revista presei pe energie 30 august

2010/08/30

zf.ro: Kazahii pregătesc o lovitură strategică la Petromidia

Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), compania care deţine rafinăria Petromidia, şi-ar putea majora capitalul social cu peste un miliard de euro, acţionarii kazahi ai rafinăriei fiind hotărâţi să meargă mai departe cu planul de conversie în acţiuni a obligaţiunilor nerăscum părate de la stat, în valoare de circa 517 mil. euro.
În plus, kazahii au propus ca acţionarii actuali ai companiei să poată subscrie o sumă egală cu obligaţiunile care vor fi convertite în acţiuni. Grupul Rom petrol, deţinut în proporţie de 100% de Kaz MunaiGaz, controlează prin diferite entităţi peste 98% din acţiunile Rom petrol Rafinare.
Asta înseamnă că, dacă kazahii vor subscrie la rândul lor 500 mil. euro în majorare, statul nu doar că va fi acţionar minoritar la Petromidia, dar va avea o participaţie de sub 33%.
“Compania este obligată conform Legii 31/1990 să ofere drept de preferinţă şi în cazul conversiei obligaţiunilor în acţiuni”, explică Cristian Duţescu, avocat specializat în piaţa de capital.
Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu a declarat joia trecută că statul nu vrea să devină acţionar minoritar la Petromidia şi că va insista ca Rompetrol să-şi plătească întreaga datorie, de 570 mil. euro, chiar în rate. De cealaltă parte, kazahii spun că au plătit 54 mil. euro şi pentru restul sumei vor da statului acţiuni la rafinărie.

Bursa: Statul vrea plata cash a datoriei “Rompetrol Rafinare”

Guvernul ar prefera plata cash şi nu conversia în acţiuni a datoriei “Rompetrol Rafinare”, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, citat de Bloomberg. Astfel, Guvernul ar fi mai degrabă dispus să extindă termenul de răscumpărare a obligaţiunilor, a precizat Vlădescu, într-un interviu.
Domnia sa a subliniat: “Suntem deschişi la negocieri, dar nu la ideea de a redeveni acţionari în Rompetrol Rafinare. O negociere a plăţii datoriei convertite în obligaţiuni într-o anumită perioadă de timp ar fi o opţiune. Preferăm să extindem termenul de răscumpărare şi să primim cash decât să fim, din nou acţionari. Nu cred că o poziţie de acţionar minoritar în Rompetrol Rafinare ar fi avantajoasă pentru stat”.
Conducerea grupului “Rompetrol” a anunţat că nu dispune de suficiente lichidităţi pentru răscumpărarea, până la 30 septembrie, a obligaţiunilor în valoare de aproape 600 milioane de dolari. Aşa că grupul controlat de “KazMunaiGaz” a plătit, la începutul lunii, în contul datoriei, suma de circa 71 milioane de dolari. “Rompetrol” doreşte ca restul obligaţiunilor să fie convertite în acţiuni, subliniind că poate apela la această soluţie combinată de achitare a datoriei, conform contractului cu statul român.

money.ro: Rosneft, cel mai mare grup petrolier din Rusia, a cumpărat 50% din Ruhr Oel

Rosneft, cel mai mare grup petrolier din Rusia, va cumpăra cu până la 2 miliarde de dolari de la compania publică Petroleos de Venezuela participaţia acesteia de 50% în Ruhr Oel.

Cealaltă jumătate este deţinută de British Petroleum. Presa americană susţine că negocierile sunt într-un stadiu avansat, dar o concluzie nu va fi anunţată mai devreme de două-trei săptămâni.

Fondată în 1983, Ruhr Oel deţine capacităţi totale de prelucrare a ţiţeiului de 23,4 milioane de tone pe an. Cu alte cuvinte, Ruhr Oel controlează un sfert din capacităţile de rafinare din Germania. BP, care are drept de veto în tranzacţia dintre Rosneft şi Petroleos, şi-a dat deja acordul: presa scrie că a obţinut în schimb drept de exploatare în Oceanul Arctic.

inforusia.ro: Presa rusa: Tentativele de independenta energetica a Minskului si Kievului fata de Moscova costa mult

Belarus este cumpatata privind economisirea resurselor energetice. Scopul acestui demers este de a reduce din dependenta fata de Rusia, de a majora eficienta folosirii resurselor energetice si a reduce cheltuielile pentru materia prima. Alftel spus, Minskul tinde spre o independenta energetica si vrea sa inlocuiasca petrolul rusesc pe cel din Venezuela si Iran, scrie ziarul Vedomosti. Cota furnizorului monopolist (Rusia) va fi redusa de la 82,3% pana la 70-71% pana in 2015, iar catre 2020 aceasta cota ar putea ajunge la 64-57%. In acelasi timp, cota resurselor autohtone ar trebui sa se majoreze de la 20,3% la 30% in anul 2015, iar in 2020 ar putea ajunge la 32-34 la suta din consumul intern de resurse energetice. In acest an, Belarus intentioneaza sa extraga circa 1,7 milioane tone petrol si 203,8 milioane metri cubi de gaze. Executivul belorus recunoaste ca resursele energetice interne sunt neinsemnate, noile zacaminte sunt epuizate si pe viitor se orienteaza spre dezvoltarea energiei atomice si alternative (hidrogen si biocombustibili).

Pentru extinderea posibilitatilor de manevrare, autoritatile de la Minsk intentioneaza sa extinda volumul de stocare a petrolului in depozitele subterane, insa miza principala sunt resursele din Iran si Venezuela. Expertii, insa, sustin ca petrolul din Venezuela i-ar costa pe belorusi de 1,6 ori mai mult decat cel rusesc. „In final, toate declaratiile privind independenta energetica nu sunt decat niste fabulatii electorale si teorii frumoase pentru electorat”, sustine Constantin Simonov, director  al Fondului Securitatii Energetice Nationale din Federatia Rusa. Belarus nu va reusi sa sperie Moscova, este de parere Vladimir Zarihin, vicedirectorul Institutului tarilor CSI. „Minskul va fi nevoit sa cumpere gaz din Rusia, iar daca vor majora importurile din alte tari, ii va costa mai mult din cauza tranzitului, cheltuielile ajungand la 48 miliarde dolari”, sustine Zarihin.

Sunt apele tulburi si in legatura cu un alt cuparator al resurselor energetice rusesti. Autoritatile ucrainene din ce in ce mai evident se pronunta asupra preturilor mari ale gazului rusesc, scrie Nezavisimaia Gazeta. Premierul Azarov a declarat despre necesitatea revizuirii acordurilor existente, iar ministrul energiei Iurii Boiko sustine ca Ucraina ar putea sa economiseasca cel putin 60 dolari la fiecare mie de metri cubi, daca ar controla terminalul de primire a gazului lichefiat. Potrivit lui, executivul ucrainean din luna martie curent a adoptat o decizie privind construirea terminalului de gaz lichefiat pe malul Marii Negre. Parerea expertilor rusi este univoca: existenta terminalului de gaz lichefiat, cu siguranta, ar reduce pretul pentru gazul rusesc. Cu toate acestea, fezabilitatea economica de constructie a terminalului este departe de a fi evidenta.

inforusia.ro: Tronsonul rusesc al oleoductului Siberia-China e gata

In Extremul Orient rus, regiunea Amur, a fost inaugurata oficial, duminica, sectiunea rusa a oleoductului ruso-chinez. Prezent la ceremonia de inaugurare, primul-ministru rus Vladimir Putin a vorbit despre un proiect multidimensional pentru extinderea cooperarii “Este un proiect vital pentru noi, in momentul cand diversificam pietele pentru exportul de materii prime”, a spus Putin, adaugand ca, pana acum, exporturile rusesti au fost orientate preponderent spre Europa in timp ce regiunea Asia-Pacific a primit un volum nesemnificativ. Prin oleoductul inaugurat duminica, se preconizeaza exportul a 30 milioane tone de petrol si, dupa extinderea retelei, a 50 milioane tone spre regiunea Asia-Pacific. Proiectul inseamna, din punct de vedere al Chinei, siguranta aprovizionarii cu energie, iar pentru Rusia intrarea pe o piata noua plina de cerinte, a spus Vladimir Putin.

Oleoductul leaga punctele Skovorodino din Rusia (regiunea Amur) si Daqing (provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei). Proiectul este parte a oleoductului Siberia-Pacific, lansat in decembrie 2009. Peste 1,6 miliarde barili de titei vor ajunge prin oleoduct in Extremul Orient si, mai departe, spre China si regiunea Asia-Pacific, noteaza agentia RIA Novosti. Proiectul este realizat de Rosneft, compania petroliera nr.1 din Rusia, impreuna cu China National Petroleum Corporation (CNPC), compania de stat chineza, China acordand Rusiei un credit de 25 miliarde dolari iar Rusia angajandu-se sa pompeze 15 milioane de titei pe an pana in 2030.

Premierul rus a aminit de initiativa lansata de presedintele Chinei Hu Jintao, in timpul unei vizite la Moscova. “Sper ca prietenii nostri chinezi le vor spune presedintelui si primului-ministru al Chinei … ca proiectul a fost finalizat de partea rusa, in timp ce chinezii mai au de lucru”, a spus Vladimir Putin, amintind de cei 930 kilometri de conducta care trebuiesc construiti pe teritoriul Chinei. “Am toata increderea ca petrolul rusesc va ajunge in China anul acesta”, a incheiat Putin. La randul sau, viceprim-ministrul rus Igor Secin a anuntat ca sectiunea chineza a oleoductului ar putea fi finalizata in septembrie, daca lucratorii chinezi isi vor respecta angajamentele.

RIA Novosti: Putin to attend opening ceremony of Russia-China oil pipeline’s Russian section

Russian Prime Minister Vladimir Putin will attend the opening ceremony of the Russian section in the Russia-China oil pipeline, which will take place in Russia’s Far Eastern Amur region on Sunday.

The project is part of the East Siberia — Pacific oil pipeline, which was launched into operation in December 2009 and is designed to pump up to 1.6 million barrels (220,000 tons) of crude per day from Siberia to the Far East and then on to China and the Asia-Pacific region.

The Russia-China pipeline will stretch from the town of Skovorodino in the Amur region to the city of Daqing in China’s northeastern Heilongjiang province.

In March, Chinese Foreign Minister Yang Jiechi said the construction of the pipeline would be finished by the end of the year and become fully operational in 2011.

Russia’s largest oil company Rosneft, oil pipeline monopoly Transneft and China’s state-owned China National Petroleum Corporation (CNPC) are partners in the project. In line with the contract, the Chinese side provided the Russian companies with a $25-billion loan to construct the pipeline. In exchange, the Russian side agreed to pump 15 million tons of oil per year via the pipeline in 2011-2030.

RIA Novosti: Polish firm to invest 1.5 bln euros in Belarus energy sector

Poland’s Kulczyk Holdings has signed a deal with Belarusian energy company Bielenergo for the construction of a coal power plant, worth 1.5 billion euros, the Polish Radio External Service reported on Saturday.

Kulczyk Holding and Bielenergo will have equal shares in the plant.

“The construction will begin in late 2011 and finish in late 2015,” Marta Wysocka, spokesperson for Kulczyk Holding told the Rzeczpospolita daily.

Energy from the Belarusian plant will also be sent to Poland via an energy bridge connecting the towns of Ros and Narew. The plant will use Polish coal from the Bogdanka colliery.

RIA Novosti: Ukrainian president excludes new gas crisis

Ukrainian President Viktor Yanukovych said on Saturday there will not be another gas crisis or disruption of gas supplies to EU countries.

“I absolutely rule out a recurrence of this situation. This will not happen as long as I am president,” Yanukovych said in an interview with Deutsche Welle.

He said Ukraine was working to build a kind of relations that would satisfy both the EU as a consumer of energy resources and Russia as energy supplier.

On January 1, 2009, Russian gas monopoly Gazprom cut off all natural gas supplies to Ukraine over Kiev’s failure to pay for past shipments and sign a new price contract for 2009.

RIA Novosti: China to invest $1bln in petrochemical projects in Iran

The National Iranian Petrochemical Company (NIPC) and a Chinese consortium are about to finalize a deal whereby China will invest some $1 billion in petrochemical projects in Iran, the Mehr news agency reported on Saturday.

Negotiations are also underway with several other countries for the development of Iran’s petrochemical industry, the agency said.

Sixty-one petrochemical projects are to be carried out in Iran during the Fifth National Development Plan, raising the country’s petrochemical output to 100 million tons a year.

The construction program requires a total of $43 billion in investment. Contracts have already been signed for 28 of these projects.

Iran is also a major supplier of crude oil to China.

ITAR TASS: Gazprom-Neftegaz union to supply Ukrainians with gas at Russian home prices

A union of Russian Gazprom and Neftegaz Ukrainy will make it possible to sell gas to Ukrainian consumers at Russian domestic prices, Gazprom CEO Alexei Miller told Rossiya 24 channel on Friday.

“We think that Ukrainian consumers can get Russian gas at Russian domestic prices in this case,” he said after a meeting with Ukrainian Fuel and Energy Minister Yuri Boiko.

Miller said he implied the price of 1,880 rubles per 1,000 cubic meters.

Negotiations between Russian Gazprom and Neftegaz Ukrainy on the possible establishment of a joint venture have advanced, a Gazprom representative said on Friday in comment on the Miller-Boiko meeting.

Miller and Boiko discussed the fulfillment of long-term gas delivery and transit contracts and prospects for cooperation in 2011, Gazprom said.

The interlocutors paid special attention to the possible establishment of a joint venture, Gazprom said.

They also discussed assets the corporations might allot for the joint venture. “The sides confirmed an advancement of the joint venture negotiations,” the company said.

Ukrainian Prime Minister Nikolai Azarov said on Wednesday that Kiev would insist on reviewing gas agreements with Russia. “We wish to review the extremely disadvantageous agreement with Russia, and we will be insistent in our wish,” he said.

In the opinion of Azarov, gas deliveries on prices that change from one quarter to another are ‘oppressive terms’.

Ukraine was paying $330 per 1,000 cubic meters of gas in the first quarter of this year, and the price would exceed $390 per 1,000 cubic meters in the fourth quarter, Azarov said.

“This price will lead to an economic catastrophe in Ukraine. The price was lessened by $100 per 1,000 cubic meters thanks to the agreement Gazprom and Neftegaz Ukrainy signed in April to define terms of gas delivery to Ukraine and gas transit to Europe in 2009-2019. The deal helped Ukraine make both ends meet,” Azarov said.

Novinite: RWE Strikes Deal with Iraq Kurds for Nabucco

RWE Group AG, Germany’s second- largest utility, announced it has signed a cooperation agreement with the Kurdistan Regional Government in Iraq, which included future gas supply for the Nabucco pipeline project.

The Essen, Germany-based company will provide assistance with the region’s gas network as well as training local citizens, according to a statement on the Kurdistan government’s website.

“This is a major step forward in our planning,” said Kurdish Prime Minister Barham Salih. “RWE will bring the know- how and insights of one of Europe’s most important gas- distribution companies to Kurdistan.”

Gas from the region is expected to be exported via the Nabucco pipeline to European consumer markets, the statement said.

A statement issued by RWE in Germany quoted Iraqi Kurdistan’s natural resources minister Ashti Hawrami as saying that up to 20 billion cubic metres of gas a year could be fed into the pipe to bring gas to Turkey and Europe.

At the beginning of the week Nabucco‘s Steering Committee announced that itspipeline project has modified its gas supply concept to include two feeder pipelines leading to Turkey – one from Georgia and one from Iraq.

“The planned route offers a wide range of supply sources for the Nabucco gaspipeline, which will receive gas from Azerbaijan, Turkmenistan and Iraq,” says the announcement.

The Nabucco Consortium announced it has already ordered the engineering works for the two lines.

A third line from Iran to Turkey is not planned due to the “political situation.”

The shareholders in Nabucco are Botas (Turkey), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Hungary), OMV (Austria), RWE (Germany), Transgaz (Romania), each holding an equal share of 16.67%.

The European Union puts high hopes in Nabucco for effecting the much-vaunted European South Energy Corridor in a bid to ensure the security of gas deliveries to Europe and decrease dependence on Russia.

It is seen as a rival to the South Stream gas pipeline project sponsored by Russia, to which Bulgaria is a also a party.

cerntralasianewswire.com: Consortium moves closer to expanding key Kazakh oil pipeline

he announcement of an estimated price to expand a pipeline from Kazakhstan’s giant Tengizchevroil field marks a significant step in a long-delayed effort to increase output from the massive oil field.

Aleksander Tarakanov, head of the Caspian Pipeline Consortium (CPC) which transports most of the oil from the Tengizchevroil field, recently announced a $4.6 billion price tag for a project to double the line’s capacity.

The CPC consortium has said it may have to borrow up to $1 billion to complete the four-year project and will make a final decision on whether to go ahead with the expansion before the end of the year. But with planning – including cost-figuring – already in the works, it looks like a good bet the expansion will proceed.

That’s good news for the Tengizchevroil partners — Chevron, Exxon Mobil, state-owned KazMunaiGas and Russia’s Lukoil — who develop the oil at the field. Tengizchevroil has been waiting for years for the CPC to increase pipeline capacity from the field and has been chafing for a dozen years over being unable to move more oil through the pipeline from Atyrau in western Kazakhstan to Russia’s Black Sea port of Novorossiysk.

The CPC’s limited pipeline capacity has kept Tengizchevroil running at two-thirds of the capacity the partners had intended.

The partners agreed in 1998 that the pipeline would be built in two phases. The first phase would have a capacity of 650,000 barrels a day. The second would more than double capacity to 1.4 million barrels a day.

Phase 1 was completed in October 2001, but until recently the Russians who control the majority of the CPC refused to agree to the expansion.

Had the expansion moved forward earlier, Tengizchevroil would have been able to move much more oil at lower costs.

With that expansion now looking more like a “go,” Tengizchevroil has begun taking preliminary steps toward increasing its production at the field from 550,000 barrels a day to 820,000. The additional capacity would send its combined oil and gas production from 650,000 barrels of oil-equivalent a day to 1.47 million barrels.

Altogether, the expansion would generate 12 million tons a year of additional production at Tengizchevroil.

Increased production would also please the government – which is facing a $5.3 billion 2010 budget deficit — because it would generate billions of dollars in additional tax revenue. With estimated reserves of 3 billion tons of oil, Tengizchevroil is expected to be a mainstay of Kazakhstan’s economy for decades.

State-owned KazMunaiGas also has a 20 percent stake in Tengizchevroil. Chevron, the lead operator at the Tengiz field, has 50 percent of the partnership, Exxon Mobil holds 25 percent, and Lukoil has 5 percent.

The CPC is essentially controlled by the Russian government with Russian partners holding a 51 percent interest in the consortium. Of those partners, Transneft has the largest share, 31 percent; LukArco, 12.5 percent; and Rosneft, 7.5 percent.

The other CPC partners are the Kazakhstan government, 19 percent; the Chevron Caspian Pipeline Consortium, 15 percent; Mobil Caspian Pipeline, 7 ½ percent; Italy’s Agip International, 2 percent; Britain’s BG Overseas Holdings, 2 percent; Oxyx Caspian Pipeline, 1 ¾ percent; and Kazakhstan Pipeline Ventures, 1 ¾ percent.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter