revista presei pe energie 30 septembrie – part IV

2010/09/30

Hotnews: Decizia actionarilor de la Rompetrol Rafinare: Statul roman va detine 44,69% din actiun

Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 30 septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat si majorarea capitalului social. In urma conversiei, statul roman va detine prin Ministerul Finantelor 44,69% din actiuni, in valoare de 1,97 miliarde de lei. Astfel, statul devine actionar la Rompetrol, desi Ministerul de Finante a cerut plata integrala a datoriei, care a ajuns la scadenta la 30 septembrie. The Rompetrol Group va ramane cu 42,4% din actiuni, in valoare totala de 1,87 miliarde de lei, iar 12,8% din capitalul social va fi detinut de actionari minoritari.Reprezentantii Rompetrol sustin ca negocierile cu statul vor continua.

Totodata, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat si majorarea capitalului social cu o suma maxima de 1,97 miliarde de lei si emiterea unui numar de 19,71 miliarde actiuni noi pentru a fi oferite spre subscriere actionarilor societatii existenti la data de 18 octombrie. Potrivit avocatului Cristian Dutescu, statul roman nu poate participa la aceasta majorare de capital, deoarece la acea data nu era actionar al Rompetrol Rafinare.

Obligatiile noastre fata de Statul Roman, astfel cum sunt prevazute in legislatia in vigoare si in Conventia de emisiune a obligatiunilor, sunt clare si le vom respecta. Prin efectul legii, Statul Roman devine actionar al Rompetrol Rafinare iar actionarii existenti trebuie sa accepte aceasta realitate. Din punct de vedere strict formal, a fost convocata si se va intruni adunarea generala extraordinara a actionarilor, pentru a decide majorarea de capital prin conversia obligatiunilor in actiuni. Imediat dupa luarea deciziei, Statului Roman prin Ministerul Finantelor Publice va fi inregistrat ca actionar al societatii noastre“, au declarat reprezentanti ai Rompetrol.

Acestia sustin ca decizia care va fi luata astazi nu va opri negocierile cu statul roman. “Aceasta inseamna ca negocierile cu Statul Roman au esuat? In nici un caz. Negocierile cu Statul Roman sunt initiate si vor continua. Si noi si Statul Roman trebuie sa respectam legea si o vom face. Si noi si actionarul ultim al Rompetrol Rafinare, Statul Kazah, tratam acest subiect cu cea mai mare consideratie. Ambele state au interese economice strategice convergente in regiune, din Europa de Sud-Est pana la Marea Caspica, iar Rompetrol Rafinare este fundamentul construirii unui parteneriat real, bazat pe respectarea legii si a angajamentelor, pe respectarea si nediscriminarea investitiilor“, au mai spus reprezentantii Rompetrol.

Valoarea datoriilor Petromidia catre statul roman, preluate de KazMunaiGaz se ridica la circa 570 milioane euro. Oficialii Rompetrol au declarat in luna august ca au efectuat plati catre stat in valoare de 71 de milioane de dolari (circa 54 milioane euro). Suma ii permite pastrarea pachetului majoritar.

ANAF a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare si asupra participatiilor in filialele sale, in contul datoriilor pe care compania kazaha le are la statul roman, anunta Grupul Rompetrol, intr-un comunicat de presa. Compania sustine ca se afla in fata unor decizii abuzive, concertate si premeditate, si ameninta ca se va adresa instantelor internationale.

Sechestrul consta in interdictia de a instraina activele vizate. Grupul Rompetrol a contestat decizia ANAF, comunicata in 10 iunie, afirmand ca nu intentioneaza sa instraineze aceste active. Grupul Rompetrol afirma ca decizia ANAF, “exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atat principiilor de transparenta si buna credinta cat si obligatiilor asumate de statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania”.


“Din punct de vedere strict formal, a fost convocata si se va intruni adunarea generala extraordinara a actionarilor, pentru a decide majorarea de capital prin conversia obligatiunilor in actiuni. Imediat dupa luarea deciziei, Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, va fi inregistrat ca actionar al societatii noastre.”  Rompetrol

ziare.com: Statul roman redevine actionar la Rompetrol

Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a redevenit joi actionar la Rompetrol Rafinare (RRC), detinand 44,6959% din actiunile companiei, care trebuia sa plateasca statului roman datoria de 570 milioane euro in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta la 30 septembrie 2010.

“Se aproba majorarea capitalului social al societatii, prin efectul legii, cu suma de 1.971.500.905,3 lei, reprezentand suma aferenta conversiei in actiuni a unui numar de 20.652.098 obligatiuni emis de societate in baza Conventiei de Emisiune incheiata cu statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, la data de 5 decembrie 2003 si conform OUG nr. 118/2003 privind masuri pentru reglementarea unor obligatii bugetare ale societatii comerciale Rompetrol Rafinare, asa cum a fost aprobata cu modificari prin Legea nr. 89/2005 si nerascumparate pana la data prezentei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor”, se arata in comunicatul emis de RRC Bursei de Valori Bucuresti.

Grupul Rompetrol detine astfel 42,4905% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, iar alti actionari – 12,8136%.

Rompetrol trebuia sa plateasca statului roman datoria de 570 milioane euro in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta in 2010. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 118 din 2003, creantele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat in obligatiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata in bani sau in actiuni. 250 milioane dolari este dobanda aferenta obligatiunilor platita pana la scadenta.

The Rompetrol Group (TRG) a facut parte din Rompetrol Holding, pana in august 2007, atunci cand Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor restul de 25% din actiuni. Astfel, Grupul Rompetrol este detinut 100% de KazMunaiGaz.

money.ro: Kazahii nu au plătit datoria. Statul român a ajuns acţionar la Petromidia, cu 44,69%

La 10 ani de la privatizarea Rompetrol Rafinare, statul român a devenit acţionar la RRC. Adunarea Generală a Acţionarilor Rompetrol Rafinare Constanţa a decis conversia în acţiuni a obligaţiunilor scadente şi nerăscumpărate de la statul român şi majorarea de capital.

Au fost convertite 20,65 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate, iar majorarea de capital aferentă acestei conversii este de 1,97 miliarde de lei. Statul român primeşte astfel 19,7 miliarde de acţiuni RRC, cu o valoare nominală de 0,1 lei. În urma majorării de capital, statul a devenit cel mai mare acţionar al rafinăriei, cu 44,7% din capital iar TheRompetrol Group rămâne cu 42,5% din capital. Restul de 12,8% este deţinut de mai mulţi acţionari, dar nici unul dintre ei nu are o participaţie mai mare de 10%.

Consolidat, Rompetrol a rămas cu pachetul de control al rafinăriei – 54,6%, dat fiind că, pe lîngă participaţia directă a TRG, mai au acţiuni la Petromidia şi alte entităţi din grup.

Pentru reflectarea imediată a majorării de capital social acţionarii Rompetrol Rafinare au decis şi modificarea actului constitutiv.

“Se aprobă majorarea capitalului social al societăţii, prin efectul legii, cu suma de 1.971.500.905,3 lei, reprezentând suma aferentă conversiei în acţiuni a unui număr de 20.652.098 obligaţiuni emis de societate în baza Convenţiei de Emisiune încheiată cu statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, la data de 5 decembrie 2003 şi conform OUG nr. 118/2003 privind măsuri pentru reglementarea unor obligaţii bugetare ale societăţii comerciale Rompetrol Rafinare, aşa cum a fost aprobată cu modificări prin Legea nr. 89/2005 şi nerăscumpărate până la data prezentei Adunări Generale Extraordinare a Acţionarilor”, se arată în comunicatul emis de RRC Bursei de Valori Bucureşti.

Rompetrol trebuia să plătească statului român datoria de 570 milioane euro în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă în 2010. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 118 din 2003, creanţele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat în obligaţiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata în bani sau în acţiuni. 250 milioane dolari este dobânda aferentă obligaţiunilor plătită până la scadenţă.

The Rompetrol Group (TRG) a făcut parte din Rompetrol Holding, până în august 2007, atunci când Dinu Patriciu a vândut 75% din acţiunile TRG către compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anunţat că a vândut kazahilor restul de 25% din acţiuni. Astfel, KazMunaiGaz a ajuns să deţină 100% din grupul Rompetrol.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter