revista presei pe energie 30 iulie

2010/07/30

EVZ: Preţul gazelor ar putea exploda din 2011

De anul viitor, autorităţile vor crea un calendar de aliniere a preţului gazelor din producţia internă la cel de import, de peste două ori mai mare.

Deocamdată, autorităţile lucrează la un calendar de aliniere a preţului gazelor din producţia internă la cel al importurilor, dar şi la un studiu de evaluare a impactului pe care l-ar avea asupra populaţiei această liberalizare a preţului.

“În 2010 nu vom avea acest calendar, pentru că nu se termină evaluarea impactului. În 2011, e posibil, pe baza discuţiilor inclusiv cu partenerii interni şi raportat la condiţiile de piaţă care se vor crea”, a spus ministrul economiei, Adriean Videanu. 

Noi surse de import
Întrebat când va avea loc liberalizarea preţului, ministrul a spus că în 2010 “sub nicio formă”, lăsând astfel să se înţeleagă faptul că momentul nu este departe. În plus, un rol îl vor avea noile conducte de gaz ce vor fi puse în funcţiune şi care vor crea condiţiile unor surse alternative de import. Prima dintre ele este conducta Arad-Szeged, prin care vor putea fi aduse gaze din vestul Europei prin Ungaria, ce va fi inaugurată în septembrie anul acesta.

De asemenea, la finele anului viitor va fi pusă în funcţiune interconexiunea cu Bulgaria pe ruta Ruse-Giurgiu. Aceste două conducte vor crea premisele ca preţul gazelor locale să nu mai fie controlat administrativ, a spus Videanu. El a încercat însă să liniştească spiritele, afirmând că liberalizarea nu trebuie să conducă la ideea unei majorări a preţului în piaţă. mai mult

money.ro: Videanu: Preţul gazelor nu va fi liberalizat anul acesta (VIDEO)

Preţul gazelor nu va fi liberalizat anul acesta, anunţă ministrul Economiei, Adriean Videanu. Iar, când se va întâmpla, asta nu înseamnă neapărat şi majorări de preţuri pentru populaţie. Ministrul a anunţat că propunerile de liberalizare vor veni de-abia după ce ANRE va finaliza studiul de impact, iar toate companiile energetice de pe piaţă le vor aproba.

“Liberalizarea pretului nu trebuie să conduca neaparat la ideea majorarii pretului pentru că România, daca isi deschide interconectarea, există sursa alternativa la nivelul pietei spot din tarile membre ale UE. Liberalizarea pretului in conditiile unei alternative va crea pârghiile de reglare a pretului de catre piata.  La nivelul ANRE se deruleaza o evaluare asupra impactului si pe baza acestui studiu de impact vom face o propunere pe care o vom agrea cu toti actorii din piata. Am prezentat disponibilitatea de a gasi momentul optim intr-un calendar pe care sa il discutam eu cred ca se si creeaza premise o data cu inaugurarea interconectarii seghet-arad, intr-adevar se creaza premisele unei pieti concurentiale din punct de vedere a gazului”, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Adevarul: Videanu: Liberalizarea preţului la gaze ar putea avea loc în 2011

Liberalizarea preţului gazelor naturale acest lucru s-ar putea produce la finalul lui 2011, dar nu va conduce neapărat la majorarea preţurilor, a declarat astăzi ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu.

Potrivit ministrului de resort acesta a fost unul dintre subiectele abordate astăzi în cadrul discuţiilor avute cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Am discutat şi problema liberalizării preţului gazelor şi am prezentat disponibilitatea de a găsi momentul optim în calendar“, a spus Adriean Videanu. El a atras atenţia că deschiderea conductei Szeged-Arad creează premisele pentru această liberalizare, ca şi cea a conductei Ruse – Giurgiu, spre sfârşitul anului viitor.

Dacă deschidem conducta Szeged-Arad există sursă alternativă la nivelul pieţei spot din ţările UE şi preţul e aproape de cel al gazelor din producţia internă din România şi nu trebuie făcută o comparaţie cu preţurile din import. Liberalizarea preţurilor va crea pârghii de reglare de către piaţă a preţului“, a explicat ministrul Economiei. mai mult

money.ro: Videanu: Hidroelectrica şi-a triplat bugetul în primul semestru al acestui an

Ministrul Economiei, Adrian Videanu, a declarat, joi, la Cosmeşti, în judeţul Galaţi, unde au fost inaugurate lucrările pentru construcţia unei hidrocentrale pe râul Siret, că Hidroelectrica şi-a triplat bugetul în primul semestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Referindu-se la demararea lucrărilor la hidrocentrala de la Cosmeşti, ministrul Economiei a spus că astfel de investiţii rezolvă mai multe probleme în zonă şi aduc, în timp, un plus de valoare economiei naţionale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Este o investiţie cu multiple valenţe. Dincolo de potenţialul energetic există şi un potenţial de regularizare care, pe de o parte, va pune în siguranţă 11.000 de hectare de teren de riscul viiturilor şi despre potenţialul de irigaţii de peste 1400 de hectare. Numai o companie puternică, cum este Hidroelectrica, poate să o susţină o astfel de investiţie, şi aici aş dori să relev forţa unor companii naţionale în momente dificile, cum sunt situaţiile de criză, care prin investiţiile pe care le generează, generează plus-valoare la nivelul economiei naţionale, dar rezolvă şi probleme extrem de importante ale comunităţilor locale”, a declarat Adriean Videanu. mai mult

Adevarul: Vezi cine cumpără emisiile de carbon ale României

Companii precum Mitsui, Sumitomo, Vitol, Nomura sau Gazprom Londra se numără printre potenţialii cumpărători ai emisiilor de carbon ale României, potrivit lui Adriean Videanu, ministrul Economiei.

“Legat de vânzarea emisiilor de carbon, ieri (miercuri – n.r.) în şedinţa de guvern a fost aprobat un memorandum care stabileşte contractul de stat, tipul de contract de stat pe care o să-l şi punem pe site-ul ministerului, contractul de stat ca bază a negocierilor pentru vânzarea acestui disponibil de carbon”, a precizat Videanu, subliniind că, printre companiile interesate se numără Mitsui, Sumitomo, Vitol, Nomura, Gazprom Londra, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, a fost stabilită şi comisia de negociere, care este formată din ministrul Finanţelor, ministrul Mediului, ministrul de Externe, ministrul Economiei şi un consilier de la cabinetul primului ministru.

România va putea vinde surplusul de certificate de emisii de dioxid de carbon către statele interesate, în urma unei hotărâri adoptate, la finele lui aprilie, de Executiv.

Certificatele însumează 300 de milioane de tone de emisii de carbon, acestea urmând să fie vândute în pachete de câte un milion de tone.

Hotnews: Adriean Videanu: Gazprom a trimis o scrisoare de intentie pentru cumpararea de unitati de emisii de dioxid de carbon din Romania

Filiala din Londra a Gazprom este interesata sa cumpere unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri) vandute de Romania, a anuntat ministrul Economiei, Adriean Videanu. “Avem scrisori de interes primite pentru valorificarea emisiilor de carbon”, a spus Videanu. Potrivit acestuia, printre companiile interesate se numara Mitsui, Sumitomo, Vitol, Nomura si Gazprom Londra. Videanu a precizat in sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat contractul de stat “ca baza a negocierilor pentru vanzarea acestora (n.red. AAU-uri)”.

  • De asemenea, a fost stabilita comisia guvernamentala care se va implica in negocieri. Din Comisie vor face parte ministrul economiei, ministrul finantelor, ministrul mediului si un consilier al primului-ministru.

Guvernul a aprobat la sfarsitul lunii aprilie o hotarare privind modul in care vor fi cheltuite sumele obtinute in urma vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Banii vor putea fi folositi atat pentru reabilitarea grupurilor energetice, cresterea productiei de energie din surse regenerabile, cat si pentru impaduriri. Potrivit ministerului economiei, AAU-urile pot fi vandute Japoniei si statelor UE. In urma vanzarii certificatelor, Romania ar putea obtine pana la doua miliarde de euro. mai mult

Bursa: Gazprom, interesată de certificatele noastre de emisii de carbon

Din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, ţara noastră ar putea obţine 2 miliarde euro
Alţi giganţi mondiali se luptă cu ruşii pentru cota noastră de emisii de carbon
Afacerea certificatelor de carbon adună la masa guvernanţilor noştri giganţii energetici.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu a anunţat, ieri, că mai mulţi investitori au depus, deja, scrisori de interes pentru achiziţia certificatelor de emisii de carbon pe care ţara noas tră le deţine.
Printre companiile interesate se numără grei ai industriei mondiale, precum Gazprom- filiala londoneză a gigantului rus, Mitsui, Sumitomo, Vitol sau Nomura, potrivit ministrului.
În urma afacerii, ţara noastră ar putea să obţină circa 2 miliarde de euro din vânzarea acestor certificate, bani mai mult decât necesari în condiţiile constrângerilor bugetare actuale.
“În şedinţa de miercuri, Guvernul a aprobat un memorandum care stabileşte tipul de contract de stat ca bază a negocierielor pentru vânzarea disponibilului de carbon”, a declarat ieri ministrul Videanu.
Contractul de stat urmează să fie publicat pe site-ul ministerului de resort. mai mult

Vocea Rusiei: Proiectul Nabucco: Obiective, riscuri şi perspective reale

În urmă cu aproximativ 10 ani, Uniunea Europeană a iniţiat ideea construirii unui nou gazoduct magistral cu numele exotic de Nabucco, prin care până în anul 2014 trebuie să ajungă gaz natural din Asia în Bulgaria, România, Ungaria, Austria, Cehia şi Germania, ocolind Rusia.

Lungimea conductei trebuie să fie de 3300 de kilometri. Costul orientativ al proiectului este de 7,9 miliarde de euro. De la 1 august intră în vigoare Acordul UE interstatal privind construirea Nabucco.

Este proiectul în întregime pregătit din punct de vedere tehnic şi se poate trece la realizarea sa practică? La această întrebare ne răspunde profesorul Timofei Bordaciov, directorul Centrului de Cercetări Europene din Moscova.

„Proiectul dat, deşi se află demult în stadiul de pregătire informaţională, nu poate fi umplut real nici în planul investiţiilor, nici în planul resurselor care să poată trece prin acest gazoduct. Nabucco reprezintă unul din planurile preferate ale Comisiei Europene de la Bruxelles. În primul rând, aici este vorba despre consolidarea poziţiei Uniunii Europene la tratativele cu Rusia. Iar Acordul interstatal reprezintă manifestarea sprijinului comun faţă de acest proiect. Doar business-ul poate contribui la realizarea acestui proiect, deoarece nu se întrevăd investiţii de stat”.

Însă lumea afacerilor nu se grăbeşte să investească, sunt prea multe lucruri neclare şi riscuri. Iniţial, proiectul Nabucco s-a elaborat ţinându-se cont de resursele uriaşe de gaz din Iran. Însă în economie a intervenit politica: relaţiile Teheranului cu comunitatea internaţională s-au înrăutaţit puternic, iar acum împotriva acestei ţări sunt introduse sancţiuni internaţionale. Iniţiatorii proiectului Nabucco au fost nevoiţi să apeleze la alte ţări furnizoare: Azerbaidjan şi Turkmenistan. Însă aici există cel puţin două probleme serioase. În primul rând, resursele de gaze din Azerbaidjan şi Turkmenistan nu sunt atât de mari pentru a umple în întregime conducta Nabucco. În al doilea rând, dacă ţările UE vor să obţină gaz din îndepărtatul Turkmenistan, ocolind Rusia, atunci conducta trebuie amplasată pe fundul Mării Caspice. Iar statutul său încă n-a fost confirmat. Fără acest lucru sunt interzise orice fel de lucrări tehnice pe fundul Mării Caspice. Există planuri de obţine a gazului din Irak via Turcia, însă această problemă nu a fost studiată definitiv. Oamenilor de afaceri nu le place să investească banii în proiecte nesigure”.

Poate ideea proiectului Nabucco să se spargă ca un balon de săpun?

„Cred ca această ideea „nu se va sparge”. Cred ca ea va mai exista în acest regim de aşteptare încă vreo 10 ani. În mod real, conducta nu se va construi, nu se întrevăd investiţii reale, însă proiectul se va examina timp îndelungat…”

Potrivit lui Timofei Bordaciov, termenele de realizare a proiectului Nabucco se vor amâna în repetate rânduri. Însă Uniunea Europeană nu va renunţa la această idee, căci ea are pentru Bruxelles, în primul rând, o importanţă politică. Formula este simplă: ocolirea Rusiei. Faptul că există proiecte cu un grad ridicat de pregătire tehnică şi investiţională, ca de exemplu, South Stream, Europa pur şi simplu nu vrea să observe.

Tags: , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter