revista presei pe energie 7 iunie

2010/06/07

administratie.ro: Prima uzină de curent electric din răchită

Prima uzină din ţară în care se va produce curent din răchită energetică se va construi în comuna timişeană Ghilad, puterea calorică fiind net superioară celei a cărbunelui, investiţia fiind una germană, privată.
“Pe lângă alte avantaje pe care le va oferi această nouă sursă regenerabilă de energie, vom putea regenera şi solurile, deoarece plantaţiile de răchită nu distrug pământul, ci îl fertilizează”, a declarat Cornel Guran, primarul comunei Ghilad.

Potrivit edilului, consătenii au depus la investitorul german cereri prin care pun la dispoziţie peste şase mii de hectare de terenuri nefertile sau pe care le-au cultivat, până acum, cu cereale de pe urma cărora nu au reuşit să scoată nici jumătate din banii cheltuiţi pentru sămânţă şi lucrările agricole. “De un an, germanii sunt la noi şi au plantat răchita energetică pe o suprafaţă de 35 de hectare, care constituie pepiniera. De aici, pe măsură ce răchita se maturizează, va fi plantată, butaş cu butaş, pe miile de hectare ale oamenilor. Răchita creşte foarte repede, este deja răsărită şi se dezvoltă bine. Ea se poate recolta după doi ani şi se poate folosi 25 de ani, după ce e pusă în pământ. Toamna, când se recoltează, salcia se va toca şi se va aduna în bricheţi ce vor fi transportaţi la uzină. Salcia se poate amesteca şi cu rumeguş, cu paie şi cu orice fel de resturi vegetale, iar energia ce se va obţine le va fi distribuită cetăţenilor. Nemţii au adus-o din Suedia, fiind plantată, pentru prima dată în România, la noi, la Ghilad”, a relatat primarul.

Pentru localnicii din Ghilad, plantaţiile de răchită energetică nu aduc doar o nouă premieră – după renumele pe care li l-a adus Cornel Busuioc -, ci presupun o speranţă la un trai mai bun. Cincizeci de oameni fără venituri au deja lefuri, de când plantează salcia pentru societatea germană “Rebina Agrar”, care a primit licenţa suedezilor, iar când va începe contrucţia uzinei electrice, alte zeci de persoane vor fi angajate acolo, iar pentru plantarea manuală a butaşilor pe miile de hectare vor fi angajaţi câteva sute de bărbaţi şi femei. “Este primul investitor pe care-l avem la Ghilad. De ce au ales Ghiladul? Pentru că – aşa după cum spun chiar ei -, aici au fost ascultaţi. Pentru noi, firma germană va aduce şi bani la bugetul Primăriei, ceea ce nu e uşor, mai ales în aceste vremuri grele”, a conchis Guran, primarul din Ghilad.

Bursa: Planurile “Petrom”

Acţionarii “OMV Petrom” au decis, la finele lunii aprilie, să împuternicească Directoratul companiei să majoreze capitalul social cu până la 600 milioane de euro, prin aport în numerar. Mariana Gheorghe (foto), directorul general al “OMV Petrom”, a acordat un interviu ziarului “Bursa”, în care explică detaliile majorării de capital. Domnia sa ne-a mai explicat şi de ce a fost preferată varianta majorării capitalului faţă de alte metode de finanţare prin Bursă. Oficialul “Petrom” ne-a mai dat detalii şi despre evoluţia cotaţiilor internaţionale pentru ţiţei, dar şi despre evoluţia consumului intern de carburanţi şi gaze în actualul context economic.

*  Cea mai mare companie de la noi aşteaptă condiţii de piaţă potrivite pentru majorarea capitalului
Reporter: Când va avea loc efectiv majorarea de capital a “Petrom”?
Mariana Gheorghe: Majorarea se va face într-un an, în funcţie de condiţiile de piaţă potrivite. Pe 29 aprilie, AGA “Petrom” a luat două decizii: majorarea capitalului cu până la 600 milioane de euro în cash şi amânarea unei creşteri de capital în natură, cu terenuri ale statului. La această oră, ceea ce este aprobat şi despre care putem să vorbim este doar majorarea în numerar. Aceasta se adresează doar investitorilor actuali, dar există şi o perioadă de comercializare a drepturilor de preferinţă înainte ca perioada de subscriere să înceapă.
Reporter: Ce înseamnă “condiţii de piaţă potrivite”?
Mariana Gheorghe: Sunt acele condiţii pe care investitorii le-ar putea considera atractive ca să participe la majorarea de capital. Ca societate, trebuie să faci anumite oferte de preţ şi să oferi condiţiile necesare ca să atragi capitalul scontat pentru majorare. Deocamdată, atât pot să vă spun.
Reporter: Ca să facă rost de fonduri, “Petrom” putea folosi piaţa de capital şi prin emiterea de obligaţiuni. A fost luată în calcul o astfel de variantă?
Mariana Gheorghe: “Petrom” are nevoi de finanţare foarte mari. Când vorbim despre o emisiune de obligaţiuni trebuie să ţinem seama că societatea trebuie să aibă un rating pe baza căruia să se realizeze o astfel de operaţiune.
La această oră, nu am luat în calcul o eventuală emisiune de obligaţiuni în primul rând pentru faptul că nu avem un rating. Suntem prezenţi pe pieţele de capital prin intermediul “OMV”, care a putut să asigure şi finanţare către “Petrom”.
Mariana Gheorghe: Astfel că nu am luat în considerare emiterea de obligaţiuni pentru finanţarea pe termen lung. Noi avem în vedere sursele clasice de finanţare: creşterea cash-flow-ului, împrumuturile şi participaţiile de la acţionari.
Reporter: A fost luată în calcul listarea companiei la alte burse?
Mariana Gheorghe: O astfel de posibilitate este exprimată în contractul de privatizare. Este o iniţiativă care aparţine statutului, iar compania trebuie să coopereze cu statul la o astfel de acţiune. O listare pe alte pieţe durează foarte mult şi presupune o procedură destul de complicată şi îndelungată. Dacă vrei să ai acces la lichidităţi mai repede, este mai facil să strângi bani de pe bursa locală. Probabil că acesta a fost şi motivul pentru care Ministerul Economiei prevede, într-un proiect de hotărâre de Guvern, vânzarea unei participaţii de 11,84% pe Bursa de la Bucureşti, prin ofertă publică.
Reporter: Este oportun pentru “OMV” să îşi crească participaţia în “Petrom” peste deţinerea actuală de 51%, prin participarea la oferta publică a statului?
Mariana Gheorghe: După ce va fi aprobat şi proiectul de hotărâre de Guvern, pe piaţă vor avea loc două tranzacţii, respectiv oferta publică de vânzare şi majorarea de capital. Deci investitorii vor avea mai multe opţiuni. Astfel că, este important să se vadă, în primul rând, apetitul pieţei pentru cele două tranzacţii. Trebuie să înţelegem că “OMV” are acum drepturi care nu s-ar îmbunătăţi dacă şi-ar creşte participaţia. Totuşi, “OMV” a spus că, deşi nu are nevoie de acest procent suplimentar, în principiu, ar fi interesat să îşi crească participaţia. Aşteptăm să vedem aprobată hotărârea de guvern şi, probabil că, după aceea, “OMV” va analiza această oportunitate.
Reporter: Proiectul Hotărârii de Guvern pentru vânzarea participaţiei statului în “Petrom” este lansat spre consultare publică. A trimis compania vreo poziţie?
Mariana Gheorghe: Deocamdată, nu am trimis nicio poziţie pentru că decizia vânzării aparţine acţionarului, care nu are de ce să se consulte cu noi privind această acţiune.
Reporter: Mark Mobius, şeful “Franklin Templeton”, viitorul administrator al Fondului Proprietatea, a solicitat personal să fie reprezentantul Fondului în Consiliul de Supraveghere al “Petrom”. Cum comentaţi acest lucru?
Mariana Gheorghe: Ne bucurăm de un asemenea interes din partea unui profesionist precum Mark Mobius şi ne uităm cu încredere şi cu aşteptări pozitive la participarea lui la Consiliul de Supraveghere al “Petrom”.
Reporter: Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, a declarat că vrea să vadă mai întâi cum plănuieşte “Petrom” să cheltuie banii din majorarea de capital şi la ce preţ pe acţiune se va face această majorare, înainte să se pronunţe dacă Fondul va participa la majorare sau nu. Când vor fi disponibile aceste informaţii?
Mariana Gheorghe: Noi vom publica datele concrete când se va lua decizia majorării de capital, aşa cum am mai spus, la momentul când vom considera că sunt condiţiile de piaţă potrivite. În ceea ce priveşte destinaţia acestor bani, noi am făcut deja cunoscut necesarul nostru de investiţii şi de cash-flow. El vizează un pachet de proiecte de investiţii, care nu vor fi finanţate exclusiv din majorarea de capital, ci şi din împrumuturi şi surse proprii.
Reporter: Care este impactul situaţiei economice din ţara noastră asupra vânzărilor “Petrom” de carburanţi şi gaze? Cum credeţi că vor evolua vânzările de carburanţi şi gaze în acest an, având în vedere măsurile anunţate de Guvern?
Mariana Gheorghe: Este o perioadă dificilă pentru ţară, pentru noi ca cetăţeni şi pentru compania “Petrom”. Având în vedere că noi suntem o companie cu o bază foarte largă de clienţi – peste 17.000 de clienţi comerciali la care se adaugă o parte importantă din populaţia posesoare de maşini – sigur că ne vom confrunta cu scăderi ale cererii de carburanţi. Rezultatele din primul trimestru au arătat deja acest lucru, chiar înainte de anunţarea măsurilor de austeritate pentru bugetari şi pentru pensionari. În primul trimestru, “Petrom” a avut o scădere a vânzărilor de carburanţi de 8% pe retail şi, respectiv, de 47% pe comercial.
Astfel că, având în vedere situaţia economică actuală şi măsurile anunţate de Guvern, cred că piaţa de carburanţi şi vânzările “Petrom” vor cunoaşte scăderi în 2010. Nu putem estima, la această dată, cuantumul scăderilor. La începutul anului, vorbeam de o scădere a vânzărilor de carburanţi de 5% per total 2010. Dar, în contextul actual, este foarte posibil ca acest procent să fie mai mare. La începutul anului ne aşteptam la o revenire uşoară a vânzărilor pe segmentul comercial, având în vedere că se prelimina o revenire uşoară a economiei în a doua jumătate a anului. Dar estimarea nu mai este valabilă cu noile cifre prezentate de FMI, care a diminuat prognoza de creştere a economiei la 0%-0,5% în 2010.
Piaţa de gaze a crescut cu 7% în primul trimestru, iar “Petrom” a înregistrat o creştere cu 5% a vânzărilor pentru că am avut o iarnă grea şi pentru că a crescut cererea. Dar creşterea nu a fost cauzată numai de perioada extrem de rece, ci şi de faptul că producătorii de îngrăşăminte au putut cumpăra numai gaz din producţia internă. Astfel că, dacă economia nu-şi revine în acest an, vânzările noastre de gaze vor fi ceva mai mari decât în 2009. Şi piaţa va fi la nivelul din 2009, poate chiar în uşoară creştere.
Reporter: Şi Europa trece printr-un context economic dificil, euro devalorizându-se puternic faţă de dolar. Ce impact va avea această devalorizare asupra preţului ţiţeiului, carburanţilor şi gazelor?
Mariana Gheorghe: Deprecierea euro faţă de dolar afectează rezultatele noastre în euro şi în lei din cauza faptului că ţiţeiul şi gazul sunt mărfuri cotate în dolari. Pe de altă parte, majoritatea importurilor noastre sunt în euro. Aşa că impactul va fi mai mic. Ceea ce ne afectează mai tare este raportul dintre leu şi euro sau dolar dacă nu respectă aceeaşi devalorizare ca şi euro faţă de dolar.
Reporter: Ce trend credeţi că vor avea, în perioada următoare, cotaţiile internaţionale pentru ţiţei în contextul în care Europa trece printr-o nouă criză?
Mariana Gheorghe: Există opinii potrivit cărora atingerea pragului de 85 dolari pentru barilul de petrol în ultimele luni nu este neapărat o reflectare a datelor fundamentale economice. Acest lucru ne-a făcut să credem că a existat o migrare a investitorilor de pe o piaţă pe alta. Revenirea cotaţiilor la nivelul actual de 74-76 dolari pe baril este determinată şi de date fundamentale – situaţia economiei americane, a stocurilor şi celelalte evoluţii geopolitice. În acest an, cred că volatilitatea cotaţiilor va persista, dar fără fluctuaţii foarte puternice, ci, sperăm noi, pe un “range” mai mic pe 65-85 de dolari/ baril.

Hotnews: Consumul de energie electrica al populatiei a crescut cu 2,4% in primele patru luni din 2010

Consumul populatiei de energie electrica a crescut cu 2,4% in primele patru luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, in conditiile in care consumul final de energie electrica in aceasta perioada a depasit 17,23 miliarde KWh, cu 3,8% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor afisate luni de Institutului National de Statistica (INS). In aceasta perioada, resursele de energie electrica au depasit 20,29 miliarde KWh, in scadere cu 2,2% fata de primele patru luni din 2009, pe fondul reducerii productiei.
In primele patru luni din acest an, resursele de energie primara au scazut cu 0,2%, iar cele de energie electrica au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 2,2%.

In perioada mentionata, principalele resurse de energie primara au depasit 11,2 milioane tep (combustibil conventional cu puterea calorifica de 10000 Kcal/Kg), in scadere cu 25.800 tep fata de aceeasi perioada din 2009.

Productia interna a insumat 7,6 milioane tep, in scadere cu 3% fata de aceeasi perioada a  anului precedent, iar importul a fost de 3,5 milioane tep, in crestere cu 6,4%.

In primele patru luni din acest an, resursele de energie electrica au depasit 20,29 miliarde KWh, in scadere cu 2,2% fata de aceasi perioada a anului trecut. Reducerea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei, cu 450,9 milioane kWh (-2,2%).

Productia din termocentrale a fost de 9,9 miliarde KWh in scadere cu 6,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Productia din hidrocentrale a depasit 6,05 miliarde KWh in crestere cu 6,7% fata de perioada similara din 2009, iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 3,9 miliarde KWh in scadere cu -3,7% comparativ cu primele patru luni ale anului trecut.

Exportul de energie electrica, in aceasta perioada, a scazut cu 1,22 miliarde KWh, respectiv cu 76,0% fata de primele patru luni din 2009.

Adevarul: Consumul final de energie a crescut cu 3,8% în primele patru luni din 2010

Consumul de energie este în creştere

Consumul de energie este în creştere

Consumul final de electricitate a crescut în primele patru luni cu 3,8%, la 17,23 miliarde de KWh, iar resursele de energie au coborât faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 2,2%, la 20,29 miliarde KWh, potrivit datelor publicate astăzi de Institutului Naţional de Statistică (INS).

Consumul populaţiei a urcat cu 2,4%, iar iluminatul public a înregistrat o scădere de 1,9%.

De asemenea, exportul de energie electrică a scăzut cu 76%, la 1,22 miliarde de KWh.

Declinul resurselor de energie electrică a fost cauzat în principal de scăderea producţiei cu 2,2%. Cea mai mare scădere a producţiei de energie, respectiv 6,4%, a fost înregistrată în termocentrale, ajungând la 9,99 miliarde de KWh.

De asemenea, centrala nucleară de la Cernavodă a produs cu 3,7% mai puţină electricitate, la 3,9 miliarde de KWh.

Singurul sector care a crescut a fost cel hidroenergetic, unde a fost înregistrată o creştere cu 6,7% a producţiei de energiei, la 6,05 miliarde de KWh.

Resursele de energie primară au scăzut în ianuarie-aprilie cu 0,2%, la 11,21 milioane de tone echivalent petrol (tep). Producţia internă a însumat 7,66 milioane de tep, în scădere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce importurile au crescut cu 6,4%, la 3,55 milioane de tep.

Bursa: “Electrocentrale Paroşeni” ar putea deveni filială a “Termoelectrica”

“Electrocentrale Paroşeni” ar putea deveni filială a “Termoelectrica” SA Bucureşti, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică de Minis-terul Economiei. Decizia ar putea fi luată deoarece “Termoelectrica” nu dispune de fonduri pentru a finanţa cu 70 milioane euro realizarea unei instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi înlocuirea instalaţiei actuale de evacuare a zgurii şi cenuşii printr-o tehnologie nouă, obiectiv asumat de Guvern prin documentele de aderare la Uniunea Europeană.
Potrivit Agerpres, din analiza capacităţii financiare a “Electrocentrale Paroşeni” a rezultat că aceasta ar avea capabilitatea financiară de susţinere a noilor investiţii, respectiv de rambursare a resurselor de finanţare atrase din credite, în condiţiile în care aceasta ar avea personalitate juridică. Ministerul Economiei va mandata reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor “Termoelectrica” să aprobe reorganizarea prin divizare parţială şi înfiinţarea Societăţii Comerciale “Paroşeni”, ca filială a “Termoelectrica”.

Boombiz.ro: Turcia a incheiat procesul de ratificare a acordului pentru construirea Nabucco

Parlamentul turc a incheiat vineri procesul de ratificare a acordului pentru construirea conductei Nabucco, ce urmeaza sa licreze gaz din zona caspica in Europa, a anuntat Ministerul de Externe de la Ankara, intr-un comunicat.

turcia,conducta,nabucco“Dupa publicarea, in 4 iunie, in Monitorul Oficial, a ordinului Cabinetului de Ministri, procesul de ratificare a acordului in tara noastra s-a incheiat”, se arata in comunicatul citat de RIA Novosti.

Conducta Nabucco, avand o lungime proiectata de aproape 3.300 de kilometri, urmeaza sa lege campurile de gaz din Asia Centrala de Europa, pe teritoriul Turciei si Europei de Sud-Est, inclusiv al Romaniei, ocolind Rusia.

Costul constructiei este estimat la 7,9 miliarde de euro, dar traseul nu a fost decis definitiv.

Consortiul international Nabucco vizeaza 2014 ca data pentru intrarea in serviciu a gazoductului.

Comisia Europeana a alocat in 4 martie 200 de milioane de euro pentru a comanda conductele pentru viitorul gazoduct.

Dar banii europeni vor fi virati numai daca proiectul va fi definit clar pana in toamna, in special prin contracte de aprovizionare cu gaz incheiate cu tarile furnizoare, care se negociaza pe cinci ani in avans.

administratie.ro: Forumul European privind Energia Nucleara s-a desfasurat la Bratislava

Primarul orasului Cernavoda Mariana Mircea a participat in perioada 25 – 26 mai la a cincea sesiune plenara a Forumului European privind Energia Nucleara (ENEF), care s-a desfasurat la Bratislava. In cadrul forumului au fost dezbatute soluţiile pentru gestionarea deşeurilor radioactive, problema transparenţei şi rolul energiei nucleare într-o economie cu emisii reduse de carbon.

ENEF reprezintă o platformă care facilitează schimbul de idei între gupurile de interese pe teme precum oportunităţile şi riscurile utilizării energiei nucleare si a fost infiintata la initiativa Comisiei Europene in martie 2007. Aceasta institutie reuneste reprezentantii tuturor partilor implicate in domeniul nuclear, guvernele celor 27 de state, autoritati de reglementare in industria nucleara, autoritati locale, societatea civila. Lucrarile sesiunii au fost deschise de primii ministrii Slovaciei si Cehiei iar o prezenta importanta la aceasta sesiune a fost Comisarul European pentru energie – Günther Oettinger.

Primul punct pe agenda intalnirii a fost riscul energiei nucleare. Acesta a cuprins in principal discutii legate de riscul deseurilor radioactive. Cercetarile din ultimii ani au condus la elaborarea unui Ghid privind implementarea cu succes a depozitelor geologice. Acesta incurajeaza si ghideaza statele membre sa isi stabileasca depozitele de deseuri nucleare pentru combustibilul ars in depozite geologice de mare adancime. Prin depozitarea geologica se intelege depozitarea deseurilor radioactive solide intr-o incinta amplasata de regula la sute de metri adancime sub suprafata solului, intr-o formatiune geologica stabila.

Aceste recomandari urmaresc protejarea populatiei si mediului inconjurator de efectele nocive ale radiatiilor ionizante dar si a generatiilor viitoare. S-a subliniat ca suportul si increderea societatii sunt esentiale si ca este necesara implicarea in luarea deciziilor a celor afectati de potentialele efecte. Un alt subiect destul de important pe agenda intalnirii a fost legat de transparenta informatiilor din domeniul nuclear. Au fost evidentiate exemple de buna practica din tarile europene care au stabilit un dialog constructiv intre operatorii nucleari si autoritatile locale, un exemplu este Suedia.

Reprezentantul GMF ( Asociatia oraselor europene cu obiective nucleare) dl. Roland Palmquist a adresat o intrebare care din pacate a ramas fara raspuns ” Ce facem cu exemplele de rele practici din tari care nu au inteles importanta dialogului deschis?” . Urmeaza ca acest subiect sa fie discutat la sfarsitul lunii iunie, la intalnirea Grupului pentru Transparenta al ENEF, care se va desfasura la Brussel.

La intalnirea Forumului European privind Energia Nucleara (ENEF) de la Bratislava au mai participat din partea tarii noastre Cristina Dumitrache – parlamentar, Pompiliu Budulan – director general SNN, Ionel Bucur – direcor CNE Cernavoda, Tudor Serban – secretar de stat in Ministerul Economiei, Dan Ionescu – director Energonuclear.

inforusia.ro: Cooperare ruso-elena pentru proiectul South Stream

Compania rusa Gazprom si compania nationala DESFA din Grecia au semnat astazi, 7 iunie, documentele necesare privind crearea unei intreprinderi mixte (South Stream Greece S.A) pe baza de paritate pentru realizarea proiectului South Stream.  Urmeaza ca Grecia sa inceapa formalitatile de inregistrare a intreprinderii mixte, domeniul de activitate a acesteia fiind proiectarea, finantarea, construirea si exploatarea gazoductului pe teritoriul elen, se spune intrun comunicat de presa al Gazpromului.
Compania elena DESFA a fost constituita in anul 2007 si este operatorul national exclusiv de transport gazier pe teritoriul Greciei.
Amintim ca proiectul energetic rus South Stream este conceput cu scopul de a diversifica rutele de transport a gazului natural rusesc pentru consumatorii din Europa Centrala si de Sud.
Sectiunea maritima a conductei va trece pe sub Marea Neagra legand statia de compresoare ruseasca „Russkaia” cu litoralul bulgaresc. Lungimea totala a gazoductului va fi de aproximativ 900 km, adancimea maxima – mai mult de doi kilometri, iar capacitatea anuala va atinge 63 miliarde metri cubi. Pentru realizarea partii tereste a proiectului South Stream peste hotare, au fost incheiate acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Austria si Croatia.

inforusia.ro: Naftogaz a achitat factura de 730 de milioane de dolari pentru gazele rusesti

Firma energetica de stat a Ucrainei, NAK Naftogaz Ucrainy, a platit companiei ruse de stat OAO Gazprom 730 de milioane de dolari pentru livrarile de gaze naturale in luna mai, anul curent, se mentioneaza intr-un comunicat al companiei ucrainene.

In conformitate cu termenii acordului suplimentar la contractul de baza, care a fost incheiat intre Naftogaz si Gazprom pe 21 aprilie 2010, pretul gazelor naturale importate este redus cu 100 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.

“NAK Naftogaz Ucrainy achita lunar, la timp si in intregime, plata pentru livrarile de gaze naturale din partea OAO Gazprom, confirmand reputatia sa, ca un partener de incredere si previzibil”, se mentioneaza in comunicat.

Recent, premierul rus Vladimir Putin a propus unificarea celor doua companii energetice: “Am vorbit despre integrare in domeniul energiei nucleare si putem face acelasi lucru cu gazele. Propun unificarea Gazprom cu Naftogaz”, a declarat Putin.

rt.com: Gazprom, Greece sign South Stream deal

Russian gas company, Gazprom and the Greek national gas transport system operator, DESFA, have signed an agreement on creating a joint venture for the South Stream project, reports Interfax.

According to the document signed in Moscow by Gazprom deputy CEO, Alexandr Medvedv, and DESFA head George Paparsenos, a joint venture will be created in Athens to handle construction of the Greek segment of the pipeline. The cost of the project is estimated at around 1 billion Euro.

Russia has already signed intergovernmental agreements with Bulgaria, Serbia, Hungary, Slovenia, Croatia and Austria.

The overall estimated cost of the South Stream project is $25 million and is expected to be completed in 2013 with a capacity of 63 billion cubic meters per year.

RIA Novosti: Gazprom agrees long term gas deal with China

Gazprom has agreed the parameters for a contract for long-term gas delivery to China, according to the head of the firm’s foreign activities deparment, Stanislav Tsygankov.

China has already signed a foundation agreement on conditions for delivery of Russian gas, he said, which contained a formula for gas prices.

“Unfortunately, the Chinese side does not have experience of concluding long term gas delivery contracts,” he said, adding that it was necessary to agree not only prices, but all delivery conditions and including flexibility.

Tsyganov stressed that Gazprom would complete preparation of a contract in the scheduled time.

Gazprom’s head of Eastern projects, Viktor Tymoshilov, said completion of the western section of the Altai gas system to China was a priority for the company.

Gazprom said on 13 May that the two sides had got closer to agreement following talks with the Chinese national oil and gas company (CNPC) on renewed price proposals for deliveries of gas to China.

Deputy Prime-Minister Igor Sechin said Russia could strike a final deal on gas prices for China by September.

Gazprom deputy head Alexander Medvedev had previously said that Gazprom did not rule out delivery of Russian gas to China beginning in 2015. Delivery of Russian gas by Gazprom to CNPC by the Altai project is under currently under discussion as part of an intergovernmental agreement.

In December 2009 Gazprom export and CNPC’s daughter company PetroChina signed an agreement on the principal conditions for delivery of gas from Russia to China, setting out the main terms for Chinese customers.

Gazprom spokesman Sergey Kuprianov has previously said Gazprom could deliver to China around a third of the amount of gas that it sells to Europe.

The firm plans to boost overseas exports by 13% to 160.8 bln cu.m this year compared to last year.

RIA Novosti: Turkey ratifies construction of Nabucco gas pipeline

The Turkish parliament on Friday ratified an agreement to construct the Nabucco gas pipeline to deliver Caspian gas to Europe, the country’s Foreign Ministry said in a statement.

The 3,300-kilometer Nabucco pipeline construction project is estimated at $7.9 billion, and will transfer natural gas through Azerbaijan, Georgia, Turkey, Bulgaria, Hungary, Romania, and Austria, bypassing Russia. The pipeline is to pump 20-30 billion cubic meters of gas annually.

“After publishing on June 4 in the official newspaper of the corresponding order by the Cabinet of Ministers, the process of ratifying the agreement in our country has been completed,” the statement read.

The EU-backed Nabucco pipeline is widely considered a rival to the South Stream project, which will pump 63 billion cubic meters of Russian natural gas annually to Bulgaria, Italy and Austria and is part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations, particularly Ukraine and Turkey.

The statement said the intergovernmental agreement would come into force beginning August 1, 2010.

Each participant in the consortium for building the pipeline has a 16.67% share in the project. The participants are Turkey’s Botas, Bulgarian Energy Holding, Hungary’s MOL Plc, Austria’s OMV Gas&Power Gmbh, Germany’s RWE, and Romania’s Transgaz.

RIA Novosti: Russian gas production to grow 10.7% in 2010 to 646 bcm- forecast

Natural gas production in Russia in 2010 is expected to grow 10.7% year-on-year to 646 billion cubic meters, according to a government forecast published on Friday.

It said gas exports should grow 22.1% to 205.7 bcm.

In 2011, gas production is to grow to 655 bcm and to 676 bcm in 2013, while exports will be 207.9 bcm and 211.6 bcm, respectively.

Russian gas exports will continue to be affected by Central Asian gas exports to Europe.

According to the Russian Energy Ministry, gas production in 2009 fell 12.4% year on year to 582.3 bcm, but in the first five months of the current year it was up 21.5% to 289.1 bcm.

During this period, gas monopoly Gazprom raised output 21% to 228.58 bcm.

In 2009, Gazrpom’s production fell 16% to 461.4 bcm. It 2010, it plans to raise output 14.7% to 529 bcm.

Novinite: Bulgarian State Gas Company to Request Price Hike

Bulgaria: Bulgarian State Gas Company to Request Price Hike
Bulgaria won’t be receiving Azerbaijani gas before 2012, says Bulgargaz CEO. Photo by BGNES

The Bulgarian state gas company Bulgargaz is going to request a substantial raise in price of “at least 23%” before the end of this month.

This information was revealed Monday by Bulgargaz’s CEO Dimitar Gogov at a press conference in Sofia.

The price change has to be approved by the State Commission for Energy and Water Regulation.

Last time the price of natural gas was updated (starting April 1) Bulgargaz had requested a hike of 26% but the approved price raise was just 5.88%.

Recently the director of the State Commission confirmed that the price of heating for Bulgarian homes might jump with 20-45% if there is a gas price change of 15-20%.

Bulgargaz’s Gogov was resolute that the company will press its claims in court if it fails obtain the raise desired from the Committee.

“I am afraid to think what would happen if the state regulator doesn’t approve the raise we request, because the financial state of the company is far from good,” added Gogov.

He also informed that starting July 1 Bulgargaz will temporarily discontinue filling the emergency gas repository at Chiren and that the process will be resumed as soon as the financial state of the company allows.

Gogov also revealed that there is no practical possibility for Bulgaria to obtain natural gas from Azerbaijan before the end 2012.

He further assured that there will be no problems with the amount of gas imported from Russia. Negotiations with the Russian Gazpromexport are “moderately optimistic and moderately pessimistic”, and there are still some disagreements, including strategic ones, that must be cleared Gogov said. He revealed that in the beginning of July a work group from the Russian side will visit Bulgaria to discuss the new gas supply contract.

energia.gr: Gazprom Sees No Prospects for Kovykta Gas Field Development

Russia’s gas giant Gazprom sees no prospects for the development of the Kovykta gas field, as it expects no high demand for this gas both on the domestic and foreign markets, the head of the company’s Eastern Projects Coordination Department, Viktor Timoshelov, told a news conference on Monday.

The property of RUSIA Petroleum that owns the license for the development of the Kovykta gas field, will be put on sale following bankruptcy, the Prime-Tass business news agency said.

The Kovykta gas condensate field is located in the Irkutsk region, 450 kilometres northeast off Irkutsk. The field’s gas reserves are estimated at 1.9 trillion cubic meters, 2.5 billion cubic meters of helium and 115 million tonned of liquid gas condensate.

The project for the Kovykta gas field development stipulated the construction of a 550 km gas pipeline en route Kovykta-Sayansk-Angarsk-Irkutsk, of gas distribution and helium plants.

Tags: ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter