la cunoştinţa publicului de autorităţile române înainte de a lua aceste decizii”, susţin apărătorii mediului. Aceştia le amintesc guvernanţilor că mai multe state din Europa, printre care Franţa şi Bulgaria au luat decizii împotriva utilizării acestei metode. „Guvernul român, ar trebui să ţină cont de faptul că Franţa a interzis în vara anului trecut această activitate, în acest an Guvernul şi Parlamentul Bulgar au adoptat măsuri asemănătoare, în Germania în landul Westafalia-Renania de Nord Parlamentul local se pregăteşte să se adopte un Moratoriu în acest sens, iar în Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool, activitatea este momentan suspendată. Un raport recent al experţilor europeni, atrage atenţia asupra pericolelor pe care metoda fracţionării hidraulice le prezintă pentru me­diu si sănătatea oamenilor, pentru biodiversitate. În concluzie exper­ţii propun Parlamentului Euro-pean adoptarea de urgenţă a unei directive pentru activitatea de minerit şi reviziuirea altor directive cu referire la apă, depozitarea deşeurilor din minerit, zgomot, utilizarea substanţelor periculoase, Natura 2000, declararea riscului de accidente şi bilantul de mediu, care au o aplicabilitate directă în acest domeniu”, se mai arată în pe­tiţie.
Precedente periculoase
În ceea ce priveşte riscurile la care sunt supuşi localnicii, se vorbeşte    despre scoaterea din circuit a unor suprafeţe importante de terenuri, în condiţiile în care, susţin autorii pe­tiţiei, pe un kilometru pătrat de teren se fac în medie şase foraje, la care se adaugă reţeaua de conducte pentru transport, riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a mili­oane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii „Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a me­ta­nului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră”, mai susţin semna­tarii petiţiei.
Protestele ecologiştilor nu par însă să-i impresioneze pe mai marii din Ministerul Economiei. Potrivit presei centrale, ministrul Lucian Bode urmează să se întâlnească, astăzi,     cu reprezentanţii Chevron, pentru a   discuta despre gazele de şist din România.
Mister total
Nici autorităţile de mediu, nici autorităţile locale de la Curtici şi Sintea Mare nu au fost încă informate cu privire la exploatarea gazelor de şist din zonă şi nici cu privire la riscurile la care ar putea fi supusă populaţia dacă operaţiunile respective vor demara. „La Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad nu a fost depus niciun document pentru Adea şi Curtici. Pe raza judeţului, avem doar un dosar depus pentru efectuarea unor foraje de adâncime-explorare în zona Seleuş. Nu se ştie însă ce resurse va găsi firma care a depus această cerere”, a declarat Dana Dănoiu, directorul Agen­ţiei pentru Protecţia Mediului Arad.
„Nu am fost informaţi că la Adea ar începe astfel de lucrări. Nimeni nu ne-a spus nimic. În urmă cu un an se vorbea că se vor face foraje pentru ţiţei, dar nimeni nu ne-a spus nimic oficial. Până nu se va primi aviz de la Mediu nu va putea face nimeni aşa ceva. Dacă se va dovedi că metoda de extragere e periculoasă pentru mediu, e clar că suntem împotrivă”, a declarat Valentin Erdoş, primarul comunei Sintea Mare.
La rândul său, Nicolae A. Aniţei, primarul oraşului Curtici, susţine că  a aflat despre gazele de şist din apropierea localităţii, după ce a fost sunat de un localnic care era neli­niştit de informaţiile citite în presă cu privire la riscurile fracţionării hi­dra­ulice. „M-a sunat un cetăţean foar­te supărat de ceea ce a aflat din presă. Nu a venit nimeni să ne ceară nici măcar certificatul de urbanism. Dacă se va pune proble­ma să primim o astfel de solicitare, vom vedea cum vom reacţiona”, susţine A. Aniţei.

Greatnews.ro: Gazele de șist. Bani și boală la Bârlad

Rezultatul este tentant: scăderea la jumătate a dependenței Europei de gazul rusesc. Dacă, acum, 27% din gazul european vine din Rusia, exploatarea gazelor de șist ar coborî acest nivel la 13%. Însă, înainte de se lăsa tentată de rezultat, societatea trebuie să testeze metodele, mijloacele care conduc la el. Vorbim inclusiv de societatea românească.

Polonia și Ucraina au mari rezerve de gaze de șist, dar resurse însemnate s-ar găsi și în România, Bulgaria și Ungaria. Dacă Polonia a ales să exploateze gazele de șist printr-o companie de stat, în celelalte state menționate au intrat în joc “privații”. Gigantul Chevron, o companie de miliarde de dolari din SUA, ungurii de la Mol și Midia Resources, reprezentanta în România a companiei Sterling Resources (companie petrolieră din Canada).

Iată perimetrele în care se face explorare, în vederea stabilirii valorii zăcământului și, implicit, a oportunității de a exploata gazele de șist:

– perimetru din BÂRLAD, pentru care firma Chevron România Exploration and Production SRL are un acord în vigoare, preluat prin transfer în anul 2011, de la firma Regal Petroleum SRL;

– perimetrele: ADAMCLISI, COSTINEȘTI şi VAMA VECHE, din Dobrogea de sud, cu acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector), semnate cu Chevron România Exploration and Production SRL, aflate în curs de aprobare prin HG;

– perimetru la sud de CRAIOVA, pentru care firma Midia Resources are un acord în vigoare, declarând şi ea intenţia de a investiga potenţialul de gaze neconvenţionale (gaze de șist).

– perimetre în VOIVOZI şi ADEA, din Câmpia Panonică, cu acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector – inclusiv gaze de șist), semnate cu firma Mol Hungarian Oil and Gaz Public Limited Company împreună cu S.C. Expert Petroleum S.R.L., aflate în curs de aprobare prin HG;

Articol recomandat: Gazele de şist. Ce pierde şi ce câştigă România din exploatarea lor

Dintre aceste patru zone, cea mai prielnică pentru foraj pare a fi cea din Bârlad. Însă sunt două probleme: metoda de forare și istoria nu prea luminoasă a Chevron. Le luăm pe rând.

Forarea după gazele de șist: 596 de substanțe chimice, unele cancerigene

Metoda folosită se numeşte fracturare hidraulică şi implică folosirea de apă, aditivi şi nisip. Se face un foraj până în stratul din care se exploatează gazul de şist, aflat sub nivelul de la care este extras gazul convenţional. Forajul acesta necesită mii de kilolitri de apă şi, cel mai grav, rocile sunt fisurate cu substanţe chimice periculoase. Aceste substanţe ar putea ajunge în pânza freatică, acuză unele organizaţii de mediu.

Într-o declarație din decembrie 2011, redată de Reuters, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruți, spunea că România trebuie să creeze cadrul legislativ pentru înființarea sectorului de exploatare a gazului de șist. Înainte de crearea unei astfel de legi, un grup format din 10 deputați și senatori PSD a venit cu o “propunere legislativă privind interzicerea explorărilor și exploatărilor perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea ) hidraulică și anularea licențelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la această tehnică”.

Scopul inițiativei poate fi unul uman, dar și unul electoral. Altfel spus, cei 10 reprezentanți ai opoziției fie au sesizat consecințele grave ale acestei metode, fie se așteaptă ca luarea de poziție să aducă un mic succes electoral pentru partidul lor. Fie ambele. Cert este că, în expunerea de motive, se arată că metoda de extracție implică folosirea a “596 substanțe chimice (unele necunoscute, iar altele cunoscute astăzi ca fiind cancerigene)”. Asta ar însemna poluarea pânzei freatice, cu consecințe majore în agricultură și acvacultură.

Chevron se apără: aditivi “reglementați în UE” pentru extragerea de gaze de șist

În schimb, într-un interviu acordat publicației economice Bursa, Tom Holst, directorul pentru România al Chevron spunea: “Aditivii utilizaţi în acest proces sunt cei folosiţi în operaţiunile convenţionale şi sunt reglementaţi în statele membre UE”. Mai mult, Holst adăuga că “Chevron protejează acviferele subterane de fluidele de fracturare şi de gaze prin căptuşirea sau “cămăşuirea” sondelor cu straturi multiple de oţel şi ciment”.

Însă, un eveniment foarte important a avut în februarie 2011, când presa americană a acordat o atenție sporită unui caz interesant: un primar din Texas, Calvin Tillman, a hotărât să părăsească sătucul cu 200 de suflete pe care îl conducea, Dish.

Primarul care și-a părăsit satul din cauza gazelor de șist

Ales în 2007, primarul a decis să plece după ce a văzut că micuții lui se trezeau cu sângerări nazale. Nu erau singurii care au sesizat că ceva ciudat se întâmplă: locuitorii din zonă se plângeau de tulburări circulatorii, amețeli și sângerări. Dish se află în apropierea unui important zăcământ de gaze de șist. În localitate sunt 60 de sonde folosite pentru exploatare. Prima sondă a început să lucreze în 2005.

Studiile de aer au arătat că deasupra zăcământului Barnett, din apropiere de Dish, nivelul de benzen este mult prea ridicat. Produsul chimic este cancerigen, atrag atenția specialiștii. Primarul a luat decizia de a se muta destul de greu, abia după ce fiul său de cinci ani a avut mari probleme.

Copilul s-a trezit în mijlocul nopții, chinuit de abundente sângerări nazale. “Avea mâinile pline de sânge, era sânge pe pereți – casa noastră arăta de parcă avusese loc o crimă în ea”, spunea Tillman, într-un interviu acordat The Huffington Post.

Mai multe persoane din Bârlad au aflat aceste știri și protestează împotriva extracției gazelor de șist în zonele în care ei locuiesc. Dincolo de petiția online semnată de câteva mii de oameni sunt scrisori către Guvern și alte autorități, cum ar fi ministerul Mediului și Pădurilor, de exemplu.

Mai ales că stratul de ciment de care pomenea Holst poate crăpa foarte ușor, spune John Fox, creatorul documentarului Gasland, care tratează subiectul. “Apa potabilă poate fi contaminată permanent chiar și cu cea mai mică cantitate de chimicale, pentru că pânza freatică este protejată doar de câţiva centimetri de ciment care crapă uşor. Latifundiarii din zonele unde se fac forări au spus că apa a căpătat un miros oribil. În unele cazuri chiar ia foc!”, spunea Fox.

Chevron. Controverse

Dincolo de metoda controversată este și controversata companie interesată de zăcământul din Bârlad, Chevron. Potrivit unui articol publicat de amazonwatch.org, Chevron ar putea fi obligată să nu mai facă afaceri în Brazilia și Ecuador. Iată de ce.

În ianuarie 2011, Curtea de Apel din Ecuador a decis să mențină o amendă uriașă, de 18 miliarde de dolari, aplicată companiei Chevron după ce aceasta a contaminat în mod deliberat Amazonul ecuadorian. Este cea mai mare amendă dată pentru nerespectarea legislației în domeniul mediului, fiind rezultatul a 18 ani de procese între 30.000 de locuitori și agricultori din Ecuador, care își doresc apă potabilă și să își vadă locurile decontaminate.

Compania Chevron a fost găsită astfel responsabilă de aruncarea a miliarde de galoane de deșeuri toxice în râurile și fluviile ecuadoriene, ape de care mii de oameni depind (surse de apă potabilă, de pește etc.).

Decizia din Ecuador, care poate fi contestată încă, venea în timp ce Chevron era anchetată pentru neglijență în operațiunile din Brazilia, pentru care ar putea primi o amendă de 11 miliarde de dolari. Dacă va fi găsită vinovată, compania nu va mai putea avea afaceri în Brazilia.

Radio Iasi: Barladenii spun NU exploatarii gazelor de sist!

Vineri, barladenii care s-au pronuntat impotriva exploatarii gazelor naturale din zona Barladului si-au dat intalnire la sediul Primariei. De la oameni simpli, consilieri locali si judeteni sau reprezentanti ai unor institutii locale pana la elevi si profesori, toti cei prezenti au semnat o petitie prin care ii cer premierului sa sustina proiectul de lege initiat de zece parlamentari ai opozitiei, printre care se numara si deputatul PSD de Barlad Adrian Solomon, prin care se doreste interzicerea extractiei de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturare hidraulica.

Vineri, 2 martie, sala de sedinte a Primariei Barlad a devenit neincapatoare. Timp de aproape o ora, zeci de localnici au dezbautt efectele daunatoare ale eventualei extractii a gazelor naturale prin metoda fractionarii hidraulice din apropierea orasului. Intalnirea a fost condusa de deputatul Adrian Solomon care, impreuna cu alti noua parlamentari ai opozitiei, este initiatorul unui proiect de lege prin care se cere interzicerea extractiei de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea hidraulica. Parlamentarul, alaturi de multi barladeni, a initiat o petitie, adresata premierului Razvan Mihai Ungureanu, caruia i se cere emiterea unei ordonant e guvernamentale prin care sa se interzica extractiile. La intalnire au participat consilieri locali, directori ai unor institutii din localitate, primarul si viceprimarul Barladului, reprezentanti ai bisericii si oameni simpli. Reuniunea a avut drept scop atragerea a cat mai multor semnaturi de la persoanele ce sunt impotriva exploatarii gazelor naturale din preajma Barladului, inainte ca petitia sa fie trimisa premierului. “Am initiat aceasta petitie pentru ca si la Barlad sunt oameni care gandesc si se tem ca niste metodologii ce imbogat esc pe unii straini pot fi daunatoare Barladului si zonelor inconjuratoare. Va rog, pe toti, sa semnati pentru ca, luni (astazi, n.r.), prin filiera Parlamentului, sa o trimit la cabinetul Primului ministru, pentru a fi sigur ca ajunge. Speram sa ii sensibilizeze pe colegii din coalitia de guvernare. Am informatii ca, deja, in aceasta saptamana, reprezentantii firmei americane au fost la Iana pentru a-i cere primarului sa fie de acord cu inceperea exploatarilor in zona”, a spus Solomon. Deputatul a mentionat si ca, pe langa petitie, vor mai avea loc si alte actiuni. Pe 10 martie va fi organizat un simpozion pe aceasta tema la Pavilionul “Marcel Guguianu”, iar pe 22 martie, un miting de protest in fata Prima- riei. In continuare, timp de aproape o ora, si alte persoane au tinut sa ia cuvantul si sa enumere pericolele ce pot aparea odata cu initierea forajelor. Au fost aduse in discutie contaminarea apei, aerului si a alimentelor, producerea cutremurelor, dar si cresterea incidentei imbolna virilor de cancer si a diverselor afectiuni neurologice. S-a mentionat si faptul ca zona Barlad ar putea deveni de trei ori mai periculoasa decat Rosia Montana, dar si faptul ca gazele extrase nu ar fi valorificate in Barlad sau macar in tara, ci de firma americana.

Si Biserica este anti-extractie!

Din partea Protoeriei Barlad, la intalnire a participat protopopul Vasile Laiu. Acesta a tinut sa precizeze ca se declara total impotriva extragerii gazelor naturale din apropierea Barladului prin metoda fractionarii hidraulice, dar si ca preotii din subordine au inceput sa informeze enoriasii in legatura cu aceasta chestiune. “Constat ca suntem la o lectie de clasa I, unde invatam tot ceea ce nu stim. Eu recunosc faptul ca sunt total in afara subiectului. Insa, deja, colegi de-ai mei au luat atitudine si au informat oamenii de pericolul ce ii paste odata cu exploatarea gazelor de sist. Ma simt onorat sa fac parte din acest comitet si va asigur ca voi merge pana la capat!”, a declarat protopopul Laiu. Ramane de vazut daca toate aceste masuri de protest vor functiona sau daca, din contra, sondele vor fi instalate si vor extrage gaze naturale din zona.

 

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter