revista presei pe energie 3 octombrie 2011 – part II

2011/10/03

Mediafax: Gazprom vrea să intre în România prin achiziţia a 130 de benzinării OMV Petrom. Chiar Băsescu a spus că în spatele OMV ar fi şi ruşii

Petrom, controlată de austriecii de la OMV, analizează varianta vânzării a circa 130 de benzinării, aproape un sfert din întreaga sa reţea de distribuţie a carburanţilor. Potrivit unor surse din piaţă, producătorul de petrol şi gaze local este chiar într-un proces de due diligence cu sârbii de NIS, grup petrolier controlat de ruşii de la Gazprom, dar nu se ştie dacă acest proces va rezulta şi într-o tranzacţie.

Reprezentanţii Petrom nu au comentat pe marginea acestei informaţii până la închiderea ediţiei.

Petrom, controlată de austriecii de la OMV, analizează varianta vânzării a circa 130 de benzinării, aproape un sfert din întreaga sa reţea de distribuţie a carburanţilor.

Potrivit unor surse din piaţă, producătorul de petrol şi gaze local este chiar într-un proces de due diligence cu sârbii de NIS, grup petrolier controlat de ruşii de la Gazprom, dar nu se ştie dacă acest proces va rezulta şi într-o tranzacţie. Reprezentanţii Petrom nu au comentat pe marginea acestei informaţii până la închiderea ediţiei.

În mod normal, investiţia într-o benzinărie se ridică la aproximativ 1 milion de euro, ceea ce înseamnă că valoarea acestei tranzacţii, în cazul în care ea ar fi finalizată, ar putea ajunge la circa 100 de milioane de euro.

Informaţia vine în contextul în care, săptămâna trecută, noul şef al OMV, Gerhard Roiss, cel care l-a înlocuit după un mandat de aproape un deceniu pe omul care a cumpărat Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer, a anunţat că până în 2014 austriecii vor renunţa la active de un miliard de euro din segmentul de rafinare şi marketing la nivel de grup.

Financiarul: Pretul gazelor, motivul investigatiilor de la Gazprom?

Valul de inspectii care s-a abatut asupra filialelor si sucursalelor companiei Gazprom in Europa va continua.

„Deocamdata este vorba despre verificari preliminare, care trebuie sa confirme sau sa infirme suspiciunile existente”, a precizat astazi reprezentantul Comisiei Europene Amelia Torres. „In virtutea codului de conduita in vigoare, nu identificam companiile care au fost vizitate de inspectorii nostri, pentru a preveni orice speculatii premature”, a subliniat ea, mentionand ca ancheta nu a fost „inspirata de proasta stare de spirit” a vreunor guverne europene sau companii.

„Verificarile intreprinse marti de Comisia Europeana la societatile de gaze naturale dintr-o serie de tari europene nu au fost inspirate de proasta stare de spirit a companiilor sau a guvernelor. Comisia este garantul respectarii normelor din domeniul concurentei. Toate companiile care obtin venit in UE trebuie sa le respecte”, a explicat Torres.

„Faptul ca principala tinta a acestei operatiuni este Gazprom se vede cu ochiul liber”, a comentat directorul cabinetului de consultanta East European Gas Analysis, Mikhail Korchemkin. „Este legal si deloc uluitor. Surprinzator este ca Executivul UE a ajuns abia acum la compania rusa, toate concernele europene din sfera gazelor naturale au fost de mult verificate si amendate”, a spus el.

In acest context, publicatia Financial Times estima in numarul sau de astazi ca una dintre cauzele care au determinat Comisia Europeana sa treaca pragul respectivelor intreprinderi o constituie pozitia Lituaniei, care in ianuarie 2011 s-a plans la Bruxelles in legatura cu preturile exagerat de ridicate practicate de Gazprom.

Or, miercuri a fost dezbatuta plangerea depusa de Ministerul lituanian al Energiei impotriva principalului furnizor de gaze naturale al tarii, compania Lietuvos, unde Gazprom controleaza 37% din actiuni. O reducere de pret si o modificare a conditiilor contractelor la gaze au incercat pana acum sa obtina si alte societati europene, precum grupurile germane E.ON, Wingas si RWE, italiana ENI, austriaca EconGas, turca Botas, finlandeza Gasum, precum si intreprinderile franceze GdF si GdF Suez.

Gazprom prefera sa incheie contracte pe termen lung, unde pretul gazelor este conditionat de evolutia pietei petrolului, pe motiv ca este imposibil sa operezi investii uriase in exploatare si transport fara siguranta unor fonduri, scrie BBC. Culmea coincidentei este ca astazi Turcia a amenintat sa sisteze importul de gaze naturale rusesti, daca partea rusa nu va proceda la o reducere considerabila a pretului la carburant. Turcia cumpara anual 30 mld. mc de gaze rusesti, ceea ce reprezinta 64% din consumul intern.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter