revista presei pe energie 8 iunie – part II

2011/06/08

Hotnews: Nabucco a progresat: Acordul de sprijin al proiectului a fost semnat de toate tarile de tranzit

Cadrul legal pentru Gazoductul Nabucco a fost finalizat prin semnarea, in Kayseri, Turcia, a Acordurilor de Sprijin al Proiectului intre NABUCCO Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia), informeaza Nabucco. “Semnarea Acordurilor de Sprijin al Proiectului reprezinta o alta etapa importanta pentru proiectul nostru si consolideaza parteneriatul cu guvernele din tarile de tranzit. Evenimentul de azi marcheaza, de asemenea, prima intalnire a Comitetului Politic Nabucco. Acesta va asigura o coordonare eficienta intre tarile de tranzit”, a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director, Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

“Suntem multumiti de baza solida, unicat a proiectului si salutam sprijinul de care se bucura acesta din punct de vedere politic si financiar. Nabucco simbolizeaza viitorul cooperarii globale in domeniul energiei. Conecteaza companii, consumatori, tari si culturi, asigurand in acelasi timp diversificarea si securitatea aprovizionarii pentru multe decenii de acum incolo”, a mai spus Reinhard Mitschek.

La randul sau, Werner Auli, presedinte al Comitetului de Coordonare Nabucco a declarat ca “actionarii isi afirma angajamentul ferm pentru Gazoductul Nabucco si suntem increzatori in progresul incurajator al proiectului pana in prezent. Cererea de gaze naturale in Europa va creste considerabil in deceniul urmator iar Gazoductul Nabucco va fi metoda preferata de transport a furnizorilor de gaze din Regiunea Caspica. Negocierile cu furnizorii se deruleaza bine iar interesul fata de Nabucco creste in fiecare zi”.

Ceea ce s-a semnat in Turcia sunt acorduri bilaterale, cu caracter legal, specifice, intre Companiile Nabucco si guvernul din fiecare tara de tranzit. Ele reprezinta un pas important in faza avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco.

Principalele elemente ale Acordurilor de Sprijin al Proiectului sunt:

  • anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia;
  • protejarea Gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii;
  • sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului;
  • ele reprezinta, de asemenea, si angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului.

Impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului. Ele creeaza un regim de reglementare stabil si pe termen lung, necesar grupului international de finantatori in vederea asigurarii fondurilor pentru unul dintre cele mai mari proiecte de transport al gazelor naturale la nivel mondial.

In timp ce cele cinci tari se pregateau de semnarea acordului de sprijin, oficiali din Azerbaidjan, cel mai important posibil furnizor de gaze pentru Nabucco, fac declaratii care ridica multe semne de intrebare. Transportul gazelor din Azerbaidjan ar putea fi facut si pe alte rute mai profitabile, nu numai prin “Nabucco”, a declarat presedintele companiei azere SOCAR, potrivit apa.az. Traseul va fi ales in functie de conditiile si oportunitatile fiecarui proiect in parte. “Orice este posibil, exista multe proiecte si le analizam pe toate. Vom alege unul dintre ele”, a precizat presedintele SOCAR.

Rovnag Abdullayev a mai spus ca principala problema este legata de tarifele de transport al gazelor, potrivit apa.az. “Nu putem termina discutiile din cauza ca nu am rezolvat problemele privind tarifele”. In functie de modul in care va fi rezolvata aceasta problema, va fi adoptata o decizie asupra rutei de transport. “Noi incercam sa definim tarifele si sa alegem traseul, pana la 1 octombrie”.

In contextul acestor declaratii, Turcia a lansat un avertisment: Daca Azerbaidjan refuza Nabucco, vom invita Turkmenistan, Irak si Iran sa se implice. Se poate intelege de aici ca este vorba de presiuni din ambele parti, atat din partea Azerbaidjan, cat si din partea SOCAR.

