revista presei pe energie 4 iulie

2011/07/04

money.ro: BNS: 80% din energia produsă de Hidroelectrica este vândută “băieţilor deştepţi”

Liderul BNS Dumitru Costin a afirmat miercuri că i-a vorbit preşedintelui Traian Băsescu despre cantitatea de energie care se tranzacţionează “pe lângă piaţă”, vicepreşedintele Blocului, Ioan Pisc, precizând că ar fi vorba despre aproximativ 80% din cantitatea produsă de Hidroelectrica.

“Cantitatea de energie ieftină a fost vândută “băieţilor deştepţi”, 12 terawatt-oră vânduţi din Hidroelectrica. Dacă vă dau ca procent, o să vă spun probabil 30% din energie. Sau, dacă e să mă refer la Hidroelectrica, 80% din cantitatea de energie produsă de Hidroelectrica”, a spus vicepreşedintele BNS Ioan Pisc.

Anterior, liderul BNS Dumitru Costin afirmase că un subiect discutat cu şeful statului a fost legat de cantitatea de energie “care se tranzacţionează pe lângă piaţă”, solicitând de la Guvern măsuri în acest sens.

Mediafax: E.ON: Preţul gazelor trebuie să urce din nou în septembrie

Menţinerea preţului la gazele livrate populaţiei şi creşterea cu 10% a tarifului pentru consumatorii industriali vor permite distribuitorilor de gaze să nu mai acumuleze pierderi timp de câteva luni, însă în luna septembrie este necesară o nouă creştere a preţurilor, consideră E.ON România.

“Hotărârea Guvernului de modificare a Legii gazelor şi decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a majora cu 10% preţurile pentru consumatorii industriali vor opri acumularea de către operatori a noi pierderi pentru următoarele luni. Totuşi, din cauza previziunilor de creştere a preţului gazelor din import pe perioada iernii, în luna septembrie va fi necesară o altă creştere de preţuri“, apreciază conducerea E.ON România, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Guvernul şi ANRE au decis, săptămâna trecută, ca pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, populaţia să primească mai multe gaze din producţia internă, mai ieftine cu aproape 40% faţă de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele să rămână constante. Prevederea vizează şi menţinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producătorii de energie termică care livrează căldură populaţiei.

Pe de altă parte, consumatorii industrali vor plăti, de la 1 iulie, cu 10% mai mult pentru gazele consumate.

“Implementarea noilor reglementări ne va permite doar stoparea acumulării de noi pierderi la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii casnici. În sezonul rece, când consumul va fi mai mare iar preţul gazelor naturale din import va depăşi 500 dolari pentru 1.000 de metri cubi, va reveni presiunea asupra preţurilor reglementate iar în septembrie va fi necesară o nouă creştere”, potrivit companiei.

ANRE estimează că preţul gazelor naturale importate din Federaţia Rusă ar putea fi mai mare cu 15,2% în trimestrul al treilea faţă de începutul anului şi va ajunge la 460 dolari/1.000 metri cubi, comparativ cu 399 dolari/1.000 metri cubi în luna ianuarie a acestui an.

Importurile de gaze din Federaţia Rusă au reprezentat anul trecut 17,16% din consumul total, de 13,8 miliarde metri cubi.

E.ON România, subsidiară a grupului german de utilităţi E.ON, arară că, din cauza preţurilor reglementate a acumulat, începând din trimestrul patru al anului 2009 şi pe durata anului trecut, costuri neacoperite de peste 400 milioane de lei (95 milioane de euro). Pentru primul trimestru din acest an, compania susţine că a înregistrat pierderi suplimentare de 240 milioane de lei (58 milioane de euro).

De asemenea, GDF SUEZ Energy România îşi va acoperi costurile în urma deciziei ANRE.

“Decizia autorităţilor române de a menţine neschimbate preţurile pentru clienţii casnici şi producătorii de energie, alocându-le o parte mai importantă din gazul din producţie internă şi de a creşte preţurile finale pentru ceilalţi clienţi cu 10% este percepută ca un semnal pozitiv de grupul GDF SUEZ, întrucât protejează clienţii cei mai vulnerabili, permiţând GDF SUEZ Energy România să-şi acopere costurile”, arată subsidiara grupului franco-belgian GDF SUEZ.

E.ON şi grupul franco-belgian GDF SUEZ sunt cei mai mari distribuitori de gaze din România. Ambele grupuri energetice au intrat pe piaţa energetică românească în urma privatizării unor companii de stat, în 2005.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va prezenta, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor reglementate la gaze naturale, până în 2013, în cazul companiilor şi în intervalul 2013-2015 pentru cantităţile livrate populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.

Hotnews: Un nou parc eolian a devenit functional in Romania

Enel Green Power a pus in functiune un nou parc eolian, marind capacitatea instalata in energie eoliana a companiei in Romania la 104 MW.Practic, au fost adaugati 40 MW de putere eoliana la parcul “Salbatica I”, care are o capacitate totala de 70 MW. Primii 30 MW au fost conectati la retea in decembrie anul trecut. Parcul Salbatica a fost construit langa Tulcea (nordul Dobrogei) si include 35 de turbine eoliene de 2 MW fiecare.

Productia anuala estimata a intregului parc este de circa 200 de milioane KWh, cantitate suficienta pentru a acoperi nevoia de electricitate a 66.000 de gospodarii, evitand emisia in atmosfera a circa 140.000 de tone de CO2 pe an.

Salbatica se alatura proiectului Agighiol, primul parc eolian al Enel Green Power in Romania, operational din decembrie anul trecut. Cu o capacitate instalata totala de 104 MW, cele doua parcuri vor genera peste 290 de milioane de kWh pe an, cantitate suficienta pentru a acoperi nevoia de electricitate a circa 97.000 de gospodarii, evitand emisia in atmosfera a mai mult de 200.000 de tone de CO2.

“Ne continuam expansiunea in Romania in ritm accelerat, inceputa cu inaugurarea primului parc, Agighiol, acum numai cateva luni”, a declarat directorul general executiv al Enel Green Power, Francesco Starace.

  • Enel Green Power va continua investitiile in Romania, concentrandu-se in principal pe aceasta resursa dar evaluand si alte tehnologii.

Un studiu realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene arata ca Romania si-a marit anul trecut capacitatea instalata in energie eoliana cu 448 MW, ajungand la 462 MW. De asemenea, potrivit estimarilor, pana la sfarsitul lui 2011, vor mai fi puse in functiune inca 600 MW.

Hotnews: Oleoductul transbalcanic Burgas – Alexandropolis: Rusii de la Transneft se considera “insultati” de Bulgaria

Grupul rus Transneft va reexamina utilitatea cooperarii cu Bulgaria pentru constructia oleoductului transbalcanic Burgas-Alexandropolis, a anuntat vineri presedintele societatii, Alexandre Tokarev, citat de RIA Novosti.

“Consider comportamentul Bulgariei drept o insulta”, a spus Tokarev. “Transneft nu este in masura sa finanteze acest proiect la infinit. Asa ca o sa revedem utilitatea cooperarii noastre cu Bulgaria”.

In 2007, Rusia, Grecia si Bulgaria au semnat un acord interguvernamental care prevede realizarea unui oleoduct transbalcanic cu o lungime de 300 km. Avand o capacitate de 35 de milioane de tone de petrol pe an, el ar trebui sa lege orasul bulgar Burgas (Marea Neagra) de portul grecesc Alexandropolis (Marea Egee).

Transneft a acuzat in mai multe randuri Bulgaria ca nu finanteaza partea sa de lucrare, datoria sa ajungand la 7,3 milioane de euro. In februarie, actionarii acestui proiect au convenit ca datoria sa fie platita inainte de 20 martie, dar partea bulgara nu a facut acest lucru.

Saptamana trecuta, Bulgaria a amanat pana in septembrie luarea unei decizii privind constructia oleoductului, pentru a evalua mai bine impactul asupra mediului.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter