Revista Presei Pe Energie 7 noiembrie 2011

2011/11/07

Adevarul: Giganţii petrolului se bat pe Marea Neagră românească

Resursele neexploatate de petrol ale României atrag ca un magnet marile companii ale lumii, care sunt gata să investească la noi miliarde de euro pentru a extrage ţiţei şi gaze.

 

Este Marea Neagră rezervorul de petrol şi gaze al viitorului? Iată o dilemă unde granzii mondiali ai petrolului pariază sume considerabile. În condiţiile în care rezervele dovedite de petrol ale lumii ne mai ajung doar 50 de ani la producţia actuală, toată lumea se orientează spre zonele necercetate încă. Marea Neagră este una dintre ele şi, până acum, adâncimea ei nu a permis prospecţiuni foarte exacte. Însă echipamentele au evoluat, iar acum apele adânci sunt noua provocare.

Lucrările încep anul viitor

România a câştigat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în 2009, o suprafaţă considerabilă a platoului continental, pe care a împărţit-o în cinci perimetre petrolifere, scoase la licitaţie anul trecut de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Două dintre ele au fost adjudecate de ruşii de la Lukoil, în consorţiu cu Vanco International. La finele lunii trecute, prezent la Bucureşti, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedinte al Lukoil, a anunţat că ruşii vor investi aici pentru explorări 400 de milioane de dolari în următorii trei ani şi încă 1,5 miliarde de dolari dacă vor găsi petrol şi gaze.

 

Alte două perimetre dintre cele câştigate la Haga au fost concesionate de compania britanică Melrose Resources, împreună cu Petromar Resources, firmă din grupul Upetrom, deţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu. În urmă cu o săptămână, ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, a scris pe blogul său că Melrose va veni cu 130 de milioane de euro pentru a explora această zonă. „Guvernul a aprobat deja acordurile petroliere semnate de cele două consorţii, iar lucrările vor începe în primul semestru al anului viitor”, au declarat reprezentanţii ANRM.

Tot în Marea Neagră, dar într-un perimetru concesionat în anul 2000 de Petrom (Neptun), va investi sume uriaşe gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume. Ei vor aduce în apele româneşti ale Mării Negre până la finele acestui an un vas uriaş, numit Deepwater Champion, construit special pentru a fora în ape adânci de peste 2.000 de metri. Vasul, lung de 230 de metri, a fost adus în aprilie în Marea Neagră şi forează acum în apele turceşti, iar pentru a trece prin Strâmtoarea Bosfor a trebuit dezasamblat.

„Prima sondă de explorare va fi forată la finele acestui an sau la începutul anului viitor şi ne va costa un milion de dolari pe zi. Dacă vom descoperi petrol şi gaze, investiţia pentru extracţia lor va fi între 3 şi 10 miliarde de dolari”, a precizat Ian Fischer, şeful operaţiunilor din România ale Exxon.

Un alt căutător de aur negru în Marea Neagră este compania canadiană Sterling Resources (Midia Resources – numele filialei din România). Lucrările au fost blocate în 2009, când o comisie parlamentară a fost desemnată să verifice modul în care compania a obţinut acordurile de explorare. În urmă cu o săptămână, Sterling a anunţat că va relua lucrările şi că va investi aici, împreună cu alte două companii, până la un miliard de dolari.

Primul explorator de gaze neconvenţionale

O apariţie exotică este un alt gigant, Chevron, a doua companie petrolieră americană, care va căuta gaze neconvenţionale (de şist) în Dobrogea. Chevron a câştigat cele trei licenţe tot în cadrul licitaţiei de anul trecut şi va începe lucrările în a doua jumătate a anului viitor.

“Dacă vom descoperi petrol şi gaze în România, investiţia va fi între 3 şi 10 miliarde de dolari.”

Ian Fischer

şeful ExxonMobil România

România extrage ţiţei din mare de 25 de ani

Ţara noastră are o tradiţie remarcabilă în sectorul petrolier, fiind prima din lume cu o producţie înregistrată de ţiţei, în anul 1857. Tot atunci a început să funcţioneze şi prima rafinărie din lume, la Ploieşti. Producţia de gaze a demarat în anul 1909.

România a început încă din 1975 să caute ţiţei şi gaze pe platoul continental al Mării Negre, iar prima producţie a fost înregistrată în anul 1987. În prezent, Petrom exploatează două perimetre maritime, care asigură circa 18% din producţia de petrol şi gaze din România a companiei. Rezervele dovedite de petrol ale ţării ne mai ajung încă 15 ani, potrivit ANRM.

15 este numărul de ani în care se vor epuiza rezervele de ţiţei descoperite până acum în România.

Hotnews: Jeffrey Franks: Guvernul va vinde pachetele majoritare de actiuni la filialele Electrica si complexele Oltenia si Hunedoara

Filialele de distributie si furnizare ale Electrica, Electrica Serv, Elcen Bucuresti si cele doua complexe energetice care urmeaza sa fie infiintate – Oltenia si Hunedoara – au fost incluse pe lista companiilor la care statul va vinde pachetele majoritare de actiuni, a anuntat luni Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania, citat de Mediafax.

“Am definitivat lista companiilor pentru care statul va privatiza pachetul majoritar de atiuni si din aceasta fac parte Oltchim, Cuprumin, CFR marfa, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distributie, Elcen Bcuresti si cele doua companii energetice, Oltenia si Hunedoara, care vor fi infiintate prin unirea mai multor unitati”, a afirmat Franks.

El a aratat ca privatizarea celor doua complexe energetice prin vanzarea pachetelor majoritare a fost discutata cu presedintele Traian Basescu, iar acesta a fost de acord cu propunerea.

Electrica activeaza pe piata de distributie si furnizare a electricitatii. Compania are si o filiala de servicii de mentenanta, Electrica Serv. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004 – 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si CEZ (Oltenia). Cele trei fililale ramase in portofoliul Electrica sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord, fiecare fiind separate pe activitatile de distributie si furizare a energiei.

Totodata, vor mai fi privatizate Complexul Energetic Oltenia, care va fi format prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, si termocentralele Turceni, Craiova si Rovinari, si Complexul Energetic Hunedoara, care va cuprinde termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei.

Potrivit angajamentelor Guvernului fata de FMI, cele doua complexe energetice ar urma sa fie privatizate pana la sfarsitul lunii iunie 2012.

Guvernul s-a angajat de asemenea sa scoata la vanzare pachete minoritare, cu exceptia Oltchim, la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie.

Primul grup cuprinde societatile Oltchim (vanzarea actiunilor publice ramase catre investitori strategici), Romgaz (oferta publica initiala pentru 15% din actiuni), Tarom (investitie strategica sau oferta publica initiala pentru 20% din actiuni), Transelectrica (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15% plus o majorare ulterioara de capital de aproximativ 12%) si Transgaz (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15%).

Cel de-al doilea grup de companii care ar urma sa fie privatizate are in componenta companiile Termoelectrica (vanzare completa a filialelor Galati si Braila si continuarea procesului de creare a unor societati mixte cu investitori strategici la ELCEN pentru constituirea unor noi grupuri energetice, cu capital majoritar privat, in Bucuresti si Constanta), Hidroelectrica (oferta publica initiala pentru un pachet de actiuni de 10%), si Petrom (va fi relansata o oferta publica secundara pentru 9,84% din actiuni).

Ultimul grup de privatizari include Electrica Serv (privatizare majoritara a intregii societati), Nuclearelectrica (cel putin 10% prin majorare de capital) si noua companie creata prin fuziunea celor trei filiale de furnizare ale Electrica.

energyonline.ro: Liberalizarea pietei, conditie pentru atragerea de investitii

Daca Romania nu va liberaliza pretul energiei electrice si al gazelor si nu il va aduce la nivelul celui european in intervalul 2013-2015, risca sa piarda investitii de 35 miliarde de euro, necesare pana in 2020, informeaza Mediafax.

“Exista un calendar clar de aliniere a preturilor la energie si gaze in 2013 si 2015, iar economia Romaniei, mai ales sectorul energetic, are nevoie de investitii de 35 miliarde de euro pana in 2020, care ar urma sa fie in mare parte aportul companiilor private. Pentru acest lucru este nevoie de stabilitate si de o aliniere a preturilor”, a declarat joi reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, inaintea unei intalniri cu reprezentantii Ministerului Economiei.

Intrebat daca alinierea pretului gazelor la standardele europene reprezinta o garantie ca firmele private vor investi in sectorul energetic romanesc, Tanasescu a dat drept exemplu compania privata OMV Petrom.

El a afirmat ca OMV Petrom si-a bugetat investitii anuale de un miliard de euro, in conditiile in care pana in 2020 investitiile totale in economia romaneasca ar cumula 3,5 miliarde de euro pe an.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI, preturile la energie si gaze vor fi liberalizate etapizat pana in 2013 in cazul companiilor si pana in 2015 in cazul populatiei.

energyonline.ro: Acordul petrolier dintre ANRM si Moesia Oil and Gas a fost avizat

Guvernul a semnat miercuri acordul petrolier de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera dintre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si firma irlandeza Moesia Oil and Gas pentru un perimetru de o mie de kilometri patrati.

Durata acordului este de 20 de ani si prevede ca, in perioada de explorare, valoarea programului obligatoriu de investitii sa fie de aproximativ sase milioane de dolari, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute, valoarea lucrarilor pentru faza a doua sa fie de minimum patru milioane de dolari.

Pe 5 octombrie 2011, Guvernul a incheiat sapte acorduri de concesiune de exploatare petroliera pentru zacaminte in curs de epuizare la care Petrom si Romgaz au renuntat.

businesslive.ro: CEZ intentioneaza sa produca 2.000 de MW de energie regenerabila in Romania

Compania ceha CEZ intentioneaza sa produca 2.000 de MW de energie regenerabila in Romania. Proiectul face parte din planul companiei de a stimula capacitatea regenerabila cu 3.000 de MW.

Potrivit unei stiri Bloomberg, CEZ intentioneaza sa investeasca 2 miliarde de euro in energie regenerabila pana in 2013, dintre care jumatate se vor duce in investitii din Romania. Compania mai planuieste si achizitionarea unor microhidrocentrale in tara.

CEZ produce deja 600 de MW din energie regenerabila, prin parcul eolian construit in Dobrogea.

Stirea vine dupa ce premierul român Emil Boc şi prim-vicepremierul ceh Karel Schwarzenberg au discutat miercuri la Palatul Victoria despre situaţia companiei energetice cehe CEZ România, şeful Guvernului exprimând interesul României pentru atragerea investitorilor în special din domeniul energiei regenerabile.

“Premierul Emil Boc a arătat interesul Guvernului României pentru a atrage investitori, cu prioritate în domeniul energiei regenerabile, infrastructurii şi industriei, şi a evocat măsurile adoptate în acest sens la nivel central, inclusiv noua lege a parteneriatului public-privat. Cei doi oficiali au discutat despre avantajul reprezentat de portul Constanţa pentru schimburile comerciale, precum şi despre situaţia companiei cehe CEZ în România”, se arată într-un comunicat al Executivului de la Bucureşti citat de Agerpres.

businesline.ro: Actiunile minoritare ale statului la Transelectrica, E.On Gaz, Transgaz si Petrom se vor tranzactiona pe bursa in 2012

Guvernul va relua în anul 2012 procedura de vânzare a unui pachet de 9,8% deţinut de stat la compania Petrom, pentru a susţine piaţa de capital, a declarat, marţi, premierul Emil Boc, la un forum economic citat de AGERPRES.

“Piaţa de capital într-adevăr are încă loc suplimentar de manifestare. Guvernul a decis să sprijine acest demers prin vânzarea acţiunilor minoritare pe bursă la importante companii de stat: Transelectrica, E.On Gaz, Transgaz, va relua şi Petrom în anul 2012, pentru a putea susţine piaţa de capital, care trebuie să-şi capete rolul în economia românească”, a spus Boc.

Guvernul a încercat, în această vară, să vândă pachetul de 9,8% deţinut de stat la Petrom, însă tranzacţia pe bursă nu a reuşit, întrucât nu au fost suficienţi cumpărători la preţul cerut de Executiv.

money.ro: Porţile de Fier III: Premierii României şi Serbiei şi-au mandatat miniştrii de resort să analizeze finanţarea proiectului

Premierul Emil Boc şi omologul său sârb, Mirko Cvetkovic, şi-au mandatat miniştrii de resort pentru analizarea surselor de finanţare necesare implementării proiectului energetic ce ţine de Porţile de Fier III.

‘Am discutat şi am propus concret analiza implementării proiectului care ţine de Porţile de Fier III. Este un proiect extrem de important, benefic ambelor ţări, dar şi întregii regiuni. Din punctul de vedere al energiei. Am mandatat miniştrii noştri de resort să analizeze sursele de finanţare şi implicaţiile acestui proiect extrem de important pentru securitatea energetică a ţărilor noastre şi pentru stabilitatea energetică din regiune’, a spus Boc.

Tot în context energetic, Boc a avansat părţii sârbe oferta de implicare în Proiectul AGRI, ‘un proiect în care România îşi pune mari speranţe, pentru că va contribui decisiv la diversificarea rutelor de transport şi a surselor de gaze, care va ţine de securitatea energetică a ţărilor noastre’.

‘Am primit un răspuns pozitiv din partea prim-ministrului sârb’, a precizat şeful Guvernului de la Bucureşti.

Totodată, cei doi premieri au vorbit despre proiectul PEOP, care este urmărit alături de Italia şi Croaţia.

‘Urmează ca aici să facem paşii concreţi pentru deblocarea lui, pentru că este în aşteptare dezvoltarea acestui proiect’, a afirmat Boc.

În materie de infrastructură, cei doi şefi de guvern au discutat despre realizarea autostrăzii Belgrad-Timişoara, ca posibilă rută de dezvoltare între ţările noastre.

‘Am mandatat ministerele de resort să analizeze această oportunitate. Ministrul Transporturilor va efectua o vizită în Serbia în perioada următoare’, a anunţat premierul.

De asemenea, s-a discutat despre intensificarea colaborării româno-sârbe în Portul Constanţa, ‘oferind Serbiei posibilitatea de a avea un punct de legătură pentru continuarea şi susţinerea investiţiilor’, şi această propunere fiind primită cu interes de partea sârbă.

‘Am adresat primului-ministru invitaţia de a fi în România, anul viitor, ca prim element pentru a putea constata desfăşurarea proiectelor”, a mai spus Boc.

money.ro: Șansa unei multinaționale românești de stat: Romgaz

Producătorul român de gaze are şanse mari să comercializeze gaze în Grecia şi Bulgaria. O altă şansă reală este să devină producător de electricitate în România prin preluarea termocentralei Iernut

Producătorul român de gaze Romgaz Mediaş, deţinut de stat, este în discuţii avansate pentru a intra pe mai multe pieţe din Balcani ca trader de gaze. Romgaz va intra pe aceste pieţe în alianţă cu firme locale ori internaţionale, a spus directorul adjunct al companiei, Francisc Toth. “Da, suntem în discuţii avansate cu mai multe autorităţi de stat pentru a ieşi pe piaţa din regiune. Nu putem merge singuri, cine se duce singur la război?”, a spus Toth.

 

Potrivit Directorului de Comercializare Gaze, Dumitru Chisăliţă, ţările vizate ar fi Grecia şi Bulgaria. “Grecia are un potenţial foarte mare, în Bulgaria este ceva mai dificil,  însă se poate intra. Deocamdată, Serbia şi Muntenegru au un climat economic mai dificil aşa că nu intră în atenţia noastră. În Grecia putem merge ca trader de gaze. Le cumpărăm dintr-o parte şi le vindem în alta. Dacă alte internaţionale pot face asta la noi în ţară, noi de ce n-am putea-o face în altă parte?”, apreciază Chisăliţă.

 

Romgaz este deja prezent de trei ani pe piaţa din Polonia unde deţine în concesiune un perimetru gazeifer unde, în prezent, se fac lucrări de explorare. Despre rezervele deţinute şi eventuala exploatare a perimetrului se va putea vorbi abia peste doi ani pentru că lucrările de explorare sunt complexe şi se întind pe o durată mare de timp.

 

În altă ordine de idei, Romgaz aşteaptă, din moment în moment, o decizie a Tribunalului Bucureşti prin care să i se permită să pună sechestru pe activele termocentralei de 600 de MW Iernut, activ care în momentul de faţă aparţine Termoelectrica. Romgaz avea de recuperat o datorie mai veche de la Teromelectrica pe care compania de electricitate nu a putut-o plăti, aşa că s-a convenit ca Iernut să treacă la Romgaz în contul acelei creanţe. Povestea este veche de trei ani însă, nici până acum, nu s-a făcut transferul din cauza “tertipurilor avocăţeşti” folosite de Termoelectrica, aşa cum spune Dumitru Chisăliţă. Dacă decizia instanţei va fi favorabilă Romgaz, compania va deveni şi producător de electricitate. Iernut este cea mai mare termocentrală pe gaze din România. Romgaz este primul producător de gaze al ţării extrăgând anual circa 5 miliarde de metri cubi.

money.ro: Petrom a pus în funcţiune cea mai mare sondă de gaz din România

Evaluarea zăcământului ar putea confirma cea mai importantă descoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimii şase ani

Petrom a început exploatarea de probă a sondei 4539 Totea. Producţia zilnică se ridică la circa 430.000 mc de gaze şi 58 tone de condensat şi reprezintă circa 3% din producţia zilnică de gaze a Petrom.

La acest moment, 4539 Totea este cea mai mare sondă onshore de gaze şi condensat din România în ceea ce priveşte volumul producţiei, se arată într-un comunicat al companiei. „Am început exploatarea de probă într-un timp record şi în prezent pregătim forarea primei sonde de evaluare. Totea este un proiect foarte important pentru noi şi pentru România, având în vedere potenţialul zăcământului. Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul României din ultimii şase ani”a spus Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie: .

Forajul sondei a fost finalizat în prima jumătate a acestui an, în regiunea Olteniei, la o adâncime de 3.600 m, în urma unui program de explorare seismică 3D. Rezultatele înregistrate in timpul probelor de producţie au indicat faptul că acesta ar putea fi un zăcământ semnificativ, dimensiunea acumulării urmând a fi determinată prin evaluare.

După finalizarea testelor sonda a fost conectată la infrastructura de conducte de gaze intr-un timp record. Sonda a fost pusă în producţie la numai 100 de zile de la descoperire prin utilizarea unei instalaţii de producţie modulară, care permite operatorului să înceapă producţia în timp ce se lucrează încă la planul de dezvoltare a zăcământului şi la construcţia instalaţiilor permanente.

Producţia experimentală este estimată să înceapă în luna decembrie 2011 şi va dura circa 6- 12 luni.

În prezent, Petrom planifică forajul a două sonde de evaluare, care vor furniza date suplimentare pentru evaluarea zăcământului. Pe baza rezultatelor obţinute se vor considera eventuale foraje suplimentare de dezvoltare. „La nivel mondial, hidrocarburile vor continua să reprezinte peste 50% în ponderea surselor de energie pe termen lung. Pentru a asigura o producţie sustenabilă de hidrocarburi în România ne concentrăm asupra maximizării producţiei din zăcămintele mature – care au o pondere mare în portofoliul nostru, dar şi asupra activităţilor de explorare. Investiţiile noastre pentru activităţile de explorare şi producţie reprezintă anual circa 70% din bugetul de investiţii al Petrom”, a adăugat Johann Pleininger.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie.  Petrom exploatează în România şi Kazakhstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 832 milioane de barili echivalent petrol (în România 805 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter