revista presei pe energie 6 ianuarie

2011/01/06

Financiarul: Distribuitorii de carburanti vor fi obligati sa afiseze continutul de biocarburanti

Distribuitorii de carburanti  vor fi obligati din acest an sa afiseze la pompa continutul de biocarburant din benzina si din motorina comercializata, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern supus dezbaterii publice. In acest an, in statiile de distributie carburantii tre­buie sa aiba minimum 5% bioetanol sau biodiesel. Ponderea va creste pana la 7% in 2013, iar la benzina continutul de bio­carburant trebuie sa ajunga la 10% pana in 2018. Benzinarii vor fi de ase­menea obligati sa afiseze o eticheta pri­vind continutul de aditivi metalici in car­burant, iar textul va fi „Contine adi­tivi metalici”.

Actul normativ va mai stipula ca distribuitorii de motorina vor trebui sa expuna si continutul de biocarburant din motorina diesel, in special conti­nutul de esteri metilici ai acizilor grasi. Nerespectarea obligatiilor de mai sus se va sanctiona cu amenzi care pot ajunge pana la 20.000 de lei.

Biodieselul este un biocombustibil care se obtine din semintele plantelor oleaginoase, precum rapita, floarea soa­relui sau soia, iar bioetanolul este fa­bri­cat din cereale precum grau sau po­rumb.

Principalii jucatori de pe piata de dis­tributie de carburanti sunt Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, OMV si Agip. Proiectul de hotarare mai prevede ca fir­mele care introduc in piata carbu­ranti supusi platii accizelor in Romania sa fie obligate sa reduca treptat emisiile de gaze cu efect de sera gene­rate pe durata ciclului de viata pe uni­tatea de energie a carburantului si ener­­gia furnizata, cu pana la 10%, pana la 31 decembrie 2020.

Adevarul: Mittal a forţat mâna statului pentru a obţine energie ieftină

ArcelorMittal ar fi mutat producţia de la Galaţi într-un alt stat din Uniunea Europeană dacă nu obţinea electricitate la un preţ competitiv, susţine fostul director general al Hidroelectrica, Mihai David. Hidroelectrica va cumpăra o parte din energie de la centrala pe care o construieşte Petrom, fiind primul client al acesteia.

Fostul director general al Hidroelectrica, Mihai David, a dezlegat în sfârşit misterul care plana asupra tranzacţiei prin care ArcelorMittal Galaţi a cumpărat energie pentru 2011, la un preţ de 130 de lei pe MWh, mai mic decât media pieţei.

Sidex Galaţi, deţinut de cel mai mare producător de oţel din lume – ArcelorMittal, ar fi oprit producţia dacă nu obţinea acest preţ. Şi asta deoarece combinatul are probleme mari de competitivitate, din cauza costurilor de producţie mai mari în România faţă de restul Europei, a declarat David. De la 1 ianuarie, el a devenit membru în Consiliul de Administraţie al producătorului de energie.

Alimentarea cu energie reprezintă circa 15-20% din costurile combinatului siderurgic. „Din cauza structurii sale de cost, Mittal ar fi mutat producţia din România într-un alt stat din Uniunea Europeană, ceea ce ar fi fost un dezastru”, a arătat oficialul Hidroelectrica.

Întrebat dacă acest lucru poate fi catalogat drept şantaj, David a răspuns: „Nu, nu este şantaj. Ei doar au spus care sunt condiţiile lor de piaţă. Putem să catalogăm decizia de a le furniza energie la acest preţ ca fiind una de interes naţional. Mittal este al doilea mare consumator de energie din ţară şi ţine în spate un întreg lanţ economic”.

Contactaţi de „Adevărul”, reprezentanţii Mittal nu au dorit să comenteze aceste declaraţii. Primăvara trecută, într-un interviu pentru „Adevărul”, Thierry Le Gall, CEO al companiei, spunea că a început un program amplu pentru atingerea nivelului de competitivitate al combinatelor din Vest, care vizează mondernizarea tehnologică, îmbunătăţirea procedurilor şi instruirea angajaţilor. „Astăzi este mai ieftin să produci oţel în vestul Europei şi să-l vinzi în Turcia, decât să-l produci în România pentru aceeaşi piaţă”, preciza Le Gall. Două treimi din producţia combinatului ia drumul Turciei.

Primul client al centralei Petrom

David susţine că tranzacţia cu Mittal este greu de privit ca ajutor de stat, atâta vreme cât Hidroelectrica vinde în profit. Referitor la faptul că Hidroelectrica nu a avut un câştig maximal din această afacere, David a spus: „Tot timpul se va pune problema că am fi putut obţine un preţ mai bun”.

El a explicat că, pe lângă producţia estimată de anul viitor a Hidroelectrica de 15,5 TWh, va mai achiziţiona aproape 0,6 TWh de energie produsă de centrala Petrom pe gaze de la Brazi (judeţul Prahova), în timpul cât aceasta se va afla în perioada de probe, adică din februarie până spre finele anului.

Potrivit lui David, Hidroelectrica va cumpăra această energie la un preţ foarte mic, chiar sub costurile de producţie a energiei hidro de 95 de lei pe MWh, iar Hidroelectrica va echilibra producţia pe care Petrom o declară la Dispeceratul Energetic. Şi costurile centralei de la Brazi sunt mici, pentru că Petrom extrage jumătate din producţia internă de gaze.

Care este preţul de referinţă în piaţă?

Pe lângă energia de la Petrom, Hidroelectrica va mai cumpăra din piaţă şi alte cantităţi de electricitate termo cu 230 de lei pe MWh. „Pentru populaţie vom livra 4,5 TWh de energie, iar pentru Alro, 3 TWh. Restul contractelor vor fi acoperite dintr-un coş format din cel puţin 8 TWh de energie hidro şi aceste cantităţi din piaţă. Preţul energiei din acest coş este de 121 de lei pe MWh, deci mai mic decât preţul la care livrăm energia către Mittal”, a precizat David.

Totodată, oficialul Hidroelectrica a arătat că este greu de spus care este preţul mediu al energiei în piaţă, pentru că majoritatea tranzacţiilor sunt pentru cantităţi mici de energie, la un preţ mai mare pe MWh decât cel la care a cumpărat Mittal, care a cerut o cantitate uriaşă (1,75 TWh).

„Băieţii deştepţi” plătesc mai mult

De la 1 ianuarie, preţul minim pentru contractele pe termen lung cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi” a crescut de la 120 la 130 de lei pe MWh, în timp ce preţul cel mai mare a ajuns la 141 de lei pe MWh. Alro plăteşte în funcţie de cotaţia aluminiului, iar anul trecut preţul mediu a fost de 113 lei pe MWh.

Bursa: Preţ strategic de livrare a energiei hidro către “ArcelorMittal Galaţi”

Controversatul contract încheiat, la finele anului trecut, între “Hidroelectrica” şi “ArcelorMittal Galaţi” la un preţ mult sub media pieţei este opţiunea strategică a statului de a susţine industria siderurgică. Mihai David, membru în Consiliul de Administraţie al “Hidroelectrica” şi fost director general al companiei, a declarat: “Proprietarul Hidroelectrica, respectiv statul, nu a dorit să ofere la vânzare această cantitate (n.r. 1,7 milioane MWh) către furnizori ca să o vândă mai departe şi să o speculeze. Statul a preferat să răs-pundă cererii ArcelorMittal Galaţi şi să susţină industria siderurgică pentru a fi competitivă”.
Domnia sa a spus ieri, într-o întâlnire cu presa, că la suma de 130 de lei/MWh – preţul de furnizare al energiei hidro către combinat – se adaugă tarifele de transport, distribuţie şi costurile cu echilibrarea. Astfel, preţul final plătit de “ArcelorMittal Galaţi” pentru energia pe care o va consuma în 2011 este de aproape 200 de lei/MWh. “Peste această sumă, combinatul nu ar mai fi fost competitiv”, a menţionat David explicând de ce “Hidroelectrica” a bătut palma cu “ArcelorMittal Galaţi” pe acelaşi preţ pentru care i-a furnizat energie şi în 2010.
Oficialul “Hidroelectrica” a subliniat că, anul trecut, contractul dintre companie şi combinatul siderurgic a fost analizat de Comisia Europeană, care a constatat că nu este un ajutor de stat şi că producătorul de electricitate are profit de pe urma lui.
“Hidroelectrica” a ales să răspundă, pe 29 decembrie, pe piaţa PCCB a OPCOM, ofertei de cumpărare a “ArcelorMittal Galaţi” deşi au exis-tat oferte mult mai avantajoase. Pentru acest an, pe 4 ianuarie, pe PCCB, doi furnizori privaţi au ofertat pentru aceeaşi cantitate preţul de 159 de lei/MWh (Petprod) şi respectiv de 133 de lei/MWh, fără taxă de injecţie (Arelco Distribuţie).
Mulţi furnizori consideră că nu este legal ca “Hidroelectrica” să răs-pundă ofertei “ArcelorMittal” în condiţiile în care în prezent, pe PCCB, preţul mediu plătit pentru energia aferentă anului viitor este de circa 170 lei/MWh, şi în condiţiile în care au existat oferte de cumpărare la un preţ mai mare pentru aceeaşi cantitate de energie.
Reprezentanţii Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al “Hidroelectrica”, au comentat tranzacţia: “Contractul cu ArcelorMittal Galaţi nu este ilegal întrucât tranzacţia s-a desfăşurat pe PCCB a OPCOM, pentru un consumator industrial care funcţionează în bandă (zi şi noapte cu aceeaşi putere), având o importanţă strategică în economia naţională a României”. Ei au mai arătat, într-un comunicat sec, că “tranzacţia s-a desfăşurat în mod transparent, iar preţul de vânzare este unul care garantează profitul Hidroelectrica SA”.
*  O nouă majorare de preţ pentru “băieţii deştepţi”
Mihai David susţine că a reuşit să finalizeze, anul trecut, negocierile cu furnizorii privaţi cărora “Hidroelectrica” le livrează energie prin contracte directe. Astfel, pentru acest an, preţurile au urcat la 130-141 de lei/MWh (de la 90 de lei/MWh la 1 iulie 2009).
În 2011, pe piaţa reglementată, “Hidroelectrica” va livra cu 500 GWh în plus faţă de anul trecut, întreaga cantitate ajungând la 4,5 TWh. Preţul reglementat a rămas, în schimb, la nivelul de anul trecut, de 72 de lei/MWh, deşi apa uzinată de companie s-a scumpit (taxa plătită de “Hidroelectrica” SA către Apele Române). Astfel, pe piaţa liberă, compania va livra circa 11 TWh. Din aceştia, 3 TWh reprezintă contractul cu “Alro”, tarifat în funcţie de cotaţia aluminiului.
Compania mai are contracte de preluare a energiei termo de la Paroşeni şi Deva, în cantitate maximă totală de 2,5 TWh. Preţul de preluare acestei energii este de circa 230 de lei/MWh.
*  Energie ieftină de la “Petrom”
“Petrom” şi “Hidroelectrica” au încheiat un contract prin care “Hidroelectrica” va cumpăra, în 2011, energie de aproape 600 GWh, în perioada în care centrala electrică de la Brazi va fi în probe, a mai declarat Mihai David. “Valoarea contractului este confidenţială, iar probele de funcţionare a noii centrale a Petrom de 800 MW vor începe din februarie”, a completat domnia sa.

ziare.com: Hidroelectrica va cumpara energie de la Petrom

Hidroelectrica va cumpara in 2011 energie termo de la Petrom daca nu va produce suficient, aceasta urmand sa fie vanduta mai ieftin, a anuntat fostul director general al Hidroelectrica, Mihai David.

“Daca vom avea 17 TWh productie proprie, in functie de productie, va trebui sa cumparam. Vom cumpara 5 TWh de la Petrom la un pret mai mic decat energia hidro. O iau cu 260, o opun in cos, fac un cos mai mare si castig din volum”, a spus David, potrivit Money.ro.

Mihai David a mai spus si ca Hidroelectrica a prelungitcontractul pentru livrare de energie catre producatorul de aluminiu Alro Slatina pana in 2018, la un pret de 98 de lei/MWh, in urma unei decizii a Consiliului de Administratie. El a explicat ca energia electrica este vanduta sub costuri doar pe piata reglementata, nu si prin contractele bilaterale directe cu furnizorii privati.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 27% din productia de energie electrica a tarii, fiind cel mai mare producator de energie electrica din Romania.

ziare.com: UE va depasi tinta de 20% energie regenerabila pana in 2020

Uniunea Europeana va depasi tinta privind cantitatea de energie regenerabila pe care sa o foloseasca pana in 2020. Oficialii europeni si-au propus ca 20% din totalul energiei folosite in 2020 sa fie “verde”.

Potrivit Asociatiei europene a energiei eoliene, 15 din cele 27 de state membre UE se asteapta sa atinga si chiar sa depaseasca tintele nationale pe care si le-au stabilit, informeaza Reuters.

“Luate impreuna, planurile de actiune arata ca 20,7% din consumul de energie al UE-27 in anul 2020 va proveni din regenerabile”, potrivit reprezentantilor Asociatiei.

Din cele 15 tari care spun ca vor folosi mai multa energie regenerabila decat si-au propus, Spania spune ca isi va depasi tinta cu 2,7%. Germania o va depasi cu 1,6%.

Luxemburg si Italia, cele doua tari care nu vor reusi sa atinga tinta de 20%, au anuntat ca intentioneaza sa importe energie regenerabila din alte tari.

Bursa: Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller: Rusia nu este împotriva construcţiei gazoductului Nabucco

Rusia nu este împotriva construcţiei gazoductului Nabucco, dar problema alimentării acestuia este una a europenilor, a declarat preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel. În acelaşi interviu, Miller vorbeşte despre rentabilitatea noilor gazoducte din Europa şi despre reputaţia concernului gazifer ca fiind “mâna lungă a Kremlinului”. Potrivit preşe-dintelui Gazprom, concernul se poziţionează drept o companie energetică globală, în a cărei structură verticală integrată intră toate nivelurile: de la exploatare şi extracţie, transport şi depozitare, până la plasarea producţiei pe piaţă şi livrarea către consumatorul final. Parte integrantă a acestei reţele sunt asemenea jucători internaţionali importanţi precum E.ON, Ruhrgas, BASF sau Eni. “Cotele pe care le deţinem în aceste concerne constituie parte a strategiei noastre”, subliniază Miller, citat de Agerpres.
Referitor la construcţia gazoductului baltic, ale cărui costuri au crescut de la 4 la 8 miliarde de euro, Aleksei Miller consideră în continuare rentabile aceste investiţii. “Gazoductul baltic aparţine pe jumătate Gazprom, iar pe jumătate partenerilor europeni. Acesta este gazoductul nostru comun, care nu trece prin ţări de tranzit, ceea ce înseamnă că nu trebuie să plătim pentru tranzitul de gaz. Participarea noastră de 50% corespunde sumei pe care concernul a pierdut-o în timpul acelor zile când avusese loc conflictul gazului cu Ucraina”, afirmă Miller.
“În timpul crizei financiare, am trecut prin multe lucruri pe care nimeni nu ni le explicase înainte. Lumea şi Europa au trecut prin asemenea cataclisme din care nu-şi pot reveni nici la această oră. Se pare că profesorii voştri nu au fost chiar atât de perspicace”, a replicat preşedintele Gazprom la întrebarea jurnalistului de la Der Spiegel referitoare la faptul că preţul la gaz trebuie să fie determinat de raportul dintre cerere şi ofertă.
Comentând intenţia Rusiei de a construi gazoductul South Stream, evaluat la 24 de miliarde de euro, drept continuare la Nord Stream în curs de construcţie, Miller a subliniat că “ambele gazoducte se încadrează perfect în strategia Gazprom, dar şi în strategia Uniunii Europene în ceea ce priveşte diversificarea traseelor pentru transportul gazului”. “Nord Stream şi South Stream creează noi coridoare de transport spre Europa. În prezent, 80% din gazul rusesc ajunge în Europa prin Ucraina. Există, însă, un bun proverb rusesc: nu pune toate ouăle în acelaşi coş”, a explicat Miller.
Aleksei Miller califică drept “un clişeu perfect pentru cititorii occidentali” presupunerea jurnaliştilor germani referitoare la faptul că deciziile strategice importante sunt luate nu în cadrul Consiliului director al concernului, ci la Kremlin. “Lucrurile sunt absolut corecte. Peste jumătate din acţiunile concernului aparţin statului. În condiţiile în care statul este acţionar majoritar, el este îndreptăţit să traseze obiective strategice: diversificarea pieţelor noastre, a traseelor de transport, probleme legate de producţie. Alte obiective statul nu ne-a trasat”, mai afirmă preşedintele Gazprom.


Uniunea Europeana va depasi tinta privind cantitatea de energie regenerabila pe care sa o foloseasca pana in 2020. Oficialii europeni si-au propus ca 20% din totalul energiei folosite in 2020 sa fie “verde“.

Potrivit Asociatiei europene a energiei eoliene, 15 din cele 27 de state membre UE se asteapta sa atinga si chiar sa depaseasca tintele nationale pe care si le-au stabilit, informeaza Reuters.

“Luate impreuna, planurile de actiune arata ca 20,7% din consumul de energie al UE-27 in anul 2020 va proveni din regenerabile”, potrivit reprezentantilor Asociatiei.

Din cele 15 tari care spun ca vor folosi mai multa energie regenerabila decat si-au propus, Spania spune ca isi va depasi tinta cu 2,7%. Germania o va depasi cu 1,6%.

Luxemburg si Italia, cele doua tari care nu vor reusi sa atinga tinta de 20%, au anuntat ca intentioneaza sa importe energie regenerabila din alte tari.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter