revista presei pe energie 7 martie – part II

2011/03/07

Vocea Rusiei: România speră să atragă Rusia la realizarea proiectului referitor la construirea conductei de petrol Constanţa-Trieste

România speră să atragă Rusia la realizarea proiectului referitor la construirea  conductei de petrol Constanţa-Trieste, pentru transportarea ţiţeiului pe piaţa europeană, i-a informat pe jurnalişti Silviu Wagner directorul companiei Oil Terminal, care participă la proiect şi acţionează la terminalul de petrol de la Constanţa. „Şansele de participare la proiect a unui partener atât de important ca Rusia, au crescut considerabil” a spus Wagner. Potrivit lui, acest lucru a devenit evident după ce Serghei Şmatko ministrul rus ale energiei, a declarat recent despre o posibilă ieşire a Rusiei din proiectul conductei transbalcanice de petrol Burgas- Alexandroupolis.

Vocea Rusiei: Construirea celui de al doilea tronson al Nord Stream va începe în luna mai

Construirea celui de al doilea tronson al gazoductului Nord Stream va începe în luna mai, i-a informat de jurnalişti Matthias Warning directorul general al proiectului gazoductului Nord Stream. Potrivit lui, lansarea primei tranşe a conductei de gaz, va avea loc la începutul lunii octombrie aşa cum s-a planificat. Pentru construirea primului tronson al conductei s-au alocat 3,9 miliarde de euro, iar pentru al doilea 2,5 miliarde. Nord Stream este un traseu principial nou de export a gazului rusesc în Europa.

Vocea Rusiei: Rusia rezolvă problemele Europei

Rusia a făcut un pas important în întâmpinarea Europei. În condiţiile compromiterii livrărilor de combustibil din Libia, Gazprom a crescut considerabil exportul de gaze în Italia. În prezent, creşterea este de 50%, iar conducerea companiei declară că livrările vor creşte în continuare.

Analiştii sunt convinşi că potenţialul Rusiei de refacere a livrărilor de petrol este important, iar în viitorul apropiat acest factor va contribui la stabilizarea pieţei.

Criza materiei prime reprezintă deja o realitate. Volumul de petrol libian extras, al cărui principal importator este Europa, a scăzut considerabil. Potrivit unor experţi internaţionali, el a ajuns la 400 de mii de barili pe zi. Anterior, petrolul extras depăşea un milion şi jumătate de barili. S-au redus şi livrările de gaze. Lovitura principală a primit-o Europa, a declarat în interviul pentru „Vocea Rusiei” Konstantin Simonov, şeful Fondului de Securitate Energetică Naţională.

„Franţa şi Italia importau, în medie, 20% din cantitatea de petrol libian destinat exportului. Italia se află într-o situaţie foarte dificilă: 10 miliarde de metri cubi de gaz erau libiene. Dacă se va prăbuşi şi Algeria, atunci în Europa vor ajunge cu 20 de miliarde de metri cubi de gaz mai puţin”.

A vorbit despre posibilitatea compensării acestor pierderi Arabia Saudită. Însă atmosfera agitată din această regiune poate în orice moment să închidă şi acest canal. În această situaţie, Europei îi rămâne un singur aliat de nădejde, care poate să-i asigure livrările de combustibil, consideră Konstantin Simonov.

„Cred că revoluţiile vor continua. Iar în acest caz, fireşte, rolul Rusiei în calitate de furnizor de resurse energetice, în primul rând, pe piaţa europeană va creşte foarte rapid. Atât în ce priveşte petrolul, cât şi gazul. Şi cred că Rusia trebuie să se folosească de această posibilitate”.

Situaţia este agravată şi de declaraţiile autorităţilor libiene, care sunt gata să facă din petrol principalul atu în jocul politic. Şeful companiei petroliere de stat, Shokri Ganem, a declarat deja că exportul de materie primă poate fi întrerupt în totalitate, iar atunci preţurile vor ajunge la 130 de dolari pe baril. Totodată, mulţi experţi consideră că petrolul libian este principalul scop al SUA, care îşi sporeşte prezenţa militară pe ţărmul Libiei. Drept urmare, mai devreme sau mai târziu, situaţia se poate rezolva prin schimbarea pieţei mondiale de petrol.

Vocea Rusiei: Traducere în limba „energetică”

La 23-24 februarie la Bruxelles s-a desfăşurat cea de-a patra reuniune a delegaţiilor guvernului rus condus de prim-ministrul Vladimir Putin şi Comisia Europeană. Experţii menţionează că această reuniune a fost cea mai reprezentativă.

Din partea rusă au participat 12 miniştri, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de 23 de comisari, din 27. Agenda zilei a inclus, printre altele, problema încheierii unui nou acord de bază referitor la parteneriat şi cooperare, regimul fără vize cu UE, aderarea Rusiei la OMC. Însă analiştii consideră că principalele discuţii au fost legate de energetică.

În ajunul vizitei premierului rus în Marea Britanie, ziarul The Financial Times a publicat un comentariu cu tema: „Putin se pregăteşte să reia lupta cu Barroso”. Acest ziar, după cum se ştie, a fost primul care a publicat documentele diplomatice ale departamentului de stat american desecretizate de site-ul WikiLeaks. În unele din ele se vorbea despre o posibilă tensionare a relaţiilor dintre Vladimir Putin şi Jose Manuel Barroso.

Presa menţionează că şi Putin, şi Barroso au demonstrat simpatie reciprocă în cadrul negocierilor. Declaraţia şefului Comisiei Europene la conferinţa de presă finală, conform căreia „energetica rusească este garanţia prosperităţii Europei” i-a plăcut atât de mult premierului, încât, conform declaraţiei sale, cu aceasta ar fi putut fi încheiată conferinţa de presă. Cu toate acestea, ambii au recunoscut că există probleme în relaţiile dintre Rusia şi UE, însă ele pot fi rezolvate.

Este vorba, în primul rând, despre intrarea în vigoare la 3 martie a aşa numitului „al treilea pachet energetic”. „Pachetul” delimitează substanţial dreptul furnizorilor de resurse energetice asupra infrastructurii proprii de distribuţie. Putin a numit pachetul „confiscarea proprietăţii”:Gazprom va fi nevoit să acorde dreptul de vânzare a gazelor companiilor europene.

Iată ce a declarat în această privinţă expertul Institutului de Economie Mondială, Serghei Utkin: „În prezent, situaţia, oarecum, „pluteşte în aer”. Pe de-o parte, oficialităţile ruseşti se pronunţă mai des în privinţa introducerii unor schimbări în acordul privind Carta Energetică la care ar putea contribui Rusia. Pe de altă parte, schimbările concrete sunt examinate timp îndelungat şi, deocamdată, nu există rezultate deosebite. Trebuie să fie găsite variante reciproc avantajoase, şi ele există.”

Vocea Rusiei: Nabucco, „o metodă de protecţie împotriva vecinului din est”?

Luând cuvântul al briefingul consacrat bilanţului vizitei sale la Aşhabad, Robert Blake, asistentul secretarului de stat american, a declarat că partea americană sprijină decizia Turkmenistanului de a livra combustibil pentru viitorul gazoduct Nabucco, care va ajunge în Europa, ocolind Rusia.

Potrivit acestuia, de asemenea, Washingtonul este „bucuros” şi salută decizia preşedintelui Gurbangula Berdîmohamed, de a lansa noul proiect gazifer TAPI, la care urmează să participe Turkmenistan, Afganistan, Pakistan şi India.

Gazoductul Nabucco, deocamdată virtual, este proiectul preferat al Uniunii Europene, care vorbeşte permanent despre năzuinţa de a se smulge din „îmbrăţişările gazifere” ale Rusiei. Iar Robert Blake n-a putut să nu manifesta încă o dată solidaritatea cu aliaţii săi europeni. Însă apare senzaţia că SUA s-au bucurat cel mai mult de disponibilitatea liderului turkmen „de a se întoarce cu faţa” la Afganistan, Pakistan şi India.

De fapt, asistentul american a vorbit cu o inspiraţie deosebită despre proiectul TAPI. El a subliniat că realizarea sa nu doar că va aduce profit Turkmenistanului, ci va crea posibilităţi pentru dezvoltarea economică şi apariţia unor noi locuri de muncă în Afganistan. Blake a conchis: „Proiectul deserveşte scopului nostru comun: integrarea Asiei Centrale şi Asiei de Sud. În general, SUA nu-şi ascund interesele lor principale. Dar ce se va întâmpla cu partenerii „mai mici” din Europa? Potrivit unor experţi, TAPI va împiedica realizarea Nabucco. Deşi, formal, Aşhabad a promis gaz Europei, participanţii la proiect nu fac nici măcar aluzii cu privire la semnarea de contracte atât cu Turkmenistanul, cât şi cu Azerbaidjanul.

Serghei Pikin, directul Fondului de Dezvoltare Energetică din Rusia este sceptic în ce priveşte perspectivele proiectului Nabucco.

„Atât timp cât nu va exista un proiect clar, pe înţelesul tuturor, unde să se specifice totul, începând de la extragerea gazelor până la vânzarea sa către consumatorul final, se poate vorbi doar despre aspectul politic al acestui proiect. Da, el este necesar Europei, pentru că el conferă diversitate, reprezintă „o măsură de protecţie împotriva vecinului din est”, aşa cum le place lor să se exprime. Însă va contribui această măsură de protecţie la protejarea Europei, rămâne de văzut.

Vocea Rusiei: Rusia are hidrocarburi suficiente pentru toată lumea

Analiştii de pe ambele părţi ale oceanului sunt unanimi în privinţa faptului că în SUA şi Europa vor creşte preţurile la benzină. În SUA preţul se apropie deja de 4 dolari pentru un galon. Acesta este cel mai ridicat preţ începând din octombrie 2008.

Principala cauză a creşterii este destabilizarea situaţiei din  Orientul arab. Politicienii americani repetă încontinuu că livrările de hidrocarburi în SUA sunt destul de diversificate. Însă economia ţării este vulnerabilă, a relevat în interviul pentru „Vocea Rusiei” conducătorul fondului securităţii energetice naţionale Konstantin Simonov.

„În SUA dependenţa de importul de petrol este  enormă, ele sunt cei mai mari importatori din lume. Deocamdată cu SUA nu se pot compara  nici chiar Japonia şi China. Cea mai mare economie din lume necesită o cantitate enormă de hidrocarburi. Cota livrărilor din Libia în SUA  nu a fost prea mare, doar 3%.  Însă livrările din Arabia Saudită ocupă locul trei şi aici situaţia este cu mult mai serioasă”.

Europa, care de asemenea este principalul consumator de petrol libian, are şi ea mari probleme. OPEC declară că va încerca să compenseze problemele legate de livrările din Libia. Cu toate acestea, după cum prognozează experţii, în curând Europa se poate confrunta cu aceea că uzinele care prelucrează petrolul vor fi asigurate cu petrol doar pe jumătate.

Concluzia este următoarea şi SUA şi Europa trebuie să caute  furnizori de nădejde. În Europa această problemă poate fi soluţionată cu ajutorul proiectelor ruseşti cheie Nord Stream şi South Stream. În ultima vreme au apărut  posibilităţi de asigurare a exportului de hidrocarburi şi în SUA.  Rusia este capabilă să asigure livrările de petrol în toate zonele.  Mai ales că aşa ceva este justificat din punct de vedere economic, este convins Ghenadi Şmal preşedintele Asociaţiei industriaşilor din Rusia din domeniul petrolului şi gazului.

„În caz de necesitate, putem livra petrol nu numai în SUA, ci şi în orice alt punct din lume. După cum demonstrează practica, dacă este vorba de cantităţi mari, atunci trimiterea unui tanc petrolier, cu o capacitate de mai mult de 100 de mii de tone, este destul de rentabilă”.

În viitorul apropiat se poate mări  şi  numărul contractelor internaţionale  din domeniul  exploatării zăcămintelor de petrol şi gaze ruseşti. Vă reamintim că în prezent, principalele companii străine din acest segment sunt compania britanică BP şi compania americană Exxon Mobil.  Însă şi alte companii energetice mondiale de frunte examinează Rusia în calitate de partener de perspectivă.

inforusia.ro: Rusia incepe constructia centralei nucleare din Turcia

Rusia incepe constructia centralei nucleare din Turcia. In urmatoarele zile vor incepe lucrarile de cercetare pe platforma de constructie Akkuyu, informeaza serviciul de presa al companiei Atomenergoproiect, care se va ocupa de constructie.

Este planificata constructia a patru blocuri energetice dupa un proiect rusesc cu un sistem de inalta securitate, care va face fata unui atac cu avioane ?i va reactiona imediat la gre?elile personalului. Tehnologiile speciale au permis marirea perioadei de exploatare a centralei nucleare. Rusia este una din liderii mondiali in domeniul constructiei de centrale nucleare.

inforusia.ro: Consortiu Lukoil-Vanco International va exploata petrol in Romania

Un consortiu format din Lukoil Overseas, subsidiara a companiei ruse Lukoil, si Vanco International au semnat un contract de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru exploatarea petrolului din doua perimetre in Marea Neagra, Rapsodia Est si Trident.
Lukoil Overseas detine 80 la suta din consortiu, iar Vanco International 20 la suta, potrivit unui comunicat al companiei.
Cele doua companii au obtinut dreptul de a exploata perimetrele respective in urma unei licitatii sustinute in vara anului trecut.
Perimetrele Rapsodia Est si Trident sunt localizate in Marea Neagra, la adancimi cuprinse intre 90 si 1.000 de metri, la o distanta de 60 – 100 de kilometri de tarm, in apropierea Sulinei.
Impreuna, cele doua perimetre se intind pe aproximativ 2.000 de kilometri patrati.
Lukoil Overseas va deschide un birou in Romania, pentru a derula proiectul.

inforusia.ro: Gazprom: Se asteapta noi parteneri pentru South Stream

Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, asteapta noi parteneri pentru proiectul gazoductului South Stream. Intr-o conferinta de presa luni la Moscova, presedintele Gazprom a vorbit despre noi parteneriate, dupa ce in urma cu cateva zile evocase posibilitatea alaturarii concernului francez EdF la proiect chiar in cursul anului 2011, cu 10 la suta din partea detinuta in prezent de italienii de la ENI.

Intre cele trei companii va trebui oricum semnat un nou acord in 2011, a spus Medvedev, fara a nominaliza noi parteneri. Doar neoficial se vorbeste despre grupul german Wintershall.

Viitorul gazoduct South Stream are o sectiune de aproximativ 900 kilometri pe fundul Marii Negre, la adancimea de 2000 metri, si este proiectat sa pompeze 63 miliarde metri cubi pe an, cam 35 ls suta din consumul de energie al UE. Pentru sectiunea de suprafata Rusia a semnat deja acorduri cu Bulgaria, Grecia, Croatia, Austria, Serbia, Slovenia si Ungaria, amineste RIA Novosti.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter