revista presei pe energie 30 septembrie

2010/09/30

Mediafax: România poate deveni pol energetic în sud-estul Europei dacă îşi modernizează capacităţile de producţie

România are şansa să devină un pol energetic în sud-estul Europei, pe care ar putea însă să o rateze dacă nu ia decizii clare privind investiţiile necesare pentru modernizarea capacităţilor de producţie a energiei, a declarat, miercuri, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.

“Europa se aşteaptă ca noi să asigurăm securitatea aprovizionării cu energie în regiune, se bazează pe noi. Nu avem ce să căutăm pe pieţele din Germania sau Italia. Noi încă ne gîndim ce-ar fi dacă. Pierdem luni de zile discutând despre închiderea unităţilor termo poluante, dar timpul nu ne aşteaptă”, a afirmat David, prezent la o conferinţă pe teme de energie.

Potrivit lui David, în România funcţionează un singur grup energetic modernizat, restul termocentralelor fiind dotate cu tehnologie din anii 60′.

“Aceste termocentrale trebuie înlocuite, dar avem cu ce le înlocui? Lumea se aşteaptă de la noi la o atitudine europeană. Dacă pierdem această oportunitate, vom vorbi cu eroism despre o şansă pierdută. Trebuie să fim atenţi atunci când spunem că sprijinim un domeniu cât de mult o facem şi ce scopuri avem”, a continuat şeful Hidroelectrica.

El a adăugat că atât guvernele statelor UE, cât şi Comisia Europeană, trebuie să pună în balanţă investiţiile pe care producătorii de energie trebuie să le facă pentru a se moderniza şi a reduce poluarea, inclusiv prin promovarea energiilor regenerabile.

“Nu ne-am gândit niciodată la cei care vor plăti ce vrem noi să facem, pentru că aceste costuri se vor duce în facturi. I-am întrebat pe români dacă vor să facă asta? Oare nu cumva costurile produselor noastre vor fi mai mari decât ale Chinei prin integrarea energiilor regenerabile?”, a afirmat David.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Bursa: ANRE ar putea intra în subordinea Parlamentului

Deputaţii vor analiza în perioada imediat următoare o ordonanţă mai veche a Guvernului prin care se propune trecerea reglementatorului pieţei noastre de energie (ANRE) din actuala subordine a Guvernului în coordonarea Parlamentului. Deputatul PSD, Iulian Iancu a spus astăzi, într-un forum energetic: “ANRE este acum o instituţie bugetară puternic politizată aflată în subordinea secretariatului general al Guvernului. Riscăm infrigementul Comisiei Europene pentru că am transformat o instituţie independentă într-una subordonată politic”.
Iulian Iancu a explicat că ordonanţa de guvern care trebuie aprobată de deputaţi este veche de vreo doi ani, de pe vremea când s-a unificat reglementatorul pieţei gazelor cu cel al energiei electrice. Deputaţii opoziţiei se vor folosi de acest prilej să scoată ANRE de sub controlul primului ministru. Deputatul PSD Iancu susţine că autoritatea va fi astfel independentă, va avea un preşedinte propus prin vot parlamentar, va avea o finanţare independentă şi va raporta trimestrial, în faţa Parlamentului, exact ca şi CNVM şi CSA.

EVZ: După zece ani, statul revine la Rompetrol

Petromidia este una dintre cele mai importante rafinării din  RomâniaCompania urmează să aprobe astăzi conversia datoriilor în acţiuni
Fără a şti când şi cum îşi va mai recupera banii de care are nevoie la buget, statului i se oferă un pachet minoritar de acţiuni într-o companie cu pierderi tot mai mari. Mai mult, se pare că Finanţele nici nu au încă o strategie în faţa Rompetrol, apărată de trei mari case de avocatură.

Acţiuni contra datorii

Astăzi, ziua scadenţei pentru plata datoriilor, acţionarii Rompetrol Rafinare, companie controlată în prezent de grupul kazah KazMunaiGaz, vor supune aprobării transformarea obligaţiunilor în acţiuni pentru Ministerul Finanţelor.

“Imediat după luarea deciziei, statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, va fi înregistrat ca acţionar al societăţii noastre”, au declarat pentru EVZ reprezentanţii Rompetrol.

Grupul de stat kazah KazMunaiGaz s-a asigurat că îşi va păstra poziţia de acţionar majoritar, plătind, în luna august, echivalentul sumei de 54 milioane euro. De restul oferă acţiuni, deşi statul se opune acestui lucru. Opinia Finanţelor este că trebuie să aleagă o formă de plată, fie doar bani, fie doar acţiuni. 

Finanţele: “Nu am luat încă o decizie”

“Prin efectul legii, statul român devine acţionar al Rompetrol Rafinare, iar acţionarii existenţi trebuie să accepte această realitate”, au precizat reprezentanţii firmei. Aceştia au adăugat că totuşi lucrurile nu se opresc aici: “Negocierile cu statul sunt iniţiate şi vor continua. Şi noi, şi statul român trebuie să respectăm legea şi o vom face”.

Deocamdată, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu au spus ce strategie au în cazul Rompetrol, în ciuda explicaţiilor pe care le-am cerut. Şi ieri, după şedinţa de guvern, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a evitat subiectul, răspunzând că “nu s-a luat o decizie. Am indisponibilizat deja fondurile, iar când vom lua vreo măsură vă vom anunţa”.

Surse oficiale ne-au declarat că statul va contesta probabil în instanţă măsura. Conform procedurilor, Finanţele pot solicita instanţei suspendarea executării hotărârii AGA. Ca să anuleze însă hotărârea, vor trebui să aştepte chiar un an şi jumătate doar până la decizia primei instanţe, fiind cu totul nepredictibil când se va da o sentinţă definitivă, ne-a explicat un avocat de la o importantă casă de avocatură. 

CRONOLOGIE

Petromidia, istoria unei privatizări “cu cântec”

După încă o încercare anterioară de achiziţie, Dinu Patriciu reuşeşte, în octombrie 2000, să cumpere Petromidia, prin The Rompetrol Group Olanda, în spatele căruia se aflau mai multe offshore-uri. Preţul a fost unul modic: 50 milioane de dolari, în trei rate, pentru o companie care valora atunci 700-800 milioane dolari, după cum ne-a spus Radu Sârbu, şeful Fondului Proprietăţii de Stat (FPS) la acea vreme.

În schimb, Patriciu şi-a asumat datorii de 340 milioane de dolari şi investiţii de 225 milioane dolari, valoarea tranzacţiei ridicându-se astfel la 615 milioane dolari.

Patriciu încercase şi în 1997, printr-un “vehicul” special înfiinţat, Petromidia USA, la care deţinea 5% din acţiuni, să cumpere rafinăria, când fusese scoasă prima dată la vânzare, potrivit informaţiilor din presa vremii. Negocierile cu FPS au căzut însă atunci şi din cauză că Petromidia USA avea un capital social de doar 5.000 dolari. 

“Praf în ochii cetăţenilor”

Odată cumpărată rafinăria, Patriciu nu se grăbeşte să achite datoriile, având termen cinci ani în acest sens. Dimpotrivă, obţine în 2003, de la guvernul condus de Adrian Năstase şi sub semnătura ministrului finanţelor de atunci, Mihai Tănăsescu, anularea obligaţiilor bugetare, emiţându-se în schimb, în favoarea statului, obligaţiuni purtătoare de dobândă, scadente la 30 septembrie 2010.

Mai mult, ordonanţa, aprobată în 2005 prin Legea 89, promulgată de Traian Băsescu, poate fi interpretată de Rompetrol, care decide singură cât anume să plătească din această datorie.

Totodată, Patriciu a scăpat de problema datoriilor în 2007, când a vândut 75% din Rompetrol Group, care controlează şi Petromidia, companiei petroliere de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, doi ani mai târziu cedându-i complet acţiunile. Astfel, omul de afaceri a lăsat problema să se tranşeze între două state.

Finanţele au pus recent sechestru pe o serie de active de la Petromidia, iar preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că, dacă Rompetrol nu-şi achită datoriile, va executa silit firma.

“Demonstraţia de forţă o văd ca pe o măsură populistă, de a arunca praf în ochii cetăţenilor, pentru a arăta că statul îşi apără interesul. În 2001 aveau gaj pe acţiuni pentru plata datoriilor şi a investiţiilor. Dramatic este ce s-a întâmplat în 2003”, susţine Radu Sârbu. 

“În 2001, Rompetrol avea gaj pe acţiuni pentru plata datoriilor şi a investiţiilor. Dramatic este ce s-a întâmplat în 2003.”
RADU SÂRBU, fost preşedinte FPS

money.ro: David, Hidroelectrica: În energie avem o şansă să fim un pol energetic în sud-estul Europei

România are şansa să devină un pol energetic în sud-estul Europei, pe care ar putea însă să o rateze dacă nu ia decizii clare privind investiţiile necesare pentru modernizarea capacităţilor de producţie a energiei, a declarat, miercuri, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.

“Europa se aşteaptă ca noi să asigurăm securitatea aprovizionării cu energie în regiune, se bazează pe noi. Nu avem ce să căutăm pe pieţele din Germania sau Italia. Noi încă ne gîndim ce-ar fi dacă. Pierdem luni de zile discutând despre închiderea unităţilor termo poluante, dar timpul nu ne aşteaptă”, a afirmat David, prezent la o conferinţă pe teme de energie.

Potrivit lui David, în România funcţionează un singur grup energetic modernizat, restul termocentralelor fiind dotate cu tehnologie din anii 60′.

“Aceste termocentrale trebuie înlocuite, dar avem cu ce le înlocui? Lumea se aşteaptă de la noi la o atitudine europeană. Dacă pierdem această oportunitate, vom vorbi cu eroism despre o şansă pierdută. Trebuie să fim atenţi atunci când spunem că sprijinim un domeniu cât de mult o facem şi ce scopuri avem”, a continuat şeful Hidroelectrica.

El a adăugat că atât guvernele statelor UE, cât şi Comisia Europeană, trebuie să pună în balanţă investiţiile pe care producătorii de energie trebuie să le facă pentru a se moderniza şi a reduce poluarea, inclusiv prin promovarea energiilor regenerabile.

“Nu ne-am gândit niciodată la cei care vor plăti ce vrem noi să facem, pentru că aceste costuri se vor duce în facturi. I-am întrebat pe români dacă vor să facă asta? Oare nu cumva costurile produselor noastre vor fi mai mari decât ale Chinei prin integrarea energiilor regenerabile?”, a afirmat David.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Gandul: Companiile din energie fac presiuni pentru majorarea preţurilor la gaze

Distribuitorii de gaze naturale se plâng că preţul gazelor în România este ţinut artificial la un nivel redus, motiv pentru care investitorii încep să ocolească piaţa locală de energie.

“În privinţa gazelor, cred într-o piaţă liberă, dar avem preţuri reglementate susţinute artificial la un nivel redus. Doar o piaţă competitivă va dezvolta industria, trebuie să facem mai mult să deschidem piaţa”, a declarat ieri Frank Hajdinjak, direc torul general al E.ON România, la o conferinţă pe teme de energie. El a acuzat arbitrul pieţei – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – că ia decizii justificate doar de considerente sociale, după ce şi-a pierdut independenţa faţă de mediul politic. O părere asemănătoare în privinţa preţului reglementat la energie are şi consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european.

“Mai devreme sau mai târziu trebuie să încetăm practica preţurilor reglementate la energie. Nu le putem menţine folosind justificări care ţin de factori sociali”, a spus Orban. El a adăugat că legislaţia europeană permite acordarea de sprijin pentru categoriile defavorizate, practică utilizată pe scară largă în aproape toate statele Uniunii Europene.

Bursa: E.ON: Campionii energetici riscă să gonească investitorii privaţi

Conducerea E.ON România apreciază că înfiinţarea celor două mari companii energetice care vor concentra 92% din producţia noastră de electricitate va omorî competiţia pe piaţa liberă şi va goni pe investitorii privaţi. Oficialii E.ON au declarat astăzi, într-un forum privind dezvoltarea energiei, că nu este clară modalitatea de formare a preţului energiei electrice în viitoarele companii şi că nici nu se ştie, până la această dată, care este mecanismul de comercializare a energiei pentru piaţa liberă.
E.ON România s-a declarat, încă o dată, nemulţumită de faptul că este nevoită să vândă gazele pe piaţa reglementată la un preţ sub nivelul costurilor de achiziţie. Compania germană cere liberalizarea preţului gazelor pentru toţi agenţii economici şi măsuri de protecţie socială adecvată pentru consumatorii casnici vulnerabili.

money.ro: E.ON: Preţul gazelor este ţinut jos “artificial”. România nu este atractivă pentru investitori

Preţul gazelor naturale este ţinut artificial la un nivel redus, iar piaţa de gaze şi electricitate nu este competitivă, motiv pentru care investitorii nu sunt interesaţi să investească în România, a declarat, miercuri, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.

“Cum să atragi investitori aici cînd piaţa nu este liberă? România are nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro în sectorul energetic. (…) Situaţia este foarte diferită faţă de acum doi ani, când erau foarte mulţi bani. Acum, proiectele de investiţii concurează cu cele din alte state, iar România nu este în fruntea listei”, a afirmat Hajdinjak

El a adăugat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care ar trebui să asigure competiţia pe piaţa de gaze şi electricitate, nu mai este indepedentă politic, iar deciziile acesteia sunt justificate doar de considerente sociale.

ANRE era liberă acum doi ani şi se autofinanţa, dar acum este bugetară şi ai putea avea impresia că nu este indepedentă poltic, iar argumentele sociale sunt singurele care funcţionează. (…) În privinţa gazelor, cred într-o piaţă liberă, dar avem preţuri reglementate susţinute artificial la un nivel redus. Doar o piaţă competitivă va dezvolta industria, trebuie să facem mai mult să deschidem piaţa”, a continuat Hajdinjak, prezent la o conferinţă pe teme de energie.

El a adăugat că prin crearea celor două societăţi energetice, Electra şiHidroenergetica, poate să apară riscul concentrării excesive a pieţei.