  • Nabucco este noua punte de gaz între Asia şi Europa. Va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale – regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu, cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria – unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală – trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria.
  • Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost înfiinţată la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul midstream, este organizată conform principiilor de unbundling şi se supune legislaţiei Uniunii Europene. NIC este deţinută de acţionarii Nabucco şi este responsabilă de dezvoltarea, construcţia, operarea, negocierea şi alocarea capacităţii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie în contact direct cu transportatorii şi va oferi o soluţie one-stop-shop, operând ca o entitate comercială independentă pe piaţă şi acţionând independent de companiile-mamă. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naţionale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC în fiecare ţară de tranzit.
  • Acţionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16.67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Hotnews: SOCAR: UE analizeaza posibilitatea de a uni Nabucco cu ITGI

Statele europene au in vedere combinarea celor doua proiecte de pe Coridorul sudic al gazelor, Nabucco si ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia), a declarat presedintele companiei azere SOCAR, Rovnag Abdullayev, potrivit presei azere. In prezent, cele doua proiecte sunt in competitie pentru gazele din Azerbaidjan. Anul trecut in octombrie, Turcia a propus fuziunea celor doua proiecte pe motiv ca ambele vizeaza alimentarea cu gaze naturale a Europei.

UPDATE Pe de alta parte, reprezentantii Nabucco spun ca proiectul este de sine statator. “Nabucco este un proiect de sine statator foarte fezabil si va reprezenta o legatura cruciala intre Regiunea Caspica, Orientul Mijlociu si Europa. Nu exista discutii referitoare la cooperare.”

Proiectul ITGI este controlat in proportii egale de Turcia, Grecia si Italia.

  • Azerbaidjanul va deveni un furnizor cheie pe coridorului sudic, a declarat Comisarul UE pentru Energie Gunther Oettinger, prezent la o conferinta la Baku. “Azerbaidjanul va juca un rol central atat in calitate de furnizor de gaze, dar si ca tara de tranzit”, a declarat Gunther Oettinger. El a precizat ca Europa nu are inca suficienti furnizori de gaze. In aceste conditii, gazul azer, in special cel produs pe domeniul Shah-Deniz, este in centrul atentiei, a mai spus comisarul european. Dar, mai sunt luate in considerare si gazele din Egipt si Asia Centrala.

Uniunea Europeana isi propune sa incheie in 2011 o colaborare pe termen lung cu Azerbaidjan, a afirmat Gunther Oettinger. El a mai spus ca actionarii Shah Deniz vor lua o decizie cu privire la rutele de export ale gazelor pana la sfarsitul lunii octombrie. Comisarul european a afirmat ca decizia care urmeaza sa fie luata de catre Azerbaidjan va avea o semnificatie istorica.

In acest moment, Comisia Europeana poarta discutii in paralel cu toti potentialii furnizorii de gaze pentru Nabucco, in special pentru gazele din Turkmenistan.

Gunther Oettinger a precizat ca proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) care aduce gaze din Turkmenistan spre Azerbaidjan pe fundul Marii Caspice este de mare importanta. De asemenea, negocierile sunt in curs de desfasurare cu Irak in ceea ce priveste construirea unei conducte de gaz Turcia-Irak.

In acest context, Oettinger a spus ca Azerbaidjanul ar trebui sa fie interesat de evolutia pozitiva a acestor negocieri, deoarece acest lucru va consolida si mai mult potentialul de tranzit prin Coridorul Sudic.

Transportul gazelor din Azerbaidjan ar putea fi facut si pe alte rute mai profitabile, nu numai prin “Nabucco”, a declarat recent presedintele companiei azere SOCAR, informeaza apa.az. Traseul va fi ales in functie de conditiile si oportunitatile fiecarui proiect in parte. “Orice este posibil, exista multe proiecte si le analizam pe toate. Vom alege unul dintre ele”, a precizat presedintele SOCAR. Potrivit acestuia, pozitia Azerbaidjan privind analizarea si a altor proiecte de transport al gazelor catre Europa este normala. “Dorim realizarea acestui proiect, deoarece daca se realizeaza, oportunitatile noastre se extind”, a precizat Rovnag Abdullayev.

Participantii din consortiul Shah Deniz din Azerbaidjan asteapta pana la 1 octombrie 2011 propuneri pentru exporturi de gaze din partea grupurilor care vor sa dezvolte conducte de interconectare, potrivit unor surse citate de news.Az. Sunt conducte precum ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia), TAP (Trans Adriatic Pipeline) si Nabucco, tranzitul facandu-se prin Turcia. “Decizia cu privire la alegerea traseului de export va fi luata in functie de importanta comerciala, tehnica si strategica”, spun sursele citate.

Tags: ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728