revista presei pe energie 30 noiembrie

2010/11/30

Bursa: Preţul final al energiei electrice ar putea creşte cu 33 euro MW/h până în 2017

Efectul în preţul final al energiei electrice al atingerii ţintelor asumate privind energia regenerabilă este cuprins între 2,5 euro şi 33 euro/MWh până în 2017, diferenţă ce urmează să fie plătită de consumatorul final, a declarat, ieri, directorul general al Departamentului de Reglementare în domeniul Eficienţei Energetice din cadrul ANRE, Zoltan Nagy Bege. Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: “Bugetul pentru aplicarea schemei de certificate verzi în perioada 2010 – 2020 se ridică la 10,5 miliarde euro. E suma plătită de consumatorul final pentru atingerea ţintelor asumate – 24% consum energetic din surse regenerabile în 2020. Efectul în preţul final va fi cuprins, potrivit estimărilor ANRE, între 2,5 euro şi 33 euro pe Megawatt oră, până în 2017. Probabil nu va atinge nivelul maxim, dar 25 euro sigur va fi. Acest lucru ar presupune o creştere a preţului energiei electrice 30 – 35%”.
Directorul general al Direcţiei Energie, Petrol, Gaze din cadrul Minis-terului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Alexandru Săndules-cu, a declarat că impactul la consumatorul final în urma achiziţiei de certificate de emisii va fi de 27 euro/MWh. “Impactul asupra preţului final al achiziţiei de certificate de emisii va fi de 35 euro pe tona de dioxid de carbon. Impactul la consumatorul final va fi de 27 euro/MWh”, a afirmat Săndulescu.
Directorul general al Hidorelectrica, Mihai David, a menţionat că un impact de 33 euro/MWh asupra preţului final al energiei electrice presupune modificări majore în piaţă: “Ar însemna un preţ destul de mare pe care atât utilizatorii captivi, cât şi cei industriali vor trebui să îl acomodeze în preţurile produselor cu care apoi va trebui să fim competitivi pe piaţa internaţională”.

money.ro: ANRE: Energia electrică s-ar putea scumpi cu 30% până în 2017

Energia electrică pentru consumatorul final s-ar putea scumpi cu 30% până în 2017, din cauza faptului că furnizorii de electricitate cumpără certificate verzi, iar proiectele pe energie regenerabilă se vor înmulţi, a declarat directorul din ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

“ANRE a făcut câteva calcule privind efectul producerii de energie din surse regenerabile, pentru perioada 2010-2010. Astfel, certificatele verzi care ar putea majora preţul final energiei cu 33 de euro pe fiecare MWh produs, dacă se vor realiza proiectele de producţie energie din surse regenerabile preconizate. Maximul ar fi în 2017 şi ar presupune o creştere cu circa 30% a preţului electricităţii, ce va fi suportată de consumatorul final”, a declarat luni, într-o conferinţă, directorul Departamentului Reglementare în domeniul Eficienţei Energetice din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

Un certificat verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie. Potrivit legii, un certificat verde costă între 27 şi 55 de euro, iar în ultimii ani acesta a fost achiziţionat la un preţ foarte apropiat de preţul maxim admis de lege.

În plus, începând din anul 2013, potrivit normelor UE, producătorii de energie vor plăti şi certificatele de emisii de dioxid de carbon. Termocentralele primesc de la stat astfel de certificate, în funcţie de emisii şi de consum. Pe burse, certificatele de emisii de dioxid de carbon costă între 15 şi 25 euro.

Bursa: Reglementările pentru Legea energiei regenerabile, aprobate în trei săptămâni

Reglementările secundare necesare aplicării Legii 220 privind energia din surse regenerabile vor fi aprobate în două – trei săptămâni, însă actul normativ va putea fi aplicat după ce va primi avizul Comisiei Europene, a declarat, ieri, Zoltan Nagy Bege, director în cadrul ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Domnia sa a precizat, potrivit Agerpres: “Nu vor exista norme metodologice pentru aplicarea Legii 220. Sunt câteva reglementări. Acestea sunt elaborate deja, am avut dezbateri publice, iar în două – trei săptămâni vor fi aprobate. Este adevărat că am depăşit termenul, dar această lege nu va fi aplicată până când nu va primi aprobarea Comisiei Europene. Nu vrem să ieşim deocamdată cu reglementările pentru a nu crea confuzie în piaţă. Aşadar, Legea nu se aplică nu pentru că lipseşte legislaţia secundară, ci din cauza lipsei avizului CE”.
De asemenea, el a adăugat că actul normativ ar mai putea fi modificat, în perioada următoare: “Vor mai exista solicitări de clarificare din partea CE. Legea ar mai putea fi modificată în cazul în care CE va solicita acest lucru”. Până în prezent, au fost acordate avize tehnice de racordare la sistemul naţional pentru 5.000 MW energie eoliană, pentru 153 MW hidro, 62 MW solar, 20 MW biomasă şi 16 MW biogaz.

ziare.com: Energia “verde” creste factura la electricitate cu 30%

Bugetul estimat pentru sprijinirea energiei regenerabile in perioada 2010-2020 se ridica la 10,5 miliarde de euro si urmeaza sa fie suportat de toti consumatorii. Facturile ar putea creste astfel cu 30%.

Impactul regenerabilelor in pretul energiei electrice la consumator ar putea ajunge la 33 euro/MWh, in 2017, a explicat Zoltan Naggy-Bege, director din cadrul Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), potrivit Evenimentul Zilei.

“Este foarte mult, consumatorul casnic roman are o limita a suportabilitatii. Si consumatorul industrial va fi foarte afectat. Daca exista o cale sa atingem aceste tinte cu costuri mai mici, o vom alege”, a spus oficialul ANRE.

De asemenea, din 2013, consumatorii vor fi nevoiti sa plateasca cu 27 de euro in plus pe MWh daca termocentralele vor trebui sacumpere certificate deemisii CO2

In acelasi timp, Mihai David, director general alHidroelectrica, a precizat ca s-ar putea ajunge la situatia in care noaptea sa fie nevoie de oprirea centralei nucleare de la Cernavoda daca ajungem sa avem 3.000 de MW eolieni instalati.

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter