revista presei pe energie 6 noiembrie

2010/11/06

Hotnews: Electrica: Exportul de 500 MWh de energie in Serbia aduce profit substantial producatorilor din sectorul energetic

Exportul in Serbia de 500 Mwh (megawatti) pe care Electrica il promoveaza prin doua contracte bilaterale de 300 MWh si 200 MWh este unul care aduce profit substantial partilor implicate, se arata intr-un comunicat al companiei Electrica. Potrivit reprezentantilor societatii, cei care vor beneficia de profit sunt Transelectrica, Electrica SA ca derulator al contractelor de export, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si producatorii, acestia fiind complexele energetice Rovinari si Turceni, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Cum explica Electrica aceste castiguri

  • Complexul energetic Turceni are in aceste contracte cel mai mare pret cu care a vandut si ar vinde energie pe piata sau direct
  • Hidroelectrica vinde pe aceste contracte cu un profit de aproape 50% fata de pretul de cost
  • Eectrica realizeaza un profit lunar din acest contract la o valoare care asigura fondul de salarii pentru tot personalul Electrica si pentru toata durata contractului

Exportul este un succes al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a producatorilor de energie si a SC Electrica“, se precizeaza in comunicat.

Potrivit Electrica, compania are dreptul, potrivit licentei de furnizare, sa cumpere energie electrica de la producatori, furnizori si din import si poate comercializa energia electrica atat pe piata interna, cat si pe cea externa. “Electrica nu a incalcat niciun fel de reglementare si a realizat un profit substantial. Energia tranzactionata la export prin aceste contracte este o productie suplimentara pe banda, peste necesarul consumului intern”, se mai arata in comunicat. Potrivit acestuia, preturile de vanzare sunt preturi de producator, mult mai mari decat cele practicate prin alte contracte si nu pot fi comparate cu preturile de livrare la consumatorii captivi, inclusiv populatie, preturi care nu au incluse taxele de sistem, taxele de distributie si cele de furnizare.

Electrica mai sustine ca nu a fost obligata sa vanda energia prin bursa de energie, OPCOM, conform Ordinului Ministrului Economiei 445/2009, deoarece acest act normativ se refera doar la producatori. Electrica este distribuitor pe piata energiei.

  • De la 1 septembrie 2010 Romania vinde 500 MW de energie electrica in Serbia la un pret de 150 lei/MWh, cu 15%-20% sub cotatia medie de pe bursa de energie OPCOM si la jumatate fata de cat platesc consumatorii captivi, inclusiv popu latia.
  • De la 1 septembrie, Electrica a început să exporte în Serbia energie electrică la o putere de 500 MW, la un pret de circa 150 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu pe bursa este de 160 lei/MWh. Producatorii au facut un cos de energie pe care l-a preluat Electrica. Aceasta a vandut mai departe energia catre Rudnap, un grup din Serbia. Cantitatea de 500 MWh este comparabila cu productia unui reactor de la Cernavoda, care are o capacitate estimata la 700 MWh.

money.ro: Bulgaria şi Rusia au lansat prima licitaţie pentru South Stream

Compania bulgară Energy Holding şi Gazprom au anunţat joi lansarea unei licitaţii pentru a selecta compania care să întreprindă studiul preliminar de investiţii pentru construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgăresc, transmite Sofia News Agency.

Documentaţia pentru participanţii la licitaţie urma să fie dată publicităţii vineri.

Acest prim pas spre realizarea gazoductului propus de Rusia intervine după luni de incertitudine în legătură cu soarta proiectului, generate de discuţiile dure pe care cabinetul Borisov le-a purtat, la Sofia şi Moscova, cu guvernul lui Vladimir Putin.

Energy Holding şi Gazprom au căzut recent de acord să înfiinţeze o companie mixtă, cu participare egală bulgaro-rusă, pentru construirea South Stream pe teritoriul bulgar.

Premierul rus va veni în vizită la Sofia la 13 noiembrie pentru discuţii nu numai pe tema South Stream, dar şi despre alte proiecte energetice pe scară largă, cum ar fi centrala nucleară de la Belene şi oleoductul Burgas-Alexandroupolis.

Gazoductul South Stream ar urma să fie gata până în 2015. Construcţia ar urma să coste între 19 miliarde şi 24 miliarde de euro. South Stream va transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică 35% din exporturile totale anuale ale Rusiei către Europa.

Construcţia South Stream va începe lângă Novorosisk, pe litoralul Mării Negre, şi va ajunge până la Varna, pe coasta bulgară, secţiunea submarină a conductei urmând să aibă o lungime de 900 de kilometri.

In Bulgaria, gazoductul se va ramifica în două – o ramificaţie spre Grecia şi sudul Italiei, iar o alta spre Austria şi nordul Italiei, prin Serbia, Croaţia şi Slovenia.

Bursa: Consumul final de energie a crescut cu 4,2%

Consumul final de energie electrică în primele nouă luni ale anului a fost de 37.502,1 milioane KWh, cu 4,2% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 3,2%, iar consumul populaţiei a crescut cu 2,4%. Exportul de energie electrică a scăzut cu 863,9 milioane KWh, respectiv cu 35,1%.
Principalele resurse de energie primară în primele nouă luni au totalizat 25.355,11 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 108,0 mii tep faţă de perioada corespunzătoare din 2009. Producţia internă a însumat 17.137,3 mii tep, în scădere cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 8.217,8 mii tep, în scădere cu 0,2%.
În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 43.806,8 milioane KWh, în creştere cu 959,4 milioane KWh (+2,2%) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2009. Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal creşterii importului, cu 42,6 milioane kWh (+8,4%).
Producţia din termocentrale a fost de 19 651,5 milioane Kwh, în scădere cu 1682,7 milioane KWh (-7,9%). Producţia din hidrocentrale a fost de 15.125,6 milioane KWh în creştere cu 2797,9 milioane kWh (+22,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 8481,0 milioane KWh în scădere cu 198,4 milioane kWh (-2,3%).

Tags: , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter