revista presei pe energie 8 iulie

2010/07/08

Mediafax: Bulgaria va semna săptămâna viitoare acordul privind participarea la dezvoltarea South Stream

Bulgaria a acceptat să participe la proiectul de gaze naturale South Stream şi va semna un acord în acest sens săptămâna viitoare, a declarat vicepremierul rus, Viktor Zubkov, citat de agenţia Ria Novosti.

Acordul privind participarea Bulgariei la South Stream va fi semnat pe 16 iulie, a afirmat Zubkov.

“Putem spune că am ajuns la un acord complet cu guvernul bulgar, iarşeful executivului a confirmat că Bulgaria se va alătura proiectului South Stream. Toate problemele cu rezolvare urgentă vor fi rezolvate pebaza calendarului propus şi adus de noi”, a adăugat oficialul rus.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat marţi că Sofia va semna în această săptămână un acord privind calendarul construcţiei gazoductului. Această înţelegere va fi parafată joi, notează Ria Novosti.

Moscova a convenit cu Sofia să utilizeze conductele de gaze deja existente în Bulgaria şi o majorare a volumului de gaze care tranzitează teritoriul bulgar, a mai spus Zubkov. mai mult

Hotnews: Presa rusa: Ramanerea Bulgariei in South Stream scoate Romania din acest proiect

Decizia Bulgariei de a ramane angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est, a scos, se pare, Romania din respectivul proiect, comenteaza miercuri presa rusa, citata de Agerpres.

Astfel, agentia de presa Regnum titreaza: “Sofia ramane in South Stream: asteptarile inselate ale Romaniei si alarma lui Ianukovici”.

La inceput, mentioneaza agentia de presa citata, expertii au fost sceptici in privinta unui rezultat pozitiv al vizitei intreprinse marti de prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov la Sofia, mai ales ca autoritatile bulgare anuntasera anterior inghetarea proiectului de oleoduct Burgas-Alexandroupolis si pe cel al centralei nucleare Belene, anticipand ca aceeasi soarta o va avea si South Stream.

In eventualitatea unei astfel de decizii, gigantul gazier rus Gazprom luase in calcul posibilitatea revizuirii traseului conductei de gaze in directia Romaniei, iar autoritatile de la Bucuresti au fost de acord, cu toate ca au continuat sa caute surse alternative de aprovizionare cu gaze in regiunea Marii Caspice, in special in Azerbaidjan, via Georgia mai noteaza Regnum.

ziare.com: Ramanerea Bulgariei in South Stream scoate Romania din proiect

Decizia Bulgariei de a ramane angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est, a scos, se pare, Romania din respectivul proiect, comenteaza miercuri presa rusa.

Astfel, agentia de presa Regnum titreaza: “Sofia ramane in South Stream: asteptarile inselate ale Romaniei si alarma lui Ianukovici”.

La inceput, mentioneaza agentia de presa citata, expertii au fost sceptici in privinta unui rezultat pozitiv al vizitei intreprinse marti de prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov la Sofia, mai ales ca autoritatile bulgare anuntasera anterior inghetarea proiectului de oleoduct Burgas-Alexandroupolis si pe cel al centralei nucleare Belene, anticipand ca aceeasi soarta o va avea si South Stream.

In eventualitatea unei astfel de decizii, gigantul gazier rus Gazprom luase in calcul posibilitatea revizuirii traseului conductei de gaze in directia Romaniei, iar autoritatile de la Bucuresti au fost de acord, cu toate ca au continuat sa caute surse alternative de aprovizionare cu gaze in regiunea Marii Caspice, in special in Azerbaidjan, via Georgia – noteaza Regnum.

Expertii citati de agentia de presa rusa sugereaza ca la schimbarea pozitiei Sofiei a contribuit faptul ca anul viitor expira contractul privind livrarea gazelor din Rusia in Bulgaria (aproximativ 3,2 miliarde de metri cubi de gaze pe an), precum si faptul ca partea bulgara nu a reusit sa gaseasca surse alternative de aprovizionare, desi incearca sa convina asupra unui acord privind importul a un miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan incepand cu 2011.

Astfel, comenteaza Regnum, sperantele Romaniei de a obtine acces la tranzitul unor volume importante de gaze rusesti nu au, se pare, sanse de materializare.

money.ro: Bulgaria va semna săptămâna viitoare acordul privind participarea la South Stream

Bulgaria a acceptat să participe la proiectul de gaze naturale South Stream şi va semna un acord în acest sens săptămâna viitoare, a declarat vicepremierul rus, Viktor Zubkov, citat de agenţia Ria Novosti.

Acordul privind participarea Bulgariei la South Stream va fi semnat pe 16 iulie, a afirmat Zubkov.

“Putem spune că am ajuns la un acord complet cu guvernul bulgar, iar şeful executivului a confirmat că Bulgaria se va alătura proiectului South Stream. Toate problemele cu rezolvare urgentă vor fi rezolvate pe baza calendarului propus şi adus de noi”, a adăugat oficialul rus.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat marţi că Sofia va semna în această săptămână un acord privind calendarul construcţiei gazoductului. Această înţelegere va fi parafată joi, notează Ria Novosti. mai mult

ziare.com: E.ON Romania vrea sa scumpeasca gazele cu cel putin 7%

E.ON Romania cere scumpierea imediata a gazelor cu cel putin 7% deoarece tarifele de vanzare la consumatori nu mai acopera nici macar costurile de productie. Presedintele companiei spune ca vinde gaze in pierdere, iar acest lucru le afecteaza si planul de investitii.

“Daca vrem sa ajungem la un nivel la care ne putem vinde gazul intr-o marja rezonabila si sa nu mai pierdem bani, atunci trebuie sa avem o crestere urgenta de preturi de cel putin 7%, urmata de alte cresteri in perioadele urmatoare”, a declarat Frank Hajdiniak, presedintele E.ON Romania, potrivit Money.ro.

El a adaugat ca este deschis sa poarte discutii cuANRE pentru gasirea unei solutii care sa ii ajute pe consumatori, dar care sa si rezolve problemele intregii industrii. Principala problema, spune Hajdiniak, este cadrul legislativ instabil.

“El trebuie stabilizat, trebuie sa gasim o solutie asa incat sa rezolvam problemele industriei si in acelasi timp sa ajutam clientii vulnerabili pe care ii aveti aici in Romania. Ei au nevoie de ajutor dar trebuie combinat cu un sistem tarifar care sa-i ajute si pe operatori si pe clienti si mediul de afaceri din Romania sa se dezvolte”, a mai declarat el.

Gandul: Până la toamnă, germanii de la E.ON vor cumpăra acţiunile Electrica la E.ON Moldova

În două-trei luni, compania de utilităţi E.ON ar putea prelua acţiunile pe care Electrica – deţinută de statul român – le are la două societăţi de furnizare şi distribuţie a energiei controlate de grupul german, a declarat miercuri Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România. “În momentul de faţă, nu există un preţ final de achiziţie, totul este inclus în contractul de privatizare cu statul român. Calculele sunt în desfăşurare”, a explicat Hajdinjak. Discuţiile cu Electrica vizează achiziţia unui pachet de 17% din acţiunile companiei de stat la E.ON Moldova Furnizare şi E.ON Moldova Distribuţie, unde Ministerul Economiei deţine câte 27% din acţiuni prin intermediul Electrica. Marţi, Adriean Videanu, ministrul Economiei, a făcut referire la discuţiile “foarte avansate” dintre Electrica şi E. On pentru preluarea acţiunilor la cele două societăţi, dar şi dintre compania de stat şi grupul italian Enel.

inforusia.ro: Ucraina propune o alternativa la „South Stream”

Guvernul Ucrainei a prezentat Rusiei si UE un proiect de  alternativa pentru  gazoductul South Stream, scrie ziarul ucrainean „Delo”. Aceasta propunere a fost facuta de ministrul ucrainean al energiei  Iuri Boiko. Conform proiectului, Kievul  propune prelungirea pana in Turcia a 2 conducte ucrainene de gaz „Soiuz” si „Ananiev-Ismail” si unirea ulterioara a acestora la sistemul de transport al gazului din UE. Ucraina, Rusia si UE pot realiza acest proiect pe baza de paritate, sustine oficialul ucrainean.

RIA Novosti: Bulgaria to participate in South Stream – Russian deputy PM

Bulgaria has agreed to participate in the South Stream project, and the agreement will be signed on July 16, Russian Deputy Prime Minister Viktor Zubkov said on Wednesday.

“We can say that we’ve reached a complete understanding with the Bulgarian government and the head of the government has confirmed that Bulgaria is joining the South Stream project,” Zubkov told reporters.

“All issues that are necessary to solve now will be solved based on the ‘road map’ that we brought with us and proposed,” said Zubkov calling the results of his negotiations with Bulgarian Prime Minister Boiko Borisov “successful.”

The “road map” will be agreed upon on Thursday.

The South Stream is a gas pipeline to transport Russian gas to western Europe bypassing Ukraine. The offshore part, operated by Russia’s Gazprom and Italy’s ENI, will run from Russia’s mainland under the Black Sea to the Bulgarian coast.

Zubkov added that Russia had agreed with the Bulgarian side on using pre-existing gas pipes on the territory of the country, and that gas volumes passing through Bulgaria will be increased by 63 billion square meters.

Russia and Bulgaria signed an agreement on the South Stream project in January 2008, and both financial and technical preparations were scheduled to be put together by mid-2010.

Last June, Gazprom announced the possibility of re-routing the South Stream through Romania, instead of Bulgaria, after Borisov said that his country will not proceed with previous agreements to build a joint gas line with Russia and Greece.

tr.com: Russia and Bulgaria smooth out South Stream road

First Deputy Prime Minister, Viktor Zubkov says a joint ‘road map’ for construction of the South Stream gas pipeline will be signed within days.

Speaking to journalists after talks with Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov, Zubkov said the agreement would put an end to pricing issues that had cast Bulgarian participation in the project into some doubt.

“The project for construction of the South Stream gas pipeline has been prepared to the highest level, and the signing of a ‘road map’ in the next few days will become a concrete step in its implementation. We will make sure that this project is profitable for both Bulgaria and
Russia.”

The Bulgarian Prime Minister hailed the prospect of an agreement adding that talks with the Russian First deputy Prime Minister had been fruitful for Bulgaria.

“By reconciling the contentious issues we have doubled or tripled the South Stream project’s profitability for Bulgaria. On Thursday experts will finalise the details of the ‘road map’ relating to the project implementation and by 2015 the gas pipeline will start working.”
Zubkov noted that the onus was now on the two parties to speed up organisational issues relating to documentation and preliminary studies, with general agreement also being reached on the possibility of using Bulgaria’s existing gas pipeline infrastructure for the South Stream project as well as gas volumes being transited by Bulgaria increased by 63 billion cubic meters

ITAR TASS: Gazprom opens representative office in Riga

The Russian gas monopoly Gazprom opened a representative office in the Latvian capital on Wednesday.

Valery Goluberv, the vice-chairman of the Gazprom board of directors, Latvian Economics Minister Artis Kampars, Russia’s Ambassador to Latvia Alexander Veshnyakov and representatives of the leading European oil and gas companies attended the meeting.

“Strengthening long-term mutually beneficial cooperation with the Baltic States is one of the company’s vital strategic tasks,” Golubev went on to say.

“The work of Gazprom’s office will raise the efficiency of implementing large-scale projects and will give an additional impetus to closer cooperation with regional states,” he emphasized.

Gazprom opened its representation in Latvia in 2008.

“The subsidiary’s main tasks are to assist in carrying out long-term mutually beneficial economic cooperation between Gazprom and the Baltic States and represent and protect the company’s interests in the region. The representation will also search for new areas and forms of the company’ s work in the Baltic energy markets. Besides, the representation will provide informational and analytical support for project which Gazprom is going to implement in the region and will coordinate the work of companies to be set up by Gazprom in the Baltic States,” Gazprom’s press service reports.

Novinite: Bulgarian Prosecution May Shy Away from Checking Gazprom Deals

Bulgaria’s Prosecutors Office is not certain whether it will launch an investigation of the country’s 2006 natural gas deals with Russia’s Gazprom despite the request of Prime Minister Boyko Borisov.

Last week Borisov and his cabinet blamed the Stanishev government for succumbing toGazprom pressure in 2006 and agreeing to gradually increasing the money Bulgaria pays forRussian gas between 2007 and 2012.

The Cabinet has especially blamed former Socialist Economy and Energy Minister Rumen Ovcharov, and said it was Ovcharov’s deals with the Russians back in 2006 that led to a staggering 25% hike of natural gas prices in Bulgaria as of July 1, 2010.

Earlier on Wednesday, Bulgaria’s Economy Minister Traicho Traikov said the country will insist on a reduction of 25%-33% of the price it pays for Russian gas.

Prime Minister Boyko Borisov said all relevant documents will be handed to the prosecutors, and that he expected “sever” sentences for those who allegedly betrayed Bulgaria’s interests in dealing with Gazprom.

On Wednesday, Bulgaria’s Chief Prosecutor Boris Velchev has confirmed that his institution has received from the government “a very detailed analysis of the contracts for the supply of gas from the Russian company Gazprom.”

However, he also made it clear that the prosecutors might refuse to start a new investigation because several months ago the Gazprom contracts were inspected at the request of Maria Kapon, a former rightist MP, and no violations have been found.

Velchev said his office will compare the new data submitted by the Borisov government with its previous investigation to determine whether there are grounds to start tackling the issue again.

Bulgaria’s gas deals with Gazprom are confidential because of a clause that requires the consent of both parties to make them public – a request made by Economy MinisterTraikov recently but rejected by Gazprom, in Traikov’s own words.

Novinite: Bulgaria, Russia Make ‘Breakthrough’ in South Stream Talks

Bulgaria and Russia have made important breakthroughs in the negotiations for the construction of the South Stream gas transit pipeline on Bulgarian soil, the Economy Ministry announced in a special statement.

After the Russian Deputy Prime Minister Viktor Zubkov visited Sofia Tuesday for energy talks, both Bulgaria and Russia announced an improvement in the bilateral dialogue on the three large-scale energy projects – the South Stream gas transit pipeline, the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, and the Belene Nuclear Power Plant – as well as on negotiating new natural gas trade conditions with the Russian company Gazprom.

Zubkov, who is also the Chair of the Board of Directors of Gazprom, and the Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov have also announced that the experts of the two sides are working on very clear-cut and specific “road maps” for the construction of the South Stream pipeline and the Belene Nuclear Plant.

According to the statement of the Bulgarian Minister of Economy, Energy, and TourismTraicho Traikov, the greatest breakthrough achieved as a result of Tuesday’s meeting in the Bulgarian-Russian talks on South Stream has to do with the use of the existing Bulgarian gas pipeline network.

While the Russians originally demanded that there should be little new construction of South Stream on Bulgarian soil, and Bulgaria wanted brand new pipes running parallel to its existing domestic gas network, Borisov and Zubkov have hammered out a compromise entailing transiting part of the South Stream gas volumes through the Bulgarian pipes already in place.

Thus, a total of 17 billion cubic meters of the 63 billion to be transited annually through South Stream will go through the already existing Bulgarian pipeline network. The rest of the Russian gas destined for Italy and Central Europe will go through new pipes to be laid on Bulgarian territory in east-west direction.

Bulgaria’s Economy and Energy Minister Traicho Traikov has explained that the country will not lose any transit fees by allowing the use of its domestic pipelines, and will actually raise them because this decision will allow increasing the South Stream transit capacity. At present, using these pipes, Bulgaria transits 17 billion cubic meters of Russian gas to Greece and Turkey annually.

The newly-built pipes will be owned 50% by the Bulgarian government, and 50% – by theGazprom consortium for the construction and operation of the future pipeline.

The “road map” for South Stream is expected to be signed on July 16 during a meeting of Minister Traikov and Deputy CEO of Gazprom Alexander Medvedev in Varna. Russian Deputy PM Zubkov also announced the date earlier but did not specify who will be participating in the “high-level” meeting.

Russia and Bulgaria have mutual interest in the realization of the South Stream pipeline.Russia is interested to have it go through Bulgaria because this is the best route in terms of economic and strategical feasibility. Bulgaria is interested in it because it helps its energy security and will bring it transit fees. Our country has always underscored that the South Stream pipeline is important for it, and that our government is working actively for its realization,” Economy Minister Traikov is quoted as saying.

The South Stream gas transit pipeline is expected to be ready in 2015 and to transportRussian and Caspian gas through the Black Sea and Bulgaria to Italy and Central Europe. In Bulgaria it is supposed to split in two – to Greece and Southern Italy and to Northern Italy and Central Europe.

As the energy talks between the Bulgarian government and Russia stalled in the spring of 2010, especially as far as the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline and the Belene NPP are concerned, there have been increasing speculations that Gazprom might go for building South Stream through Romania instead of Bulgaria.

today.az: Energy minister: Azerbaijan shows interest in realization of Pan-Arab gas pipeline project

Azerbaijan shows interest in realization of the Pan-Arab gas pipeline project, Azerbaijani Minister of Industry and Energy Natiq Aliyev said during his meeting with Egyptian Minister of Petroleum Amin Sameh Fahmy.

“The pan-Arab gas pipeline is interesting for us,” Aliyev said.

Aliyev said that the construction of a gas pipeline connecting the gas systems of Turkey and Syria, will create conditions for the transport of Azerbaijani gas through Turkish territory to Syria and Jordan.

Minister said that a package of gas agreements, including a document on the transit of Azerbaijani gas through Turkey, signed in early June, creates the conditions for the transport of gas in different directions, including Syria and Jordan.

Earlier, Syria has made a proposal to buy 1-1,5 billion cubic meters of Azerbaijani gas for 20 years. Gas supplies can be launched from the middle of 2011, when the construction of the connecting pipeline between Turkey and Syria completes, Syrian experts said.

Tags: ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728