“Crearea celor doi campioni este un risc mare, pentru că proiectul va distruge competiţia prin concentrarea a peste 90% din piaţă în mâinile a două companii. Nu este clar cum va fi format preţul energiei”, a mai spus Hajdinjak.

Adevarul: Cei doi giganţi din energie distorsionează competiţia

Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România, spune că înfiinţarea celor doi giganţi energetici va distruge competiţia de pe piaţa producţiei de energie locală, în timp ce niciuna dintre ţările europene nu a implementat un astfel de proiect.

„Nu este clar cum va fi implementat acest proiect, însă sigur nu asta e direcţia spre care se îndreaptă ţările europene”, a declarat Hajdinjak,prezent, ieri, în cadrul unui forum energetic. Cele două companii energetice naţionale – care vor include atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare – vor fi înfiinţate până la sfârşitul acestui an, a declarat noul ministru al Economiei, Ion Ariton, la finele săptămânii trecute, cu ocazia unei vizite de lucru la Buzău. El mai spune că problemele juridice care au blocat formarea campionilor naţionali vor fi rezolvate printr-o modificare legislativă.

Dacă ministrul spune că statul va continua acest proces, şeful E.ON, companie care activează în România în sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale, consideră că înfiinţarea celor doi giganţi – Electra şi Hidroenergetica – va alunga investitorii din ţară pentru că aceştia sunt descurajaţi de faptul că România nu are o piaţă de energie liberă. Altfel, Hajdinjak spune că România, din punct de vedere energetic, este interesantă pentru că are toate resursele pentru a produce energie.

Adevarul: Marea Neagră, viitorul energetic al Europei

În următorii ani, în Marea Neagră ar putea fi găsite cele mai mari zăcăminte de petrol şi gaze din Europa, spun participanţii la Black Sea Energy&Economic Forum.  Noile descoperiri de resurse energetice din zona Mării Negre vor determina Rusia să-şi schimbe politica energetică dominantă din regiune.

Cele mai importante personalităţi din peisajul energetic european şi din zona Mării Negre se reunesc în aceste zile la a doua ediţie a Black Sea Energy&Economic Forum organizat de Atlantic Council la Istanbul în perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2010.

„Marea Neagră va deveni următorul mare rezervor de petrol şi gaze al Europei”, a declarat pentru „Adevărul” Mehmet Uysal, preşedinte al companiei turceşti de profil TPAO. Întrebat care sunt argumentele sale, acesta a arătat că dimensiunea Mării Negre şi faptul că nu este îndeajuns explorată o pot transforma într-o surpriză pentru cei care au pariat pe această zonă. Acelaşi lucru este susţinut de Dinu Patriciu, preşedintele DP Holding şi membru în boardul Atlantic Council. „În următorii doi ani, sunt sigur că vom avea mari descoperiri de gaze şi petrol în Marea Neagră”, a spus el.

Europa nu este un superstat

Uniunea Europeană este ancorată în trecut şi din acest motiv nu are perspectivele de creştere pe care le are regiunea Eurasia, a declarat premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în deschiderea forumului. „Cele mai importante coridoare energetice din lume trec prin Turcia. Din păcate, Uniunea Europeană este încă ancorată în trecut”, a declarat Erdogan. Oficialii prezenţi la forum au subliniat faptul că regiunea Eurasia continuă să nu fie închegată nici legislativ, nici politic.

„Este nevoie de o uniune a ţărilor din regiunea Mării Negre, nu doar energetic şi legislativ, ci şi politic. Aşa cum a început UE, putem deveni şi noi”, a spus Patriciu. Potrivit acestuia, din cauză că unele ţări din regiune sunt membre UE, iar altele nu, există riscul să apară în zona Mării Negre o nouă „Cortină de Fier”.

Problema Europei

Prezent la eveniment, premierul Georgiei, Nikoloz Gilauri, a punctat faptul că securitatea energetică va fi cea mai mare problemă pentru viitorul Europei. „Dacă va continua să existe un singur mare furnizor, Rusia, întotdeauna vor fi probleme“, a spus el.

Adevarul: EXCLUSIV: Şeful ENI scoate România de pe harta South Stream

Gazoductul South Stream, dezvoltat de Gazprom şi ENI, va trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Austria, a declarat Paolo Scaroni, CEO al companiei italiene ENI la Black Sea Energy&Economic Forum, organizat de Atlantic Council la Istanbul.

Oficialul ENI nu a menţionat România pe traseul South Stream, deşi, oficial, studiul de fezabilitate care va stabili harta gazoductului va fi gata abia la începutul anului viitor.

Alexei Miller, preşedintele Gazprom, este aşteptat în această toamnă la Bucureşti pentru discuţii cu partea română pe tema conductei. Între timp, Bulgaria şi Serbia au stabilit deja pe unde va trece gazoductul pe teritoriul lor.

Tags: , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter