revista presei pe energie 7 ianuarie

2011/01/07

inforusia.ro: Turneu de sustinere a gazoductului Nabucco

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat pentru saptamana viitoare o vizita in Azerbaijan si Turkmenistan, pentru sustinerea proiectului de gazoduct Nabucco. Presedintele Comisiei va fi insotit in vizita sa de trei zile (13-15 ianuarie) de comisarul pentru enegie, Guenther Oettinger.

Uniunea Europeana cauta sustinere pentru coridorul sudic in transportul gazelor spre Europa, ocolind teritoriul Rusiei. In aceasta strategie proiectul Nabucco – care tranziteaza Azerbaijanul, Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria – ocupa un loc cheie. Este de asteptat ca lobby-ul pro-Nabucco sa devina mai puternic in semestrul presedintiei ungare a Uniunii Europene, dar – dupa cum aminteste RIA Novosti – capacitatea prevazuta a gazoductului, de 31 miliarde metri cubi, nu reprezinta mai mult de 5 la suta din necesarul de gaze naturale al Europei in 2020. Saptamana aceasta, presedintele Gazprom Aleksei Miller a afirmat, pentru saptamanalul german „Der Spiegel”, ca nu are nimic impotriva proiectului Nabucco si ca el nu va impiedica dezvoltarea proiectului South Stream. „Daca europenii doresc gazoductul Nabucco … noi nu avem nimic impotriva”, a spus Miller, adaugand ca rolul Gazprom este de a livra consumatorilor europeni cantitatea de gaze naturale stipulata in contracte.

inforusia.ro: Nord Stream e gata in proportie de 70 la suta

Constructia gazoductului Nord Stream a intrat in linie dreapta. Managerul german al proiectului, Georg Nowack, a anuntat ca 70 la suta din conducta de 1,2 kilometri este finalizata. Primul tronsom al gazoductului va trebui finalizat in 2011, iar cel de-al doilea in 2012, scrie postul de radio Vocea Rusiei.

Presedintele Asociatiei Industriasilor din petrol si gaze a Rusiei, Ghenadi Shmal, a declarat ca Nord Stream este un proiect fara nici o concurenta, fiind cel mai mare gazoduct subacvatic. „Sunt convins – afirma Shmal – ca principiile sale vor constitui baza pentru proiectarea si construirea gazoductelor din noua generatie. Actualele gazoducte opereaza la o presiune de 75 atmosfere, noile tehnologii vor permite cresterea acestui parametru pana la 120”.

Ideea construirii gazoductului pe sub Marea Baltica a existat de la inceputul anilor 90 si a revenit in actualitate in anii 2000, in urma politicii fostului guvern al Ucrainei care a dus la blocaje in aprovizionarea Europei cu gaze rusesti. Procesul efectiv de instalare a conductelor pe fundul marii a inceput in mai 2010, iar dupa finalizarea sa gazoductul Nord Stream va putea transporta 55 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cantitate suficienta pentru a garanta securitatea si stabilitatea energetica a Europei.

Rezerva strategica a Gazprom include campul de gaze condensate Shtokman, in Marea Barents, si mai multe campuri in peninsula Yamal. Gazele naturale sunt astazi cea mai promitatoare resursa energetica, la care nu se vor gasi alternative pe termen mediu, spun specialistii rusi citati de Vocea Rusiei.

inforusia.ro: Ucraina continua lupta pentru pretul gazelor rusesti

Ucraina nu renunta la dorinta de revizuire a formulei de calcul al pretului ce insoteste acordul pentru livrarea gazelor naturale rusesti, a anuntat joi primul-ministru Nikola Azarov.

„Noi am avut obiectivul de a obtine revizuirea in cadrul negocierilor cu Rusia purtate anul trecut, dar din mai multe motive nu s-a reusit … Nu am gasit suficiente argumente pentru a convinge Rusia de necesitatea revizurii acestui acord absolut nedrept, semnat in ianuarie 2009”, a spus primul-ministru de la Kiev, citat de serviciul de presa al Executivului.

Azarov a mai spus ca tendinta globala de crestere a pretului la titei atrage dupa sine cresterea pretului la gazele livrate de Rusia Ucrainei, prin acordul incheiat de fostul guvern Timosenko. El a vorbit si despre compania mixta Ucraina-Rusia-UE, pentru garantarea tranzitului gazelor rusesti spre Europa pe teritoriul Ucrainei, afirmand ca guvernul sau „nu exclude posibilitatea” unei asemenea cooperari, propusa anul trecut de primul-ministru rus Vladimir Putin. “Daca infiintarea acestui joint venture va fi conditia pentru revizirea formulei de calculare a pretului gazelor, acesta va fi cu siguranta un argument”, a spus primul-ministru. In acelasi timp, cresterea productiei proprii de gaze naturale a Ucrainei ramane un obiectiv prioritar al Kievului.

RIA Novosti: Ukraine’s Naftogaz pays Gazprom over $1 bln for December gas

Ukraine’s state energy company Naftogaz has paid Russia’s gas monopoly Gazprom $1.078 billion for the December gas deliveries, the company said on Thursday.

It said the gas price in the fourth quarter of 2010 was about $253 per 1,000 cubic meters.

The first-, second, and third-quarter prices were $305, $236 and $248, respectively.

In early December Moscow and Kiev signed an agreement to secure gas transits via Ukrainian territory.

Under the deal 112 billion cubic meters of gas is to be transited annually over the next five years.

On January 1, 2009, Gazprom cut gas supplies to the EU through Ukraine in a row over prices. Deliveries resumed on January 19.

Tags: , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728